Õppereis Šotimaale ja Inglismaale: ŠOTIMAA JA INGLISMAA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 4.-11. juulil 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  8-päevase  õppereisi (lennuk, buss kohapeal)  Šotimaale ja Inglismaale

ŠOTIMAA  JA INGLISMAA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Müüdud- reg ootelehele!

YORK – JEDBURGH – ROSSLYNI KABEL – EDINBURGH – BLAIRI LOSS – INVERNESS – CAWDORI LOSS – VISKITEHAS LOCH NESS – FORT AUGUSTUS – AONACH MOR – GLEN COE – LOCH LOMOND – LUSS – GLASGOW – GRETNA GREEN LAKE DISTRICT – WINDEMERE – LIVERPOOL – CHESTER
Šotimaale mõeldes kerkivad kõigepealt silme ette paksudes ruudulistes volditud seelikutes ehk kiltides mehed, marssimas torupillimuusika saatel. Meenuvad kuninganna Mary Stuart, kirjanikud Walter Scott ja Robert Burns. Kanarbikust lillatavad mäed, kiirevoolulised ojad ning romantilised külakesed nende vahel, lambakarjad ja karvased lehmad, mägises ja metsikus piirkonnas kaljude kohal hõljuvad kotkad – see on igapäevane kontrastidest tulvil Šotimaa. Geoloogilised protsessid on andnud sellele paigale tuhandeid sobivaid kohti kindluslosside rajamiseks, et sealsed rahvad saaksid end ja oma maad sissetungijate vastu kaitsta. Neist sajad on säilinud ja tänapäeval on need romantilised paigad oma suurte parkide ja kaunite aedadega.


1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas lifti kõrval asuva Tensi Reiside ruumi juures kl 04.00. Lend Tallinn – Helsingi kl 06.00-06.35, Helsingi – Manchester kl 08.20-09.20 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Alustame sõitu läbi Inglismaa. Jõuame Inglismaa suurimasse krahvkonda Yorkshire. Maaliliste nõmmede ja orgude piirkonnas asub väärika ajalooga vana kultuurilinn, muistne viikingite pealinn York. Siin on säilinud niivõrd palju keskaegseid ehitisi, et kesklinnas jalutades on lausa tunne, nagu siseneksite muuseumi. See on võluv väikelinn kitsaste käänuliste tänavatega, mida ääristavad Yorki kuulsad must-valge arhitektuuriga puumajad. Õhtune jalutuskäik südalinnas: keskplats, kuulus Shambles – kõver keskaegne lihunike tänav, ja Yorki Minster, suurim gooti stiilis kirik põhjapool Alpe. Öömaja Yorki kesklinnas ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Hommikul külastame Yorki katedraali. Põhjapoole sõites möödume Tyne jõe äärsest Newcastlest ja heidame pilgu ühele kaasaegse skulptuuri hiigelteosele, Antony Gormley loodud võimsale ja tehniliste lahenduste poolest huvitavale Põhja Inglile. Kui kostab torupillimäng ja pilku tõmbab kilti kandev punnpõskne punahabe, siis olemegi jõudnud Šotimaale. Siit leiame eest tõelise vulkaanilise kaljumaastiku, mida kaunistavad rohelised nõlvad ja käänulised teerajad. Failte gu Alba! Tere tulemast! Bordersi rohelistelt küngastelt Skye’ inimtühja Cuillin Ridge’ini on Šotimaa maastik rabavalt mitmekesine. Üksildased kurud, sillerdavad järved ja pidevalt muutuv taevas annavad maastikule väga jõulise iseloomu, mis peegeldub ka šoti rahva sitkuses ja enesekindluses. Teeme peatuse väikeses piirilinnas Jedburghis, mis on pärjatud Šoti kaunima väikelinna tiitliga ja mille kuulsaim elanik on olnud Mary Stuart. 16. saj pärit kindlustatud maja oli tema elupaigaks. Näeme ka võimsaid 12. saj rajatud Augustiinlaste kloostri ja kindlusvangla varemeid. Lõunasöök (ettetellimisel, lisatasu eest). Sõit Šotimaa pealinna Edinburghi. Majutus järgnevad 2 ööd Edinburghis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. Veedame terve päeva Edinburgh’is. Šotimaa kõikidest linnadest õhkub ajalugu. Edinburgh võib aga kiidelda ühe parima esmamuljega, mida saabunud külalisele saab jätta: sakilised lossimüürid, rohelusse uppuvad aiad… Tänapäeva Edinburgh on suursugune, kargelt kaunis, puhas ja ootamatult rahulik põhjamaine linn. Seda suurepäraste keskaegsete ja George’i stiilis kvartalitega linna peetakse Euroopa üheks ilusamaks pealinnaks. Linnaekskursioon. Vaatame Princes’s Street’i aedu, kus asub maailma vanim lillekell. Šoti rahvusmuuseumi katuseterrassilt avaneb panoraamvaade vanalinnale. Ajalooline peatänav Royal Mile lõpeb barokkstiilis Holyrood’i paleega. Kunagine Mary Stuarti kodu on tänapäeval kuninganna ametlik residents Šotimaal. Vanalinna peatänavalt leiame veel St. Giles’i peakatedraali ja majesteetliku Parlamendihoone, mida ka külastame. Edinburgh’i vanalinn on kantud UNESCO maailmapärandi hulka. Külastame järskude seintega kaljurünkal asuvat vallutamatut kindluslossi, mis kuulub linna vanimate ja suurejoonelisemate ehitiste hulka. Tegemist on linna tähtsaima vaatamisväärsusega, mille hästi restaureeritud muuseumiosa annab põhjaliku ülevaate Šotimaa kuninglikust ajaloost. Edinburghi loss rajati 11. saj ning sellest ajast on säilinud St. Margareti kabel. Kaitsekompleksi müürid on sajandite jooksul näinud palju tähtsaid ajaloosündmusi, elanud üle mitmeid piiramisi, purustusi, ümberehitusi ja laiendamisi. Siin sünnitas Mary Stuart tulevase ühendatud Šotimaa ja Inglismaa kuninga James I, kelle lahkumisel Inglismaale peideti ja müüriti Šoti kuninglikud regaalid nn. Kroonituppa. Alles 111 aastat hiljem võeti need välja ja tänapäeval saame neid näha täies hiilguses kindluse muuseumis. Külastame Šoti viskimuuseumi (ettetellimisel, lisatasu eest)kus tutvustatakse šotlaste „eluvee“ valmimise kunsti/protsessi, ajalugu ja selle tarbimise traditsioone ja kombeid. Saame ühte neist ka degusteerida. Soovijatel lõunasöök (lisatasu eest, ettetellimisel) muuseumi restoranis. Vaba aeg Edinburghis.

4. PÄEV

Hommikusöök. Külastame müstilist Rosslyni kabelit, mis on ühe suurima keskaegse müsteeriumi arvatav sõlmpunkt. Sümbolistlike reljeefidega kaetud imelise kabeli igal kivinikerdisel ja sambal on mitmetähenduslik sisu. Kuhu kadus templirüütlite varandus ja Püha Graal? Miks just siia, jumalast mahajäetud vaesesse kohta, rajati hirmkallis templirüütlite sümboleid täis sakraalehitis? Üle maailma raamatute ja filmidega tuntust kogunud Rosslyn on oma kuulsust väärt. Siinsed seinamaalid ja kaunistused on ainulaadsed terves Euroopas. Seintelt ja lagedelt leiab viiteid nii piiblile, vabamüürlastele, paganausulistele kui ka Templirüütlite Ordule. Šotimaalt leiab üle 3000 lossi. Neid on siia ehitanud nii vanad šoti klannid kui nende vihavaenlased inglased. Igal lossil on oma ainulaadne lugu, mille algus jääb sageli hämarasse keskaega. Grampiani mägedes ootab meid Šotimaa kuulsaim eravaldus – Blairi loss, mille vanimad osad pärinevad juba 13. saj lõpust. Praegusest lossist on külastajatele avatud üle 30 rikkalikult kaunistatud ja möbleeritud toa, kus näeme 18. saj levinud George’i stiili parimaid näiteid. Lossi aias kasvavad Briti kõige kõrgemad puud ning kahe järve vahel laiub Heraklese aed. Blairi loss on olnud Athollide pere koduks juba 700 aastat. Tänane Atholli hertsog ja hertsoginna elavad küll Lõuna-Aafrika Vabariigis, kuid külastavad oma valdusi kord aastas ”Mägilaste paraadi” ajal. Suundume Mägismaa pealinna Invernessi. See Nessi jõe kaldal asuv ülikoolilinn on Suurbritannia põhjapoolseim ja Euroopas üks kiiremini kasvavaid linnu. Sõit öömajja. Öömaja kesklinnas ***hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Päev jätkub Šotimaa mägismaal. Võimsad orud põhjas sillerdavate veesilmadega teevad Mägismaa üheks kaunimaks maastikuks Euroopas. Tõeliselt metsiku looduse kants on eriti ilus juuli lõpus ja augustis kanarbiku õitsemise ajal kui mäekülgi katab lilla vaip. Sõit piki Loch Nessi järve Nessi külastajakeskuses Drumnadrochitis on igaühel võimalus end Nessie’ga pildistada. Läheduses asuvad ka Šoti ühe enim pildistatud kindluse, Urquharti lossi, varemed. Järgmine peatus on Fort Augustuses, et vaadata oma silmaga Caledonia kanali lüüse. 19. saj. valminud kanal ühendab Šotimaa ida- ja läänerannikut. 29 lüüsi võimaldavad laevadel pääseda Fort Williamist Inverrnessi. Poolel teel nende kahe linna vahel on Fort Augustuse küla, mis sai oma nime siia 18. saj. peale jakobiitide ülestõusu ehitatud kindluse järgi. Fort Williami juures sõidame funikulööriga Aonach Mór’i vaateplatvormile, kus soovijad saavad teha väikse matka mööda vanu teeradasid. Šotlased on uhked, et just nende maal asub Suurbritannia kõrgeim mägi, vulkaanilist päritolu ja väga vana Ben Nevis (1343 m). Vaateplatvormilt avanebki parim vaade nii Ben Nevisele kui ka ümbruskonna kaunile loodusele. Lõunasöögipaus. Jätkame teekonda Šotimaal läbi siinse kaunima mäekuru Glen Coe. Selles dramaatilises orus ühinevad ajalugu ja kaunid vaated. Edasi sõidame läbi Trossachsi rahvuspargi ja piki Suurbritannia suurima mageveejärve Loch Lomondi kallast ning teeme peatuse maaliliste majakestega Lussi külakeses. Taustal kõrguvad Munro mäeahelikku jääva Ben Lomondi nõlvad. Jõuame Šotimaa suurimasse linna Glasgow’sse. Hotellis võimalik õhtust süüa. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Glasgow parke ja väljakuid kaunistavad maalilised lillepeenrad. Imetleme väljast keskaegset katedraali, mille sõjast puutumata vitraažaknad on ühed Briti imposantsemad. Külastame linna vanimat maja, keskajast säilinud Provand’s House’i ja St Mungo maailmakultuuride muuseumi (tasuta). Teekond jätkub. Šotimaa ja Inglismaa piiril asub vana pulma- ja sepaküla Gretna Green. Tänapäeval tuntud oma suveniiripoekeste ja skulptuuridega, on see küla sajandeid olnud salajaste abielude sõlmimise paik. Lõunasöögipaus. Edasi jätkub teekond Inglismaal. Kauni loodusega Lake District on tuntud oma arvukate järvede, kaljuküngaste, vanade kiviaedade ja lammaste poolest. Tegemist on kauneima rahvuspargiga Inglismaal, mille kunagi kirjutasid kuulsaks Järvepoeedid ning Beatrix Potter. Teeme peatuse Windermere linnas. Väike jalutuskäik ja ilusa ilma korral laevasõit järvel, kust avanevad kaunid vaated ümbritsevatele mägedele ja järvesaartele. Sõit Liverpooli. Majutus 2 järgnevat ööd ***hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

Hommikusöök. Linnaekskursioon Liverpoolis, jalgpalli ja biitlite linnas. Selle Mersey jõe kallastel asuva ja müütiliste Liveri lindude kaitse all oleva linna suurimad vaatamisväärsused on Mathew Street, Albert Dock, kaks katedraali ja hulk muuseume ning galeriisid. Soovijad saavad külastada Beatles’ite muuseumi. Sõit Chesterisse – roomlaste poolt asutatud 2000-aastases imekaunite must-valgete vahvvärkmajade, keskaegsete linnamüüride ja katedraaliga linna. Lõunasöögipaus. Jalutuskäik linnas, mille peatänavaid palistavad kuulsad kaupmeeste majad, Chester Rows. Sõit tagasi Liverpooli.

8. PÄEV

Hommikusöök. Arley lossiaia külastus (ettetellimisel, lisatasu eest). Cheshire’s asuv perekonnamõis kuulub juba 15. sajandist Ashbrookidele. Selle juures asuv aed on 250 aastaga kujundatud üheks Inglismaa kaunimaks aiaks. Tähelepanu väärib mõlemat poolt teed ääristav, nn inglise lainena istutatud püsikupeenar, mida peetakse esimeseks omataoliseks Inglismaal, samuti sambakujuliseks pügatud võimsate iileksite allee. Saate jalutada imelises skulptuuridega salus ja metsateel. Lõunat on võimalik süüa valdustes olevas Tudor Barn’i restoranis. Sõit lennujaama. Lend Manchester – Helsinki kl 17.55-22.35, Helsingi – Tallinn kl 23.50-00.25 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

ÕPPEREISI MAKSUMUS:  1720 € Kui ühest asutusest/perest   2 osalejat, siis  2 % soodustust. Tasumine Koolituskeskus Vilko MÜ  arve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

Hinna sees:

  • Lennupiletid Tallinn-Manchester-Tallinn
  • Lennujaamamaksud 63 € (06.09.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • Mugavustega  buss kohapeal
  • Öömajad hotellides 2-kohalistes tubades  koos hommikusöökidega
  • Eestikeelne giid-reisijuht Reet Sõrra ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus:  reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

Palume kindlasti  ise teha  tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega

 

LISATASU EEST (2023 hinnad, tellimine ja tasumine enne reisi):

  • lõunasöök 2. päeval 21 €,
  • lõunasöök 3-ndal päeval 22 €,
  • Yorki katedraal 18.50 € täisk/ 16.50 € üliõpil/ alla 17 a tasuta
  • Edinburghi kindlus 23 € täisk/ 18 € pens/ 14 € alla 16 a,
  • Šoti viskimuuseumi ekskursioon ja degusteerimine 24.50 €,
  • Arley lossiaed 12 €/ 6 € 4-16 a
  • ühene majutus 278 €. (müüdud)

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass, elektriliste aparaatide kasutamiseks adapter (kolm haru, saab osta kohapealt).

Lendudel teenindab Finnair. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 56×45×25cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele!

 

Registreerimine õppereisile kuni 18. veebruar E-post:   gunnar@vilkokool.ee  või  mob 52 68 031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel):

Blairi loss ja aed £16 £14 £9
Aonach Mor’i vaateplatvorm £25 £21 £13
Laevasõit Windemere’i järvel £11.40 £11.40 £5.70
Beatles muuseum £18 £14 £8
Rosslyni kabel £9.50 £7.50 tasuta
Jootraha bussijuhile £10

Lõunasöögid orienteeruvalt £8-12
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.