Õppereis Portugali: PORTUGALI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 14.- 21. mail 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid  8-päevase reisi (lennuk/buss kohapeal) Portugali

PORTUGALI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 4 vaba kohta!

 

LISSABON – SINTRA – CABO DA ROCA – ÓBIDOS – NAZARÉ – BATALHA – COIMBRA – BUÇACO METSAPARK – RONGISÕIT DOURO ORUS – PORTO – AVEIRO – FÁTIMA

Rikkaliku ajaloopärandiga maa oma linnade, mägede ja mõnusate puhkerandadega. Ei puudu ka veinid, muusika ja lõbustused. Riik, mille olnud aegade vägevust kinnitavad paljud võimsad ehitised üle kogu maa, eredamateks näideteks kloostrid ja kirikud. Portugallasi kutsutakse Lõuna-Euroopa skandinaavlasteks – lihtsad, vaoshoitud, siirad ja südamlikud.



1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas kl 09:30. Lend Tallinn-Helsingi kl 11:00-11:30; Helsingi-Lissabon kl 12:50-15:40 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Majutus järgnevad 3 ööd Lissaboni kesklinnas ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Lissabon – linn seitsmel künkal Tejo jõe suudmes. Sõidame Tejo teisele kaldale, kus kõrgel jõe kohal kõrgub Cristo Rei, hiiglaslik väljasirutatud kätega Jeesuse kuju. Siit avaneb fantastiline vaade Lissabonile ja jõele. Majutus hotelli. Külastame jõe kaldal asuvat ajaloolist Belemi kvartalit, kust läksid teele kuulsad portugali maadeavastajad, et leida senitundmatuid maid kaugel-kaugel seitsme maa ja mere taga. Rikkaliku manuelin-stiili parimad näiteid on Belemi torn ning maadeavastuste aja jõukuse monument Dos Jerónimose klooster, kuhu on maetud ka Vasco da Gama. Ekskursioon Lissaboni vanalinnas: Sao Jorge kindlus, Se Patriarcali katedraal, Alfama.

3. PÄEV

Hommikusöök. Väljasõit Serra de Sintrasse. Need on rahulikud ja rohelised mäed, kust avanevad kaunid vaated ookeanile. Kena mägilinna Sintra oivaline asukoht graniitmäestiku põhjapoolsetel nõlvadel tegi sellest Portugali kuningate ja ülikute suvise lemmikpuhkepaiga. Quinta da Regaleira on romantistlikus stiilis palee, mis on ümbritsetud samast ajajärgust pärit pargiga. Ajastule omaselt on nii palee kui pargi kujundamises kasutatud viiteid müstitsismile ja maagiale, eriti vabamüürlastele, templirüütlitele ja roosiristlastele. Pargist võib leida väikseid tiike, purskkaevusid, grotte ja salapäraseid tunneleid, mis ühendavad omavahel erinevaid pargi osasid. Cabo da Roca – Euroopa mandri kõige läänepoolsem punkt. Kõrge, kaljune ja tihti udune neem, millega lõpeb Euroopa ja kust edasi laiub vaid tuhandeid kilomeetreid ookeani avarusi. Õhtul soovijatele FADO kontsert (lisatasu eest). Fado on Portugali rahvusele ainuomane muusikastiil, nukker ballaaditaoline laul, mida saadetakse kitarril. Need on laulud saatusest, igatsusest… ning neis avaldub portugallase hing.

4. PÄEV

Hommikusöök. Alustame sõitu põhja poole. Óbidos on võluv keskaegne linnake, mille valgekslubjatud maju ümbritseb praeguseni linnamüür. See oli läbi ajaloo traditsiooniliseks pulmakingiks kuningannale. Sõidame ookeani kaldal asuvasse endisesse kalurikülla Nazarésse. Kõrgete rannakaljudega ääristatud laias lahes paiknev kitsaste tänavatega suvituslinnake rannas traatraamidel kuivava kala ja mitmekihilistes seelikutes vanaprouadega, on säilitanud oma traditsioonilise karakteri. Naudime vaateid kaljusele rannikule ja jalutame endises kalameeste kvartalis. Soovijad võivad käia ka ookeanis. Sõit Batalhasse, kus asub 14. sajandil Hispaania üle saavutatud võidu auks ehitatud UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Santa Maria da Vitoria klooster – portugali gootika meistriteos. Coimbra oli Portugali esimeseks pealinnaks ja on praeguseni tuntud oma vana ülikooli poolest. Portugallaste jaoks on Coimbras rahvuse juured ning külaliste jaoks põnev ajalooline rikkus. Linnaekskursioon vanalinnas. Endises kuningapalees asuv Coimbra ülikooli peahoone. Kindlust meenutav 12. saj. pärit katedraal, mida peetakse Portugali kauneimaks romaani stiilis ehituseks. Öömaja Cantanhedes ***hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Külastame Buçaco metsa. See praegu 105 ha suurune müüriga ümbritsetud metsa-ala kuulus 1300 aasta jooksul kirikule. Sinna on aegade jooksul istutatud üle 700 erineva kohaliku ja eksootilise puuliigi tehes sellest ühe liigirikkaima metsapargi Euroopas. Selle keskel asub harukordne 19. saj. lõpus ehitatud pillavalt uhke uusmanueliin-stiilis Portugali kuningate jahiloss. Pargi kuuest allikast suurimast saavad alguse kaskaadid, mis laskuvad alla magnooliatega palistatud lammijärve. Selle juurde kulgev sõnajalaorg on ääristatud kogu maailmast pärit lopsakate sõnajalgpuudega, mis annavad orule troopilise õhustiku. Sõidame läbi Portugali mägise sisemaa „Kuldse jõe“ Douro äärde. Teeme rongisõidu Douro jõe maaliliste kõrgete kallaste vahel, mida katavad tuhanded terrassidel asuvad viinapuuistandused ja metsad. Jõuame Portosse. See linn andis nime nii Portugalile kui ka portveinile ja on olnud alaline Lissaboni konkurent ning suur veinieksportija. Majutus järgnevad 2 ööd kesklinnas ***hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Ekskursioon Porto vanalinnas, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Aukartustäratav katedraal, 19. saj. börsihoone oma kauni Araabia saaliga, rikkalikult kaunistatud São Francisco kirik, Cais da Ribeira oma vanade kivist majadega. Siin võib näha selle piirkonna tüüpilist arhitektuuri, kööki, kaubandust ja traditsioone. Linnas on lisaks kahele ülikoolile ka portveiniinstituut. Siin asub ka Eiffeli poolt projekteeritud kõrge terasest raudteesild. Portveini keldri külastus. Saate tutvuda portveini valmistamise saladustega ja degusteerida mõningaid marke. Vaba aeg Portos.

7. PÄEV

Hommikusöök. Samanimelise laguuni kaldal seisev Aveiro on tuntud oma soolasoode ja kanalite poolest. Canal Centrali äärde jääb linnasüda oma kaunite hoonetega ning veidi kaugemale kalameeste ja soolakogujate väikesed majakesed. Aveiro laguunist kogutakse veel praegugi meresoola. Soovijad saavad teha (lisatasu eest) paadisõidu kanalitel. Sõites edasi Lissaboni poole teeme peatuse Portugali tuntuimas palverännakute sihtpunktis Fátimas. Näeme pühapaika, kus olevat 1917. a. saanud kolm karjuslast ilmutusi Neitsi Maarjalt. Sõit Lissaboni. Öömaja Lissaboni kesklinnas ***hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg Lissabonis. Transfeer lennujaama. Lend Lissabon-Helsingi kl 16:35-23:15; Helsingi-Tallinn kl 23:50-00:25 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1630 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %.) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Lissabon-Tallinn,
  • lennujaamamaksud  45 € (07.09.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • kohalik buss ringreisiks,
  • rongisõit Douro jõe orus
  • giid-reisijuht Erki Kurrikoff ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palume ISE  teha tervisekindlustus  koos  reisitõrkekindlustusega.

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi)

  • ühene majutus  343 €

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart.

 

Lendudel teenindab Finnair. Pardal pakutakse tasuta vett ja mustikamahlaToitlustus ja teised joogid on lisatasu eest. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Registreerimine reisile veel kuni 13. veebruar E-post: gunnar@vilkokool.ee, või  mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Sao Jorge kindlus 15 €
Cristo Rei (lift) 8 €
Quinta da Regaleira 11 €
Fado kontsert (rahvusmuusika) al. 20 €/ koos õhtusöögiga 50 €
Batalha klooster 6 €
Porto börsihoone 14 €
Sao Francisco kirik 8 €
portveini keldri külastus 7 €
metroopilet Lissabonis 1.65 €
trammipilet Lissabonis 3 €
kiirtrammipilet Portos 1.25 €
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.