Õppereis Etioopiasse: ETIOOPIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MÜ vahendab kõikidele huvilistele 12.- 26. oktoobril  2019  reisifirma Tensi-Reisid  15-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Etioopiasse

ETIOOPIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

4 vaba kohta!

ADDIS ABEBA – DEBRE LIBANOS – BAHAR DAR – GONDER – AKSUM – YEHA – ABRAHA ATSBEHA – LALIBELA – AWASHI RAHVUSPARK – ADDIS ABEBA

Etioopia on üks rikkaima ajaloo- ja kultuuripärandiga maid maailmas. Siit on leitud 5,8 mlj aasta vanuseid inimeste eellaste jäänuseid. Arvatakse, et Seeba kuninganna oli pärit just siit, ning Etioopia kuningad ja keisrid on end alati pidanud Seeba kuninganna ja Salomoni järglasteks. 2000. a. vanune Aksum oli üks oma aja võimsamaid riike Vahemere ja India ookeani ümbruses. Keskaegsed meistrid ja käsitöölised lõid ainulaadseid kaljukirikuid, võimsaid kindlusi ja kauneid kloostreid. Etioopia oli teine riik Armeenia järel maailmas, mis võttis vastu ristiusu ning üks väheseid piirkondi Aafrikas, mis jäi puutumata kolonialismist. Nii on õnnestunud etiooplastel luua ainulaadne kultuur, mis ei sarnane ühegi teisega Aafrikas ega kogu maailmas. Ainulaadsed on ka siinne kiri, köök, kalender ning isegi kell.

Eraldatus muust maailmast on jätnud jälje ka maa loodusele ning Etioopias on kümneid ainult siin elavaid liike. Etioopia mägismaa on kaetud viljakate põldude ja metsadega, kauneid mägesid läbivad hiiglaslikud kanjonid ja paljud järved on elupaigaks loendamatutele lindudele. Siin on veel küllalt kõrbi ja mägesid, kuhu pole seni astunud ühegi välismaalase jalg. Kuid ka siinsed teed on ühed kauneimatest Aafrikas ja pakuvad lõputult kordumatuid vaateid.

Reis Etioopiasse on nagu reis läbi aja. Kaasaegsetele linnadele lisanduvad sajandeid muutumata püsinud külad. Ärimees peatab oma vähem kui aasta vanuse auto, et läbi lasta tuhandeid aastaid muutumata püsinud rahvariietes karjust oma loomakarjaga. Preestrid täidavad sajandeid vanade reliikviate abil iidseid traditsioone ning mägipiirkondade külades on tihti siiani peamiseks meelelahutuseks rändav jutuvestja ja tervendajaks taimetark.

Kõik see, Etioopia ainulaadne ja kaunis loodus, vana ja omapärane kultuur ning põnev segu iidsest ja kaasaegsest elust, on praeguseni veel suuremale osale maailmast pea täiesti tundmata. Ja nüüd on võimalik tulla ja avastada see Aafrika parimini kaitstud saladus.

1. päev

Kohtumine Tallinna lennujaamas infoleti juures 12. oktoobril kell 04.45. Lend Tallinn-Frankfurt kl 06.10-07.40, Frankfurt-Addis Abeba kl 13.15-21.10

Transfeer hotelli. Öömaja järgnevad 2 ööd ****hotellis (2-sed toad).

 

2. päev

Kell … jõuame Addis Abebasse. Transfeer ja võimalusel ka majutus hotelli. Pealelõunal tutvume Etioopia pealinnaga. See on üks Aafrika suuremaid linnu ja siin asub ka Aafrika Liidu peakorter. Hoolimata oma suurusest on linn sõbralik, külalislahke ja üllatavalt palju turvalisem kui enamik Euroopa suurlinnu. See on segu kaasaegsest elust ja vanadest traditsioonidest ning jätab juba esmapilgul etioopialiku mulje. Maa suurim, Püha Kolmainsuse katedraal, kuhu on maetud ka Etioopia viimane keiser; Rahvusmuuseum, mis on oma kogu poolest üks parimaid kogu maailmas jpm. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

3. päev

Hommikusöök. Kohe Addis Abebast välja sõites jõuame tüüpilisele Etioopia mägismaa maastikule. Teele jäävad rohelised põllud ja metsasalud ning väiksed külad. Teeme peatuse Debre Libanose kloostri juures, mis on üks tähtsamaid kogu Etioopias. Sõidame läbi ühe Aafrika suurima peaaegu 1500 m sügavuse Sinise Niiluse kanjoni. Õhtuks jõuame Bahar Dari. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

4. päev

Hommikusöök. Teeme paadisõidu Etioopia suurimal – Tana järvel. Järve kümnetel saartel asuvad kloostrid ja kirikud on tegutsenud juba sajandeid ja paljudes neist on säilinud hinnalised käsikirjad ja kiriklikud esemed, mida kasutatakse praeguseni. Bahar Daris vaatame ka kohta, kust saab alguse Sinine Niilus. Sõit Gonderisse. Öömaja järgnevad 2 ööd ***hotellis (2-sed toad).

5. päev

Hommikusöök. Gonder oli 250 aasta jooksul (alates 17. saj) Etioopia pealinnaks. Keiser Fasiladase poolt rajatud linn sai kiiresti tuntuks oma kunstide, käsitöö, kaunite aedade ja uhkete paleede poolest. Linnaekskursioon: praeguseni säilinud keiserliku kompleksi paleed, linna lähedale jääv Fasiladase bassein ja Debre Berhan Selassie kirik, mis on tuntud oma maalingute poolest. Gonderi lähedale jääb ka Wolleka, kus elas paarkümmend aastat tagasi suurim falashade, aastatuhandeid Etioopias teistest juutidest eraldatud juutide, kogukond. Praeguseks on enamik neist asunud Iisraeli, kuid kohalikud jätkavad nende käsitöötraditsioone ning näha võib ka nende elamuid ja sünagoogi.

6. päev

Hommikusöök. Sõites edasi põhja poole möödume Simieni mägedest. Selle piirkonna maastikke peetakse Etioopia ja isegi kogu Aafrika kaunimateks. Mägedesse jääb ka Etioopia kõrgeim mägi, 4543 m kõrgune Ras Dashen. Läbime sügava Tekeze kanjoni ja jõuame tigraide asualale. Öömaja järgnevad 2 ööd Aksumis ***hotellis (2-sed toad).

7. päev

Hommikusöök. Praegune Aksumi linn asub kohal, kus kunagi asus Aafrika ühe võimsaima riigi pealinn. Kohaliku legendi järgi elas siin ka Seeba kuninganna. Siin asunud riik oli 700 aasta jooksul üks tähtsamaid Lähis-Idas ja Ida-Aafrikas. Siinsed kuningad võtsid vastu ka ristiusu tehes oma riigist vanuselt teise kristliku riigi maailmas. Pärast nende võimu lõppu jäi see tsivilisatsioon üle 1000 aasta välismaailma jaoks unustusse ja alles viimase 100 aasta jooksul on hakatud seda taasavastama. Aksumite kuningate matmispaigas näeme haudadele püstitatud steele, suurim neist 33 m kõrgune, ja suuri hauakambreid. Arheoloogia muuseum, „Seeba kuninganna palee“ jm. Etiooplaste jaoks on linn tähtis paigana, kus asus Etioopia ja võib-olla ka kogu Aafrika esimene kirik. Praeguse kiriku lähedal väikses kabelis arvavad nad asuvat Jeruusalemmast Etioopiasse toodud Seaduste laegast.

8. päev

Hommikusöök. Külastame 2500 a. vanust Yeha templit. See tugevate Lõuna-Araabiast pärit Saaba mõjutustega hoone on vanim kogu Etioopias. Sõidame läbi Tigray liivakivimägede ja külastame Abraha Atsbeha kaljukirikut. See 10. saj. rajatud pühapaik on hea näide Tigray piirkonna kaljukirikutest. Öömaja Mekeles ****hotellis (2-sed toad).

9. päev

Hommikusöök. Sõidame üle kuivade Tigray tasandike ja möödume kuni 3500 m kõrgustest mägedest nähes kauneid looduspilte ja kohalikku elu-olu teele jäävates väikestes külades ja linnakestes. Enne Lalibelasse jõudmist ületame ka kuni ~3540 m kõrguse platoo. Õhtuks jõuame Lalibelasse. Öömaja järgnevad 3 ööd ***hotellis (2-sed toad).

10. päev

Hommikusöök. Lalibela on üks Etioopia tähtsamaid usukeskusi. Siinsed 800-aasta vanused kaljupinna sisse raiutud kirikud on ainulaadsed kogu maailmas. Need on tervikuna kaljust välja raiutud kasutamata mingeid ehitusmaterjale ning ühendatud omavahel treppide, sildade ja maaaluste käikudega moodustades nii terve maa-aluse küla. Kõik need kirikud on praeguseni tegutsevad ja elu nende ümber pole sadade aastate jooksul oluliselt muutunud. Pikkadesse mantlitesse mähkunud preestrid ja mungad loevad iidseid pühakirju, varjatud pühapaikadest kostavad laulvate häältega loetud palved ning kirikuid täidab viiruki ja küünalde lõhn. Tänase ja homse päeva jooksul külastame kõiki 13 kirikut Lalibelas.

11. päev

Hommikusöök. Hommikul külastame Ashetan Maryami kirikut, mis jääb Lalibelast üle 500 m kõrgemale mägedesse. Soovijad saavad teha jalgsimatka Lalibelast Ashetan Maryami kiriku juurde. Teised saavad läbida enamiku teest bussiga. Kiriku juurest avanevad kaunid vaated Lalibelale ja ümbritsevale maastikule. Pealelõunal teeme väljasõidu Na’akuto La’abi kiriku juurde.

12. päev

Hommikusöök. Lend Lalibela-Addis Abeba. Laskudes Suurde Rifti orgu möödume mitmest kustunud vulkaanist. Jõuame Awashi rahvusparki. Öömaja Awashi kose lähedal bungalotes (2-sed toad).

13. päev

Hommikusöök. Awashi rahvuspark on üks parimaid kohti Etioopias kohaliku elusloodusega tutvumiseks. Siin elab üle 450 erineva linnuliigi ja ka mitmeid imetajaid. Suurema tõenäosusega võib neist kohata erinevaid sõralisi. Õhtuks jõuame Addis Abebasse. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

14. päev

Hommikusöök. Sõidame linna taha Entoto mägedesse, kus asub esimene keisripalee Addis Abebas. Mäelt avaneb kaunis vaade linnale. Külastame Etnoloogia muuseumit, kus saame suurepärase ülevaate Etioopia erinevate rahvaste elust ja traditsioonidest. Pärast seda on vaba aeg ning võimalus külastada teisi muuseume, teha sisseoste või lihtsalt puhata ja nautida viimast päeva Etioopias. Õhtul transfeer lennujaama. Lend Addis Abeba-Frankfurt kl 23.10-05.25.

 

15. päev

Lend Frankfurt-Tallinn kl 09.55-13.10. Reis lõppeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 2730 €. Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %.  Tasumine  Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

    • lennupiletid,
    • lennujaamamaksud,
    • kohalik buss ringreisiks,
    • öömajad ***/****hotellides koos hommikusöökidega,
    • paadisõit Tana järvel.
  • giid-reisijuht Erki Kurrikoff ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti ISE  teha juurde kohustuslik tervisekindlustus ja  soovitame ka pagasi- ja  reisitõrkekindlustust

 

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):

  • Etioopia viisa 50 € (2018. a. seisuga)
  • ühene majutus 326 €

KAASA: EV pass kehtivusega 6 kuud pärast reisi, mugavad jalanõud, taskulamp (isegi pealinnas võib ette tulla voolukatkestusi), igaks juhuks ka ujumisriided ja vihmakeep.

 

Etioopia reisile minnes on kohustuslik vaktsineerida end kollapalaviku vastu. Samuti soovitame end vaktsineerida A-hepatiidi vastu ja kontrollida difteeria vaktsiini kehtivust. Malaaria oht on meie reisil vaid Awashi rahvuspargis (viibime seal öö+päev), soovi korral võib lasta kirjutada endale malaaria profülaktikaks tablette. Samas võib end kaitsta ka kasutades sääsetõrjevahendeid, kandes heledaid riideid, mis katavad võimalikult palju kehast jne.

Soovitame võimalikult varakult uurida reisimeditsiini ja vaktsineerimiste kohta – AS Lääne-Tallinna Keskhaigla Merimetsa Nakkuskliinik tel 659 8594 (info), TÜ Kliinikumi Polikliiniku reisimeditsiini kabinet tel 7319 100, SA Pärnu Haigla Reisimeditsiini kabinet tel 447 3300 (registratuur), Ida-Viru Keskhaigla reisimeditsiininõustamise kabinet Ahtme polikliinikus tel 331 1133 (registratuur).

 

NB! Reisimeditsiinialane info on antud vaid informatiivsel eesmärgil. Tensi-Reisid ei vastuta mingil juhul selle info kasutamisel tekkinud kahjude ja ebameeldivuste pärast.

Etioopias on soovitav kanda riietust, millega oleks kaetud õlad ja sääred (meestel pikad püksid, naistel pikem seelik või püksid).

Etioopia hotellide tase ei pruugi vastata sarnaste hotellide tasemele Põhja-Euroopas. Väljaspool Addis Abebat ööbime parimates saada olevates hotellides.

Lendudel teenindavad …. Lennukisse on lubatud kaasa võtta … Lisaks võib salongi võtta ühe käsipagasiühiku maksimummõõtmetega … cm ja kaaluga … kg.

NB! Etioopia raha saab vahetada piiril.
Vahetamiseks kaasa võtta € või USD.
1 € = 32 ETB. Vaatamisväärsustele Etioopias kulub u 140 €.

 

Registreerimine õppereisile kuni  15. september: E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2018. a. andmetel)

Etioopia vaatamisväärsustele 4500 ETB
Videokaamerate tasu vaatamisväärsuste juures 50-1000 ETB
Jootrahadele võib arvestada
u 70 USD (võib olla ka eurodes või birrides)