Õppereis Türki: TÜRGI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab koolivaheajal, 24.- 28. aprillil 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid  5-päevase õppereisi (lennuk, otselend, buss kohapeal) Türgimaale (Istanbuli)

TÜRGI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 1 vaba koht!

NB! Sama reis toimub ka 1.-5.05.2024 -(5 vaba kohta) ja koolivaheajal 17.-21.10.2024

Alates 2006. aastast laseb linnavalitsus istutada miljoneid tulpe parkidesse, avenüüdele, liiklusringteedele ja õikjale, kus on lapikenegi vaba maad. Sellest ajast alates toimub igal aastal aprillis Lale Festival – Tulbifestival. Tulp on üks Istanbuli traditsioonilistest sümbolitest. Tulbid kasvasid Kesk-Aasia steppides ning sajandeid tagasi toodi need siia Iraanist. Oli eelistatuim ja kultiveerituim lill kuni tulbiarmastusest sai lausa maania. Ottomanide valitsemise ajaloos on isegi oma nn. Tulbiperiood. Siit jõudsid lilled 16.saj. Belgia kaudu Euroopasse, alul Inglismaale ja Hollandisse.


1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas kl 10.25. Otselend Tallinn-Istanbul kl 12.25-16.05 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli. Istanbul on maailma linnade ema – tal on väärikust ja suursugusust, siin on tehtud maailma ajalugu. Istanbul on Türgi kultuuri, majanduse ja ajaloo süda. Kuskil ei tule selle rahva rikkus elavamalt esile kui siin, võluvas linnas, mis on end sisse seadnud kahes maailmajaos – Euroopas ja Aasias. Üle Bosporuse väina kaarduvad sillad ühendavad sõna otseses mõttes ida ja läänt. Istanbuli värvikas ja suurejooneline ajalugu peegeldub vastu kõikjalt: uhked mošeed, sultanipaleede toredused ja luksused, minaretid, iidsed varemed, freskodega kaunistatud kirikud, kõrgete vürtsi-kuhjadega turud… Istanbul on linn, millele pühendatakse aega, tema ilusse süvenetakse ning võlusid osatakse nautida ja hinnata. Majutus kõik 4 ööd hea asukohaga vanalinna ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Alustame päeva Türgi valitsejate Topkapi palee külastusega. Hiiglaslik sultaniresidents, mis viitab jõukusele, naudingutele ja intriigidele. See olmekultuuri silmapaistev näide on pea kohustuslik vaatamisväärsus. Juveelidega ehitud valitsusruumid, purskkaevudega aiad ja sajandeid võõrale silmale suletud maailm – haarem, kus teeme ringkäigu sultani haareminaiste, laste ja sultani isiklikes eluruumides. Jalutuskäik Istanbuli vanimas linnajaos Sultanahmetis, ajaloolise Bütsantsi Konstantinoopoli südames. Siin kõrgub Hagia Sofia  Püha Tarkuse kirik. Alates valmimisest 537. a. keiser Justinianuse valitsemisajal on see olnud üks kristliku maailma suuremaid ja tähtsamaid kirikuid. Võlve projekteerides said Bütsantsi arhitektid hakkama võimatuga – massiivne konstruktsioon näib kiriku kohal otsekui hõljuvat. Samas loovad kivide soe toon ning mosaiikide delikaatne sära selles hiiglaslikus hoones omamoodi intiimse atmosfääri. Hagia Sophia muudeti kristlikust pühakojast mošeeks 1453. a., kui osmanid eesotsas oma noore väejuhi, sultan Mehmet II, olid vallutanud Bütsantsi pealinna Constantinopolise ja teinud sellega lõpu 1500 aastat kestnud Rooma impeeriumile. Lõunapaus. Tänaseni on osaliselt säilinud hipodroom, mille 324. a. eKr rajas Bütsantsi keiser Constantinus Suur. Hipodroomi mõõtmed olid tõeliselt muljetavaldavad: 450 m pikkune ja 130 m laiune hipodroom mahutas oma tribüünidel korraga kuni 100 000 pealtvaatajat. See oli pidulike protsessioonide, hobuste ja kaarikute võiduajamiste ning linnakodanike Hagia Sofia kui täiusliku ehitise olemasolu sai väljakutseks 17. saj. valitsenud Ahmet I jaoks, kes andis käsu ehitada veel suurem ja uhkem mošee. Nii seisabki Sultanahmeti väljakul Sinine mošee, mis on üks kaunimaid mošeesid maailmas. Hoone ilu avaneb eelkõige selle interjööris, kus esmakordselt Ottomani impeeriumi ajaloos kasutati pühakoja siseruumide kaunistamisel kuulsaid Izniki kahhelplaate. Nende valdavalt sinise värvitooni järgi on saanud mošee oma rahvapärase nime – Sinine mošee. Seistes kuue minareti vahel õhuliste võlvide all näeme 260 värvilisest aknast veiklevat valgust ja Izniki kahhelkivide hõõgust. Astume sisse ka Yerebatan Saray Sarnicisse ehk Basilica Cisterni, mis rajati selleks, et rahuldada teiselpool hipodroomi asunud Suure Palee kasvavaid veevajadusi. 9800 m² pindalaga kaunilt valgustatud hiigelrajatis on äärmiselt muljetavaldav ja võimas, ega seda asjata maa-aluseks paleeks ei kutsuta. Sambad ja peenelt välja töötatud võlvid, mis peegelduvad virvendavas vees, muudavad selle paiga põnevaks ja kummaliseks. Jalutuskäik Gülhane pargis, kuhu on istutatud üle tuhande tulbi. Tulbifestivali ajaks (oleneb igal aastal kevadilmadest) peaksid kõik Istanbuli pargid ja väljakud olema tulpidest vaipadega kaunistatud, linn muutub eriti värviliseks.

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame trammiga üle Kuldsarve lahe ja funikulööriga Taksimi linnossa. Naudime Istiklali tänavamelu ja kaunist arhitektuuri, mille üheks säravamaks täheks on legendaarne Cicek Pasaj (Lillepassaž). See oli algselt luksuslik teatrimaja, nüüd Istanbuli kõige šikimate kohvikute, restoranide, veinimajade ja butiikide asupaik. Näeme ka Kalaturgu. Meie teele jääb ka Veneetsia neogooti stiilis Antonio di Padua katedraal, mis on Istanbuli suurim katoliku kirik. Edasi jalutame alla Galatasse, vana nimega Pera, mis oli juutide, genualaste ja veneetslaste linnaosa. Teeme lugematul hulgal sikk-sakke, et saada aimu, kui kirju ja multikultuurne on see linnaosa. Galata torni ümbruses asub ka Prantsuse kvartal ehk La Rue Francaise ja juudikvartal. Näeme Galata torni, mis on oma 63-meetriga üks Istanbuli kõrgemaid torne. Jõuame Galata sillani ja sealt sõidame trammiga Istanbuli paljukiidetud Suure turuni (Bazaar). Vaba aeg lõunasöögiks ja šopinguks. Suur turg oma maalitud võlvkaarte all on idamaine küllusefantaasia. Turu katusega kaetud maa-alal on 65 tänavat ja 18 erakordset purskkaevu. Võimaluse korral saavad soovijad pärast turgu end kosutada kuulsas 16. saj. ehitatud türgi saunas – Cemberlitase hamamis (türgi saunas, giid jagab enne soovitusi). Saunast tagasi hotelli saate tulla trammiga.

4. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev Istanbulis. Soovijatel on võimalus minna linnaekskursioonile hop on hop off bussiga (ring on umbes 3,5 tundi, sõidab ka Aasia poolele, bussis kõlaritest jutt inglise, saksa või vene keeles). Aeg muuseumide külastuseks, millest parimaks peetakse Arheoloogiamuuseumi oma maailmatasemel koguga. Võimalus külastada ka Egiptuse turgu ja kaubanduskeskusi. Eriti ilusaks muutub Istanbul õhtul kui Bosporuse kallastel süttivad tuled, mis valgustavad kallastel paiknevaid imekauneid ottomaniaegseid puust villasid – yali’sid. Need meenutavad elegantseid aegu, mil suursugusesse idalinna saabus Orient Express rahakate seiklejatega. Soovijatele laevareis Bosporusel koos õhtusöögiga (ettetellimisel, lisatasu eest).

5. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg. Transfeer lennujaama. Otselend Istanbul-Tallinn kl 15.30-19.05 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1100 €. Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Istanbul-Tallinn
  • lennujaamamaksud 132 € (24.08.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • Transfeer lennujaam-hotell-lennujaam
    • öömaja Istanbuli vanalinnas ***hotellis koos hommikusöögiga (2-sed toad),
    • kohalik litsenseeritud giid kahel päeval
    • trammipiletid
  • giid-reisijuht türgi keelt oskav Tanya Tooman ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Reisi korraldaja: AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084)
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta

LISATASU EEST (2023.a. seisuga, võivad muutuda- tasumine enne reisi)

  • sissepääsud 2. päeva ekskursioonidel 120 € (Topkapi palee koos haaremiga; Basilica Cistern),
  • laevasõit ja õhtusöök Bosporuse väinal 49 €.
  • üksi toas lisatasu u 150 €
  • NB! Palume kindlasti teha ise juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega, mis garanteerib reisijale hüvitise reisist mõjuva takistuse tõttu loobudes..

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

KAASA: EV pass kehtivusega vähemalt 6 kuud peale reisi (ID-kaardiga Türki ei pääse).

Lendudel teenindab Turkish Airlines. Pardal pakutakse tasuta einet ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 30 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga kuni 8 kg.
Pagasireeglid: https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Registreerimine õppereisile  kuni 31. märts E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2024. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Basilica Cistern 300 TRY
Türgi saun – Cemberlitas hamam 235 TRY
Hop on hop off buss-                                                                                                                 al. 45 €
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2024. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.