Õppereis Maltale ja Gozole: MALTA JA GOZO AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM. MILLES PEITUB ÕNN JA ÕNNELIKKUS? POSITIIVNE MÕTLEMINE

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 18.- 26. mail 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  9-päevase reisi (lennuk- otsereis, buss kohapeal) Maltale  ja Gozole

MALTA JA GOZO AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 5 vaba kohta!
NB! Sama reis toimub ka koolivaheajal, 15.-22.10.2024!

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas …. kl 19.00. Otselend Tallinn – Malta kl 21.00-00.05 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli. Majutus kõik 7 ööd Teie poolt valitud hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS
Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks.

3. PÄEV

VÄLJASÕIT (hinna sees) MDINA-RABAT, DINGLI KALJUD, SAN ANTONI AED, TA`QALI KÄSITÖÖKESKUS
Hommikusöök. Täna tutvume lähemalt Malta sisemaaga. Alustame Ta’Qali käsitöökeskusega. Sõjaaegsetesse angaaridesse rajatud „käsitööküla“ koosneb mitmetest erinevatest poodidest, kus müüakse keraamikat, filigraan hõbe ehteid, klaasi ja muud. Paljude poodide juurde kuuluvad ka töökojad, kus saab näiteks tutvuda klaasi puhumisega. Malta sisemaa keskmes asub rikka ajalooga Mdina linn. Mdina lummab oma ajatu atmosfääri ja detailirohke arhitektuuriga. Linnal on olnud palju nimesid, kuid kõige paremini iseloomustab Mdinat tema keskaegne nimi – Citta Notabile ehk Ülikute linn. Alates 12.saj on just siin leidnud kodu saarel valitsevad suguvõsad, nii normannid, sitsiillased kui hispaanlased ning nende uhkeid kodusid näeb igal sammul. Linn on piiratud kõrge 18.saj pärineva müüriga. Mdinat kutsutakse ka „Vaikseks linnaks“, sest siin elab vähe inimesi ja linn on õhtuti väga vaikne. Barokse peavärava kaudu liigume eeslinna Rabati. Suundume maa alla, 3. saj pärinevatesse St Pauli katakombidesse. Keeruline tunnelite ja saalide labürint viib meid tagasi aega, kus Maltat valitsesid roomlased ning Mdina oli saare pealinn. Katakombid on olnud nii roomlaste matmispaigaks, sest linna matta ei tohtinud, kui vara-kristlaste salajaseks kohtumiskohaks. Sõidame Dingli kaljude juurde, peatus Malta kõrgeimas punktis, 236 m üle merepinna. Edasi suundume jalutuskäigule San Antoni aedadesse, lisaks paljudele värviküllastele lilledele ja taimedele ilmestavad aeda vaiksed jalakäiate rajad, skulptuurid, tiigid ja purskaevud.Sõit tagasi hotelli.

4. PÄEV

POOLEPÄEVANE VÄLJASÕIT (hinna sees) VALLETTA
Linnaekskursioon Malta pealinnas Vallettas. Valletta on kui elav muuseum barokiajastu arhitektuuri ja viiesaja-aastase ordurüütlite pärandiga. Linnast ülevaate saamiseks tõuseme linnamüüridele, kus laiuvad Barrakka aiad. Siit avaneb parim vaade kolmele kindluslinnale ja Malta suurele sadamale, mida peetakse Vahemere üheks kaunimaks. Pealinna barokne pärl – Ristija Johannese katedraal oma haruldaste maalingutega. Siin asub Caravaggio ainulaadne meistritöö, tema suurim seinamaaling, mis kujutab Ristija Johannese surma. Jalutame mööda pealinna saginat täis tänavaid allapoole mereäärde. Vaatame Malta Experience’i nimelist show’d, mis filmide ja lugudega tutvustab Malta 5000 aastast ajalugu.

5. PÄEV

VÄLJASÕIT (hinna sees) GOZO
Hommikusöök. Transfeer sadamasse. Sõidame laevaga Malta sõsarsaarele Gozo. Kuigi mõlema saare päritolu ja ajalugu on sarnased, tunneb kohe Gozo sadamasse jõudes, et sellel väikesel saarel on täiesti oma karakter. Siinset mägisemat loodust kaunistavad rohelised salud, kaljune rannajoon ja maalilised külad oma pisikeste kirikutega. Külastame kõiki saare tuntumaid paiku. Teeme peatuse Kalypso koopa juures, kus Homerose järgi olevat nümf Kalypso hoidnud Odüsseust 7 aastat „armastuse vangis“. Gozo pealinn Victoria ja kaitsekindlus (tsitadell). Gozo on tuntud kvaliteetse käsitöö, mee ja juustude poolest, millega siin ka lähemalt tutvuda saab. Xlendi Bay dramaatiline rannajoon ja Dwejra, mõlemad looduskaunid paigad Gozo läänepoolseimas tipus. Siinse paiga on tuntuks teinud imelised vaated ja kaljumoodustised, nagu Seenekalju. Siin asus ka kuni 2017 märtsini Sinine aken, 22 m kõrgune kaljukaar. Õhtul laevaga tagasi peasaarele ja transfeer hotelli.

6. PÄEV

VÄLJASÕIT (hinna sees) – MARSAXLOKK, SININE KOOBAS, HAGAR QIM, VEINIKELDER
Hommikusöök. Sõidame saare lõunaossa. Külastame Marsaxlokki, idüllilist kaluriküla, mida kujutatakse pea kõikidel Malta postkaartidel. Näeme kohalikke traditsioonilisi värvilisi kaluripaate luzzu’sid, millega kohalikud püüavad siinsetes vetes levinud lampuki kala. Paatide mõlemale küljele maalitakse silmad, need pidavat kalureid kurja eest kaitsma. Jalutuskäik sadamas. Sõidame lõunarannikule, siit avanevad suurepärased vaated piki kaljurannikut ja naabruses asuvale Filfla saarele. Wied iz-Zurriez’i külast teeme sobiva ilma korral laevasõidu Sinise koopa juurde – imelised vaated sillerdav-sinisele merele ja groti veealusele taimestikule. Pärastlõunal külastame eelajaloolist Hagar Qimi templit. U 5000 aastat tagasi saart asustanud erakordselt arenenud kultuurist pole säilinud muud, kui megaliitsed monumendid. Selle kultuuri päritolu ja saatus on mõistatuseks tänapäevani. Päeva viimane peatus on Malta kohalikus veinikeldris, kus tutvume siinse toodanguga, degusteerime veini, kitsejuustu ja Malta-päraseid küpsiseid galletti. Soovijad saavad kõike seda kaasa osta. Sõit tagasi hotelli.

7. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKSsoovijatele RAHVUSÕHTU
Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Giidi soovitusel ja abistamisel saavad soovijad külastada erinevaid paiku saarel. Liikumine ühistranspordiga (kahe tunni pilet 2 €). Erinevad laevakruiisid – Comino saar ja sinine laguun (25-35€), kahe sadama kruiis (pilet 20 €). Valletta Ordumeistrite palee (külastajatele on avatud relvasaal ja kui parlament ei tööta, siis ka esindusruumid. Pilet 6 € relvasaali, koos esindusruumidega 12 €, sooduspilet 8 €). Imekaunis Palazzo Parisio palee ja aiad, mida kutsutakse ka mini-Versailles’ks (pilet 15 €). Marine Parki delfiinide etendus ja troopiliste lindude show (pilet 15.90 €). Veepark Splash & Fun (pilet al. 15 €, 3-12a ja pens al. 10 € alates kella 15st). Akvaarium (pilet 15 €, lapsed 13,90 €). Limestone Heritage teemapark ja aed (pilet 9 €).
Õhtul soovijatele rahvusõhtu (lisatasu eest, ettetellimisel) Malta-päraste toitude, laulude ja tantsudega.

8. PÄEV

Hommikusöök. Kohvrid paigutame hotelli hoiuruumi. Vaba aeg. Soovijatele peale lõunat (lisatasu eest ettetellimisel) sadamakruiis ümber kahe loodusliku sadama – Marsamxetti ja Grand Harbori. Seejärel väike väljasõit. Õhtul  ühine õhtusöök (lisatasu eest, ettetellimisel).  Transfeer lennujaama.

9. PÄEV

Otselend Malta – Tallinn kl 01.05-06.05 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1320 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Malta-Tallinn koos lennujaamamaksudega 38 € (15.09.2023 seisuga, võivad muutuda)
  • öömaja ***  koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • transfeer lennujaam-hotell-lennujaam
  • väljasõidud ja eestikeelsed ekskursioonid
    o poolepäevane Valletta linnaekskursioon
    o väljasõit Gozo saarele
    o väljasõit San Antoni aed ja Ta’Qali, Mdina-Rabat, Dingli
    o väljasõit Marsaxlokk, Sinine Koobas, Hagar Qim, veinikelder
  • kohalik eestikeelne giid Ingrid Eomois ja reisijuht Tanya Tooman
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Hind ei sisalda  muuseumide ja tasuliste objektide pileteid!

NB! Kindlasti palume ISE  teha reisikindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

Plaza Hotel (3*) väga hea asukohaga 3* hotell Sliema kuurortis, jalutuskäigu kaugusel St Juliani meelelahutuspiirkonnast. Vahetus läheduses asuvad poed, kohvikud ja restoranid. Kivine rand on hotellist üle tee, pisike liivarand 10 min jalutuskäigu kaugusel. Hotellil on kaks basseini (sisebassein ja katusel asuv välisbassein), restoran, pizzabaar ja kohvik. Tubades on konditsioneer, föön, lisatasu eest seif ja WiFi.

http://www.plazahotelsmalta.com/

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):

väljasõidud ja eestikeelsed ekskursioonid (2023.a. seisuga- tasumine enne reisi koos põhisummaga)

o rahvusõhtu 65 € (väljasõit, 3-käiguline õhtusöök koos veiniga, folklooriprogramm ja transfeerid)

  • 8-ndal päeval sadamakruiis … €,
  • 8-ndal päeval õhtusöök … €,
  • Õhtusöögid hotellis lisatasuga  112 €  (7 õhtut)
  • Ühese toa lisatasu 196 €

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart. Ujumisriided, rannarätik, jalanõud meres ujumas käimiseks (Maltal on enamus rannad kivised), soovi korral ka adapter (hotellitoas on 1-2 euroopa pistikut, ülejäänud kolmeharulised Suurbritannia omad).

Lendudel teenindab Air Baltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 20 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg.

Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni 31. märts : E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Ristija Johannese katedraal 15 €, üle 60a ja 12-17a 7.50 €, alla 12a tasuta
Paadisõit Sinise koopa juurde 10 €
Veinikeldri külastus 7.50 € (ekskursioon + 3 veini, kitsejuustu ja gallettide maitsmine)
San Antoni aed tasuta
Hagar Qim templid 10 €, 12-17a ja üle 60a 7.50 €, 6-11a 5.50 €
Katakombid 6 €, 12-17a ja üle 60a 4.50 €, 6-11a 3.50 €

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.   NB! Hinnad võivad muutuda, juhul kui laevafirma, lennufirma, öömajad, kütusetarnijad muudavad oma hindu!