Õppereis Assoori saartele: ASSOORIDE AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 11.-20. september 2023  kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  10-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Assoori saartele

ASSOORIDE AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

 Veel 6 vaba kohta!

(Terceira, São Jorge, Pico, Faial)ANGRA DO HEROÍSMO – BISCOITOS – ENXOFRE – ALGAR DO CARVÃO – SÃO SEBASTIÃO – URZELINA – FAJÃ DO OUVIDOR – SETE FONTES – VELAS – MADALENA – LAJES DO PICO – HORTA – CALDEIRA – CAPELINHOS

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas infoleti vastas oleva laua juures kl . Lend kl …… Majutus järgnevad 3 ööd Angra do Heroísmos ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Angra do Heroísmo asub Assooride parima loodusliku reidi ääres ning oli seetõttu Assooride poliitiliseks, majanduslikuks ja religioosseks keskuseks kuni 19. sajandini. Suur osa linna vanemast osast on ehitatud renessanss-stiilis ning hoonete arhitektuuris on mõjutusi nii Portugalist, Brasiiliast, Inglismaalt kui ka mujalt rõhutades linna kunagist olulist asupaika mereteede sõlmpunktis. Teeme ekskursiooni ning näeme mitmeid kauneid kirikuid, suursuguseid valitsushooneid, kaupmeeste elamuid jm. Vaba aeg. Soovijad võivad tõusta jalgsi või taksoga linnast lõunas ookeanist kerkivale 205 m kõrgusele Monte Brasili mäele, kust avaneb suurepärane vaade linnale ja Terceira rannikule. Võimaluse korral saab lisatasu eest minna vaatama mõnes külas toimuvat härjajooksu, tourada á cordat.

3. PÄEV

Hommikusöök. Terceira on Assooride suuruselt kolmas saar ja tänu oma suurepärasele sadamapaigale on see läbi ajaloo olnud üks saarestiku olulisemaid keskusi. Tänu sellele on saar tuntud ennekõige oma arhitektuuri, traditsioonide ja festivalide poolest. Alustame saarega tutvumist. Meie teele jäävad väikesed põllumajanduslikud külad ning kiviaedadega ümbritsetud karjamaad ja viljapõllud. Saare lääneküljel leidub ka metsadega kaetud metsikumat loodust ja siinsetelt kaljudelt avanevad vaated ookeanile. Põhjarannikul asuv Biscoitos on vanadele laavavooludele rajatud küla, mis on tuntud oma viinapuuistanduste ja veinide poolest. Väiksed kiviaedadega maalapid ulatuvad kuni kaljuse rannikuni. Suundume saare keskossa, kus saab tutvuda erinevate vulkanismi ilmingutega. Enxofre fumarooliväljal näeme fumaroole. Need on maapinnas olevad avaused, millest eraldub vulkaanilisi gaase ja veeauru. Külastame Algar do Carvão koobast. Selle laavakoopa on loonud jahtuvast laavast väljuvad gaasid. 45 m sügavuse loodusliku kaevu põhja jäävates koobastes võib näha omapäraseid silikaatidest moodustunud stalaktiite, erinevat värvi mineraalidega kaetud seinu ja lagesid ning koopa põhjas olevat maa-alust tiiki. Teeme peatuse 545 m kõrgusel Serra do Cume See on osa eelajaloolisest vulkaanist, mille kraatri asemele jääb nüüd saare suurim tasandik, mis on kasutusel karjamaadena. Naudime vaateid Terceira sisemaale ja ka rannikule, kuhu jääb Praia da Vitória reid. São Sebastião on üks vanimaid asulaid saarel. See on eelkõige tuntud oma vana kiriku ja värvika Imperio de Santo Espirito, Pühale Vaimule pühendatud kabeli, poolest. Sõidame tagasi Angra do Heroísmosse.

4. PÄEV

Sõidame lennujaama ja lendame São Jorge saarele. Pikk ja kitsas São Jorge saar erineb oma tekke poolest teistest Assoori saartest. See ei ole tekkinud tänu ühele või mitmele vulkaanile. Saar on tekkinud tänu maakoorelõhele, kust väljunud laava moodustas saare. Saart iseloomustavad kõrged ja järsud kaldad ning seetõttu elab enamik elanikkonnast kõrgemal sisemaal, mis sobib ideaalselt karjakasvatuseks. Alustades sõitu saare lõunarannikul avanevad meile vaated üle väina kõrguvale Pico vulkaanile. Urzelinas näeme endise kiriku kellatorni, mis on ainus mälestus 1808. a. vulkaanipurskes hävinud külast. Manadases seisab ookeani kaldal Santa Bárbara kirik, mis on hea näide tüüpilisest Assooride barokkstiilist. Teeme peatuse juustukoja juures, kus valmivad kuulsad São Jorge juustud. Karjakasvatus ja piimatööstus on omane kogu saarestikule, aga just São Jorge juustud on kõige kuulsamad ja neile on antud ka kaitstud piirkondliku nimega staatus. Sõidame läbi karjamaadega kaetud sisemaa ja jõuame saare põhjarannikule. See on veelgi järsem ja vähesed rannikule jäävad asulad on rajatud fajãdel. Need on kas maalihete või laavavoolude poolt moodustatud väiksed tasandikud ookeani ja kõrgete kallaste vahel. Imetleme vaateid saare järskudele kallastele ja ookeanile. Laskume Fajã do Ouvidori, mis on tüüpiline näide laavavoolude poolt rajatud fajãst. Sõidame läbi põllumajanduslike külade saare läänetipu suunas ja külastame Sete Fontese metsaparki. Öömaja Velases **hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks Velases. Soovijad saavad teha matka ühel saare matkaradadest. See viib meid saare põhjarannikule. Alustame matka u 680 m kõrguselt ja laskudes ookeani poole läbime mägiseid karjamaid ning näeme mitmeid endeemilisi taimeliike, nagu kohalik eerika, kadakas ja iileks. Jõudes rannikule avanevad esimesed vaated tüüpilistele fajã Jätkame teed läbi laurissilva metsa Fajã da Caldeira de Santo Cristosse. See on üks vähestest maanteeühenduseta fajãdest, kuhu inimesed on elama jäänud. Siin on meil võimalus teha lõunapiknikku ja ujuda ookeanilainete eest kaitstud laguunis. Peale seda jätkame matka piki rannikut läbi paari hüljatud küla ja jõuame Fajã dos Cubresesse, kust sõidame tagasi Velasesse. Matk kestab u 3-5 tundi. Meil on selle läbimiseks rohkem aega ning seega piisavalt võimalusi puhkepeatusteks, piknikuks ja isegi supluseks laguunis. Enamik teekonnast on laskumine, aga rannikul liikudes on ka tõuse kokku u 120 m piires. NB! Sõltuvalt tuule suunast ja pilvitusest võib see matk asenduda matkaga saare lõunarannikul.Matkale minnes on vajalikud sobivad jalanõud (rada võib niiskuse tõttu olla kohati libe ja porine), kaasa peakate, vähemalt 1,5 l vett ja lõunaeine. Lisaks võib kaasa võtta ka ujumisriided ja käteräti.

6. PÄEV

Hommikusöök. Vulkaanilistest Assoori saartest on Pico kõige silmatorkavamalt vulkaaniline saar ja selle kohal kõrguv Pico vulkaan on Portugali kõrgeim mägi. Ookeanini ulatuvad mustad laavavoolud on kontrastiks rohelisele tihedale taimestikule. Teeme ringsõidu saarel. Pico lääneosa oli paljude laavavoolude tõttu sobimatu põlluharimiseks ja karjakasvatuseks. Kohalikud elanikud otsustasid hakata kasvatama viinapuid ja puhastasid pinnase laavakividest, millest tehtud müürid said ideaalseks kaitseks ookeanituulte eest. See sajandite jooksul tehtud suur töö on ära märgitud ka UNESCO maailmapärandi nimekirjas. Sõidame läbi viinapuuistanduste ja väikeste külade. Saare lõunarannikul ulatuvad Pico vulkaani nõlvad ookeanini. Siia jäävad ka mõned saarele omastest mistériotest, ajaloolisel ajal toimunud laavavooludest. Saare idaosa on moodustunud vanema Topo vulkaani ja teiste väiksemate vulkaanide tegevuse tagajärjel. Sõites mööda järsku rannikut avanevad meile kaunid vaated ookeanile ja väikestele kaluriküladele. Vanad nüüdseks metsadega kaetud laavavoolud vahelduvad karjamaade ja istandustega. Võimaluse korral teeme peatuse kohalikus veinikeldris, kus saab maitsta ja kaasa osta Pico veine.

7. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame Lajes do Picosse. See on saare vanim asula ning endine tähtis vaalapüügikeskus. Peale vaalapüügi keelustamist hakati siin pakkuma vaalavaatlusega paadisõite ookeanile. Soovijad saavad teha 3-tunnise retke ookeanile, mille käigus on suur võimalus näha erinevaid vaalalisi. Peamine hooaeg vaalade kohtamiseks on küll läbi, kuid siiski võib kohata kašelotte ja enamikku siinsetes vetes elavast viiest delfiiniliigist. (Sõidu toimumine sõltub ilmast ja lainetusest) Tutvume ka Vaalanduse muusemiga, kus saab ülevaate vaalapüügi traditsioonidest, ajaloost jne. Eemaldudes rannikust jõuame saare siseosa katvale platoole. Siinne küngaste, karjamaade ja metsadega maastik on täiesti erinev rannikust. Capitão järv on hea näide siinsest loodusest. Teel Madalenasse möödume saare kohal kõrguva Pico vulkaani lähedalt. Õhtul sõidame laevaga Faiali saarele. Majutus järgnevad 2 ööd Hortas ****hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Faial on tuntud sinise saarena, kuna suvel on see kaetud tuhandete õitsvate hortensiatega, mis ääristavad teid, karjamaid ja põlde. Hortast eemale sõites avaldub saare tõeline ilme väikeste külakeste, karjamaade ja metsaste mäekülgedega. Teeme peatuse, et nautida vaadet Hortale ja naabersaarel kõrguvale Pico vulkaanile. Sõidame 900 m kõrgusele saare keskel asuva vana vulkaanikraatri, Caldeira, servale. Selge ilmaga on näha kogu 400 m sügavune kraater, mida ümbritsevad järsud seinad. Sõidame saare järsule looderannikule. Siia jäävad geoloogiliselt aktiivsemad piirkonnad. Sõidame läbi 17. saj. laavavooludel kasvavate metsade ja jõuame saare läänetippu Capelinhose vulkaani juurde. Vulkaan tegutses 13 kuu jooksul 1957.-1958. a. muutes Faiali lääneosa ning põhjustades tuhandete inimeste lahkumise saarelt. Vana majaka juurde jääb külastuskeskus, kus saame ülevaate nii vulkaanist kui ka Assoori saarte tekkimisest. Majaka juurest avanevad vaated vulkaanilisele maastikule, mis muutub pidevalt tänu vee ja tuulte tegevusele. Sõidame läbi saare lõunaosa tagasi Hortasse.

9. PÄEV

Hommikusöök. Linnaekskursioon Hortas. Horta on üks väheseid headest ankrupaikadest Assooridel ning tänu sellele on olnud tuntud kaubanduslinn, vaalapüügi keskus, telegraafiliinide sõlmpunkt ning tänapäeval Atlandi ookeani ületavate jahtide peatuspaik. See on ka Assooride parlamendi asupaik. Edukad sajandid on jätnud linnale mitmeid uhkeid ehitisi. Vanemate tänavate hoonestus on põhiliselt 18.-19. sajandist. Soovijad saavad külastada ka endisesse vaalatöötlustehasesse rajatud muuseumit, kus saab ülevaate sellest Assooridele varem olulisest tööstusharust. Lend Horta – Lissabon kl ……. . Öömaja Lissaboni lennujaama juures ***hotellis (2-sed toad).

10. PÄEV

Hommikusöök. Lend . Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.
 

REISI MAKSUMUS: 2190 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid koos lennujaamamaksudega 150.23 € (seisuga 13.12.22, võivad muutuda)
  • öömajad **** , *** ja ** hotellides vastavalt programmile koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • kohalikud bussid ringreisideks
  • saartevaheline transport laeva või lennukiga
  • eestikeelne giid-reisijuht Erki Kurrikoff
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Hind ei sisalda  muuseumide ja tasuliste objektide pileteid!

NB! Kindlasti palume ISE teha tervisekindlustus  koos reisitõrke ja covidkindlustusega!

LISATASU EEST (2022.a. hinnad- tellimine ja tasumine enne reisi):

  • vaalavaatlus 55 €
  • ühene majutus u 387 €

 

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID kaart, mugavad jalanõud (5. päeval matkale minejatel selleks sobivad korraliku tallaga jalanõud), peakate, ujumisriided, vihmakindlad riided, fliis vms mägedes viibimiseks või jahedamate õhtute jaoks.

NB! Reisimarsruut on koostatud vastavalt koostamise hetkel kehtivatele lennu ja laeva sõiduplaanidele. Kuna reis hõlmab mitme saare külastust, millede vahel liigub piiratud arvul transpordivahendeid, siis võivad graafikute muutused tuua kaasa väiksemaid ja suuremaid muutusi programmis. Programm võib muutuda ka reisil olles, kui muutused sõiduplaanides on tehtud viimasel hetkel. Tensi-Reisid üritab vajaduse korral pakkuda alternatiivset programmi.

 

Lendudel teenindavad …….. Lennukisse on lubatud kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x20 cm ja kaaluga 8 kg. Rahvusvahelistel lendudel pakutakse vett ja šokolaadi. Rahvusvahelistel lendudel on kohvi, tee ja mustikamahl hinna sees.

Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Soovijatel palun registreerida kuni 12. juuli E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2022. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Algar do Carvão koobas 8 €
Juustukoda 5 €
Vaalanduse muuseum 2 €
Capelinhose vulkaani külastuskeskus 10 €
veinikeldri külastus 8 €

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2022. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.