Õppereis Sitsiiliasse: SITSIILIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  16.-23. septembril  2024  kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid 8-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Sitsiiliasse

SITSIILIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Reisil ka huvitav 2 AT psühholoogiakoolitus

LOODUSLÄHEDANE EHK SÜNERGEETILINE MÕTLEMISVIIS

Lektor psühholoog, ajakirjanik ja kirjanik Toivo Niiberg MSc

NB! Veel 8 vaba kohta!

Suurima ja tihedaima asustusega saart Vahemeres Sitsiiliat on õigusega nimetatud maailma parimaks puhkusesaareks – see pakub ühekorraga nii hämmastavat ajalugu ja antiikseid vaatamisväärsusi, kauneid mägiseid maastikke, mida kroonib Euroopa suurim vulkaan Etna, kui ka lõputuid rannaribasid. See on maapealne paradiis kesk muistset kultuuri, muinasjutulist loodust ja kunstiteoseid. Eksootiline, lummav ja müstiline, müütide ja värvikate legendide saar. Legendi järgi lõi kõigevägevam saare säravast päikesest, soojast puhtast merest ja hiiglaslikest mägedest. Iidsetest aegadest on meri sidunud Sitsiiliat teiste maadega. Erinevate kultuuride põimumine on muutnud saare omapäraseks, pannud pitseri ajaloolistele traditsioonidele ja sitsiillaste elukorraldusele. Siin leidub võrratuid randu, kõrvalisi mägikülasid, mäeahelikke ja metsikut sisemaad, lahedaid linnu ja kaunist arhitektuuri. Sitsiilia unustamatu köök on Itaalia üks mitmekesisemaid tänu saare ainulaadsele asukohale. See on segu erinevatest kultuuridest pärit kulinaarsetest saavutustest.

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas ……. kl ….. Lend Tallinn-Catania kl …… (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Oleme Sitsiilias, legendaarse Odüsseuse peatuspaigas. Sitsiillaste elurütmi määrab kuldne kera taevas, mil on kombeks tõusta otse vulkaanide tagant ja õhtul merre vajuda. Kogu elu keerleb neil söömise ümber – hommikul kohv, lõunal pasta, õhtul pereringis. Nad armastavad muusikat ja võtavad aega ka selleks, et sõprade seltsis laulda. Sõidame Donnafugata kastelli. See nimi on tugevalt seotud kogu Sitsiilia ajalooga. Sama nime kannab ka kuulus Sitsiilia vein. Igale veinile on loodud isegi spetsiaalne muusikapala. Donnafugata on müstiline nimi, mida on seotud nii Bianca Navarraga kui ka kuulsa romaaniga „Gepard“. Külastame lossi ja selle aeda. Siinses suurepärases trattorias naudime kohalikku lõunasööki (ettetellimisel, lisatasu eest). Sõidame hotelli Sitsiilia lõunarannikule. Majutus 2 järgnevat ööd ranna lähedal ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks. Soovijatega teeme väljasõidu armsatesse barokklinnadesse. Ragusa linn on rajatud lubjakivimägedele, millest kahele poole jäävad künkad. Armas vanalinn avaldab muljet oma väikeste kalju külge klammerdunud majadega, oma kitsaste tänavate ja kirikutega. Siin on vändatud palju filme tänu linnakeses säilinud ehedale Sitsiilia olemusele. Linn on kantud ka UNESCO kultuuripärandi nimekirja. Jalutuskäik linnas ja vaba aeg lõunasöögiks. Külastame ka Hyblaeani mägede nõlvadel asuvat Sitsiilia baroki juveeli, sokolaadilinna Modicat (UNESCO). Oma keskaegse vanalinna ja suurejoonelise katedraaliga on see üks iseloomulikumaid Lõuna-Sitsiilia linnu. 3500 aastase rikka ajaloo jooksul on siit läbi käinud palju valitsejaid. Säravaim aeg saabus Modicale 13. saj. kui ta sai hertsogkonna pealinnaks ning oli üheks võimsamaks linnaks saarel. 18. saj. mängis linn tähtsat rolli kunsti- ja kultuurielus, siin peatus mitmeid filosoofe ja poeete. Peatänava Corso Umberto ääres asuvad kaunite rõdudega palazzod, San Pietro pühakoda, restoranid, kohvikud. Orus asuvas keskaegses vanalinnas kulgevad kitsad põiktänavad ülesmäge, mõnede asemel on ainult kitsad trepid, teised moodustuvad terrassidest, läbikäikudest ja hoovidest. Ühe trepptänava lõpus kõrgub pärast 1693. a. suurt maavärinat rajatud uus peakirik – majesteetlik, kauni fassaadiga San Giorgio barokk-katedraal. Linnaring väikese rongiga, mis viib meid ka linna ülaossa.

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõit Scicli linnakesse, mis oma erilisuse tõttu on kantud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Jalutuskäik vanalinnas. Sõidame läbi Pachino piirkonna, kus kasvatatakse Sitsiilia kuulsaid magusaid Pachino tomateid. Külastame Vini Sultana veinimõisat. Saame teada veinimõisa ajaloost ning veiniistanduse harimisest. Degusteerime kolme veini ja Sitsiilia selle piirkonna suupisteid. Sõit enam kui 2600 aasta vanusesse Sürakuusasse. See oli tuntuim kreeklaste linn Sitsiilias, antiikaja üks kuulsamaid kunstide keskusi ja Archimedese kodulinn. Muistne linn oli tänapäevasest kuni kolm korda suurem. Kaks aastatuhandet tagasi nimetas Rooma konsul Cicero Sürakuusat maailma kauneimaks linnaks. Siinse paiga värvikast ajaloost annavad tunnistust paljud hästisäilinud antiiksed mälestusmärgid Kreeka-aegses linnaosas. Arhailine vanalinn (UNESCO maailmapärandi objekt) asub väikesel Ortygia saarel. Jalutades vanalinna kitsastel tänavatel näib aeg olevat siin peatunud keskajas – sooja kuldse tooniga paleed, kellatornid, kirikukuplid… Igal kohal on oma lugu – fassaadidel, sammastel, siseõuedel. Siin asub ka ainulaadne toomkirik, mis on ehitatud Ateena templi sammaste vahele. Linna keskel on mitmed aristokraatide paleed – palazzod.. Seejärel külastame arheoloogilist ala. Kreeka teater on üks väljapaistvamatest tänini säilinud antiikteatritest. Istmeread on kaljust välja raiutud, kasutades ära Temenite künka nõlva. Siin kanti ette kuulsa Aischylose tragöödiad, aga korraldati ka rahvakoosolekuid. Lähedal asub ka Sürakuusa üks tähtsamatest kivimurdudest – Latomia del Paradiso. Nüüd on see meeldiv aed apelsini- ja palmipuude ning magnooliatega. Roheluses asub kõrvakujuline koobas nn Dionysose kõrv. Selle nime andis kunstnik Caravaggio kui ta oli kuulnud koopa imepärasest kajast, mille abil Dionysos olevat vaenlasi nägemata neid kuulnud. Sõit Taormina rannikule. Majutus 5 järgnevat ööd ****hotellis Baia Azzura (2-sed toad). Hotell asub 150 m kaugusel kivisest rannast ja 20 m kaugusel tõstukist, mis viib mäel asuvasse Taorminasse. Soovijatele (ettetellimisel, lisatasu eest) õhtusöögid 4*hotellis.

4. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks rannas. Võite jalutada ka väikesele Isola Bella saarele, mida kutsutakse Joonia mere pärliks. Kitsas rada ühendab randa grottidega ümbritsetud saarega. Pealelõunal sõidame gondlitega mäel asuvasse Taorminasse, kauneimasse linna Etna jalamil. Joonia mere ääres Tauro mäe platool kõrguv maaliline linn on üks meeldejäävamaid paiku Sitsiilias. Käänuline tee mäe tippu, muinasjutulised trepilised tänavad ja maailmalõputunnet tekitavad vaated. Sajad restoranid, kohvikud, terrassid, imekitsad tänavad, läbikäigud, hoovid, lopsakas lilleilu ja omapärane arhitektuur. Võite osta kuulsat sitsiilia keraamikat ja martsipanikujusid. Tänapäevani keskaegsena säilinud linna asutasid vanad kreeklased 4. saj eKr. Nemad ehitasid üllatavalt hästi säilinud võrratu asukohaga hiiglasliku kreeka teatri, kus toimuvad siiani etendused ja kontserdid. Naudime hunnitut vaadet Calabria rannikule ja Etnale. Jalutame ilusas rohelises linnapargis Duca de Cesaro. Vaba aeg linnas.

5. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks rannas. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest) Sitsiilia pealinna Palermosse. Kontrastiderohke Palermo asub Costa d’Oro rannikul. Selle imeliste kultuurimälestistega linna rajasid juba foiniiklased ja kõik siin valitsenud rahvad on jätnud jälje linna ajalukku. Palermo on nagu kogu Sitsiilia – suurejooneline, ajalooline, võluvalt lagunev. Igal nurgal võib imetleda mitmekesist arhitektuuri, kus põimuvad normannide, Bütsantsi ja islami traditsioonid. Linnaekskursioon. Pilku püüab võimas Santa Maria Assunta katedraal, mida on ehitanud kõik võimulolijad ning mis näib seetõttu väljastpoolt arhitektuurilise miraažina. Normannide palee ja selle mosaiikidega kabel, kaunite väljakute, kirikute ja paleedega vanalinn. Vaba aeg lõunatamiseks ja jalutamiseks kuulsal Capo turul. Suundume Monrealesse, väikelinna mäe otsas, mis lummab oma romaani katedraaliga. Normannide kuninglik katedraal on rikkalikult kaunistatud – bütsantsi stiilis kuldsed mosaiigid, araabia ornamendid, ehtsad rooma sambad. Kõik on säilinud nii, nagu 12. saj. ehitati. Tagasisõit hotelli.

6. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks rannas. Kes soovib, võib ise sõita liinibussiga Cataniasse või CitybySea Hop-On-Hop-Off bussiliinidega lähedalolevatesse mäe tippudel asuvatesse väikelinnadesse. Taormina via Pirandello, 1 parklast (Terminal bus Pirandello) väljub Sinine marsruut Linea Blu (Taormina -Castelmola; päevapilet 10 €) ja Punane marsruut e. Linea Rossa (Giardini Naxos- Letojanni, Taormina, Castelmola -20 eur).

7. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame tutvuma Euroopa kõrgeima tänaseni aktiivse Etna vulkaaniga. Bussiga saab sõita 2000 m kõrgusele. Siit avaneb suurepärane vaade ümbruskonnale, kivistunud laavajõgedele ja lähedalasuvatele Silvestri kraatritele. Võimalik ronida ka ühte kraatrisse. Kui on võimalik, siis saavad soovijad tõusta funikulööri ja džiibiga 3000 m kõrgusele (lisatasu 68 EUR), kus ei tohi omapäi matkata, on ohtlik. Peab liikuma ainult kohaliku giidi saatel. Laskume alla mäe idaküljelt möödume Zafferana külakesest, mida kutsutakse Etna Kuldseks Õunaks. Vulkaani jalamil asub mee baasil töötav ettevõtlus, kus lisaks meele saame veel maitsta mitmesuguseid Sitsiilia toodanguid. Pärast Etna külastamist sõidame vaatama loodusimet Alacantara kuristikku, kus on võimalik laskuda sügavale kanjonis voolava jõe juurde ja näha lähemalt vulkaanilist kaljuseina.

8. PÄEV

Hommikusöök. Sõit Catania lennujaamaLend Catania-Tallinn kl ….. (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1350 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Catania-Tallinn koos lennujaamamaksudega
  • öömajad Sitsiilias  *** ja **** hotellides, Taorminas 4* hotellis hommikusöökidega
  • kohalik buss ringreisiks
  • transfeer lennujaam-hotell-lennujaam
  • itaalia keelt oskav giid-grupijuht Mare Ligi-Barry
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti palume ISE  teha tervisekindlustus koos  reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- hinnad 2023.a. seisuga):

  • õhtusöögid Taorminas 4*hotellis (5 õhtut) 100 €,
  • esimesel päeval lõunasöök + vein 26 €,
  • väljasõit Palermosse 48 € (lisaks sissepääsud),
  • Palermos olev Capella Palatina Normannide palees 17 € / 15 pens
  • ühene majutus u 250 €.

 

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, mugavad jalanõud matkamiseks, ujumisriided, rannarätik.

 

Tšarterlend. Lendudel teenindab SmartLynx. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 15 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x45x25 cm ja kaaluga 5 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Paketi hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Registreerimine reisile kuni  7. aprill või kuni kohti jätkub E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Castell Donnafugata 10 €/ 7 € pens, 6-18 a,18-26 üliópilane (piletiga)
Modica linnarong 5 €
Veinimõisa külastus + 3 veini degustatsioon + suupisted 20 €
Monreale katedraal 8 € / 4 € 18-25a / tasuta kuni 17a
Etnale tõus 3000 m kõrgusele (džiibi ja funikulööriga) 68 €  (vóimalusel, pursete tóttu  ligipääsud piiratud)
Alacantara kuristik trepist  2 € (240 trepiastet); liftiga edasi-tagasi/ülesse 13 €/ 9 € 6-12 a
Tõstuk Taorminasse 3 € üksikpilet, 6 € edasi-tagasi pilet; 10 € päevapilet
Kreeka teater Taorminas 10 € / 5 € 18-25a / tasuta kuni 17a
Isola Bella saarel muuseum-looduspark 4 €/ 2 € 18.-25 a.
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.