Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ  vahendab kõikidele huvilistele  27. juuni- 1. juuli 2024  reisifirma Tensi Reisid  5-päevase reisi (laev, buss, lennuk) Taanimaale (8 AT)

TAANI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 1 vaba koht!

 

Taani on tõeline kuningriik ja seda on tunda igal sammul. Lossid ja mõisad, suured pargid ja uhked aiad, hoolitsetus ja suursugusus kõiges kuni pisiasjadeni välja. Et Taani loodusest ning elust-olust vähegi tõepärast pilti saada, ei tohiks mingil juhul piirduda vaid Kopenhaageni külastamisega, sest pealinn erineb ülejäänud Taanist nagu öö päevast.

1. PÄEV

Väljasõit Tartust kl 14.00 Vanemuise alumisest parklast, tallinlastega kohtume Tallinna sadamas D-terminali ees parklas meie bussi juures kl 17.00. Tallinki laev väljub Stockholmi kl 18.00 (NB! Väljasõiduajad võivad muutuda kui laeva väljumisaeg muutub. Palun kontrollige vahetult enne reisi). Mõnus õhtu laevas, laulame karaoket, õnnitleme tähtpäevalisi, head tantsumuusikat mängitakse hiliste öötundideni, meeleolukad võistlused panevad kaasa elama ja keskööshow teeb tuju heaks. Ööbimine B-klassi 4-ses kajutis.

2. PÄEV

Hommikusöök laevas rootsi lauas (lisatasu eestettetellimisel). Stockholmi sisse sõites saab laevalt imetleda maailma kaunimat saarestikku. Kl 10.15 kohaliku aja järgi saabume Stockholmi. Alustame reisi läbi Lõuna-Rootsimaa. Teel räägime juttu Rootsist ja rootslastest. Põikame korraks ka väikeseks jalutuskäiguks armsasse väikelinna Vadstenasse. See on Püha Birgitta päritolulinn, kus asutati 14 sajandi lõpul Birgitta ordu, ehitati klooster ja kloostrikirik. Majesteetlikku kirikut võime imetleda ka tänapäeval. Ühtlasi asub Vadstenas üks paremini säilinud renessansslosse Rootsis, mis ehitati Gustav Vasa eestvõtmisel juba 16 sajandil. Sõit Skånesse. Öömaja Helsingborgi ***hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. Ületame praamiga Öresundi väina. Helsingöris külastame Hamleti lossina tuntud Kronborgi lossi ja küsime „Olla või mitte olla“. Siin saame uudistada ka lossi sügavuses olevaid kasematte, kus magab Taani kangelane Holger DanskeAeg lõunasöögiks. Suvine Taani on kui üks õitsev aiakene, rõõmsad ning külalislahked inimesed, hoolitsetud metsad, nurmed, linnad ja rannad, tuulegeneraatorid, rookatustega erksavärvilised majakesed, pöögisalud, mille taga üle kolletava nurme paistab valge kiriku erkpunane katus, lossid ja jalgratturid… Idülliline maa. Hillerødi väikelinn, kus keset Hillerødi järve kõrgub kolmel väikesaarel asuv suursugune renessansiajastust pärit Frederiksborgi loss. Vaserohelise katusega kaetud tornide, punastest tellistest seinte, kõrgete aknakaarte, karniiside, ümarate trepitornide ja liivakivist kaunistustega lossikompleks meenutab paljuski muinasjutulossi. Rikkalikult kaunistatud loss ehitati Christian IV ametliku residentsina, et rõhutada ja tugevdada tema positsiooni võimsa Euroopa monarhina 17 sajandi alguses. Lossi vanimad osad aga ehitati juba 1560-ndail Frederik II ajal, kelle järgi loss on ka nime saanud. Siinses lossikirikus on kroonitud Taani kuningaid. Lossi hinnatuimateks vaatamisväärsusteks on marmorgalerii, lossikirik, kuninga salajane palvekamber, suur saal… Võite jalutada järve ümber kaunilt kujundatud romantilises aias, mis algab terrassidel barokkstiilis osaga. Lossipargi keskteljel on pikk purskkaevudega veekaskaad. Seda ümbritsevad sümmeetrilised alleed ja bosketid, kuhu on kujundatud pukspuudest kuninglikud monogrammid. Sõidame Oddeni sadamassePraamisõit Sjællandilt Jüütimaa idarannikul asuvasse Aarhusi, Taani suuruselt teise linna. National Geographic valis Aarhusi linna maailma nelja kõige õnnelikuma linna hulka. Jalutuskäik õhtuses linnas, mille lõpetame ARoSi kunstimuuseumi külastusega. Olafur Eliassoni projekteeritud omapärasest vikerkaarevärvilisest panoraamkoridorist imetleme vaadet kogu linnale. Öömaja kesklinnas **hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Aarhusis asuv St. Clementi katedraal 13 sajandi algusest on Taani pikim kirik – 93 m, siinne peaaltari maal on Bernt Notke meistritöö. Vabaõhumuuseum Den Gamle By (Vanalinn) on üks tuntumaid atraktsioone oma umbes 60 vana majaga. Hooned koos algse mööbliga on siia toodud erinevatest Taani piirkondadest ja omavahel kokku pandud, moodustades veski, valvurimaja, töökodade, väikeste poodide, teatri ja isegi kooliga vanaaegse linnaruumi. Mõned hooned, näiteks Bürgermeistri maja ja 18 saj laohoone, tegutsevad muuseumidena. Sõidame Taanimaa keskel asuvale Fyni saarele, mida kutsutakse ka “saja lossi saareks”. Siinne maastik on üks kauneimaid Taanis. Vanad, hästi säilinud taluhooned, maalilised külakesed, rõõmsavärvilised suvilad. Muinasjutukirjanik H.C. Andersen ütles, et see saar on kui suur park Taani kuningriigis ja nimetas seda tema roheluse tõttu Taani aiaks. Külastame muinasjutulist, kahekümnel hektaril laiuvat Egeskovi järvelossi. 600-aastane renessanssloss ja 300-aastane aed väärivad külastamist. Lossi, parki, muuseumi ja labürinte külastab igal aastal rohkem kui kui 200 000 inimest. Lossiaed on kuulus oma hekkide ja skulptureeritud puude poolest. Teeme ringkäigu eri stiilis aedades. Uhke fuksiaaed oma 100 erineva sordiga, mõned neist isegi kuni 80 aastased taimed. Klassikalises renesanss-stiilis kujundatud Valge aed, suur bambuslabürint, veeaed, roosiaed… Lossi arvukates abihoonetes on sisse seatud tõeliselt mehine vanade masinate muuseum. Väljapanekus on 300 muljetavaldavat eksponaati vanadest autodest, mootorratastest ja lennumasinatest. Oma silmaga on võimalik näha nii esimesi Rolls Royce’e, Mercedes Benze kui Ford T-sid, rääkimata hilisematest mudelitest nagu James Bondi auto. Sõidame selle rohelise saare südames asuvasse Taani ühte vanemasse linna Odensesse. Oma nime on ta saanud Skandinaavia mütoloogia peajumala Odini järgi. Jalutuskäik linnas. Vana linnaosa munakivisillutistega tänavaid ääristavad väikesed majakesed, siin on ka muinasjutuvestja H. C. Anderseni sünnikodu. Tema lood on inspireerinud mitmeid kunstnikke. Nii võime kohata linnas paljusid skulptuure, mille aluseks on tema muinasjutud. Odense on püüdnud ühendada ühelt poolt kiiresti muutuva kaasaegse ühiskonna nõudmisi ja teisalt ajatut muinasjutumaailma. Öömaja kesklinnas ****hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Jätame Fyni saare seljataha ja sõidame üle Suur-Belti väina silla tagasi. Själlandi 18 km pikkune sild on maailma üks suurejoonelisemaid ehitusprojekte ning koosneb raudteest ja maanteest. Taanlased ise võrdlevad oma silda Egiptuse püramiididega. Päeva veedame roheliste põldude ja sinise mere vahel asuvas Kopenhaagenis. Ehkki tegemist on Skandinaavia suurima linnaga, on ta tunduvalt kodusem ja hubasem nii mõnestki väikelinnast. Tervitame linna sümbolit Väikest Merineitsit. Imetleme Carlsbergi õlletehase 50. juubeliks valminud uhkeid Gefioni purskkaevukaskaade. Edasi sõidame arhitekt Nicolai Eigtvedi projekteeritud Frederikstadi kvartalisse. Vaatame erinevaid objekte nn. Kuldsel teljel, mille ühes otsas on võimas Frederiki marmorkirik ja teises otsas, moodsal mõttelisel pikendusel, alles sel sajandil valminud Sundi väina teisel kaldal asuv ooperimaja. Kuldse telje keskmeks on Amalienborgi lossid, mis on juba mitusada aastat olnud kuningapere residentsiks ja külalisruumideks. Kongens Nytorv on avar barokkstiilis väljak Christian V ratsakujuga. Siit algab ka põnev ja hubane Nyhavni piirkond – linnaelanike meelispaik kanali kaldal, mis on palistatud kaupmeestele kuulunud 18 sajandi majadega, kus on palju baare ja restorane. Kuninglik teater, kus kunagi töötas ka H. C. Andersen. Kaldapealsel asub Holmeni kirik, mis 16 sajandil ehitati algselt hoopis sadama sepikojaks, ning efektse tornikiivriga börsihoone. Jõuame Slotsholmenile, kust linn sai 11 sajandil alguse. Sellel saarel on sajandite jooksul seisnud mitu lossi. Tänapäeval asub siin Christiansborgi loss, mis on koduks Taani parlamendile, mitmele muuseumile ja kirikule. Vaba aeg lõunasöögiks ning jalutuskäiguks kesklinnas. Soovijad saavad nüüd minna ka laevasõidule mööda Kopenhaageni kanaleid. Sõit lennujaama. Lend Kopenhagen – Riia kl 20.00-22.25; Riia – Tallinn kl 23.15-00.05 (NB! Kohalikud ajad! Kontrollige palun lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

ÕPPEREISI MAKSUMUS : 1070 € Kui ühest asutusest/ perest   2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4  osalejat (üks täiskajut), siis soodustus 3 %. Tasumine Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • laevapilet Tallinn-Helsingi,
  • laevapilet, koht B-klassi 4-ses kajutis (4 inimest kajutis),
  • Rootsi-Taani praamipilet ning sillamaks,
  • praam Aarhusi,
  • lennupilet Kopenhaagen-Tallinn,
  • lennujaamamaks 33 € (20.07.2023  seisuga, võib muutuda),
  • öömajad hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • mugavustega buss,
  • eestikeelne giid-reisijuht ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja  kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084)

NB! Palume ise  teha juurde tervisekindlustuse koos reisitõrke- ja covidkindlustusega

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi): hinnad 2023. a. seisuga

  • õhtusöök laevas (39 € täiskasvanu, 18 € 12-17a, 14 € 6-11a, 4 € 2-5a),
  • hommikusöök laevas (18 € täiskasvanu, 9 € 12-17a, 7 € 6-11a, 2 € 2-5a),
  • kahene kajut (B2) laevas Helsingi-Stockholm,
  • ühene majutus 113 €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart.

Lendudel teenindab AirBaltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Soovijatel palun registreerida kuni 3. märts E-post:   gunnar@vilkokool.ee ,   mob 52 68 031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel):

Kronborgi loss 135 DKK (kuni 17a tasuta)
Frederiksborgi loss 90 DKK (lapsed 6-15a 25 DKK)
Aarhusi vabaõhumuuseum Den Gamle By  155 DKK (0-17a tasuta)
Aros kunstimuuseum 160 DKK (0-17a tasuta)
Egeskovi renessanssloss ja park 220 DKK (laps 4-12a 140 DKK)
Kopenhaagenis laevasõit 110 DKK
Seapolka pulgakomm al. 40-50 SEK
Tass kohvi Taanis / Rootsis 50 DKK / 50 SEK
Taani võileib 80DKK
Pølse 60 DKK
Taani õlu 60 DKK
NB!  Meie reisiprogrammid on koostatud 2022. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.

NB! Hinnad võivad muutuda, juhul kui laevafirma, lennufirma, öömajad, kütusetarnijad muudavad oma hindu!