Õppereis Põhja-Itaaliasse Toscanasse ja Elba saarele: ITAALIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM. OOPERITRADITSIOONID ITAALIAS

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele 28. juuni- 5. juuli 2024  toimuva reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Põhja-Itaaliasse Toscanasse

ITAALIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 8 vaba kohta!
NB! Sama reis toimub ka 6.-13.09- maksumus 1350 €!
LUCCA – PISA – SIENA – PIENZA  – MONTERIGGIONI – CORTONA – RAPOLANO TERME – SAN GIMIGNANO – VOLTERRA – VIAREGGIO – FIRENZE – ELBA SAAR

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas … kl 03.40. Lend Tallinn-Riia kl 05.35-06.25; Riia-Pisa kl 09.35-11.25. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Toscana maakonnas on minevik ja olevik sulanud kokku harmooniliseks tervikuks. Toscana mõjub kummaliselt. Imeline loodus oma põldude ja mägedega, iidvanad linnad, lihtsad ja soojad inimesed – kõik see sisendab mingit kummalist rahu. Hingekosutav Toscana on miljonite südameid võitnud sealse maalilise looduse ja lõputute veiniaedadega. Kõrgelt ülevalt mäetipult vaatavad üle maakonna kindluslinnad, millest paljud on ümbritsetud saledate küpresside ja etruskide ning nende järglaste ehitatud müüridega. Kaunid paleed annavad tunnistust maakonna jõukusest, keskaegsed raekojad aga viitavad ammusele demokraatia traditsioonile. Teeme esmatutvuse Toscanaga. Alustame Luccast, mille ajaloolist linnasüdant ümbritseb 16-17 sajandist pärit kaitsemüüride süsteem. Aeg lõunasöögiks. Spetsiaalselt selleks otstarbeks valmistatud punastest tellistest Lucca linnamüür (Mura Lucca) on ehitatud kaitseks linna põlise vaenlase Firenze vastu. Sõjategevust pole müürid aga näinud ja on säilinud pea puutumatuna. Müürides on kuus väravat, millest kõik peale ühe on nimetatud pühakute järgi. Porta Elisa on saanud nime oma ehitaja järgi. 19 sajandil rajati müüride vahele jalgteed ja istutati puid, nii on müürivööndist saanud suurepärane jalutuskoht. Peaingel Miikaeli kirik uhke fasaadiga kõrgub Piazza San Michel, Rooma-aegsel turuväljakul, linna ajaloolises keskmes, kus ristusid peateed. Läbi keskaegse linna kulgeb peamise elusoonena kitsas, paljude kaunite poodidega ääristatud via Fillungo kaubatänav, mis on üks turistide meelispaiku Luccas. Edasi sõidame Pisasse. Pisa toomkiriku viltune kellatorn asub kiriku kõrval ja terve rohelisel murul asuv valgest marmorist kompleks koos sellesama toomkiriku, baptisteeriumi ehk ristimiskabeli ning monumentaalkalmistuga väärib oma nime – Imede väljak ehk itaalia keeles Campo dei Miracoli. See on ilusaim ja suurepäraseim romaani arhitektuuri näide Itaalias. Sõit öömajja. Majutus järgnevad 3 ööd maahotelli tüüpi majutuses -Villa Gloria (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Kesk-Toscana südames asub Siena, mis on vaieldamatult üks Toscana pärlitest ja tõeline turismimagnet. Itaalia kauneim väljak Piazza del Campo – keskväljak, mida kroonivad imekaunis graatsiline gooti stiilis raekoda Palazzo Pubblico ja selle 102 m kõrgune kellatorn Torre del Mangia. Väljak on ümbritsetud lugematute väikeste poodide, kohvikute ja restoranidega. Tänavakohvikus istudes saab nautida Toscana suurepäraseid veine ja selle väga vana Kesk-Itaalia linna õhustikku. Sienas on Itaalia võimsaim gooti katedraal, mille marmormosaiikpõrand on üks tähtsamaid vaatamisväärsusi. Toomkirik on valgest ja mustast marmorist ning seest ja väljast triibuline. Marmorsammastele toetuv võlvlagi on kui kuldsete tähtedega kaetud öötaevas. Üle Crete Senesi lummava maastiku sõidame Pienza´sse. Pienza on võluv küla, mille siin sündinud paavst Pius II laskis 15 sajandil peaaegu tervenisti ümber kujundada ja andis sellele iseenda auks uue nime Pienza. Endine paavstiloss Palazzo Piccolomini ja õhuline toomkirik. Pienza on selle piirkonna juustupealinn, mille arvukatest poodidest saab juustu maitsta ja kaasa osta. Pienza traditsioonilise lambajuustu – pecorino valmistamise saladuste ja erinevate maitsetega teeme lähemat tutvust külastades linnalähedast traditsioonilist caseificio´juustukoda.

3. PÄEV

Hommikusöök. Monteriggioni on haruldaselt hästi säilinud keskaegne kindluslinn. Linn on tervenisti ümbritsetud ringmüüriga, millel on 14 tugevasti kindlustatud torni. Edasi kulgeb sõit Cortonasse. Jalutuskäik linnas, kus on filmitud “Toscana päikese all”. See Kesk-Itaalia linn on piirkonna rikkaimaid just ajaloo- ja kunstiväärtuste poolest. Olnud keskajal võimas linnriik, mis suutis edukalt vastu panna ka Sienale, on see säilitanud oma ajaloolise hõngu. Tänapäeval on siin võluv vanade tänavate rägastik, mille ääres seisavad keskaegsed hooned – raekoda, mitmed kirikud ja muuseumid. Sõidame Rapolano Termese mineraalveega termidesse ujuma. Külastame veinitootjat Chianti Classico piirkonnas. Just siin valmib vein, mille pudelikaela ehib kunagise Chianti Liiga sümbol – musta kuke märk. Degusteerime 4 veini ja maitseme suupisteid.

4. PÄEV

Hommikusöök. Külastame lähikonna maalilisi väikelinnu San Gimignanot ja Volterrat. Linnadevahelised teed on kitsad ja looklevad põldude vahel ning mäenõlvadel. Linnakesed ise aga on enamasti vanad kindluslinnad, mis asuvad mäetippudel või -jalamil ja näevad oma ümarate tornide ja kaitsemüüridega välja nagu oleksid nad pärit muinasjutust. Igaühes midagi erilist, ainult neile omast ja külastusväärset. Võluv keskaegne mägilinnake San Gimignano, mida kohalikud kutsuvad tornide linnaks. Linn oli keskajal Euroopasse suunduvate palverändurite populaarne peatuskoht. 12-13 sajandist on säilinud 13 rivaalitsevate aadliperekondade poolt ehitatud torni, mis ilmestavad keskajast peaaegu muutumatuna seisnud linna omapärast siluetti. Linnamuuseumist pääseb tornidest kõrgemaisse nautima hunnitut vaadet ümbruskonna mägedele ja tasandikele ning linna keskaegsele tänavatevõrgustikule. Linn on rikas kunstiaarete, heade restoranide ja kaupluste poolest. Nagu paljud etruski linnad, asub ka Volterra kõrgel platool, kust avanevad oivalised vaated ümbritsevatele mägedele. Paljudes kohtades on praegugi veel alles iidsed etruski müürid. Maailmakuulus on siinse linna tuhandeid aastaid vana alabastri töötlemise kunst, sellest annavad tunnistust käsitööliste poekesed, kus siiamaani nikerdatakse kujusid ja nipsasjakesi. Sõit Liguuria rannikule Viareggiosse. Majutus järgnevad 4 ööd ***hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök Vaba päev puhkuseks Viareggios. Viareggio on kuurortlinn Liguuria mere ääres. Nimi Vicus Regius tähendas “kuninglikku asulat”. Nimelt olevat siin keisririigi ajal olnud keisrile alluv asula. Napoleoni õde Pauline Borghese avastas siinsed mereäärsed võlud ja laskis 1822. aastal ehitada endale villa. Alates 1828 tekkisid esimesed suplemiskohad, mis olid meestele ja naistele eraldi. Pauline eeskujul kerkis teisigi villasid ning 19. sajandi alguseks oli kujunenud Viareggiost rahvusvaheliselt tuntud supluskoht. Linna uhkuseks on juugendstiilis villad ja ärihooned, mis ehitati 1920ndatel aastatel pärast 1917. aasta tulekahju. Tänapäeval on Viareggio Toscana armastatumaid kuurortlinnu, mille hotellide, restoranide ja poodidega rannapromenaad – Passegiata Margherita on suveõhtuse jalutuskäigu ajal puhkajaist tulvil.

6. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks rannas. Väljasõit (ettetellimisel, lisatasu eest) Itaalia suuruselt kolmandale ja Toscana saarestiku suurimale Elba saarele. Elba ajalugu on pikk ja kirev. Lisaks lõpututele sõdadele kurnasid kohalikke elanikke saratseenide ja mereröövlite sagedased röövretked. Maailmakuulsaks sai tilluke Vahemere saar aga alles siis, kui Napoleon 1814. aastal peale Pariisi langemist Elbale asumisele saadeti. Pärast Fontainebleau rahulepingut otsustas Euroopa tülikast keisrist lahtisaamise nii-öelda viisakalt lahendada. Tol ajal veel Prantsusmaale kuulunud Elbast tehti omaette keisririik ja Napoleonist selle valitseja, küll sunnismaine, kuid ikkagi imperaatori tiitliga. Vaid selle üheksa kuuga suutis ta saareelanike elu tublisti paremaks muuta. Ehitas teed, muretses kaevandustesse uut tehnikat, edendas kaubandust ja põllumajandust, ehitas kirikust teatri, reformis maksusüsteemi ja kodanikeõigusi. Saareelanikud on temale tänaseni tänulikud. Tänapäeval on Elba igati rahumeelne paik, mis elatub peamiselt turismist. Elba loodus on kaunis ja mägine. Lopsakad kastanimetsad, käänulised teed, iidsed külad ja kindlused mäetippudel ning kirkalt sinisest veest otse taevasse kerkivad kaljud, mille vahel on peidus puhta valge liivaga rannad. Suuremate linnade ja külade süda ja seltsielu keskpunkt ongi enamasti sadam, sest rikas suvitaja tuleb Elbale luksuslaevaga, nii et sadama promenaadil on kõige paremad poed, restoranid ja baarid. Elba on kahe näoga saar, mille maastik on vahelduv. Põhjakülg on lopsaka taimestikuga, päikseliselt kaunis. Lõunakülg kaljune, kiilanev ja askeetlik. Kuid kõikjalt avaneb kaunis merevaade. Sisemaa jällegi meenutab rohkem Toscanat ennast oliivipuude ja viinamarjaväljadega. Saare pealinnas Portoferraios asub vana sadam ning moodne, hotellide ja kalarestoranidega ääristatud rannaäär. Praamisõit tagasi mandrile, sõit öömajja.

7. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks rannas. Soovijatele (ettetellimisel, lisatasu eest) sõit renessansi kultuuri hälli – FirenzesseFirenze linnaekskursioon. 13. saj Santa Croce kirik, kuhu on maetud ligi 300 Euroopa kuulsat literaati, filosoofi, kunstnikku… Linnakeskus ümber kuulsa S. Maria del Fiore võluva, heleda marmorpitsiga katedraali, kellatorni ja baptisteeriumi. Palazzo Vecchio, mille vaatamisväärsusteks on kaunistatud sammasõu, uhked siseruumid ja saalid. Ponte Vecchio, linna vanim tänaseni säilinud sild ja linna sümbol täis kullassepaärisid. Võib käia paljudes kirikutes, piiluda sisse siseõuedesse, istuda kohvikus ja hingata sisse Firenze tabamatut hõngu. Teel koju teeme lühipeatuse Leonardo Da Vinci sünnikohas Vinci linnakese lähedal.

8. PÄEV

Hommikusöök. Sõit lennujaama. Lend Pisa-Riia kl 12.05-15.55; Riia-Tallinn kl 20.05-20.55 (NB! Kohalikud ajad). Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.
 

REISI MAKSUMUS: 1310 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid koos lennujaamamaksudega  48 € (22.12.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad maamõisas ja *** hotellis koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • Eestikeelne itaalia keelt valdav giid-reisjuht
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti palume ISE  teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):

  • väljasõit Firenzesse 24 €
  • väljasõit Elbale (hinnas laevapiletid) 64 €
  • ühene majutus 282 €.

KAASA: reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart.

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele. 

Lendudel teenindab AirBaltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Registreerimine reisile kuni kohti jätkub: E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Rongike Pisas parkla-Campo dei Miracoli 3 €
Siena katedraal 9 €
Juustukoja külastus 18 €
Ujumine termides 18 €
Chianti classico veinide degusteerimine 22 €
San Gimignano peakirik 5 €/3 € 6-18 a, üliõpilased
Volterra Palazzo dei Priori raekoda + torn 10 €/ 8 €
Vincis Leonardo sünnimaja+muuseum 9 €
Napoleoni residents Elbal 5 €/ 2.50 €  18-25 a
Santa Croce kirik ja muuseum 8 € / 6 € 11-17 a
Medicite kabel 10 €/ 3 € 18-25 a
Palazzo Pitti 18 €/ 4 € 18-25 a
Palazzo Vecchio 13 €/ 10 € 18-25 a
Audiosüsteem linnaekskursioonidel 7 €
lõunasöögid al 15 €
õ/s talumajapidamises 35 €
jootraha bussijuhile 10 €

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023.a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.