Õppereis Belgiasse ja Luksemburgi: BELGIA JA LUKSEMBURGI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MÜ

vahendab  17.-21. augustil  2019 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid  5-päevase reisi (lennuk/buss kohapeal) Belgiasse ja Luksemburgi

BELGIA JA LUKSEMBURGI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 4 vaba kohta!

BRÜSSEL – MECHELEN – ANTWERPEN – BRÜGGE – GENT – VILLERS – NAMUR – ANNEVOIE – DINANT – METTLACHI V&B KERAAMIKAMUUSEUM – REMICH – LUXEMBOURG

Belgia on väike riik, kuid elanikke on siin tublisti. Kitsukesel maalapil elab kirju seltskond – flaamid, valloonid, prantslased ja sakslased, kes on siia aegade jooksul kokku kuhjanud haruldased arhitektuuri-, kunsti- ja kultuurivarad. Ärge unustage proovida kuulsat belgia šokolaadi või mõnda 500 õllesordist. Üks väikeriikidest- Luksemburg oma kauni asukohaga pealinna ja Moseliäärsete veiniküladega.

1. päev

Kohtumine Tallinna lennujaamas 17. augustil kell 04.30. Lend Tallinn-Helsingi kl 06.05-06.40; Helsingi-Brüssel kl 07.45-09.20. Sõidame Flandriasse. Mecheleni kutsutakse flaami pärliks. Väike maaliline pika ajalooga linn Dije jõe kaldal. Siin on 336 ehitist 14-17. saj. Linna keskuseks on Grote Markt, kus domineerimas St. Rumboldsi torn ja katedraal. Selle sisemust kaunistavad Anthony van Dycki maalid. Linnas asub ka belgia ainus kirikukellade helistajate carollinide kool. Antwerpen on üks maailma tähtsamaid sadamalinnu ning suur teemandikaubanduskeskus. Jalutuskäik linnas. Peaväljak Groot Markt, mida ümbritsevad belgia barokkstiilis gildihooned ja 16. saj. raekoda. Siin asub ka legendaarse nooruki Salvius Brabo purskkaev. Linna keskel kõrgub majesteetlik 7-lööviline katedraal, mis oma 123 meetri kõrguse torniga on Belgia suurim gooti stiilis ehitis. Katedraali uhkuseks on Rubensi kuulus altari-triptühhon. Linnale lisabki kuulsust Madalmaade maalikunstnik Rubens, kes elas ja töötas Grote Marki läheduses, kuhu talle on püstitatud ausammas. Soovijad saavad külastada Rubenshuisi, kus suur kunstnik elas oma viimased 30 eluaastat. Majutus järgnevad 2 ööd Antwerpeni ***hotellis (2-sed toad).

2. päev

Hommikusöök. Vaba aeg linnas. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest). Euroopa maalilisemaid väikelinnu on Brügge – teine Veneetsia, linn, mis oleks nagu välja astunud keskajast. Linnakese ajalooline keskosa kanti 2000. a. UNESCO maailmapärandi nimekirja. Jalutame läbi Beginhofi. Siinsetes majades elasid 14. saj. alates begiini õed, rooma katoliku kiriku usuõed Madalmaades. Keskaegne Püha Johannese hospidal on üks vanimaid siiani säilinud sedalaadi asutusi Euroopas. Keskaegne Burgi väljak oli ja on linna administratiivkeskuseks, siin on linna tähtsamad ehitised ja ta moodustab koos oma ilusate hoonetega Euroopa ühe ühtlasema ja harmoonilisema arhitektuuriansambli. Raekoda ehitati 14. saj. lõpus leegitseva gootika stiilis ajal, mil Brügge oli võimsamaid ja rikkamaid läänemaailma linnu. Seega esimene monumentaalne gooti-stiilis raekoda Madalmaades. Püha Vere basiilika. Juba keskajast on Mark olnud linna südameks, sest elu Brügges on alati toimunud turuväljaku ümber. Keskaegne kellatorn ja kinnine turg moodustavad mõjuvõimsa tellistest hoonetegrupi, parim näide 13. saj. jõukast tekstiilitööstuslinnast. Paadisõit kanalitel. Suundume Genti, Flandria iidsesse linna, kus paljud kvartalid on säilitanud oma keskaegse ilme. Jalutuskäik flaami kultuuri keskuses. Mitte üheski teises Belgia linnas pole nii palju kaitse all olevaid ajaloolisi objekte kui Gentis. St.Baafsi katedraal oma maailmakuulsa 15. saj. maalikunsti tippteoste hulka kuuluva vendade Eyckide poolt maalitud triptühhoniga. Genti altar on Madalmaade maalikunsti esimene ja suurim meistriteos. Baafsplein, millest lõunasse jäävad elegantsed vanad häärbeid ja põhjapoole kitsad tänavad madalate telliskivimajadega. 95 m kõrgune gooti kellatorn Belfort ja 15. saj. Lakenhalle (riideturg), raekoda, Graslei tänav 12. sajandist pärinevate tsunftihoonetega. Tagasisõit Antwerpeni.

3. päev

Hommikusöök. Nüüd sõidame Vallooniasse, mis on looduslikult Belgia kauneim ja mitmekesisem piirkond. Maalähedane, metsane ja mägine. Villersi klooster rajati 12. sajandil Püha Bernardi tsistertslastest munkade poolt. 900 aastat ajalugu. Tänased majesteetlikud varemed annavad ettekujutuse ordu elust-olust. Jääb aega avastada ka kloostri nelja aeda. Maasi ja Sambre jõgede ühinemiskohas asub kaljul keskaegne kindlus, mis rajati juba Merovingide poolt Ardenne ületavale teele. See oli omal ajal üks tugevamaid Euroopas. Sõidame Ardennide jalamil asuvasse Namuri, Valloonia pealinna. Vaba aeg lõunasöögiks. Annevoie loss ehitati 18. saj. tuntud Montpellieri suguvõsa poolt ning on kuulus just lossi ümbritsevate ulatuslike vee-aedade poolest. Nende rajamist alustati 1758. aastal ja disainiti alul prantsuse aedadena, hiljem lisandusid ka inglise ja itaalia aedade elemendid. Ainus omataoline Belgias ning 1982. a. kanti Ajalooliste Monumentide hulka. „Ei ole vett, ei ole elu, ei ole sinist ega rohelist“ … järvekesed, kanalid, puskkaevud, kaskaadid. Dinant on väike pärl Belgia linnade seas, selle kõige varjatum saladus. Läbi linna voolava Maasi kaldakalju tippu kroonib tsitadell. Linn on väga uhke selle üle, et siin sündis Adolphe Sax, saksofoni leiutaja. Charles de Gaulle’i sild on täis värvilisi saksofone. Neid on linna üles pandud üks igale EL liikmesriigile. Saxi sünnimaja ees pingil saate koos temaga pilti teha. Notre Dame katedraal 13. sajandist oma pärlikujulise kellatorni tipuga on kohalik maamärk. Siin asub ka üks Euroopa suurimaid vitraaze. Soovijatele õhtune laevasõit Maasi jõel. Majutus 2 järgnevat ööd IBIS hotellis (2-sed toad).

4. päev

Hommikusöök. Teeme väljasõidu tänapäeval ainsasse Suurhertsogiriiki – Luksemburgi. Põikame korraks ka üle piiri Saksamaale Mettlachi. Külastame vanas benediktiini kloostris asuvat Villeroy & Bochi Keraamikamuuseumit. Bochi ettevõte alustas aastal 1748 ning aastal 1836 ühinesid konkurendid Villeroy ja Boch. Muuseumis on väljas V&B tooteid aegade algusest kuni tänapäevani. Ühes ruumis istuvad 12 kipsist külalist ümber pidulikult kaetud pulmalaua. Seintel saab näha keraamilisi mosaiike. Tagasisõit Luksemburgi, mis on kuulus ka oma Moseli oru veinitoodangu poolest. Sõidame Moseli äärde Gutlandis asuvasse Remichi linnakesse. See on Luksemburgi veinipiirkonna süda, siin asub ka veiniinstituut. Külastame veinimõisat ning degusteerime kohalikku toodangut. Luxembourg on gurmaanide meka – segu saksa ja prantsuse kokakunstist. Aeg lõunasöögiks. Nüüd sõidame Saaremaa suuruse riigi pealinna Luxembourgi. See olevat Euroopa kauneima asukohaga pealinn asudes kahe jõe ühinemiskohas platool ja orgudes. Sügavad kanjonid ja umbes 85 silda ning sillakest. Ajaloolistel kindlusevallidel asuvat promenaadi kutsutakse “Euroopa ilusaimaks balkoniks” tänu siit erinevatelt tasanditelt avanevatele maalilistele vaadetele. Linn kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Hertsogiloss, raekoda, Notre-Dame’i katedraal, lilledega ümbritsetud väljakud… Eurolandis asuvad EL büroohooned. Õhtul tagasi Dinanti jõudes võite proovida Belgia kõige kuulsamat trappest õlut Leffe, mille sünnikohaks 1240. aastal oli siinne samanimeline klooster.

5. päev

Hommikusöök. Sõidame Brüsselisse. Linnaekskursioon – mitmed kuulsad arhitektuuriväärtused: St. Michael’i Katedraal, Kuningapalee, Kohtupalee, Parlamendihoone. Külastame ka linna „vanimat elanikku“ – pisikese pissiva poisi pronksskultuuri. See mehike on Brüsseli sümboliks. Linna võluvaim osa on aga kindlasti Euroopa üks kauneimaid keskväljakuid – Grand Place. Suurejooneline barokne väljak – eri ajastute ja mitmete põlvkondade meistriteos, ümbritsetud pisikeste tänavate labürindist lugematute restoranide, poekeste ja pubidega. Vanalinna kitsad tänavad on täis lugematuid restorane. See on jalakäijate ja gurmaanide paradiis, kus kõige muu kõrval pakutakse uskumatus valikus tuhandel viisil töödeldud mereande koos 600 erineva õllemargiga. Ärge unustage proovida ka kuulsat belgia sokolaadi. Vaba aeg linnas. Sõit lennujaama. Lend Brüssel-Helsingi kl 17.55-21.20; Helsingi-Tallinn kl 23.45-00.20. Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 890 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Brüssel-Tallinn ja lennujaamamaksud 151 €
  • öömajad ***hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • mugavustega buss ringreisiks
  • giid-reisijuht Krista Pisuke ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti soovitame ISE  teha tervisekindlustus ja  soovi korral ka reisitõrkekindlustus

 

LISATASU EEST (2018. a. seisuga, tellimine ja tasumine enne reisi)

  • väljasõit  2. päeval- 22 €
    ühene majutus 169 €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart.

 

Lendudel teenindab Finnair. Pardal pakutakse tasuta kohvi, teed ja mustikamahla. Toitlustus ja teised joogid on lisatasu eest. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Registreerimine reisile kuni  4. august : E-post: gunnar@vilkokool.ee, või  mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2018. a. andmetel):

Rubenshuis 10 € / 8 € 12-25a
Brügge´i kanalisõit 6.40 €
Genti altar 4 €
Villersi klooster 8 €
Annevoie´ aed 8.20 € / 5.50 € alla 18a
Laevasõit Maasi jõel 7 €
V&B keraamikamuuseum 4.50 €
Veinimõisa külastus täpsustamisel