Õppereis Kesk-Norrasse, Bergenisse ja Trolliteele: NORRA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ  vahendab kõikidele huvilistele 21.-28. juulil 2024  reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (lennuk, buss kohapesl) Kesk- Norrassse ja Bergenisse koos Trolliteega (8 AT)

NORRA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 2 vaba kohta!

OSLO – VØRINGSFOSSEN – BERGEN – SOGNEFJORD – BRIKSDALI LIUSTIK – GEIRANGERI FJORD – KOTKATEE – TROLLITEE – LILLEHAMMER – HAMAR

Norra – fantastiline loodus, kõrged lumised mäetipud, liustikud, kohisevad kosed, rohekassinised fjordid. Pealinn Oslo – Vigelandi park, „Frami” muuseum. Bergen – võluv vana hansalinn. Kindlasti jääb kauaks meelde praamisõit Geirangerfjordil, mille kallastel tormavad mägedest alla oma ilu poolest kuulsad kosed. Ilus ja samas ka kõhedust tekitav on laskumine Trollstigenil, kuulsal “Trollide teel”. Tulge avastama enda jaoks Norrat!

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas … kl 18.10. Otselend Tallinn – Oslo kl 20.10-20.45. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi). Sõit hotelli. Majutus 2 järgnevat ööd ****Scandic Fornebu hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame bussiga muuseumide poolsaarele Bygdøya. Võimalus on külastada „Frami” või „Kon-Tiki“ muuseumi. Laevasõit Oslos kesklinna. Laevalt naudime vaadet moodsale ja rahvarohkele Akerbrygge Linnaekskursioon Oslos. Norra kuulsaim ja elavaim peatänav on Karl Johans Gate. Siin asub Norra uhke parlamendihoone – Stortinget, klassitsistlikus stiilis ülikool, barokne rahvusteater – norra draama pealava. Kesklinna kohal mäel asetsev Kuningaloss on tänava pilkupüüdvaimaks magnetiks. Ja selle ees seisab kuningapalee ehitaja kuningas Karl Johani ratsamonument. Raekojahoone avati linna 900. aastapäeva tähistamiseks. Selle rikkalikult dekoreeritud raesaalis antakse igal aastal detsembris üle Nobeli rahupreemiat. Jalutuskäik Bjørviki lahe kaldal asuva uhke Ooperimaja graniitkatusel, vaatame väljast uut Munchi muuseumi ning Deichmani raamatukogu.

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame ringsõidule. Teel teeme peatuse väga vana, 12 sajandist pärit Torpo püstpalkkiriku Veidi enne Geilot külastame väikeses Holi külas Prestholti kitsefarmi Hol Ysteri toidupoodi. Farmis peetakse umbes 200 lüpsikitse ja toodetakse peamiselt traditsioonilist pruuni kitsejuustu. Prestholt Geitost on saanud juustutootmise Norra meistrivõistlustelt ja maailmameistrivõistlustelt mitmeid kõrgeid autasusid. Talupoes näeme juustuvalmistamise ruumi ja juustuladu. Meile räägib juba üle 10 aasta selles talus elanud eestlane ettevõtte ajaloost, arengust ja toodetest ning pakub maitsta erinevaid juustusorte. Peale tutvustust on kõigil võimalus osta endale kaasa lemmikjuustu tükk, kitseliha või koguni kitsejuustust toodetud komme. Sõit üle Hardangervidda platoo, mille keskmine kõrgus on 1100 m. Platool peatume saami onnide juures ja otsime juulikuiseid lumelaike. Igaühel on võimalus ehitada endale oma kaitsetroll. Teeme peatuse Syseni tammi juures, mis on Sima elektirjaama üks võimsamaid veehoidlaid ja jalutame veidi tammi peal, nautides kõrgmäestiku õhku ja ilu. Ületanud mägismaa, jõuame jääajal tekkinud võimsasse püstloodis kaljuseintega Måbødaleni orgu. Seal asub ka Norra kauneim kosk – Vøringfossen, kus vesi tuhiseb püstloodis alla 182 m kõrguselt. Vaatleme koske kahelt vaateplatvormilt. Võimalus süüa kalasuppi. Edasi sõidame armsasse fjordikülla, mille peatänaval on puutüvedele sallid ümber kootud. Õhtune jalutuskäik fjordi ääres. Öömaja ***Vøringfoss hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame üle Eidfjordi. Jätkame teekonda ja teeme vahepeatuse astmelise Tvinde kose Sõidame Troldhaugenisse. Edvard Griegi ja tema abikaasa Nina endine kodu paikneb kaunil neemel Nordåsvanneti ääres. Siin asub ka väike erakla, kus küpses palju Griegi mõjukaid heliteoseid. Koopas järve kaldal on Griegi ja tema abikaasa viimne puhkepaik. Seitsme mäe vahel asuv võluv vana hansalinn Bergen nimetab ennast fjordide väravaks. Tutvume võluva vana hansalinnaga ja jalutame Bryggeni kaipealsel, mis on linna tähtsamaid vaatamisväärsusi. Vana ja uus arhitektuur on põnevaks taustaks rahvarohketele tänavatele ja kaide saginale. See linnaosa kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Külastame kuulsat Bergeni kalaturgu – ühte linna visiitkaartidest Fløyeni köisraudtee viib meid 320 m kõrgusele mäkke – naudime vaadet linnale ka ülaltpoolt. Öömaja Bergenis Citybox Danmarksplass ***hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Teekonnal Bergenist mägede suunas sõidame läbi mitmetest tunnelitest ja ületame ühe Norra pikima silla – Nordhordlandsbrua ning näeme rannikuäärset loodust. Edasi liikudes näeme kõrgeid mägesid, tee kõrval kauneid fjorde ja mägijärvi. Praamisõit üle Norra pikima – Sognefjordi. Liigume edasi liustikealale. Briksdali liustik sätendab päikese käes kogu oma võimsas ja ängistavas ilus. Sügavsinine värv näitab liustiku puhtust. Jalgsimatk Briksdali liustikule ja tagasi võtab aega ca 3 tundi, võimalus sõita liustikule nn. ”trolliautoga” (lisatasu eest). Öömaja kauni Innvikfjordi ääres oma rannaga ***hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Jätkame sõitu mööda Norra karmi mägimaastikku. Tunniajane praamisõit imeilusal Geirangerifjordil, kus kaljud kukuvad otse vette ca 1000 m kõrguselt, vaatleme imekauneid Seitsme õe ja Peigmehe koski. Läbime Kotkateeks kutsutava kurviderohke mägitee ja nüüd algab teekond trollialadele. Sõidame läbi Maasikaoru, kus põlde katavad suured maasikaväljad. Võimalus süüa lõunat Trollitee restoranis (lisatasu eest). Käänuline ja võimas Trollitee – kuulus turismimagnet. 950 m tõusu ja laskumist ning 11 järsku kurvi. 1 km kõrgune püstloodis ja negatiivse kaldega Trollisein. Seejärel sõidame piki Romsdali orgu Bjorlisse ja sealt edasi Dombassi. Öömaja Dombasi ***hotellis (2-sed toad). Soovijatele buffee õhtusöök (ettetellimisel, lisatasu eest).

7. PÄEV

Hommikusöök. Henrik Ibseni värssdraama „Peer Gynt“ valmis aastal 1867 ja seda peetakse kõigist norra kirjandusteostest silmapaistvaimaks. Ibsen matkas 1862 aastal Vinstrast põhjapool ja käis ka Haga talus, kus 17 sajandil elas arvatav Peer Gynti prototüüp, kütt ja luiskaja Peder Lauritsen. Vinstras lõpeb 65 km pikkune Peer Gyntveieni (Peer Gynti tee) mägitee, mis kulgeb Gudbrandsdaleni orust läänes Trettenist Vinstrasse. Sõidame Lillehammerisse, mis saavutas oma ülemaailmse tähelepanu 1994 aastal 17nda taliolümpiamängude toimumispaigana, ent suusatraditsioonid ulatuvad siin juba aastasse 1206. Sellele viitab ka linna vapil olev suusataja. Nii turiste kui maalijaid on Lillehammerisse meelitanud kaunis maastik ja vapustav valgus. Aastal 1887 asutas hambaarst Anders Sandvig ühe suurima ja tähtsama talukultuuri muuseumi Norras – Maihaugeni, mida ka üheskoos külastame. Linna märkimisväärseim elanik oli kirjanik ja Nobeli preemia laureaat Sigrid Undset, kes asus siia elama 1921 aastal. Norra suurim, 100 km pikkune Mjøsa järv, paikneb põllumajanduspiirkonna südames. Paljud siinsed talud on olnud asustatud juba viikingiajast alates. Külastame Lillehammeri suusahüppetorni. Soovijatel on võimalus tõstukiga üles sõita ning alla tulles nautida kaunist vaadet üle linna ja Mjøsa järve. Jalutame armsa puidust vanalinna romantilistel tänavatel, külastame väikseid poekesi ja kohvikuid. Öömaja Lillehammeris ***First hotell Breiseth (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Hamari linn on suurim selle järve ääres. Tal on olnud kaks elu. Esimene aastail 1049 kuni 1567, mil katedraal hävis põlengus. Täna kaitseb selle varemeid klaaskuppel. 1849. aastal sai Hamar linna staatuse. Nüüd algas teine elu kultuuri-, äri- ja tööstuskeskusena. Kummuli paadi kujuline Hamari olümpiahall ehitati 1994 aasta taliolümpia uisuareeniks. Jõuame Oslosse ja jalutame Vigelandi skulptuuride pargis. Enam kui 600 figuuriga 212 skulptuuri on kõik täielikult Norra skulptori Gustav Vigelandi enda poolt kavandatud, kujutamas inimese elu sünnist surmani. Pargi kõrgeimas osas astmikpjedestaalil asub Monoliit. 17 m kõrgune 121-st kokkuhaakuvast inimfiguurist koosnev sammas on nikerdatud välja ühestainsast kiviplokist. Sõidame bussiga Mathallenisse (toiduhall) Akeri jõe ääres. Siin on palju erinevaid söögikohti ja toidupoode. Lennujaamas peab olema kl 19.30. Otselend 21.25-23.50(NB! Kohalikud ajad). Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

ÕPPEREISI MAKSUMUS : 1330 € Kui ühest asutusest/ perest    2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4  osalejat (üks täiskajut), siis soodustus 3 %. Tasumine Vilko koolitusarve alusel. P.S. Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

    • laeva- ja praamipiletid
    • edasi-tagasi koht B-klassi 4-ses kajutis (4 inimest kajutis)
    • öömajad hotellides (2- kohalised toad) koos hommikusöökidega
    • õhtusöök 6-ndal päeval hotellis,
    • laevasõit muuseumide poolsaarele  Bygdøya
    • mugavustega buss
  • eestikeelne norra keelt valdav giid-reisijuht Krista Suppi ja ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja  kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084)

NB! Palume ise  teha juurde ka  tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega.

LISATASU EEST (2023 andmed, võivad muutuda, tellimine ja tasumine enne reisi)

  • hommikusöök laevas 17 € täiskasvanu, 9 € 12-17a, 6 € 6-11a,
  • õhtusöök laevas 45 € täiskasvanu, 18 € 12-17a, 14 € 6-11a,
  • kahene kajut (B2) laevas Hel-Sto suunal ja Sto-Hel suunal
  • ühene majutus 187 €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, mugavad riided ja matkajalanõud, tuulekindel jope, ujumisriided.

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Registreerimine õppereisile  kuni kohti jätkub E-post:   gunnar@vilkokool.ee,   mob 52 68 031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel):

„Kon-Tiki“ muuseum 100 NOK täisk (al. 10 in grupis), 50 NOK 6-15a, 100 NOK pensionär
„Frami“ muuseum 100 NOK täisk (al. 15 in grupis), 50 NOK laps ja õpilane, 100 NOK pensionär
Fløyeni köisraudtee (edasi-tagasi) 150 NOK täisk
Trolliauto Briksdali liustikuni 250 NOK täisk edasi-tagasi, 150 NOK täisk üks suund, laps 8-15a
Maihaugeni muuseum 140 NOK täisk (al. 15 in grupis), 65 NOK lapsed ja tudengid
Torpo püstpalkkirik 70 NOK / 60 NOK (al. 10 in grupis)
Ringebu püstpalkkirik 80 NOK / 70 NOK täisk (al. 10 in grupis), 40 NOK lapsed
Lõunasöök (praad, magustoit, kohv) 250 NOK

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2022. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.