Õppereis Lõuna-Portugali: PORTUGALI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  23. – 30. september  2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid  8-päevase reisi (lennuk/buss kohapeal) Lõuna-Portugali

PORTUGALI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

        Veel 8 vaba kohta!                                                 

Portugal on rikkaliku ajaloopärandiga maa oma linnade, mägede ja mõnusate puhkerandadega. Ei puudu ka veinid, muusika ja lõbustused. Riik, mille olnud aegade vägevust kinnitavad paljud võimsad ehitised üle kogu maa, eredamateks näideteks kloostrid ja kirikud. Portugallasi kutsutakse Lõuna-Euroopa skandinaavlasteks – lihtsad, vaoshoitud, siirad ja südamlikud. Algarve on surematuks lauldud Euroopa paradiis. Siin saab veeta muretu puhkuse rahuliku mere ääres liivarannal.


1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas … kl ……. Otselend Tallinn-Faro kl … (NB! Kohalikud ajad! Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi)Algarve piirkond on mõnus puhkekoht oma päikesest sillerdava mere ja liivase rannaga. Teid ümbritsevad kirkad värvid panevad silmi kissitama – valge liiv, smaragdroheline vesi, selge sinine taevas ja pimestavvalged majad. See on avastamata võlude piirkond. Kuldsed rannad, mida raamivad kaunikujulised kaljud, väikesed ja lihtsad restoranid, milles pakutava grillkala maitse kutsub ikka ja jälle tagasi. Seepärast ongi Lõuna-Portugal armastatud reisisiht paljudele. Transfeer Portimãosse. Arade jõe suudmes asuv Portimão on Algarve suuruselt teine linn Faro järel. Roomlaste aegsest asulast on tänaseks kasvanud kaasaegne sadamalinn, kus ei puudu ka ajalooline linnasüda. Siinsed sopilised kaldalaguunid pakuvad parimat puhkust rannamõnudeks. Lähedal asuv Praia da Rocha on üks suuremaid ja tuntumaid liivarandu Algarves. Majutus järgnevad 7 ööd ****apartmenthotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Esmatutvus Algarve piirkonnaga. Teeme peatuse Almancili küla lähedal, et tutvuda erakordsete azulejodega São Lourenço kirikus. 15. sajandil ehitatud barokkstiilis pühakoja seinad, võlvid ja laed on kaetud käsitsi maalitud sinivalgete kahhelkividega, mis kujutavad stseene Püha Laurentsiuse elust. Külastame ka lähedal asuvat kalmistut, et tutvuda kohaliku matmiskombestikuga. Sõit Farosse, Portugali lõunaranniku suurimasse linna. Paiknedes Ria Formosa looduspargi ääres, jaotab linn Algarve rannajoone kaheks selgelt eristatavaks osaks: läänepool fantastilised kaljumoodustised vaheldumisi kuldsete liivarandadega, idapool rannikulähedaste lummavate saarte katkematu ahel. Vanalinna viib dekoratiivne värav Arco da Vila. Vanalinna keskel asetseb 13. sajandist katedraal, mille vastas on peapiiskopipalee. Endises kloostris asub tänapäeval arheoloogiamuuseum. Siin on ka lopsakate puudega rahulikke parke ja alleesid. Võimalus lõunasöögiks. Külastame Lagoas üht maailma suurimat rahvusvahelist liivaskulptuuride festivali FIESA, mida korraldatakse juba 2003. aastast. Erinevate maade kunstnikud demonstreerivad hämmastavate detailideni töödeldud liivakujusid. Päeva lõpetame pildistamispeatusega väikese turismilinna Carvoeiro maalilisel 40 m kõrgusel asuval Algar Seco

3. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks. Soovijatele väljasõit Évorasse (ettetellimisel, lisatasu eest). Évora asub Alentejo piirkonna südames ja on üks Portugali imepärasemaid linnu, kus UNESCO abiga on taastatud rikkalik ajaloopärand. Teel sõidame läbi orgude ja tasandike, kus laiuvad teraviljaväljad, oliivide ja korgitammede istandused. Jõuame Évorasse, mille ajalooline linnakeskus kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse aastast 1986. Linna kaunil ja rahvarohkel peaväljakul asuva purskkaevu kaheksa veejuga sümboliseerivad väljakult hargnevat kaheksat tänavat, mis viivad tähtsate vaatamisväärsuste juurde. See oli ka esimene koht, kuhu jõudis puhas joogivesi mööda 16. sajandil rajatud 9 km pikkust ja kohati kuni 26 m kõrgust akvedukti. Linna kõrgemal künkal asub elegantne korintose sammastega Rooma tempel 1. sajandist, mis on ühtlasi Portugali suurim ja paremini säilinud antiikmälestusmärk üldse. Pühakodasid on linnas enam kui 20, neist uhkem on ebasümmeetriliste tornidega gooti stiilis võimas katedraal 13. sajandist. Katedraali kuninglikkusest annab tunnistust 18. sajandil rikkalikus barokkstiilis ümberehitatud kabel, mida finantseeris kuningas isiklikult. Vaatamist väärib ka São Francisco kirik 15.-16. sajandist, omapärase arhitektuuriga basiilika, mille kaunistustes võib märgata meresõitude sümboolikat. Kiriku üks osa, Luukabel on Évora tuntumaid vaatamisväärsusi. 17. sajandil kolme frantsiskaani munga algatusel inimluudega vooderdatud ruum edastab sõnumit inimelu hapruse ja kaduvuse kohta. Hinnanguliselt arvatakse seal olevat umbes 5000 inimese luud, mis on välja kaevatud linna kirikute ja kalmistute haudadest. Évoras ka vaba aeg ning võimalus lõunasöögiks.

4. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks. Soovijatele väljasõit Algarve idarannikule (ettetellimisel, lisatasu eest). Idapoolses osas on elu rahulikum. Siinsed väiksed külad oma filigraansete korstnate ja valgekslubjatud majadega vahelduvad viinamarja- ja puuviljaistandustega, kus kasvavad granaadi-, apelsini ja mandlipuud. Teeme peatuse Olhao linnas, et põigata kalaturule, mis on Algarve suurim ja tuntum. Hommikuti on Atlandi ookeanist püütud värskete kalade rohkus muljetavaldav, lisaks sardiinidele võib lettidel näha ka kaheksajalga, kalmaari, raid, tuunikala ja haruldast süvaveekala – süsisaba. Edasi sõidame Algarve ühte ilusamasse linna Tavirasse, mis paikneb Gilão jõe kahel kaldal ning ulatub mereni välja. Mauride ajastu on jätnud suuresti oma jälje Tavira linna arhitektuurile, mis avaldub valgete hoonete, mauri stiilis uste ja katuste näol. Linna kõrgema koha peale ehitasid maurid kindluse, mida pärast rekonkistat hilisematel sajanditel ehitati ümber ja laiendati. Linnapilti ilmestavat Rooma silda ei loeta Rooma ajastust pärinevaks, vaid see dateeritakse 12. sajandisse mauride sillana. Taviras on rohkesti pühakodasid kaunite renessanssfassaadide ja pilkupüüdvate kellatornidega. Külastame väikest, kuid omanäolist Misericórdia kirikut, mille sinivalged azolejo paneelid kujutavad seitset vaimset ja seitset ihulikku halastustegu. Järgneb vaba aeg ning võimalus lõunasöögiks. Päeva rosinaks on osasaamine Portugalile omasest muusikastiilist fadost: soovijatele fado live kontsert Misericórdia kirikus.

5. PÄEV

Hommikusöök. Algarve läänering. Sõit kulgeb São Vicente neemele, mis on Euroopa mandriosa kõige edelapoolsem punkt. Roomlased pidasid seda pühaks paigaks ja maailma lõpuks, „kus ookeani vesi keeb päikeseloojangus“. Sel tuultest räsitud maaninal 60 m kõrgusel paljandikul saadab valguskiiri merele Euroopa üks võimsamaid majakaid. Külastame praegust kuurortlinna, endist Algarve pealinna Lagost, mis oma ajalooliste mälestusmärkide ja ehitistega peegeldab linna mitmekesist minevikku. Henrique Meresõitja juhtimisel võeti just siit ette suuremad ekspeditsioonid Aafrika rannikule, mis muutsid linna 15. sajandil tähtsaks meresõidukeskuseks. 1444. a. rajati siia orjatur Külastada saab Bandeira kindlust 17. sajandist, orjaturu muuseumit ning Lagose munitsipaalmuuseumi, mille üheks osaks on piirkonna kaunimaks peetud pühakoda – barokkmeistriteos Santo António kirik, mida on kutsustud ka „kuldkirikuks“. Vaba aeg ning võimalus lõunasöögiks. Päeva lõpetame veidrate punakaspruunide sopiliste kivilahmakate ja põnevate kaljumoodustistega Ponta da Piedades, mis on kogu Algarve võimsaim kaljukompleks.

6. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks. Soovijatel on võimalus minna kahemastilise piraatide purjelaevaga „Santa Bernarda“ kolmetunnisele kruiisile (ettetellimisel, lisatasu eest). Võtame kursi Arade jõelt merele, jättes seljataha Portimão linna kaitsvad merekindlused Santa Catarina ja São João. Purjetame piki Algarve muinasjutuliste vaadetega rannikut, imetledes võimsaid kaljusid ning nende vahele jäävaid kuldse liivaga lahesoppe. Pilku püüavad ka lumivalgeks võõbatud majadega endised kalurikülad, mis tänaseks on kujunenud populaarseteks puhkekohtadeks. Väikeste paatidega võetakse laevalt ette retk paljudesse kaljukoobastesse, kus tuul ja erosioon on loonud imepärase maailma. Eksootilisem neist on Benagili merekoobas, kuhu heidab valgust ka koopalaes olev avaus. Laeval on võimalik osta suupisteid, jooke ja suveniire.


7. PÄEV

Hommikusöök. Poolepäevane väljasõit Algarve mägipiirkonda. Võtame suuna Serra de Monchique mäeahelikule, mis kaitseb Algarvet põhja poolt, tagades seal maheda lõunamaise kliima. Teel läbime põgusalt Algarve iidset pealinna Silves’it, et imetleda uhkelt linna kohal kõrguvat punasest kivist kindlust. Teeme peatuse Portugali rahvuslike monumentide nimestikku kantud Portugali risti juures, mille vanus ulatub 15. sajandisse. Tõustes aina kõrgemale, vallutame Algarve kõrgima tipu – Foia (902 m), millelt avanevad ilusa ilmaga suurepärased vaated ümbritsevatele nõlvadele kuni Portimão ja ookeanini välja. Siinses külastuskeskuses saame tutvuda Portugali käsitööga, eriti Algarve mägikülades valmistatuga. Võimalus kaasa osta ehteid, kudumeid, keraamikat, korgitamme tooteid, piirkonnale iseloomulikku maasikapuu jooki medronho’t ja palju muud. Külastame kaunis orus asuvat rahulikku mägikuurorti Caldas de Monchique, mis oma mineraalveeallikatega oli kuulus juba Rooma ajal. Täidame oma anumad allikaveega.

8. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks. Transfeer lennujaama. Otselend Faro-Tallinn kl …. (NB! Kohalikud ajad! Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 1430 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Faro-Tallinn ja lennujaamamaksud
  • öömaja 7 ööd  **** hotellis koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • kohalik buss ringreisiks
  • giid-reisijuht Rutt Rimmel ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palume ISE  teha reisikindlustus koos reisitõrkekindlustusega

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

LISATASU EEST (2023. a. seisuga, tellimine ja tasumine enne reisi, )

  • kruiis koos ed-tagasi transfeeriga sadamasse 41 €,
  • väljasõit Evorasse 59 € (toimub, kui ette on tellinud vähemalt 20 soovijat),
  • väljasõit idarannikule 49 € (toimub, kui ette on tellinud vähemalt 20 soovijat),
  • Fado kontsert idaranniku ekskursioonil 10 €,
  • ühene majutus u 260 €.

 

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart.

4* hotell Oceano Atlântico Apartamentos koos hommikusöögiga  https://en.oceanoatlantico.com.pt/ asub Portimão’s hotellide linnaosas. Piki rannakaljut kulgev promenaad viib rohkete söögikohtadega ja kuurordimeluga piirkonda, kus saab õhtuti aega veeta ja kohalikke roogi maitsta. Atlandi ookeani kuldse liivaga randadele tuleb laskuda treppidest. Siia jääb ka kuulus Praia da Rocha rand. Mõningase jalutuskäigu kaugusel asub suur kaubanduskeskus. Tubades on palju ruumi (magamistuba eraldi), suur rõdu, konditsioneer, WC/dušš/vann, föön, satelliit TV, tasuta WiFi, söögitegemisvõimalused (pliit, ahi, mikrolaineahi), külmik koos sügavkülmaga, pesumasin, kuivatusrest. Hotellis on välibassein lamamistoolidega, samuti sisebassein, restoran, kohvik/baar.

Tšarterlend. Lendudel teenindab SmartLynx. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 15 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x45x25 cm ja kaaluga 5 kg.

Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub: E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel):

São Lourenço kirik 2 €
Lagose muuseum koos kirikuga 3 €
Evora katedraal al. 3.50 €
Evora luukabel 6 € täisk, 4 € 6-12a ja pens
Fiesa 12 € täisk, 6 € 6-12a, 9.50 € üle 65a
Misericordia kirik Taviras 2 €
Faro katedraal 5 € täisk., 3.50 € üle 65.a.
Jootraha kohalikule bussijuhile 1 €/päev
 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.