Õppereis Namiibiasse: NAMIIBIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  13.-24. novembril  2023 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid  12-päevase reisi (lennuk/buss kohapeal, väike grupp) Namiibiasse

 

NAMIIBIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 6 vaba kohta!

Namiibiat kutsutakse Aafrikaks algajatele, sest siin saab Musta Mandri esmaavastaja loodus- ja loomaelamuse euroopalikult turvalises ja puhtas keskkonnas. Namiibia euroopalikele linnadele on teravaks kontrastiks kohalike hõimude elu aastasadu vanade kommete kohaselt (näiteks damarad, hererod ning himbad). Loodus on hämmastavalt mitmekesine, ookean kalarohke ja maapõu rikas. Kliima on pigem leebe kui äärmuslik, kõrbete palavust aitab leevendada ookeani niiske hingus. Kõrb ja liivadüünid, vabalt ringi uitavad metsikud Aafrika loomad, hõredalt asustatud maa võrratu maastikuga, arvukad looduspargid ja palju muud avastamisväärt.



1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas infoleti vastas oleva laua juures kl 16.00. Lend Tallinn-Frankfurt kl 18.00-19.30; Frankfurt-Windhoek kl 21.55-09.05 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi).

2. PÄEV

NAMIBI KÕRB (Õ)Saabume Windhoeki. Sõit lõuna poole Namibi kõrbe, mis on üks vanemaid ühtlastes tingimustes püsinud kõrbeid maakeral. Mõnede teadlaste hinnangul on selle vanus üle 50 miljoni aasta. Karm ja veevaene paik, kus mitu aastat ei pruugi sadada tilkagi vihma, on oma lõputute kõrgete liivaluidetega imetlemist väärt. Kõrbeelu sõltub ookeanist, kus Benguela hoovus toob külma veemassi ranniku lähedale. Külm ookean tekitab ööseks kõrbe kohale udu, mis sadestub veepiiskadena taimedele ning tänu sellele püsivad kõrbetaimed elus. Namib tähendab nama keeles lagedat välja. Andes nime kogu riigile, on see paik selleks üsna iseloomulik – silmapiirini ulatuv avarus ning vähene asustustihedus on oluliseks tunnuseks nii siin piirkonnas kui ka terves Namiibias. Sõidame kõrbe keskosas asuva Namib-Nauklufti Rahvuspargi suunas, mille tuntumaks piirkonnaks on Sossusvlei. Teeme pildistamispeatuse lõunapöörijoonel ehk Kaljukitse pöörijoonel. Õhtusöök. Majutus järgnevad 2 ööd lodges (2-sed toad).

3. PÄEV

SOSSUSVLEI, DEADVLEI, SESRIEMI KANJON (H/Õ)Varahommikune väljasõit imetlemaks Sossusvlei liivadüüne päikesetõusul ja hommikuvalguses. See paik – suur savi nõrgkiht, ümbritsetud hiiglaslikest liivadüünidest Namibi kõrbe südames on Namiibia üks kuulsamaid vaatamisväärsusi. Ronime Düün 45 tippu. Sossusvlei karmidest tingimustest hoolimata leidub siin mitmeid taime- ja loomaliike. Lisaks on tingimustega kohanenud mitmed putukaliigid, gekod, aga ka šaakalid ning üks Aafrika suurimaid antiloope, gemsbok. See on vaieldamatult populaarseim sihtkoht Namiibias. Siinsed punakaskollased võimsad düünid on ühed maailma kõrgemad. Just imelised hommikused värvikontrastid on vaatamist ja imestamist väärt. Värviskaala kõigub kahvatust aprikoosikollasest kuni sügava telliskivipunaseni, taustaks sinine taevas. Soovijad võivad paremate vaadete nautimiseks ronida ka ise düüni otsa, tegemist ei ole lihtsa ettevõtmisega, aga on väärt seda vaeva. Seejärel läheme vaatama Dead Vlei „surnud soo“ valge saviga kaetud lagendikku, mida ilmestavad tumedad kuivanud akaatsiate tüved. Valge jõepõhi, mustad puurondid ümbritsetuna punastest liivadüünidest ning sinise taeva kontrast on hämmastav vaatepilt justkui mõnelt sürreaalselt maalilt. Kunagi oli see veerikas ala, mis sai vett Tsauchabi jõest ja siin kasvasid akaatsiad. Kuid siis tõi liivadüünide liikumine kaasa jõe suuna muutuse ning vee juurdevool peatus. Kuiva õhu tõttu puud ei lagunenud, vaid kuivasid kummituslikeks mustadeks seisvateks võradeks. Pärastlõunal jalutuskäik Sesriemi kanjonis. Kuni 30 m sügavune ja 1 km pikkune Tsauchabi jõe poolt uuristatud kuristik on kohati vaid 3 meetrit lai. Veerohkemal perioodil on siin mõnusad jaheda veega täidetud tiigid, mis ülejäänud ajal on aga kokku kuivanud väikesteks lompideks, kus vaid konnad saavad sulistada. Õhtusöök.

4. PÄEV

MOON LANDSCAPE, SWAKOPMUND (H)Hommikusöök. Sõit läbi Solitaire’i, Gaubi ja Kuisebi kanjoni. Imelised kõrbemaastikud vahelduvad mägedega. Teel teeme fotopeatusi, sest ümbrus lausa kutsub end pildistama. Peale lõunasöögipausi sõidame edasi Moon Landscape’le ehk Kuumaastikule. See, justkui kuu pinda meenutav maastik, moodustus 500 kuni 460 miljon aastat tagasi. Viimastel aastatel on piirkond kogunud populaarsust nii turistide seas kui ka filmide võttekohana. Näiliselt elutu paik on siiski ainulaadne ökosüsteem põõsaste ja samblikega. Kõige tähelepanuväärsem on taimede fossiiliks kutsutav velvitšia taim, mille ümbermõõt võib ulatuda kuni nelja meetrini ja mis võib elada mitmesaja aastaseks. Jõuame Swakopmundi, Namiibia peamisse kuurorti. 1892 aastal rajatud Swakopmund oli Saksa kolonisatsiooni ajal Namiibia tähtsaim sadamalinn, kust varustati kogu Saksa koloniaalpiirkonda Aafrikas. Linnas on siiamaani palju saksa keelt rääkivaid elanikke. Mõnus suvine ilm, palmidega ääristatud tänavad, mereäärsed promenaadid, restoranid, suveniiripoekesed ja hotellid teevad selle nii kohalike kui ka turistide seas populaarseks puhkusekohaks. Paik on populaarne nii ekstreemturismiks kui ka lõõgastumiseks kohvipoodides, ostlemiseks, jalutuskäiguks mööda saksa küla meenutavaid tänavaid või lähedalasuvat liivaranda… Ookeani vesi on siiski ujumiseks Benguela hoovuse tõttu enamuse ajast liiga jahe (novembris keskmiselt 15°C). Aastane sademetehulk jääb alla 20 mm ning seega ei vaevu enamik kohalikke elanikke isegi hoonete külge vihmaveetorusid paigaldama. Vaba hiline õhtupoolik esmatutvuseks linnaga ja õhtusöögiks omal käel. Swakopmund on tuntud väga heade söögikohtade poolest. Majutus järgnevad 2 ööd kesklinnas 4* hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

SWAKOPMUND (H) – IMELINE SAFARI KÕRBEDÜÜNIDEL OOKEANI KALDALHommikusöök. Soovijatele (lisatasu eest) safariretk kõrbedüünidel imelisse Sandwich Harbouri piirkonda. See on unustamatu päevane reis safariautodega Atlandi ookeani rannikul kõrguvatele düünidele. Möödume Walvis Bay laguunist, mis on elu- või peatuspaigaks sadadele tuhandetele veelindudele, ning rannikule rajatud soolatööstusest. Jõudes Namib-Nauklufti rahvuspargi aladele on teel võimalik näha erinevaid linde, aga vahel ka väiksemaid kõrbeloomi ja muud elusloodust. Sandwich Harbour on Atlandi ookeani äärde jääv laguun, kus Namibi kõrbe düünid kõrguvad otse ookeani kohal. Siin võib näha ka hülgeid, delfiine ja vahel isegi vaalu. Võimalus nautida kõrbet ja pidada lõunapiknikku.Teistel on võimalik hommikul tutvuda koos kohaliku ingliskeelse giidiga Walvis Bay loodusliku laguuniga, mis on linnuvaatlejate paradiis. Siin leidub umbes 50 merelinnu liiki, nende hulgas eredavärvilised flamingod, suurenokalised pelikanid ja läikivad mustad kormoranid. Laguun on üks olulisemaid märgalasid Aafrika mandril. Näete ka Namiibia suurimat soolatehast, kus valmistatakse ookeaniveest kvaliteetset meresoola. Peale seda vaba aeg Swakopmundis.Õhtul ühine linnaekskursioon Swakopmundis. Linna ilme on suuresti mõjutatud Saksa koloniaalarhitektuurist. Üheks pilkupüüdvamaks näiteks on torniga Woermannhaus. Algselt oli see veetorn ning maamärk laevadelemajas on asunud ka kooli ühiselamu, nüüd asub siin raamatukogu. Vaatamist väärib ka Keiserlik ringkonnakohtu hoone, mis nüüd on Namiibia presidendi suveresidentsiks. Jalutame muulil, mis rajati siia sadamakaiks, aga ookeanihoovused liigutasid pidevalt liivavalle ning blokeerisid sadama veel enne selle valmimist. Tänapäeval on muul kohalik maamärk ning populaarne vaba aja veetmise paik.

6. PÄEV

LUUKERERANNIK JA HIMBAD (H/Õ)Hommikusöök. Swakopmundist põhja poole jäävat Atlandi ookeani rannikut tuntakse Luukereranniku nime all. See on üks inimvaenulikumaid rannikuid maailmas. Külma hoovuse tõttu on rannik enamiku aastast kaetud uduga, kuid samas ei saja siin peaaegu kunagi. Lainete ja hoovuste tõttu on see olnud ka paljude laevaõnnetuste toimumise paigaks. Ranniku nimi ei tulene siiski õnnetute meremeeste luudest vaid varasematel vaalapüügi- aegadel siia uhutud vaalade ja hüljeste luudest. Sõit põhja poole, Damaralandi. Seda piirkonda iseloomustavad avarad tasandikud ning majesteetlikult esilekerkivad mäemassiivid. Möödume eemalt ka Namiibia kõrgeimast, 2573 m kõrgusest Brandbergi mäest. Tõlkes on selle nimi „põlev mägi“ – loojanguvalguses punaseks muutuvad mäetipud meenutavad tuleleeke. See on olnud sajandeid sani hõimude püha paik ja nad on sinna jätnud mitmeid kaljumaalinguid. Külastame põlisrahva himbade küla. Himbad on oma traditsioonide ja eluoluga üks Namiibia omapärasemaid rahvaid. Saame ülevaate nende traditsioonidest ning ka tänapäevast. Kohalik giid tutvustab kohalike hõimude elu-olu. Võimalus teha pilte ja osta kaasa hõimurahva käsitööd. Jõuame Twyfelfonteini piirkonda. Õhtusöök. Majutus järgnevad 2 ööd lodges (2-sed toad).

7. PÄEV

TWYFELFONTEINI KALJUJOONISED (H/Õ)Hommikusöök. Vaatame nn. „kivistunud metsa“, kus lebavad miljonite aastate vanused kivistunud puutüved. Tegemist ei ole siin päriselt kasvanud metsaga. Need puutüved sattusid siia suure üleujutuse käigus pärast jääaega. Külastame damarade elu ja kombeid tutvustavat külastuskeskust, kus saab tutvuda selle rahva traditsioonide ja käsitööga. Peale lõunapuhkust asume tutvuma Twyfelfonteiniga (ehk Ebalev Allikas) – see on unikaalne ja rikkaliku valikuga kaljujooniste vabaõhumuuseum. 15 leiukohas asuvad u 2500 kujutist teevad sellest ühe Aafrika rikkalikuima kaljukunsti leiu. Enamik joonistest kujutab erinevaid loomi või salapäraseid abstraktseid kujutusi, vähem on inimfiguure. Vanimad kaljujoonised on tõenäoliselt loodud kiviaegsete küttide ja korilaste poolt u 6000 aastat tagasi. Umbes 4000 aastat hiljem saabusid piirkonda khoekhoenid, kes lõid siia ka oma kaljujooniseid. See oli esimene paik Namiibias, mis kanti UNESCO maailmapärandi nimistusse. Õhtusöök.

8. PÄEV

  1. TEEL ETOSHASSE (H/Õ)

Hommikusöök. Jätkame teed Etosha rahvuspargi poole. Pealelõunal teeme esimese sõidu rahvuspargis. Etosha kuulutati jahikeelualaks juba üle saja aasta tagasi, kui sealsed maad olid Saksa koloniaalvõimu all. Nüüdisaegseks rahvuspargiks kujunes Etosha 1970.-1980. aastail. Looduspargi omapäraks on Etosha nõgu  ääretu madal lohk pindalaga umbes 5 000 km2. See soolaväli on enamuse ajast kuiv ja üsna eluvaene, aga suurte vihmade järel katab maapinda õhuke kiht ülisoolast vett. Nõgu tekkis enam kui 12 miljonit aastat tagasi ja tänu sinna voolanud Kunene jõele oli Etosha üks Aafrika suurtest järvedest. Hiljem muutis jõgi oma voolusuunda ja tänapäeval on Etosha järv enamiku aastast kuiv. Õhtusöök. Majutus järgnevad 2 ööd lodges (2-sed toad).


9. PÄEV

ETOSHA (H/Õ) SAFARIHommikusöök. Osaleme kogu päeva safaril, saamaks osa Etosha rahvuspargi loomarikkusest. Safari algab päikesetõusul, lõuna ajal ujume basseinis ja sööme lõunat ning õhtul jälgime jälle loomi. Rahvuspark on poole Eesti suurune ning seal võib ringi sõita ja loomi imetleda. Etosha liigirikkus on uskumatu, seal elab 114 liiki imetajaid ja 340 liiki linde. Imetajatest elavad rahvuspargis kiskjad nagu lõvi, leopard, gepard ja mitmed teised kaslased, samuti elevant ning must ja valge ninasarvik. Esindatud on ka sebra, Lõuna-Aafrika gasell, kaelkirjak, mitmed antiloobiliigid ning arvukalt linde. Loomi on arvukalt – 20 000 hüpikgaselli, 6000 sebrat, 2000 kaelkirjakut jne. Rahvuspargis on omal käel jalutamine rangelt keelatud. Umbes kolmandikule rahvuspargi alast on ehitatud avalikult kasutatavad autoteed. Sõidukist välja tulla ei tohi – iial ei tea, kas läheduses varitseb näljane leopard, lõvipraid või hüäänikari. Nendest arvukatest autodest loomad aga välja ei tee ning see toimib kui ideaalne varjend, millega saab loomadele päris lähedale sõita. Loomi võib kohata igal hetkel, seetõttu on liikumiskiirus pargis piiratud 60 km tunnis. Sõidame ka veesilmade lähedusse, kus on kuivaperioodidel sinna jooma tulevate loomade hulk eriti suur. Näha võib elevante, kaelkirjakuid, sebrasid, antiloope… Õhtusöök.

10. PÄEV

ERINDI (H/Õ)Hommikusöök. Alustame sõitu lõuna poole. Erindi era looduskaitseala on üle 70 000 ha suurune maa-ala, mis sai alguse 1986. a., kui vennad Joubertid ostsid maavalduse karjafarmi rajamiseks. Peagi said nad aru, et vaid karjakasvatusega pole võimalik farmi ära majandada, ning eraldasid osa valdusest kohaliku fauna taastamiseks. Etosha rahvuspargist jm asustati ümber mitmeid liike, mis lisandudes Erindis juba elavatele loomadele hakkasid taastama maa algset loodulikku tasakaalu. Keskkonnakaitsega tegelemine osutus piisavalt tulusaks ja nii lõpetati aastaid hiljem täielikult karjapidamine. Praeguseks on kaitsealal rikkalik loomastik erinevate rohusööjate ja kiskjatega. Tegeletakse paljude projektidega milledest tuntuim on leopardite projekt. Erindi tähendab herero keeles vee kohta. Üks paljudest veekogudest jääb otse külastuskeskuse kõrvale ja seega on võimalik jälgida isegi restorani terrassilt jooma tulevaid metsloomi. Soovijad saavad (lisatasu eest) teha õhtuse safari kaitsealal või osa võtta teistest ekskursioonidest. Õhtusöök. Majutus lodges (2-sed toad).

11. PÄEV

WINDHOEK (H)Hommikusöök. Sõit Namiibia multikultuursessse pealinna Windhoeki. Linnale annavad euroopaliku ilme tänavakohvikud ja Saksa koloniaalarhitektuur, samas meenutavad kohalikud tänavakauplejad, et tegu on siiski Aafrikaga. See on Namiibia suurim linn ja mõnus kultuuride sulam, mis hämmastab oma rahulikkuse ja puhtusega. Windhoek asub Namiibia keskosas, Khomasi kõrgmaal, 1680 m kõrgusel üle merepinna. Siinsete kuumaveeallikate juurde rajati asula 19. saj. algul. 1890. a. jõudsid siia sakslased ning rajasid oma kindluse, millest sai saksa koloniaalvägede staap. Nüüd on see hoone tuntud nimega Alte Feste (vana kindlus). 20. saj. algul rajati palju ilusaid hooneid, nende hulgas ka Kristusekirik. Luterlik kirik on ehitatud juugendlike mõjutustega neogooti stiilis. Külastame Katatura linnaosa, mis on täis Aafrika helisid ja lõhnu. Siinsed turud oma traditsioonilise Namiibia toiduga, kust kohalikud ostavad kohalikke delikatesse nagu sebra- ja antiloobiliha või mopaaniussid. Windhoek üllatab ka omapäraste tänavanimedega nagu näiteks Robert Mugabe avenüü või Fidel Castro nimeline tänav. Soovijatel võimalus külastada rahvusmuuseumit või kunstigaleriid (lisatasu eest, omal käel). Sõit Windhoeki lennujaama. Lend Windhoek-Frankfurt kl 19.45-05.20.

12. PÄEV

Frankfurt-Tallinn kl 09.45-13.05 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 4490 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

    • lennupiletid Tallinn-Windoek-Tallinn,
    • lennujaamamaksud 98 € (22.12.22 seisuga, võivad muutuda),
    • majutus  (2-sed toad),
    • kohalik transport ja ekskursioonid vastavalt programmile,
    • sissepääsupiletid külastatavatesse rahvusparkidesse ja teistesse tasulistesse kohtadesse,
    • toitlustus vastavalt programmile,
    • eestikeelne giid-reisijuht Matko Zanev ja ekskursioonid eestikeelse tõlkega
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palume ISE  teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrke- ja covidkindlustusega

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

LISATASU EEST (2022. a. seisuga, tellimine ja tasumine enne reisi)

    • Namiibia viisa 100 €
    • Sandwich Harbouri ekskursioon  140 €
    • ühene majutus u 300 €

KAASA: EV pass peab kehtima 6 kuud pärast reisi. Päikesekreem, päikeseprillid, müts, mugavad jalanõud ja riietus ning binokkel loomade jälgimiseks. Rõivavaru peaks olema piisav, sest päevasoojus võib öösel asenduda nullilähedase temperatuuriga.

VIISA INFO:Viisa vormistamiseks vajalikud dokumendid: pass, 2 fotot (värvifoto, tagaküljele kirjutada nimi), täidetud ja allkirjastatud viisaankeet, pangakonto väljavõte, kindlustuse poliis. NB!Pass peab kehtima vähemalt 6 kuud pärast reisi!

Linnadest väljas looduses viibides ööbime lodgedes. Need on mugavustega matkamajad keset loodust, mis sulanduvad ümbrusesse. Toad on hubased, olemas on mugavad voodid ning WC/dušš. Tihti pakutakse ka kohapeal erinevaid lisaekskursioone ümbruskonda ning muid tegevusi, mida saab soovi ning vaba aja korral kohapeal osta.

Lendudel teenindavad Lufthansa ja Eurowings Discover. Euroopa lendudel pakutakse tasuta vett ja šokolaadi. Mandritevahelistel lendudel pakutakse tasuta sooja einet ja karastusjooke. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 40x30x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

10.10.2022 seisuga reisil koroonaga seotud piiranguid ei ole.

Registreerimine reisile kuni 20. august: E-post: gunnar@vilkokool.ee, või  mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2022. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Päikeseloojangu safari Namib-Nauklufti pargis 450 NAD
Safari Erindis al 600 NAD
Jootraha kohalikele giididele ja bussijuhtidele u 60 €

Namiibias on kombeks jätta kohalikele giididele ja bussijuhtidele jootraha. Reisijate mugavust silmas pidades korjab meie giid selle ühe korraga ja tasustab kohalikke vastavalt reeglitele ja teenuse kvaliteedile.

Namiibias kehtib Namiibia dollar, 1 € = 17.60 NAD.

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2022. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.