Õppereis Küprosele: KÜPROSE AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ  vahendab koolivaheajal,  16.-23. oktoobril 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid 8-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Küprosele

KÜPROSE  AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

Küpros, Vahemere idaosa suurim saar, on oma olemuselt nagu suur ja põnev vabaõhumuuseum, tõeline ajaloolis-looduslik pärl, mille kummaline siluett meenutab tardunud sisalikku. Päikeses unelevad liivarannad ja erksinine meri vahelduvad suursuguste metsaste mägedega, tsitruliste aiad, banaanikasvandused, oliivisalud ja viinamarjaväljad… Küpros on pikka aega olnud Euroopa, Aasia ja Aafrika teede ristumiskohaks ning siin on näha mitme tsivilisatsiooni kultuuripärandit – Rooma teatreid ja villasid, Bütsansti kirikuid ja kloostreid, ristisõdijate kindlusi ning eelajaloolisi asulaid. Küpros on rõõmsameelsete ja külalislahkete inimeste kodu.


1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas …..kl … Lend Tallinn – Larnaka kl… (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi). Sõit Limassoli, mis on Küprose suuruselt teine linn ja saare suur majandus-, kaubandus- ja turismikeskus. See on hinnatud kuurortlinn oma festivalide ja ööeluga. Sügavsinine meri, pikk rannapromenaad ja 14. saj. pärit ristisõdijate kindlus. Kuigi Limassoli rannaliivad on halli värvi, ei tasu sellest ehmuda – hall liiv on eriline, sest sellel on raviomadused. Majutus kõik 7 ööd heatasemelises ***hotellis kesklinna piirkonnas. Hotellil on oma bassein, liivarand asub 100 m kaugusel (2-sed toad). Soovijatele õhtusöögid (lisatasu eesthotelli restoranis rootsi lauas http://www.kapetanioshotels.com/kapetanios-limassol-hotel/the-hotel/


2. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks rannas. Soovijad veedavad selle päeva pealinnas Nicosias (lisatasu eest), kus kohtuvad keskaeg, koloniaalaeg ja tänapäev. Teel Nicosiasse külastame Khirokitia arheoloogilist ala, kus avastati vanima inimasula jäljed Küprose saarel (ca 6800 aastast eKr). Kivist „mesipuuhütid“ – tholoid ja hauad näitavad, et siin elas kuni 2000 inimest. UNESCO on arvanud selle arheoloogide jaoks väga väärtusliku koha oma maailmapärandi hulka. Nicosiast sai Küprose pealinn bütsantsi perioodil 11. saj. ning siia rajati kuningapalee ja 50 kirikut. Lusignanide dünastia residentsina oli see õhtumaade üks õitsvamaid linnu. Tänapäeval koosneb Nicosia ajaloolisest osast ja elavast modernsest linnast ning on maailma ainus kaheks jagatud pealinn, kus müüri või traataiaga eraldatuna elavad kõrvuti kaks kogukonda – Kreeka ja Türgi. Esmalt külastame maa suurimat, Küprose Arheoloogiamuuseumi, kus hoitakse kogu saarelt leitud hindamatuid arheoloogilisi eksponaate, mis illustreerivad suurepäraselt Küprose ajalugu ja teevad selle muuseumi teiste seas huvitavamaiks. Eksponaatide seas on antiikset keraamikat, võrratuid ehteid ja skulptuure. Seejärel ootavad meid mälestusmärgid, katedraalid, mugavad pisirestoranid ja arvukad poed. Laiki Geitonia on linna uhkus, jalakäijate ala vanalinna südames, kus on hoolikalt hoitud keskaegne miljöö oma kitsaste tänavatega, see on Nicosia süda. Jalutuskäik ka türklaste poolt okupeeritud linnaossa – Põhja-Küprose Türgi Vabariiki (NB PASS või ID KAART KAASA!). Ajaloolised hooned kitsaste tänavate rägastike kohal, 700 aastat vana Hagia Sofia gooti katedraal, mis praeguseks on muudetud mošeeks. See on üks parimaid prantsuse arhitektuuri näiteid keskajal ning üks tähtsamaid kristlikke mälestusmärke Lähis-Idas. Siin kroonis Lusignanide õukond saare valitsejaid. Büyük Hanini, võlvkaartega siseõuega 16. saj. karavanserai – teeäärne peatuskoht, kus täna asuvad kunstnikestuudiod, käsitööpoed ja õdusad kohvikud. Vaba aeg. Tagasisõit Limassoli.


3. PÄEV

Hommikusöök. Väljasõit muinasajal kuulsatesse Kourioni ja Paphosesse. Teel külastame Kolossi kindlust. See tugev kindlus kõneleb keskaegsete ehitajate heast sõjalisest oskusest. Kindluse ümbruses laiuvad viinamäed ning siin valmistasid Küprose kuulsat Commandaria veini juba Johanniitide ordu rüütlid. Vahemerele avaneva vaatega Kourion on Küprose iidsete paikade hulgas üks huvipakkuvamaid. Linna kõrgperiood jääb Rooma aega, mil ta oli Rooma ida-alade üks pärle kuni linna hävinguni a. maavärina ajal. Seda perioodi meenutavad impeeriumiaegne staadion, teater ja luksuslik avalik saun. Kõndides ringi siinsetes varemetes ei ole raske ette kujutada, milline võis see linn kunagi välja näha. Imetleme suurepäraselt säilinud antiikseid mosaiike Achilleuse ja Gladiaatorite majas ning Villa Eustolioses, näeme ka tänapäeval tegutsevat antiikteatrit (1.-2. saj. pKr). Siit 80 m kõrguselt avaneb fantastiline vaade Vahemerele. Teel muuseumilinna Paphosesse teeme supluspeatuse armastusjumalanna Aphrodite sünnikohas, Petra tou Romiou’s. Legendi järgi sündis siin kaljurünkadega tipitud rannal merevahust Kreeka armastuse- ja ilujumalanna Aphrodite. Seepärast kutsutakse Küprost ka jumalanna Aphrodite saareks. Paphos on erakordselt kena väike kuurortlinn kaunite merelahtede, metsikute kaljude ja ilusate liivarandadega. Siin on säilinud palju antiik- ja keskaegseid arhitektuurimälestisi, mille mosaiigid kuuluvad Vahemeremaade ilusamate ja paremini säilinute hulka. Kõik Paphose vanad mälestised on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja. Kõigepealt külastame unikaalseid, kaljuse mäe sisse raiutud Kuningate hauakambreid (3. saj. eKr). Vaba aeg lõunatamiseks linna keskmes asuva Kalastajate lahe ja keskaegse kindluse juures. Kato Paphose arheoloogiapark on kõige vaimustavam tervel saarel ning heidab uut valgust Küprose ajaloole Rooma impeeriumi perioodil. UNESCO kultuuripärandisse arvatud muistised hõlmavad 2000 aasta pikkust perioodi. Näeme impeeriumi hiilgeaegadel ehitatud luksuslike villade varemeid, kus veel tänaseni on hästi säilinud suurepärased põrandamosaiigid. Imetleme neid mosaiike Dionysose, Aioni ja Theseuse villas.


4. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks rannas. Peale lõunat soovijatele ekskursioon Limassolis. Vana sadama juures paikneb Limassoli arhitektuuriliselt kirev ajalooline süda Palia Yitonia, kus tänaseni on tunda möödunud aegade väikelinna hõngu. Kitsaste tänavate ääres paiknevad restaureeritud vanad elumajad oma arvukate poekeste ja käsitöökodadega. Kaksiktornide ja kuppelvõlviga Agia Napa katedraal on õigeusu sakraalarhitektuuri üks suurepärasemaid näidiseid. Linnas on orientiiriks Vana türgi kvartali keskmes asuva Cami Kabiri Suure mošee graatsiline minarett. Lanitise jaanileivaveskites saab näha, kuidas seda saare tähtsamat kultuuriartiklit kasvatatakse ja milleks kasutatakse. Lusignanide dünastia poolt rajatud keskaegse kindluse katuselt avaneb vaade linnale. Selles kindluses abiellus Inglise kuningas Richard Lõvisüda Navarra Berengariaga. Võite tutvuda ka Keskajamuuseumiga. Rahvusmuusikaga õhtusöök meie hotelli restoranis.


5. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks rannas. Soovijatele väljasõit Põhja-Küprosesse (lisatasu eest). NB PASS või ID KAART KAASA! Mesaoria tasandik on Küprose süda. Kevadel on siin tõeline värvidemeri. Kyrenia mägesid on nimetatud gooti stiilis ahelikuks, mille lubjakivist tippudel või metsastes orgudes asuvad kindlused ja kloostrid. Järsku ilmub puude kohal nähtavale kindlus. Nagu juhuslikult kasvavad kaljudest välja selle vallid. Need on Püha Hilarioni kindluse maalilised, muinasjutulised varemed kõrgetel kaljurünkadel. 11. saj. rajasid Lusignanide kuningad siia ajaloolise ehitise. Selle kindluse kohta ringlevad legendid bütsantslaste aardekambrist ja haldjakuninganna nõiutud aiast. Ülimalt maalilisel, Küprose kõige ilusamal mäestikualal kõrguv Bellapaisi klooster on väärt mägedesse sõitu. Oma kivist võlvkäikude ja hästi viimistletud nikerdustega on see kõige tähelepanuväärsem gooti arhitektuuri näidis Küprosel. Siinses nn. „rahuabtkonnas“ on säilinud igati muljetavaldavad ehitised. Palmid ja küpressid ümbritsevad majesteetlikke varemeid. Säilinud on 13. saj. pärinev kirik, mille põranda alla on maetud mitu Lusignanide kuningat. Suursugust 14. saj. ehitatud refektooriumi kasutatakse tänapäeval tänu oma suurepärasele kõlale kontserdisaalina. Kloostri juures asub ilus terrassküla, kus mõni aeg elas ka Lawrence Durrell, kes kirjutas siin oma „Kibedad sidrunid“. Mitte asjata ei ole peetud Kyreniat ja selle ümbrust pikka aega saare kõige kaunimaks piirkonnaks. See roheline linn asub samanimelise mäeaheliku jalamil. Kyrenias on elu koondunud loodusliku sadama ümbrusesse, kus domineerivad veneetslaste-aegse nelja tugeva bastioniga merekindluse kaitseehitised. Müüridel jalutades avaneb vaade sadamale ja mägedele. Kindluses asub ka Laevavrakimuuseum, kus hoitakse maailma vanimat laevavrakki, mis uppus umbes 300 aastat eKr. See tõsteti üles 1967. aastal koos oma veinikannude ja lastiga. Vaba aeg lõunasöögiks. Sõit läbi Pentadaktylose ehk „viie sõrme“ mägede. Need 740 m kõrgusele ulatuvad mäed eraldavad rannikut Mesaoria tasandikust. Veneetsia- aegsete müüride vahel asub Famagusta vanalinn, kus on palju gooti ja islami arhitektuuri. Linna kaitseks ehitatud 15 bastioni ja viie väravaga kindluses kõrgub Othello torn, Shakespeare`i samanimelise näidendi tegevus toimus oletatavalt just siin. See linn oli 13. saj. üks maailma jõukamaid linnu, kuid see õitseaeg kestis vähe. Ja mis on sellest linnast järele jäänud nüüd? Vanalinna silmapaistvaim ehitis Lala Mustafa Paša mošee oma graatsilise gooti stiilis portikuse ja kuueosalise roosaknaga oli algselt ehitatud Püha Nikolause katedraaliks ning on parim näide lusignanide-aegsest gooti arhitektuurist Küprosel. See muudeti mošeeks Ottomanide invasiooni ajal 16. saj. Näeme ka tühja kummitustelinna Varoshat, mis 1974. aastal türklaste sissetungi ajal maha jäeti.


6. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks rannas.


7. PÄEV

Hommikusöök. Kui otsite ehedat puutumata loodust, tuleb sõita ühte Küprose maalilisemasse paika, saare keskosas asuvasse Troodose mäestikku. Need mäed meelitavad turiste maaliliste seedri- ja männimetsadega. Vahel avaneb isegi võimalus näha Küprose sümbolit – mufloni mägilammast. Troodoses asub ka Küprose kõrgeim mäetipp – 1952 m kõrgune Olümpose mägi. Jalutame armsas hästi säilinud Lania külakeses, mida ümbritsevad mandlipuud ja viinamarjaaiad. Oma nime on see kunstnike paradiis saanud Dionysose tütre Lana järgi. Sõites läbi sajandite jooksul muutumatult püsinud traditsiooniliste mägikülade jõuame peapiiskop Makariose haua juurde Throni mäel, kus asub ka Makariose hiiglaslike mõõtmetega (10 m kõrgune ja 12 tonni raskune) kuju. Haua ümber valvavad vahisõdurid. Mäetipult näeb kaugele üle ümbritsevate metsade. Jõuame 900 aasta vanusesse ja tänaseni tegutsevasse Kykkose mungakloostrisse, kus säilitatakse Püha Luukase poolt maalitud imettegevat Jumalaema ikooni, mis on sajandeid hoidnud üleval kristlaste usku imedesse. See Neitsi Maarjale pühendatud klooster on üks tuntumaid ja rikkamaid saarel, tähtis religioosne keskus iga küproslase jaoks. Tagasitee läbi Krassohoria veinikülade piirkonna. Degusteerime kohalikke veine. Kuulus veiniküla Omodos on unikaalne selle poolest, et rajati Timiou Stavrou ehk Püha Risti kloostri ümber. Siin hoitakse kuldse risti sees arvatava Tõelise Risti fragmenti. Peaväljakut ümbritsevad valged majad, mooruspuud, kõrtsid, kohvikud ja suveniiripoed.


8. PÄEV

Hommikusöök. Transfeer lennujaama. Lend Larnaka – Tallinn kl … (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

ÕPPEREISI MAKSUMUS: 1330 €. Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis  soodustus 2 %, kui  4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine Koolituskeskus Vilko MÜ  arve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid ja lennujaamamaksud  58 € (08.05.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • transfeer lennujaam-hotell-lennujaam
  • öömaja ***hotellis  koos hommikusöökidega rootsi lauas (2-sed toad)
  • kohalik buss ringsõitudeks
  • kohalik giid
  • eestikeelne giid-reisijuht Merilyn Meristo
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Hind ei sisalda  muuseumide ja tasuliste objektide pileteid!

NB! Kindlasti palume ISE  teha reisikindlustus  koos reisitõrkekindlustusega!

 

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- 2023. a. hinnad):

  • õhtusöögid hotellis rikkalikus rootsi lauas kokku 98 €/ täisk (ette tellides, kohapeal on kallimad),
  • väljasõit Nicosiasse 46 €,
  • väljasõit Põhja-Küprosele 73 €,
  • ühene majutus 220 €.

KAASA: reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID kaart

(NB! Põhja-Küprose väljasõidul osalejatel peab dokument (soovitav PASS)  kehtima 2 kuud pärast reisi lõppu), adapter (saab ka hotellis laenutada). NB! Pühapaikade külastamisel on vajalik sündsalt riietuda!

 

Tšarterlend. Lendudel teenindab SmartLynx. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 15 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x45x25 cm ja kaaluga 5 kg. Pagasireeglid https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

 

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post: gunnar@vilkokool.ee või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel):

Limassoli kindlus 4.50 €
Khirokitia 2 €
Küprose Arheoloogiamuuseum Nicosias 3.70 €
Kolossi kindlus 2 €
Kourioni arheoloogia-ala 2 €
Kuningate hauad Paphoses 2 €
Kato Paphose arheoloogia-ala 3.80 €
Limassoli linnatranspordi pilet 1.50 €
Bellapaisi klooster 3 €
St.Hilarioni kindlus 3 €
Kindlus ja laevavraki muuseum Kyrenias 3 €
Lisaks jootrahadeks u. 10 €

Küprosel kehtivad eurod, need sobivad ka Põhja-Nicosias ja Põhja-Küproses.

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.