Õppereis Islandile: ISLANDI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MÜ vahendab 15.-19. juulil  2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  5-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Islandile

 

ISLANDI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-,  SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 1 vaba koht!

NB! Sama reis toimub ka 29.07-2.08- veel 10 vaba kohtaa!

 

Island on noorim maa maailmas, mis 20 miljonit aastat tagasi sündis Põhja Atlandi merepõhjast. Laava on jää alla peidetud ajast, mil Jääaeg taandus ja liustik lainetas. 1100 aastat tagasi asustasid selle maa viikingid. Nagu segu imedemaast ja põrgu eeskojast, kerkib Atlandi ookeani põhjaosas lainetest maismaalapike – armiline geoloogilistest riketest ja lõhedest, kaetud liustike ja tegutsevate vulkaanidega, perioodiliselt purskavate geisrite ja kuumaveeallikatega. See on Island. Majesteetlikud liustikud, kuumaveeallikad ja alaliselt puhuvad tuuled loovad siin uskumatuid maastikke. Sel imelisel, paljudele alles tundmatul jää ja tule maal leiame igal sammul hämmastavaid loodusimesid. Island on üks huvitavamaid kohti maailmas: mäed, fjordid, liustikud, purskavad vulkaanid ja kuumaveeallikad.

1. PÄEV

Kohtume Tallinna lennujaamas ….. kl 07.10 Lend Tallinn-Riia kl 09.10-10.00; Riia-Reykjavik kl 10.45-11.40. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Alustame tutvust selle kummalise saarega. Sõidame maailma kõige põhjapoolsemasse pealinna Reykjavikki. See on nüüdisaegse linna võlude ja ajatu looduse kombinatsioon. Linn pakub huvitavat segu kosmopoliitsest kultuurist ning kohalike külade juurtest. Linnaekskursioonil bussiga ja jalgsi tutvume peamiste vaatamisväärsustega. Soovijatele lõunasöök (ettetellimisel, lisatasu eest) Perlanis. Seejärel külastame Perlanis Wonders of Iceland interaktiivset näitust, mis tutvustab meile kütkestava ja omapärase Islandi looduse erinevaid aspekte. Saame viibida jääkoopas ja jalutada 100m pikkuses jäätunnelis. Uurime liustike teket ja arengut, viibime virmaliste ja vulkaanide maailmas ning kogeme ookeani veealust maailma. Näitusel on Latrabjargi kaljude mudel, mis asub Westfjordis. See on maailma üks tuntumaid linnukaljusid. Mudel on 10m kõrge ja annab hea ülevaate kaljul pesitsevatest erinevatest lindudest. Lisaks saab ülevaate Islandi geoloogiast, geisritest, kuumaveeallikatest ja maavärinatest. Lõpetuseks naudime vaadet Öskjuhildi kuumaveemahutitel Perlanil (Pärl). Kuna asume linna ühes kõrgemas kohas, siis soodsa ilma korral avanevad siit ümbruskonnale kaunid vaated. Seejärel külastame kaasaaegse arhitektuuriga Islandi suurimat Hallgrimskirkja kirikut, mille lähedal näeme ka kuulsat Leifur Eirikssoni kuju, keda peetakse Ameerika avastajaks enne Kolumbust. Möödume Põhjala Majast – Põhjamaade kultuurikeskusest, ÜlikoolilinnakustIslandi Rahvusmuuseumist. Teeme väikese jalutuskäigu Tjörnini järve äärde, millel peegeldub kaunilt Reykjaviki modernne metallist ja klaasist raekoda ning jõuame vanalinna peaväljaku Austurvölluri juurde, kus näeme parlamendihoonet Alþhingishúsið (19. saj.) ja Toomkirikut (18. saj.). Teel hotelli teeme peatuse linna ühe sümboli – viikingilaeva stiliseeritud kuju Solfari ja moodsa kontserdisaali Harpa juures. Majutus järgnevad 4 ööd **Cabin hotellis (2-sed toad, kas superior toas 18 m2 või standard toas 10 m2http://hotelcabin.is/en/.

2. PÄEV

Hommikusöök rootsi lauas. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest) Kuldne ring”: Tingide Väli ehk Thingvellir – Geisyr – Kuldne kosk (Gullfoss)Thingvellir on Islandi kaunemaid paiku. See on kõige olulisem piirkond Islandil nii ajalooliselt, kultuuriliselt kui ka geoloogiliselt. Siinne riftivöönd läbib kogu Islandit põhja-edelasuunaliselt ning kus Põhja-Ameerika ja Euraasia tektoonilised laamad rebivad end teineteisest eemale tekitades imelisi geoloogilisi nähtusi. Tingide Väljal käis koos väidetavalt vanim demokraatlik parlament maailmas – Alþing (alates 930 aasta algusest kaheksa sajandi jooksul). Thingvellir on kantud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Edasi sõidame Geysiri kuumaveeallikate piirkonda. Piirkond muutus aktiivseks umbes tuhande aasta eest ning tänapäeval on kõige muljetavaldavam siin geiser Strokkur (Piimapütt), mis purskab oma veesamba iga 10 min. järel 25 m kõrgusele. Strokkuri ümbruses on palju väiksemaid pidevalt keevaid veesilmi. Litli Geysir asub teeraja kõrval ning oli vanasti tõenäoliselt geiser, millest nüüdseks on alles jäänud pisike ja kõvasti lirtsuv mudane tiik. Pärast lühikest bussisõitu jõuame Euroopa võimsaima  Gullfossi ehk Kuldse kose juurde, mis on ilmselgelt kõige muljetavaldavam ja kaunim kosk kogu saarel. Hvitá ehk Valgejõe vesi langeb 32 m kõrguselt kahe astmena hiiglaslikku kanjonisse. Võimalus süüa lõunaks maitsvat lambalihasuppi ja osta kohalikke suveniire. Seejärel külastame Islandi piiskoppide kirikut Skálholt’i Haukadaluris. See piirkond on olnud Islandi piiskopivõimu keskuseks 11.-19. sajandini. Sõidame läbi viljakate põllumajanduspiirkondade. Kaunis ja väike, kuid see-eest sügav Keridi kraater. Punased ja mustad nõlvad moodustavad siin kauni kontrasti sinise veega. Õhtul sõidame lõõgastavaks kümbluseks mustade laavaväljade vahele rajatud Sinisesse Laguuni, geotermilisse spaasse (šampoon ja ujumisriided hommikul kaasa). Selles “soojaveejärves” on vee temperatuur +38 ºC. Laguuni põhjas olev valge sitsiilia savi on tervistava mõjuga.

3. PÄEV

Hommikusöök rootsi lauas. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest). Veedame päeva Snæfellsnesi poolsaarel, mida kutsutakse „islandiks miniatuuris“, sest paljud Islandile omased vulkaanilised formatsioonid, liustikud ja ajaloolised paigad on siin esindatud. Peatume Gerðubergi basaltsammaste juures. Sõidame põiki läbi poolsaare põhjarannikule: meid ümbritsevad mäed, laavaväljad, fjordid. Külastame Bjarnarhöfni haimuuseumi, kus on võimalik näha haipüügi paati, maitsta kuivatatud kala ja spetsiaalselt töödeldud hailiha ning kuulata kohaliku giidi juttu. Sööme lõunaks kohalikku mereannisuppi. Seejärel kõnnime poolsaare läänetipus müstilisel vulkaanilisel Djúpalónssanduril, kus näeme omapäraseid kivimoodustisi ja musta liiva ning mustade kivikestega randa. Siin prooviti vanasti kalurikandidaatide jõudu nelja raske kiviga- Kasutu, Poolejõuline, Hädine ja Täies jõus. Rannas lebavad tormiga madalikule sõitnud Briti traaleri roostetanud jäänused. Väikese kaluriküla Arnarstapi juures jalutame piki kaunist ookeanirannikut, kus pesitseb üks suuremaid randtiirude ja kaljukajakate kolooniaid. Mererannas imetleme Glattkletturi kaljuvõlvi. Lähedal on rahvajuttude kangelase Bardur Snæfellsasi kividest laotud monument. Legendi järgi elab tema kaitsev vaim tänini mäe otsas ja valvab küla järele. Teeme peatuse Buðiri väikese puidust maakiriku juures. Selle kõrval asub islandi kirjaniku Halldór Laxnessi lemmikhotell, kus ta sageli käis kirjutamas. Poolsaare lääneosas ringi sõites näeme selge ilmaga taamal kõrguvat Snæfellsjökulli liustikku, mis on andnud nime kogu poolsaarele ja inspireerinud Jules Verne`i. Oma romaanis „Reis maakera südamesse“ kirjeldab ta Snæfelli vulkaani kraatrit kui sissepääsu maakera sisemusse. Majutus hotelli ning soovijad saavad minna vaalavaatlusele (ettetellimisel, lisatasu eest). Kes ei soovi vaalavaatlust, saab Reykjavikis lõõgastuda soojaveevannides hotelli lähedases linna ujulas (ujumispilet lisatasu eest u 1060 ISK, 67+ tasuta ja lapsed 165 ISK, no. 2021. a. seisuga).

4. PÄEV

Hommikusöök rootsi lauas. Väljasõit Islandi lõunarannikule (lisatasu eest). Sõidame üle Hellisheiði platoo läbi Selfossi, Hella ja Hvolsvölluri. Imetleme Skógarfossi  60-meetrine järsk sein, kust langeb võimas kosk, on endine rannajoon ja eraldab piirkonna madalaks ja kõrgeks maaks. Mööda treppi pääseb üles, kus võib näha jõge ja kust avanevad vaated ka rannikule. Pärast seda külastame Skógari Rahvusmuuseumi. Tutvume kohaliku giidi juhatusel islandlaste eluviisi, tarbeesemete, käsitöö ja hoonete ning nende interjööridega varasematest aegadest. Imetleme Reynisdrangari merest välja turritavaid kaljumoodustisi Reynisfjalli mäe lähedal. Musta liivaga rannas asub omapärane basaltsammastega koobas Halsanefshiller. Võimalus süüa lõunat iseteenindusega kohalikus restoranis. Edasi sõidame Islandi kõige lõunapoolsemasse kohta Vik-i-Mýrdali, mis on kuulus oma mustade laavarandade ja teravatipuliste merekaljude poolest. Siin asub ka kohaliku villavabriku kauplus, kust on võimalik osta ehtsast islandi lambavillast tooteid ja muid traditsioonilisi suveniire. Tagasiteele jääb Dyrhólaey poolsaar oma tardunud laavamoodustiste, süsimusta liivaranna ja lunnide pesitsuspaikadega. Naudime Islandi karmi ja kaunist loodust. Seejärel vaatame Seljalandsfossi, mis on ainus kosk Islandil, mille tagant saab läbi jalutada. See võimalus on kõigil soovijatel. Sõidame läbi Hveragerði piirkonna, kus on rohkesti kasvuhooneid, milledes maa geotermiline energia aitab kasvatada juurvilju ja eksootilisi taimi. Külastame kohalikku kaubanduskeskust, kus on Bonuse toidupood, 2008. aasta maavärina kohta näitus, apteek, suveniirid, kohalik pagaripood koos kohvikuga. Vapustava looduse rüpest suundume tagasi Reykjavikki.

5. PÄEV

Hommikusöök rootsi lauas. Teel lennuväljale sõidame läbi Reykjanesi poolsaare kivistunud laavaväljade. Vaatame ka Alftanesis (Luikede poolsaarel) asuvat Islandi presidendi ametlikku residentsi  Bessastadir. Ajalooline paik, mis on mänginud silmapaistvat osa riigi ajaloos. Esmakordselt asustatud aastal 1000. Oma metsiku loodusega on see ideaalne paik elamiseks. Sõit lennujaama. Lend Reykjavik – Riia kl 12.25-19.05; Riia -Tallinn kl 20.05-20.55. (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

ÕPPEREISI MAKSUMUS: 1550 €. Kui ühest asutusest/perest   2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid
  • lennujaamamaksud 62 € (27.07.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad hotellis superior 18 m2 toas koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • kohalik buss
  • eestikeelne giid-reisijuht
  • Koolitustõend (8 AT)  vastava ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

LISATASU EEST (2023. andmed, võivad muutuda, tellimine ja tasumine enne reisi):

  • lõunasöök (fish & chips) esimesel päeval Perlanis 26 €,
  • Perlani vaateplatvorm + Explore Island näitus 29 €,
  • väljasõit Kuldne ring 49 €,
  • väljasõit Snaifelsnesi poolsaar 49 €,
  • väljasõit Islandi lõunarannik 49 €,
  • Sinise Laguuni pääse 81 € / lapsed 2-13a 6 € (hinnas rätiku kasutus, mudamask, üks tasuta jook),
  • Vaalavaatlus (laev väljub Reykjaviki vanast sadamast) + buss sadamasse ja tagasi 108 € / 54 € 7-15a,
  • ühese toa lisatasu 268 €

*kõik hinnad arvutatud ISK 13.07.2023. aasta kursiga

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, ujumisriided, soojad riided, vihmakeep, tuulepluus, mugavad jalanõud.

 

Lendudel teenindab AirBaltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele. Sissepääsude hindade ja ühiste lõunasöökide eest tasumine toimub vaid sularahas ja Islandi kroonides (ISK).

Palume kindlasti teha  ise juurde tervisekindlustus koos  reisitõrkekindlustusega.

 

Soovijatel palun registreerida kuni  kohti jätkub E-post:gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Keridi kraater 450 ISK
Hai muuseum ja degusteerimine 1200 ISK / alla 15a tasuta
Skogari Rahvusmuuseum 1800 ISK / 1100 ISK lapsed 12-17a / 0-11a tasuta
lõunasöök teisel päeval (Islandi lihasupp, sai, kohv/tee) 3400 ISK
lõunasöök kolmandal päeval (kalasupp) 2800 ISK
lõunasöök neljandal päeval 2150-2450 ISK supp, 2650 ISK salat, 2850-3950 ISK praad
tass kohvi u. 500 ISK
võileib 500-1200 ISK
kook 350-1000 ISK

Tasub teada!

  • Kohalik keel: islandi ja inglise keel.
  • Ilm on vahelduv, suvel max +18°C, hommikuti +8°C, päeval kohati +14°C, sageli tugev tuul ja vihm.

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.