Õppereis Mallorcale: MALLORCA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 25. september- 2. oktoober 2022 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Mallorcale

MALLORCA  AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

Muretu meelega Mallorca! Maaliline loodus, imelised valge peene liivaga liivarannad, kaunid romantilised lahesopid, varjulised vahemerelised männimetsad kaldaid ääristamas, supelrannad türkiissinise veega… See on Baleaaride suurim saar – tuhandenäoline Mallorca, mis võlub oma külalislahkuse ja turvatundega. Siinne loodus ja taimestik pakuvad piisavalt avastamist, nautimist ja silmarõõmu. Saare rannikul võib kohata nii raskesti ligipääsetavaid kaljuseid lahesoppe kui valge liivaga randu, mäenõlvi, mille kõrgus on kohati enam kui 1400 meetrit üle merepinna, oliivi- ja apelsinisalud keskmaal, muinasjutulised stalaktiidi-stalakmiidikoopad ja armsad keskaegsed linnakesed oma põnevate arhitektuurimälestistega.


1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas infoleti vastas oleva laua juures kl 04.00. Lend Tallinn-Riia kl 05.45-06.35, Riia-Palma de Mallorca kl 07.30-10.20 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Transfeer Paguera kuurorti. Vaba aeg puhkuseks. Majutus kõik 7 ööd teie poolt valitud hotellis (2-sed toad). Õhtusöök hotellis.

2. PÄEV

VÄLJASÕIT (hinna sees) – LA GRANJA, VALLDEMOSSAHommikusöök. Alustades sõitu saare mägisele läänerannikule külastame esmalt maalilist Andratxi sadamalinnakest. See koht oli omaaegne piraatide meelispaik. Sõites mööda mereäärset mägiteed avanevad suurepärased vaated Vahemerele ja saare kaljusele rannikule. Pildistamispeatus Banyalbufari küla lähedal. Terasspõldudel kasvatatakse köögivilju, samuti oliive ning erilist viinamarjasorti, millest valmib kuulus malvasia vein. Esporles’is külastame La Granja võluvat mõisakompleksi (sissepääs lisatasu eest). Algselt 10. sajandil mauride poolt rajatud, hiljem korduvalt ümber ehitatud ning eraomandisse läinud suursugune maamõis on täna avatud publikule kui Mallorca eluolu läbi sajandite kujutav etnograafiamuuseum. Kompleksi kuulub elumaja koos kõrvalhoonetega ning farmeri eluks vajalike agregaatidega, samuti ilu- ja tarbeaed. Pärastlõunal jõuame ühte Mallorca kaunimasse ja kõige paremini säilinud linna – Valldemossa’sse, mille seletamatu atmosfäär on inspireerinud mitmeid kuntsnikke, kirjanikke ja heliloojaid. Külastame endist kartuuslaste kloostrit ja kuninglikku paleed Real Cartuja (sissepääs lisatasu eest), kus Frédéric Chopin ja George Sand veetsid ühe talve. Kloostrit ümbritseb kaunis aed, kus suvekontsertidel esitavad kuulsad pianistid Chopini heliteoseid. Sõit tagasi kuurorti. Õhtusöök hotellis.

3. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKSHommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatel võimalus külastada Marinelandi, kus tutvute erinevate mereloomade, -kalade ja eksootiliste lindudega. Lisaks pakub meelelahutust delfiinide, merelõvide ja lindude show https://www.marineland.es/mallorca/en/the-park/ Õhtusöök hotellis.

4. PÄEV

VÄLJASÕIT (hinna sees) – FORMENTORI POOLSAAR, POLLENCA, PORTO CRISTOHommikusöök. Sõidame piki Pollença lahte Formentori poolsaarele, mis on ühtlasi saare kõige põhjapoolsem osa. Poolsaar ulatub kiiluna merre umbes 20 km pikkuselt, jättes oma teel maha rannikumerre väikesi laide. Maastik on siin põnev: kõrgete ja konarlike kaljude vahelt kasvavad välja erinevad taimed, sealhulgas isegi väikesed kõverikud mägimännid. Vaateplatvormilt Es Colomer avaneb unustamatu panoraam Vahemerele. Sõidame läbi Port de Pollença sadamalinna 6 km kaugusel asuvasse Pollença’sse. Tramuntana mägedega ümbritsetud linna üheks uhkuseks on 365 astmega kivist trepp, nn „Risti tee“ (Via Crucis), mis paljude iidsete küpressidega ääristatuna viib Calvari mäele lihtsa kabeli juurde. Siin treppidel toimub Suure Reede protsessioon. Soovijatel võimalus tõusta trepiastmeid pidi mäele. Edasi sõidame läbi kuulsa tennisetähe Rafael Nadali sünnilinna Manacori idarannikule Porto Cristo sadamalinna. Veepiiril on peidus palju imelisi koopaid. Külastame suurimaid ja kuulsamaid neist, üle 2 km pikkusi Draakoni koopaid (sissepääs lisatasu eest). Selle stalaktiitide ja stalakmiitide poolt loodud fantaasiamaailma nimetus pärineb vanast legendist, mille järgi valvas koopas piraatide ja templirüütlite salajast varandust hirmuäratav draakon. Kuulame väidetavalt maailma suurimalt maa-aluselt järvelt kostvaid kauneid muusikapalasid. Külastame lähedal asuvat Majórica pärlikeskust, et vaadata, kuidas käsitööna valmivad kuulsad Mallorca kunstpärlid, ja seda juba aastast 1890. Soovijatel on võimalus ehteid kaasa osta. Juba Rooma ajast saati on saare keskosas asuvat Binissalemi küla ümbritsevad mäenõlvad olnud Mallorca viinamarjakasvatuse keskuseks. Tänapäeval pakuvad kohalikud margid täidlase maitsega veine, mille kuulsus olevat isegi Jules Verne’i sõnul „jõudnud Baleaari saartest palju kaugemale”. Degusteerime veine ja maitseme kohalikke suupisteid tapaseid (lisatasu eest). Sõit tagasi kuurorti. Õhtusöök hotellis.

5. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS või SÕIT PALMA DE MALLORCASSE (lisatasu eest)Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijad saavad (lisatasu eest, ettetellimisel)  Baleaari saarte pealinna Palma de Mallorcasse. Roomlaste poolt 2. saj eKr rajatud linn asub Mallorca lõunaosas kauni lahe ääres. Palma ajaloo eripära avaldub tema linnapildis, mida on sajandite vältel kujundanud paljude kultuuride esindajaid. Jalutame kitsaste ja käänuliste tänavatega vanalinnas: Es Baluard de Sant Pere – mereäärne kindlus, kus aastast 2004 asub moodsa kunsti muuseum, La Llonja – endine börsihoone, praegune kunstigalerii, La Almudaina – kuningate suveresidents, Cort – põneva arhitektuuriga raekoda, Plaça Major oma käsitööturuga, kaunid senjööride eramud siseõuedega…. Külastame 14.-16. saj mere äärde endise mošee asemele rajatud gooti stiilis katedraali La Seu, mille interjööri on 20. sajandi algul suuresti muutnud Antoni Gaudi. Vaba aeg lõunasöögiks ja šoppamiseks pealinnas. Sõit tagasi kuurorti. Õhtusöök hotellis.

6. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS või VÄLJASÕIT: LLUC, SA COLOBRA, PORT DE SOLLER (lisatasu eest)Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele väljasõit saare kõige kõrgemate mägede piirkonda. Tõuseme 525 m kõrgusele Lluci kloostrikompleksi juurde, mida peetakse Mallorca vaimseks südameks. Klooster on ka saare tähtsaim palverännakute paik, kuhu tullakse vaatama imettegeva Musta Madonna kuju, mis asub kloostri kirikus. Edasi võtame ette sõidu mööda paljude tõusude ja langustega Col de Sóller’i serpentiini. See kurviline tee on ehitatud mägede looduslikke jooni arvestades, mille tulemusena on ta eriliselt stabiilne ja püsiv. Jõuame loodusliku kunstiteose, Sa Calobra lahe äärde. 200 m kaljude vahel asuvasse lahesoppi suubub kiirevooluline jõgi, Torrente de Pareis, mis saab alguse Tramuntana mägedest ja voolab Mallorca suurima kanjoni põhjas mere poole. Vaba aeg lõunasöögiks. Teekond jätkub laevaga, kust avanevad lummavad vaated rannikukaljudele ja seal peituvatele koobastele. Jõuame sadamasse Port de Sóller, kust sõidame originaalse 19. saj lõpu San Fransisco linnatrammiga läbi apelsini ja sidrunisalude Sóller’i linna. Siinset apelsinimahla ja jäätist peetakse saare parimaks. Külastame Alfabia aedasid (Jardines de Alfabia), kus troopiline looduspark koos 18. sajandil ehitatud paleega on nagu oaas keset Tramuntana kõrgmäestikku. Sõit tagasi kuurorti. Õhtusöök hotellis.

7. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS; õhtul SON AMAR ETENDUS (lisatasu eest)Hommikusöök. Vaba päev puhkuseksÕhtusöök hotellis. Peale seda soovijatele sõit Son Amari etendusele. Näeme varieteeprogrammi, millesse on põimitud multikultuurset muusikat koos tuntumate lauludega, maailmatasemel koreograafiat ja hispaania flamenkotantsu, võimsaid, lausa uskumatuid tsirkusenumbreid, huumorit ja mustkunsti – seda kõike põnevas värvidemängus.

8. PÄEV

Hommikusöök. Transfeer lennujaama. Lend Palma de Mallorca-Riia kl 11.05-15.45, Riia-Tallinn kl 18.10-19.00 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1230 €.  Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Palma de Mallorca-Tallinn ja lennujaamamaksud 22 € (08.09.2021 seisuga, võivad muutuda),
  • transfeer lennujaamast hotelli ja tagasi
  • öömaja (2-sed toad) *** Tora hotellis koos hommiku- ja õhtusöökidega (õhtusöögi juurde joogid ei kuulu)
  • ekskursioonid kohaliku litsenseeritud giidi ja eestikeelse tõlkega
  • väljasõit (La Granja, Valldemossa)
  • väljasõit ( Formentori poolsaar, Pollenca, Porto Cristo)
  • eestikeelne giid-reisijuht Reet Sõrra
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Hind ei sisalda  muuseumide ja tasuliste objektide pileteid!

NB! Kindlasti palume ISE  teha tervisekindlustus koos  reisitõrkeja covidkindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- hinnad võivad muutuda)

  • päevane saareringi ekskursioon (Lluc, Sa Calobra, Port de Soller) 88 € (hinnas ka laeva, trammi ja looduspargi piletid), toimub kui ette on tellinud vähemalt 15 inimest,
  • Son Amar etendus koos transfeeride ja õhtusöögiga 76 €
  • Sõit Palma de Mallorcasse 32 €, toimub kui on tellinud vähemalt 12 inimest,
  • ühene majutus u 130 €

 

3* Tora hotell koos hs ja õs https://www.hoteltora.com/en/ Mugav ja vaikne hotell asub 250 m kaugusel keskusest ja 200 m kaugusel rannast. Välibassein. Terrassi või rõduga konditsioneeriga tubades on SAT TV, seif, vannitoas dušš ja föön.

Paguera kuurort sobib rahulikku atmosfääri eelistavatele puhkajatele. Kolmest kauni valge liivaga rannaalast koosnevas Pagueras on kõik vajalik rannamõnude nautimiseks. Selles kuurordis saab päikesepaistet nautida rohkem tunde aastas kui üheski teises Mallorca piirkonnas. Paguera süda on peatänav Boulevard de Peguera, kus saab sisseoste teha ja einestada. Linnakese peamiseks vaatamisväärsuseks on 16 sajandist pärit Cap Andrixoli vahitorn, mille 180 m kõrgusest avanevad kaunid vaated ümbruskonnale.

 

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart (võimalusel mõlemad), mugavad jalanõud, ujumisriided, rannalina.

23.03.2022 seisuga on Hispaaniasse sisenemiseks vajalik EL-i digitaalne COVID tõend, mis kinnitab reisija vaktsineeritust, koroona läbipõdemist või negatiivset koroonatesti.
Vaktsineerituks loetakse need, kelle tõend kehtib Eestis, kuid vaktsineerimist alustades peab maksimaalse kaitse saavutamiseks vajalikust doosist möödas olema rohkem kui 14 päeva.
Läbipõdemist tõendab 180-11 päeva enne reisi algust saadud positiivne proov.
Negatiivseks koroonatestiks peab olema PCR-test, mis on tehtud 72 tunni jooksul enne riiki sisenemist, või antigeeni test, mis on tehtud 24 tunni jooksul enne riiki sisenemist.
Alla 12 a. lastelt tõendit ei nõuta.

Lennul teenindab Air Baltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 20 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta
Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.
Soovijatel palun registreerida kuni 28. august: E-post: gunnar@vilkokool.ee või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2021. a. andmetel):

Laevasõit Dragonera saarele 25 €, laps 6-11a 12.50 €
Palma katedraal 8 €
Draakonikoopad 15 €, laps 3-12a 8 €
La Granja 15.50 €
Real Cartuja 9 €
Veinid+suupisted degusteerimine 14.50 €

Mallorcal on kombeks jätta jootraha kohalikule giidile ja bussijuhile. Selleks arvestage kokku u 5 € inimese kohta.

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2021. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.