Õppereis Gran Canariale: GRAN CANARIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele 10.-17. novembril 2024   reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Gran Canaria  saarele

GRAN CANARIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

Veel 8 vaba kohta!

 

Mägine maastik kaljuste teeservadega, rohelised kuurordid ning valik tumeda ja heleda liivaga randu – selline on Gran Canaria loodus paari sõnaga kirjeldatult. Kuigi Gran Canaria on väike saar, on ta maastik väga mitmekesine ja saanud sellest endale hüüdnime mikrokontinent. Siin võite jalutada justkui Sahara helekollases liivakõrbes, troopilistes palmisaludes, männimetsades, kaktusi täis kivikõrbetes ja ka rohelistel aasadel. Saate sõita mööda mägiteid, mis meenutavad Suurt kanjonit. Aastal 1492, teel Ameerika suunas, peatus Cristoph Kolumbus ka Gran Canarial. See Kanaaride suuruselt kolmas saar on nii ilus, et Ameerika oleks vabalt võinud avastamata jäädagi. Saarelt lahkumiseks pidi suur maadeavastaja kogu oma tahtejõu kokku võtma. Gran Canarial leidub tegemist kõigile – mudilastest nende vanavanemateni. Siin on nii linnu kui rannakuurorte, soovijatele nii rahulikku olemist kui aktiivset tegevust.

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas ……… kl 05.10. Otselend Tallinn-Gran Canaria kl 10-11.35. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Sõit lõunarannikule, mis on sel ajal Kanaari saarte kõige soojem piirkond. Kuulsad kuldse liivaga rannad, ookeanilained ja päikeseline taevas. Majutus järgnevad 7 ööd Playa del Ingles’is („inglaste supelrand“) teie poolt valitud hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

SÕIT SISEMAA MÄGEDESSEHommikusöök. Täna teeme tuuri sisemaale (hinna sees), sõidame mägedesse. Enam kui miljon aastat vulkaanipurskeid, tuuli ja vihmu on voolinud kaljusid kummalistesse vormidesse. Erosioon on uuristanud sügavaid kuristikke, mis laskuvad saare keskpunktist alla rannikule. Maaliline tee lookleb serpentiinis mööda mäenõlvu üles ja kulgeb läbi võluvate külade ning sügavate kuristike. Jõuame Fataga jõeorgu Barranco de Fataga, mida nimetatakse “tuhande palmi oruks”. Külastame Aloe vera kasvatust, kus kasvab 20 000 taime. Seal tutvustatakse aloe vera tervendavaid omadusi ja erinevaid tooteid, mida saab ka kaasa osta. Kuristikuäärel kükitav Fataga oma traditsioonilise kanaari saarte arhitektuuriga on 2000 aastat vana ilus, iidne ja kõige paremini säilinud küla. 19. sajandi lõpus oli Fatagas umbes 650 elanikku, kes tegelesid teravilja, köögivilja ja puuviljade, samuti veiste kasvatamisega. Nüüdseks on rajatud uued talud ja majad ning aiad, kus kasvatatakse apelsine, sidruneid, aprikoose ja viinamarju. Edasi väänleb tee saare keskosa poole. Lopsakas Tirajana orus asuv piirkond on tuntud oma madlipuu-, ploomi-, virsiku- ja kirsiaedade poolest. Siin valmistatakse kohalikku erijooki, kirsilikööri – guindilla. Möödume mandli- ja apelsinipuudest, seejärel samblikuga kaetud puudevööndist ja rohelisest võlumetsast. Järsud kuristikud ja mäenõlvadel haljendavad terrassid, eemal jalutavad lambad. Vaikne külake Tejeda asub erakordselt maalilise asukohaga mäenõlval, ümbritsetuna kõrguvatest tippudest. Lähedaloleval 1580 m kõrgusel kurul asub kivist krutsifiks Cruz de Tejeda, mis tähistab Gran Canaria geograafilist keskpunkt. Võimalus osta kohalikke tooteid. Panoraamis domineerib saare olulisem tipp ja sümbol Roque Nublo ehk Pilvekalju (1813 m), kõrgudes taeva taustal hiiglasliku raidkujuna oma tipus asuva 80 m kõrguse basaltsõrmega. Olenevalt ilmast ja kellaajast näib see mürakas oma värvi vahetavat ning guantšid austasid seda pühapaigana. Hispaania kirjanik Miguel de Unamuno kirjeldas siit avanevat vaadet kui „tardunud tormi“.Teeme peatuse lõunasöögiks kohalikus restoranis (lisatasu eest). Sõidame läbi Valleseco. Seejärel ootab meid Teror, armas mägilinnake, kus leidub ilusaid koloniaalstiilis arhitektuurinäiteid. Nikerdatud värvilised puitrõdud kaunistavad valgeid fassade, hiiglaslikud uksed ja sõnajalgadega siseõued. Linnakese pühakojas asub kuulus Männipuu Neitsi, saare kaitsepühaku kuju. Tänu sellele on paik ka palverännakute sihtkohaks.

3. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS või PALMITOS PARKHommikusöök. Vaba päeva puhkuseks. Võite minna jalutama ainulaadsetesse Maspalomase düünidesse, mille luited meenutavad pigem Araabia kõrbet kui troopilist saart. Luited haaravad enda alla umbes 6 km pikkuse ja 250 m laiuse maa-ala. Mõned düünid tõusevad kuni 10 meetri kõrguseni. El Faro, tuletorn aastast 1831 majutab saare ajalugu ja piirkondi tutvustavat väljapanekut (tasuta). Soovijad saavad sõita ka kohaliku liinibussi või taksoga (lisatasu eest) umbes 10 km kaugusele kahe mäe vahelises Barranco de Maspolomase orus asuvasse Palmitos parki. See paikneb 200 000 m² suurusel territooriumil ning selles lopsakas troopikataimestikus leidub sadu taime-, linnu- ja loomaliike. Gibonid, krokodillid, papagoid, pelikanid, flamingod, kotkad, koolibrid… Akvaariumites elab suur hulk erinevaid kalu. Saate külastada ka Euroopa üht suurimat liblikamaja. Delfiinide, papagoide, röövlindude, eksootiliste lindune showd on pargi külastuse hinnas.

4. PÄEV

IDARANNIK ja LAS PALMASHommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest) idarannikule ja pealinna.  Sõidame mööda kitsast mägiteed Pico de Bandama vulkaani vaatama. See suhteliselt madal mägi (570 m) on üks parimaid vaateplatvorme saarel. Siit avaneb vaade pealinnale ja saare mägisele sisemaale. Allapooole jääb majesteetlik kausikujuline Caldera de Bandama, mis on pärit eelajaloolisest ajast. 1000 m lai ja 200 m sügav kraater tekkis võimsa vulkaanipurske ajal umbes 2000 aastat tagasi. Jõuame saare pealinna Las Palmasesse, mis on asutatud juba 500 aastat tagasi ning millel on põnev ajalugu. Selle koloniaalsest minevikust rääkiv imeilus vanalinn on kantud UNESCO Maailmapärandi nimekirja. Vanalinn La Vegueta oma kitsaste tänavate labürindiga on tõeliselt hispaanialik. Kaunilt nikerdatud puurõdude ja siseõuedega kahekordsed majad pärinevad 17. sajandist. Santa Ana väljakul kõrguv neoklassitsistlikus stiilis katedraal jätab majesteetliku mulje. Sama mõjuvad on ka Raekoda, Piiskopipalee ja Valitsushoone. Vanimas linnajaos asub saare esimeste valitsejate palee, mis on praegu väike kirik. Legendi järgi peatus siin aastal 1492 Kolumbus, kuni tema ühte laeva parandati. Üle väljaku võtab terve kvartali enda alla suure siseõue ja kaunite rõdudega Casa de Colon. Aastal 1952 avati hoones Kolumbuse muuseum maadeuurija reisidele pühendatud ekspositsiooniga, mis võtab enda alla 12 ruumi. Siin on eksponeeritud koopia ühest tema laeva kajutist, laevade mudeleid, navigatsiooniseadmeid, kaarte ja muid merega seotud esemeid. Vaba aeg. Teekond jätkub läbi Ingenio, kus 16. sajandil asus õitsev suhkru rafineerimise keskus, kuid tänapäeval on siin põhiline tomatikasvatus. Ajaloolises kvartalis on traditsioonilises kanaari stiilis majad ja Nestor Alamo pargis kasvab Kanaari saarte kõrgeim palm, 43 m. Väikese mägilinna Aguimes’i kitsaste tänavate ja ilusate majadega vanalinna kohal kõrguvad San Sebastiani kiriku kaks hiigelsuurt torni. Tohutu kuppel annab hoonele idamaise ilme. Barranco de Guayadequesse (voolavate vete paik). Praeguseks kaitse all olev barranco on üks saare kaunimaid orge. Selle järsud nõlvad on täis koobaselamuid. Taimestik on väga lopsakas, siin kasvavad kaktused, kurgirohi, palmid, kanaari männid. See piirkond oli üks tähtsamaid eelajaloolisi matmispaiku, kus surnuid maeti ligipääsmatutesse koobastesse. Praegustes koopakülades elab veel üsna palju inimesi. Eemalt vaadates tundub, et näete maja, aga tegelikult üksnes selle fassaadi. Külas on kõrvuti kaljusse uuristatud kabel ja baar. Väikese mägilinna Aguimes’i kitsaste tänavate ja ilusate majadega vanalinna kohal kõrguvad San Sebastiani kiriku kaks hiihelsuurt torni. Tohutu kuppel annab hoonele idamaise ilme.

5. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks.

6. PÄEV

SAARE PÕHJAOSAHommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele sõit põhjarannikule (lisatasu eest). Firgas on kuulus oma gaseeritud mineraalvee poolest, mis voolab 5 km kaugusel asuvast allikast. Ilusate veejugade, iidse vesiveski ja suurepäraste vaadetega linn. Koha 500-nda aastapäeva auks ehitati siia atraktsioon, kus jalakäijate tänava keskel madalatel astmetel vuliseb kunstlik koskede kaskaad. Mõlemalt poolt veekoridori palistavate majaseinte ääres seisavad kaunistatud seljatugedega pingid, majade valgetel seintel on värvilised linnavapid. Kaugem osa ülalpool on täidetud hiiglaslike paneelidega, mida katavad keraamilistest plaatidest laotud erinevate saarte iseloomulikud vaated ja 3D mudelid. Arucases külastame Kanaari saarte suurimat rummivabrikut Arehucas, mis ehitati 1884. aastal. Vabrikus asub selle joogi ajaloole ja destilleerimismeetoditele pühendatud muuseum, milles seisavad aukohal prominentide autogrammidega vaadid. Kindlasti ka maitseme rummi. Järgnevalt sõidame Gáldari, mis oli kunagi guantši tsivilisatsiooni keskuseks. Siin oli guantši suurpealiku pealinn, seepärast tuntakse seda ka „valitsejate linnana“, kuigi valitsejate kojast ei ole enam midagi säilinud. Raekoja õues asub üks saarestiku vanimaid draakonipuid, mis istutati siia 1719. a.  Külastame värviliste geomeetriliste mustritega kaunistatud guantšide koobast Cueva Pintada (maalitud koobas), mida kutsutakse endiste saareelanike „Sixtuse kabeliks“. Näeme ka nende kunagise asula varemeid, mis on nüüdseks osaliselt välja kaevatud. Jätkame sõitu läbi saare põhjaosa. Siin on lopsakas ja vaheldusrikas loodus ning väikesel alal palju linnakesi, kuhu rannikult viivad loogelised ja käänulised teed. Sõidame läbi väikesest, keset lopsakat rohelust asuvast Agaete linnakesest, mis on saanud populaarseks kunstnike hulgas, tänu oma kitsastele tänavatele ja valgekslubjatud majadele. Linn asub sügava Agaete oru lõpus. Org on viljakas ja roheline piirkond, kus tegeletakse põllumajandusega. Järskudel nõlvadel lokkavad banaani-, papaia-, mango- ja isegi kohviistandused. Külastame kohviistandust, kus saame degusteerida nii kohalikku kohvi kui juustu, veini jm tooteid.

7. PÄEV

LÕUNARANNIK ja POOL PÄEVA PUHKUSEKSHommikusöök. Vaba aeg või väljasõit lõunarannikule (lisatasu eest). Kurviline rannikutee viib meid maalilisse Puerto de Mogáni linnakesse. Ühele poole jäävad kaljuseinad, teisele kuskil allpool vahutav ookean. See maaliline linn lebab rohelise Mogáni oru suudmes, kaljuse platoo jalamil. Kitsukesed tänavad, sepisrauast rõdudega väikesed majad ja jahisadam. Tänavarägastik, valgete majade erivärvilised aknaraamid ja rohelusega ilmestatud rõdud, kus õitsevad hibiskused ja bugenvillead. Tänu oma kaunilt kaarduvate sildadega kanalitele kutsutakse linna Kanaaride Veneetsiaks. Puerto Deportivos õõtsuvad luksusjahid. Seda lustisadamat ääristavad kohvikud ja restoranid, mis pakuvad ilusaid vaateid ja mereannimenüüsid. Võimalus ookeanis ujuda (ujumisriided kaasa!). Laevasõit kaarja lahe ümber asuvasse Puerto Ricosse. See on imeline merereis. Vaated kaljudele ja lahtedele. Puerto Rico endisesse kalasadamasse hakati 1970-ndatel rajama uut kuurorti. Selle ehitised ronivad piki mäekülge üles ja majademüür sarnaneb istmeridadega hiiglaslikule amfiteatrile. Siin on ka soliidne purjetamiskeskus. Sõit meie hotelli. Pärast lõunat vaba aeg puhkuseks.

8. PÄEV

Transfeer lennujaama. Otselend Gran Canaria-Tallinn kl 14.15-22.15 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.


 

REISI MAKSUMUS: 1640 €.  **** hotellis koos hommiku- ja õhtusöökidega (p.s. odavamas*** hotellis ainult koos hommikusöökidega 1510 €) Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid koos lennujaamamaksudega 30 €  (01.02.2024 seisuga, võivad muutuda)
  • öömaja **** hotellis koos hommiku- ja õhtusöökidega (2-sed toad)
  • transfeerid lennujaamast hotelli ja tagasi
  • ekskursioon sisemaa mägedesse 3-ndal päeval
  • kohalik giid ja eestikeelne tõlge
  • eestikeelne giid-reisijuht Reet Sõrra
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084)

NB! Kindlasti  palun ISE  teha tervisekindlustus  koos reisitõrkekindlustusega!

 

4* hotell Servatur Waikiki (või sarnane) koos hommiku- ja õhtusöökidega  https://www.servatur.com/en/waikiki/  Mugav Playa de Inglesis asuv hotell, 800 m kaugusel liivarannast ja ostukeskusest. Välibassein lamamistoolidega, fitnessi keskus, solaarium, restoran ja baar. Tubades rõdu, konditsioneer, WIFI, SAT-TV, vannitoas föön.

Playa del Ingles on vaieldamatult endiselt Gran Canaria populaarseim kuurort, mille tõmbenumbriks on eelkõige laiad liivarannad, ookeanilained, särav päike. Samuti on siin kuulus ostu- ja meelelahutuskeskus Yumbo, mitmekesine restoranivalik ning ööelu. Omaette maailm on kohalike elurajoon San Fernando ning sealne turg. Otse rannapromenaadil on suur valik erinevaid söögikohti.

LISATASU EEST (2023. a. seisuga, tellimine ja tasumine enne reisi):

  • teisel päeval lõunasöök 15 €,
  • väljasõit Idarannik ja pealinn 41 € (toimub, kui tellinud min 16 inimest),
  • väljasõit Põhjarannik 49 € (sissepääsud hinnas) (toimub, kui tellinud min 16 inimest),
  • väljasõit Lõunarannik 38 € (laevapiletid hinnas) (toimub, kui tellinud min 16 inimest),
  • ühene majutus hotellis 298 €

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, ujumisriided, rannarätik, päikesekreem, mugavad jalanõud.

Paketi hind ei sisalda sissepääsupileteid kõikidesse muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Lendudel teenindab Air Baltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 20 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Palmitos Park päevapilet 35 € täisk. / 25 € (5-10a) / 13 € (3-4a)
Aqualand Maspolamas veepark 35 € täisk. / 26 € (5-10a) / 14 € (3-4a)
Kolumbuse muuseum Las Palmases 4 € / 2 € pens ja 18-23a / alla 18a tasuta
Katedraal Las Palmases 4 €
Kohviistanduse külastus 10 € (sulas, kogutakse kohapeal)
Tip bussijuhile ??? (sulas)

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.