Õppereis Gotlandile: GOTLANDI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele 4.-9. augustil 2024  reisifirma Tensi Reisid  6-päevase reisi (laev, buss) Gotlandi saarele (8 AT)

 

GOTLANDI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

Veel 2 vaba kohta!

 

1. PÄEV

Väljasõit Tartust kl. 14.00 Vanemuise alumisest parklast, tallinlastega kohtume Tallinna sadamas D-terminali ees parklas meie bussi juures 17.00. Tallinki laev väljub Stockholmi kl. 18.00 (NB! Väljasõiduajad täpsustatakse ja võivad muutuda juhul kui laevade väljumisajad muutuvad. Palun kontrollige). Võimalus süüa õhtusööki laeva restoranis (lisatasu eest). Laeval meelelahutusprogramm, õnnitleme sünnipäevalisi, laulame karaoket ja tantsime hea tantsumuusika saatel, meeleolukas keskööshow teeb tuju heaks, ilusa ilma puhul saab laevatekil nautida merre loojuvat päikest. Ööbimine B-klassi 4-ses kajutis.

2. PÄEV

Hommikusöök laevas rootsi lauas (lisatasu eest). 10.30 kohaliku aja järgi saabume Stockholmi. Hommikul imeline sissesõit Stockholmi saarestikus, mida loetakse maailma kaunimaks. Sõidame Nynäshamni sadamasse. Laevaga Nynäshamnist Visbysse. Laeval võimalik süüa hilist lõunasööki. Saabumisel Visbysse on juba merelt näha punased katused ja kirikuvaremed. UNESCO kirjeldas Visbyt kui Põhja-Euroopa kõige paremini kindlustatud kaubanduslinna ja võttis selle 1995.a. maailmapärandi nimekirja. Munakivisillutisega tänavaid ääristavad maalilised majakesed, kummituslikud keskaegsed varemed ning arvukad kohvikud ja baarid. Väike jalutuskäik rooside ja iidsete varemete linnas. Imetleme 3,5 kilomeetri pikkust linnamüüri ja saame teada terve rea linnaga seotud legende. Almedaleni park, kuhu kogunevad igal aastal augustis kõnet pidama Rootsi kõige tuntumad poliitikud, maaliline rooside tänav, kus roosid ulatuvad lausa katuseräästani, Püha Maria toomkirik, Rannatänav oma keskaegsete kaupmeeste-majadega, Vana Apteek, kirikuvaremed ja legendid, legendid… Külastame võluvat Botaanikaaeda, kus leiab hubasust ja vaheldusrikkust, suuri auväärseid puid, maalilisi püsikupeenraid, nutikat suvelillekasutust, ürdiaia ja rosaariumi, vetemänge ning alpiaia. Botaanikaaia keskel seisavad St Olofi kiriku luuderohuga kaetud varemed. Sõidame majutuskohta. Majutus kõik kolm ööd puhkemajades (2-sed toad, WC ja dušš toas, toas on ka veekeedukann, külmkapp). Öömaja asub mere ääres – hommikuid võib alustada ja õhtuid lõpetada suplusega meres, linna keskus jääb öömajast pooletunnise jalutuskäigu kaugusele, nii on võimalus jääda õhtuti ka kauemaks linna jalutama ja avastama omaenda Visbyt.

3. PÄEV

Hommikusöök rootsi lauas. Alustame ringkäiku rikka ajalooga saarel, kus kogu Gotland on kui peopesal. Lummelunda koopad – muinasjutuline maa-alune maailm stalagtiitidega. Külastame Visby mitmest sektsioonist koosnevat ajaloomuuseumi, kus saab põhjaliku ülevaate Gotlandi ajaloost: varakamber, keskaegse kirikukunsti osakond, Visby hiilguse- ja õitseaeg. Seejärel suundume rännakule Gotlandi kesk- ja lõunaossa. Külastame talupoodi, kust saab kaasa osta kohalikke hõrgutisi. Bottarvengårdenist mööda sõites näeme omaaegset tüüpilist Lõuna-Gotlandi talu. Teelt on näha ka Näsi tuulegeneraatorite park. Sõidame Gotlandi kõige ilusamal mereäärsel teel. Gotlandi lõunatipus ootab meid Hoburgi vanake, kes olevat rannas oma armsamat oodates kivistunud. Ronime mäe otsa, kust on võimalik näha merd kolmes ilmakaares. Otsime reisimälestuseks käiakivi. Maailma kõige ilusam naine – Öja Madonna Öja kirikus. Võimalusel läheme sööma suitsukala. Tagasisõit Visbysse.

4. PÄEV

Hommikusöök rootsi lauas. Selleks, et kogu saarele ring peale teha, sõidame põhjapoole. Põhja-Gotland meelitab külalisi oma haruldase loodusega. Käime vaatamas üksikuid paadikuure mererannal ja sõidame ringi kohtades, kus Tove Jansson oleks võinud oma raamatu „Muumipapa ja meri“ kirjutamiseks inspiratsiooni saada. Fårö saare kivine ilu ja justkui ulmefilmis rannal seisvad hiiglaslikud raukarid. Siin naudime looduse maagilisust, mida oskasid hinnata ka kuulsused nagu Ingmar Bergman ja Käbi Laretei. Sööme saarelõuna, kus maitseme kohalikke hõrgutisi. Saame teada, miks gotlandlased ütlevad, et „See juhtus siis kui Tingstäde järv põles“. Tagasisõit Visbysse. Vaid kord aastas on harukordne võimalus näha keskaegset linna keskaegsetes rõivastes inimestega. Tekib tunne, et oledki 700 aastat ajas tagasi rännanud. Soovijad saavad osaleda Keskaja päevade üritustel.

5. PÄEV

Kaasa pakitud hommikusöök. Varahommikul laevaga Visbyst Nynäshamni. Sigtuna on nii väike ja armas linn, et tahaks peopessa võtta ja koju kaasa tuua – tänavad on ääristatud väikeste vanade vikerkaarevärvides puumajakestega. Puidust on nikerdatud isegi sitsid-satsid. Valged pitskardinad, potililled aknalaual, küünlad… Linn on tuntud oma rikka ajalooga, kuhu isegi vaprad eestlased on vallutusretki korraldanud. Birka järel Rootsi teine kõige vanem linn asutati 980 aastal. Omal ajal oli Sigtuna uhke viikingite ja kuningate kants, siin vermiti ka esimesed rootsi mündid. Teeme väikese jalutuskäigu, mille jooksul näeme tõenäoliselt maailma väiksemat Raekoda, Rootsi vanimat linnatänavat, Valget villat, ruunikive ja Püha Maria toomkirikut. Soovi korral võib põigata sisse tassile kohvile Tädi Pruuni kohvikusse. Sõit Helsingisse. Tallinki luksuslaev väljub Helsingisse kell 16.45. Võimalus süüa õhtusööki laeva restoranis (lisatasu eest). Laeva orkester mängib head tantsumuusikat poole ööni. Ööbimine B-klassi 4-ses kajutis.

6. PÄEV

Hommikusöök laevas rootsi lauas (lisatasu eest). Kl. 10.30 jõuame Helsingisse. Tallinki kiirlaevaga kl. 13.30-15.30 Tallinna sadamasse D-terminali. Sõit Tartusse.

 

 

ÕPPEREISI MAKSUMUS : 980 € Kui ühest asutusest/ perest    2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4  osalejat (üks täiskajut), siis soodustus 3 %. Tasumine Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • laevapiletid Tallinn-Stockholm, Stockholm-Helsingi, Helsingi-Tallinn: koht 4- kohases kajutis
  • laevapiletid Gotlandile ja tagasi
  • öömaja mereäärses puhkemajas (2-sed toad) koos hommikusöökidega
  • mugavustega buss
  • voodipesu
  • eestikeelne giid-reisijuht Kristel Vaino-Sävborg ja ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja  kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084)

 

NB! Palun kindlasti ise  teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega.

 

LISATASU EEST (2023. a. seisuga, võivad muutuda, tellimine ja tasumine enne reisi):

  • õhtusöök laevas minnes Tal-Sto 39 € täiskasvanu, 18 € 12-17a, 14 € 6-11a,
  • hommikusöök laevas minnes Tal-Sto 18 € täiskasvanu, 9 € 12-17a, 7 € 6-11a,
  • õhtusöök laevas tulles Sto-Hel 45 € täiskasvanu, 18 € 12-17a, 14 € 6-11a,
  • hommikusöök laevas tulles Sto-Hel 18 € täiskasvanu, 9 € 12-17a, 7 € 6-11a,
  • kahene kajut (B2) Tallinn-Stockholm/Stockholm-Helsingi,
  • 4-nda päeva lõunaks Gotlandi toidud 25 €,
  • ühene majutus 149 €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, ujumisriided, rannarätik, veidi toitu (õhtuti saab puhkemajas keeta vett, keedukann on toas olemas), mugavad jalatsid.

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele. 

Registreerimine õppereisile kuni 18. veebruar E-post:   gunnar@vilkokool.ee ,   mob 52 68 031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel):

***Sissepääsude jaoks vajalikud Rootsi kroonid on vaja kaasa vahetada enne reisi Eestis!

NB! Rootsi kroonide (SEK) info

Alates 30.06.2016 muutusid kehtetuks vanad 20-, 50- ja 1000-kroonised paberraha kupüürid.

Alates 30.06.2017 muutusid kehtetuks vanad 100- ja 500-kroonised paberraha kupüürid ning 1-, 2- ja 5-kroonised mündid

Lummelunda koopad 200 SEK
Suitsukala piknik 160 SEK
Visby ajaloomuuseum 180 SEK, kuni 18a laps tasuta
Keskaja laada külastus 70 SEK
Safrani ahjukook 80 SEK
Lõunasöök Gotlandi laeval al 160 SEK
Suveniir al. 50 SEK
Gotlandi luisk al. 160 SEK
Kränku tee 50 SEK (100 gr)
Gotlandi leib 40 SEK

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2022. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.