Õppereis Costa Ricasse: COSTA RICA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 16.-26. veebruaril 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid  11- päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Costa Ricasse

 

COSTA RICA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

TORTUGUERO – ARENAL – MONTEVERDE – MANUEL ANTONIO

Väiksem grupp!

Eksootiline Costa Rica on loodusnautlejate paradiis ning üks põnevamaid turismimagneteid Kesk-Ameerika väikeriikide seas. Siit leiab ligi 186 kaitseala ja loodusparki. Silmapiiril tossav vulkaan, möiraahvi hommikuäratus, tuhanded värvikirevad liblikad ja papagoid, kaunid orhideed… Costa Rica on üks maailma liigirikkaim piirkond ja täieõiguslik Eedeni aed maa peal. Reis viib meid nii pilve- kui vihmametsadesse, sõidame jõgedel ja jalutame rahvusparkides, supleme kuumaveeallikates ja Vaikses ookeanis ning snorgeldame korallide vahel. Inimesed on siin rõõmsad ja naudivad elu. Pura Vida!

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas Lend …. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). San Jose on tormakas linn keset troopilist paradiisi. Transfeer hotelli. Majutus ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

TORTUGUERO RAHVUSPARK (H/L/Õ)
Varajane väljasõit hotellist. Võtame suuna Kariibi mere ranniku poole Tortuguero Rahvusparki. Hommikusöögipeatus Guapilesi linnakeses. Suundume paadisadamasse, edasi jätkame teekonda paadiga. Rahvuspargis, mida kutsutakse ka Costa Rica Amazonaseks, puudub igasugune teedevõrk, liikuma pääsebki vaid väikeste paatidega mööda kanaleid sõites või lennukiga lennates. Tortuguero on tõeline vihmamets, mis asub oma mikrokliimas – siin sajab aastaringselt väga palju (pea 5000 mm aastas) ning seetõttu on loodus äärmiselt lopsakas. Rahvuspark koosneb jõgedest, kanalitest, soistest aladest ja on oma mitmekesise taimestiku, loomastiku ning vee-elustiku tõttu rangelt kaitse all. Lõunasöök. Tutvume lähemalt kilpkonnade elu ja kaitsega ning vaatame ringi Tortuguero külas, mis on säilitanud eheda Kariibimere-äärse atmosfääri.  Majutus järgnevad 2 ööd piirkonnale tüüpilises ****lodge’is (2-sed toad). Vaba pärastlõuna. Kompleksi juurde kuulub basseiniala. Pargi rannikult paistavad küll liivarannad, kuid ujuma minek on eluohtlik – peale murdlaine võib ujumas näha krokodille. Õhtusöök.

3. PÄEV

TORTUGUERO RAHVUSPARK (H/L/Õ)
Hommikune paadisõit kanalitel, et kuulda, näha ning kogeda, kuidas džungel ärkab. Just paadiga on kõige parem kitsastel kanalitel ümbrust avastada. Ümbritsev vihmamets kihab elust, loomad-linnud tulevad toitu otsima ja tõenäosus nende tegemisi lähedalt jälgida on kõige suurem. Võime näha möiraahvide karja viigipuu otsas, saarmast oma hommikusöögi järele ujumas, krokodilliperet esimesi soojendavaid päikesekiiri nautimas ja neoon-rohelisi iguaane putukaid varitsemas… Pärast paadisõitu naudime hommikusööki ja suundume jalutuskäigule vihmametsa, et näha siin elutsevaid linde, loomi ja konni. Lõunasöök. Vaba pärastlõuna puhkuseks. Õhtusöök.

4. PÄEV

TORTUGUERO-ARENAL (H)
Hommikusöök. Sõidame paatidega tagasi kuivale maale. Lõunasöök. Teel Arenali vulkaani alale läbime ananassikasvatuse poolest tuntud põllumajanduspiirkonda. Jõuame Arenali vulkaani lähedusse, mida peeti ammu kustunuks, kuni see 1968. a juulis ühel hommikul täiesti ootamatult ellu ärkas. Mitu päeva kestnud võimsate pursete tagajärjel mattusid lähedalasunud külad paksu tuha, laava ja kivimikihi alla. Seismiliselt aktiivne periood jätkus veel mitukümmend aastat, kuni 1990-ndani. Tulised laavajoad ja vaatemängulised pursked meelitasid siia ootamatult palju külastajaid. Alates 2010. a tundub vulkaan maha rahunenud olevat, aktiivsus on kahanenud ja laavat välja ei voola. Majutus järgnevad 2 ööd ****hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

ARENALI VULKAAN (H/Õ)
Hommikusöök. Veedame päeva Arenali Vulkaani Rahvuspargis. Taevasse küünitav majesteetlik koonusekujuline tulemägi oli püha juba Kolumbuse-eelsete hõimude jaoks, tänapäeval armastavad vulkaani siluetti ja ümbritsevat panoraami jäädvustada fotograafid. Võtame ette jõukohase matka Tee viib läbi vihmametsa 1968. aastal pursanud, nüüdseks künkaks vormunud laavajuga pidi. Teeme peatusi imetlemaks kauneid vaateid rahvuspargile, vulkaanile ja Arenali järvele. Arenali piirkonda peetakse linnuvaatlejate paradiisiks, siin on märgatud pea kõiki Costa Rica 850 erinevat linnuliiki. Ka loomade ja taimede osas valdab siin küllus. Kohata võib teiste hulgas hirvi, pesukarusid ja madusid ning raja ääres kasvamas orhideesid, helikooniaid, sõnajalgu, loorbereid, bromeeliaid ja teisi taimi, mida tavaliselt oleme harjunud nägema paar korda väiksemate toalilledena. Vaateplatvormini viiv matk on u 1,3 km / suund. Matkarajad asuvad u 600 ja 800 m kõrgusel, piirkond on aasta läbi niiske ja võib esineda hoovihma. Pärastlõunal mõnuleme kuumaveeallikates. Õhtusöök hotellis.

6. PÄEV

MONTEVERDE, FARMIKÜLASTUS (H)
Hommikusöök. Sõit Monteverde pilvemetsa piirkonda, mis asub Põhja- ja Lõuna-Ameerika mandrite ühinemiskohas. Asudes Tilarani mäestikus 1300m üle merepinna, on see ala vaheldumisi pilvede kohal ja pilvede all. Vaatamata udule, niiskusele ja kohati piiratud nähtavusele tundub, et tegu on grandioosse rohetava katedraaliga. Tuulte poolt skulptureeritud haldjalikud metsaalad lagedatel mäenõlvadel tunduvad eriliselt väiksed, kui taustaks on Monteverde vihmametsa majesteetlikult kõrged puud, mida katavad orhideed, bromeeliad, sõnajalad, väädid ja samblad. Ainuüksi orhideeliike kasvab siin 420. Muutlik kliima ja suured kõrguste vahed on aidanud kaasa rikkaliku bioloogilise mitmekesisuse tekkele. Siin elavad jaaguar, puuma, otselot, hiidtapiir, lokut-kellalind, sirmilind, tuukanid, kuulus hundketsal ja Costa Rica postkaartidelt tuntud punasilm-lehekonn. Lõunasöögi peatus. Pärastlõunal suundume tüüpilisse Costa Rica farmi, kus kasvatatakse suhkruroogu, kohvi, jahubanaane ja palju muud. Kohviistanduses näeme kohvitaimi ning toorete kohviubade purustamist, koorimist ja röstimist. Tutvume kakao valmistamisega, alates taimede kasvatamisest ja saagi koristusest kuni kakaopulbri valmimiseni. Tutvume suhkruroo kasvatamisega ning kõikidel soovijatel on võimalus proovida magusat „gallo de arracache“-t, kohvi ja maiade retsepti järgi valmistatud vürtsikat kakaod. Majutus järgnevad 2 ööd ***hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

MONTEVERDE RIPPUVAD SILLAD (H)
Hommikusöök. Tõuseme mööda mäenõlva 1400 m kõrgusele kahe pilvemetsa vahele jäävasse Monteverde/Santa Elena linna. Võtame ette vapustava matka pilvemetsa rippsildadel, mis võimaldab tutvuda pilvemetsa eluga mitmel tasandil. Rada algab maapinnalt ja tõuseb järk-järgult kõrgemale kuni 80 m kõrgusele puude vahele, kus ületatakse 5 rippsilda. Matk on kokku u 3 km, rada ei ole raske, aga ei sobi kõrgusekartlikele. Seejärel suundume tutvuma liblikate eluga. Monteverde liblikate aia peamiseks atraktsiooniks on kinnised alad, kus kohtab Costa Rica erinevat kliimat ja elutingimusi nautivaid liblikaid. Teiste hulgas näeb lähedalt Hamadryast (ainus liik, kes teeb ise häält), suuri sinised Morpho liblikaid, klaastiibadega Greta Oto’t ja sebramustriliste tiibadega Heliconiani. Kokku on siin peaaegu 30 liiki liblikaid, kes kõik on kohapeal kasvatatud. Lisaks saab turvalist tutvust teha üle 20 erineva putuka- ja ämblikuliigiga ning jälgida sipelgapesa tegevust seestpoolt. Õhtune külaskäik nahkhiirte majja tutvustab nende mõistatuslike ööelukate tähtsust meie ökosüsteemis ja annab suurepärase sissevaate nende eludesse ja tegemistesse. Võimalik on jälgida ka nahkhiirte toitmist. Kes varem nahkhiiri pelgas, näeb neid pärast seda külastust kindlasti uue pilguga.

8. PÄEV

MANUEL ANTONIO (H)
Hommikusöök. Sõit Vaikse ookeani rannikule Manuel Antonio’sse. Teel teeme peatuse unikaalse mikrokliimaga Carara rahvuspargis ning jalutame läbi lopsaka vihmametsa jõukohasel rajal u 1.5 km.  Vaba pärastlõuna puhkuseks. Võimalus minna liivaranda päikest võtma ja ujuma. Majutus järgnevad 2 ööd ****hotellis (2-sed toad).

9. PÄEV

MANUEL ANTONIO RAHVUSPARK, KATAMARAANISÕIT (H)
Hommikusöök. Manuel Antonio rahvuspark on Costa Rica üks väiksematest (16 km²), kuid kuulsamatest. Seda parki peetakse üheks maailma rikkalikuima bioloogilise mitmekesisusega kaitsealaks. Siin elab 109 liiki imetajaid ja 184 liiki linde. Läbi pargi looklev rada (u 3,5 km) on sile ja maaliliste vaadetega. Läbinud pool matkarajast, teeme peatuse liivarannas. Soovijad saavad minna ookeani ujuma. Matka jooksul saab näha laiskloomi, linde, roomajaid ning imetleda orhideesid, liblikaid ja troopilisi puid. Pärastlõunal suundume kristallselge veega Vaikse ookeani rannikule katamaraanisõidule. Sõidul avanevad vaated liivarandadele ja troopilisele igihaljale metsale. Kui veab, siis näeb ka mereelukaid – lamekilpkonnasid ja küürvaalasid, kes rannikuäärsete saarte vahel puhkamas käivad. Jääme ankrusse ühte eraldatud ja rahulikku lahesoppi. Soovijad saavad minna ujuma ja snorgeldada korallide vahel. Laevas pakutakse snäkke ja rikkalikku valikut värskeid mahlasid. Sõit tagasi hotelli.

10. PÄEV

MANUEL ANTONIO, SAN JOSE (H)
Hommikusöök. Vaba hommik puhkuseks. Tagasiteel San Jose lennujaama teeme peatuse äärmiselt mitmekesise valikuga poes, kust on võimalus kaasa soetada kohalikku kohvi, teed, kosmeetikat, puutööd, ehteid, kuulsaid käsitsi kaunistatud Sarchi vankrikesi, kohvilikööri ja palju muud. Lend San Jose-Frankfurt kl … (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi).

11. PÄEV

Saabume Frankfurti. Lend Frankfurt-Tallinn kl …Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 3790 €. (2022 seisuga) Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

        • lennupiletid Tallinn-San Jose-Tallinn,
        • lennujaamamaksud
        • majutus ***/****hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
        • transfeerid hotell-lennujaam-hotell,
        • kohalik transport ja ekskursioonid vastavalt programmile,
        • sissepääsupiletid külastatavatesse rahvusparkidesse ja teistesse tasulistesse kohtadesse,
        • toitlustus vastavalt programmile,
        • kohalik litsenseeritud giidid,
  • giid-reisijuht  ja eestikeelse tõlkega ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus reisifirma: AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti ISE  teha juurde  tervisekindlustus ja  soovitame ka pagasi ja  reisitõrkekindlustust

 

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):

  • ühene majutus u  600 €.

KAASA: EV pass, mis peab kehtima 6 kuud pärast reisi. Costa Rica on Eesti passiga reisijatele viisavaba.

 

Lendudel teenindab Lufthansa. Pardal pakutakse tasuta toitu/snäkki ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 56x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Jootraha kohalikele giididele ja bussijuhtidele:

Costa Ricas on kombeks jätta kohalikele giididele ja bussijuhtidele jootraha. Jootraha soovitame arvestada 2 USD bussijuhile ja 4 USD giidile päeva kohta.Reisijate mugavust silmas pidades korjab meie giid selle ühe korraga ja tasustab kohalikke vastavalt reeglitele ja teenuse kvaliteedile.

Hinnas sisalduvate lõuna- ja õhtusöökide järel on viisakas jätta lauda 1-2 USD jootraha inimese kohta. Iseseisvalt välja sööma minnes võiks hea teeninduse eest jätta jootraha 5-10% arvest. Hotellides kohvrite tuppa kandmise eest ootavad teenindajad jootraha 1-1,5 USD kohvri eest.

Programmis sisalduvate lõuna- ja õhtusöökide juurde pakutavad joogid ei sisaldu hinnas.

Registreerimine õppereisile kuni 6. august: E-post:gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

NB! Meie reisiprogramm on koostatud 2022 a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.