Õppereis Põhja-Norrasse: NORRA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele 4.-11. juulil 2024  reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (laev, buss) Põhja-Norrassse (8 AT)

NORRA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 3 vaba kohta!
HELSINGI – OULU – TROMSØ – LOFOODID – SVOLVAER – NUSFJORD – BORGE – SVARTISENI LIUSTIK
Põhja-Norra – mäetrollide ning fjordide mõtlik ja mägine kodu. See maa võtab teid vastu kirevates rõivastes laplastega ning suvistel karjamaadel ringi hulkuvate põhjapõtradega. Tromsø – “Põhja Pariis” koos maailma põhjapoolseima ülikooliga. Norra pärlikee – Lofootide saarestik oma metsikteravate mäetippude ja roheliste rannatasandikega, värviliste majadega väikesed kalurikülad, kus restidel kuivab tursk. Matk mägedesse või paadisõit ja kalapüük fjordil…

1. PÄEV

Väljasõit Tartust kl. 06.30 Vanemuise alumisest parklast. Tallinlastega kohtume sadamas D-terminali ees parklas meie bussi juures kl. 09.30. Kiirlaevaga kl. 10.30-12.30 Helsingisse (väljasõiduajad võivad muutuda juhul kui laevade väljumisajad muutuvad, palun kontrollige). Sõit läbi Soome. Teeme peatuse Vaskikellos – kellade külas. Põnevad pronkskellad, suurtest päris väikesteni. Kuidas kellad helisevad, seda saate ise järele proovida! Õhtuks jõuame Oulusse, mis kunagi oli tuntud tõrvatootmiskeskus. Praegu on Oulu kiiresti arenev tehnoloogiakeskus ja ülikoolilinn. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Jätkame sõitu piki Botnia lahe kallast. Möödume Kemi linnast. Lapimaa kullasärane suvi on tulvil keskööpäikesevalgust. Sõidame läbi tundra põhja poole. Kilpisjärvis ületame Norra piiri. Soovijatele lõunasöök (ettetellimisel, lisatasu eest). Skandinaavia mäestik. Künklik maastik tekitab tunde nagu lainetaks maantee paelana läbi mägede. Polaarpäeva valguses ei olegi päevadel ja öödel enam nii kerge vahet teha. Mäed ja fjordid, mille türkiissinine vesi sirutub sügavale sisemaale, paadimajakesed ranniku ääres… Sõidame mööda fjordi kallast ja üle ilusa silla Tromsø’sse. Skandinaavia polaaralade suurimas linnas Tromsøs asub maailma kõige põhjapoolsem ülikool, botaanikaaed ja õlletehas. Suurem osa linnast on samanimelisel saarel, mida mandriga ühendab 1960. a. valminud 1036 m pikkune ja 48 m kõrgune sild. Linn ise asutati 1794. a. Sõit köisraudteega vaateplatvormile, kust avaneb suurepärane vaade linnale (pilet vaja ette tellida ja tasuda). Öömaja kesklinna ***Scandic hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. Külastame Tromsø Kunstimuuseumi ja imetleme Arktika katedraali, mille katuse kuju sümboliseerib pikki talvekuid linna elavdavaid virmalisi. Edasi suundume lõuna poole. Lahkume mandrilt Vesteråleni saarestikule. Saared on omavahel ühendatud pikkade ja kõrgete sildadega. Sõit veealuse tunneli kaudu Norra kõige kaunimale saarestikule Lofootidele. Puhta ja läbipaistva veega fjordid, keskööpäike polaarpäeva ajal. Jalutame Lofootide pealinnaks peetavas Svolvær`i linnas, mis tuntud oma “Kitsekaljuga”. Majutus järgnevad 2 ööd ***hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame Lofotr muuseumi, kus võib tajuda kaugete viikingiaegade hõngu – käsitööd, ehteid, elu-olu. Vaatame hukkunud meremeestele pühendatud kirikut Borges. Jätkame tutvumist Lofootidega sõites Flakstadøya saarele, mida tuntakse kõige paremini Nusfjordi hästisäilinud kaluriküla järgi. Teeme jalutuskäigu külas, mis on kui vabaõhumuuseum, soovijatele lõunasöök (ettetellimisel, lisatasu eest). Siin asuvad ka maalilised rorbud, mis on illustratsiooniks Lofootide kalapüügi ajaloole. Metsikteravad mäetipud tõusmas müürina otse merest, rohelised rannatasandikud ja värviliste majadega väikesed kalurikülad. Soovijatele värskendav suplus Atlandi ookeanis. Tagasisõit öömajja.

5. PÄEV

Hommikusöök. Päeva alustame maalilises Henningsværi kalurikülas, mis on oma galeriide, mõnusate poekeste ja kohvikutega kunstnike lemmikpaigaks. Seejärel külastame Lofootide akvaariumi. Edasi sõites jääb meie teele puidust Vågani kirik ehk Lofootide katedraal. Lödingenist sõidame praamiga üle Vestfjordi mandrile. Praamisõidul avaneb veelkord ilus vaade Lofootide saarestikule ja kui hästi läheb, näeme meres ka vaalu. Sõit jätkub piki fjordide kaldaid ja läbi paljude tunnelite. Möödume Rago Rahvuspargist. Siin on üks Norra kitsamaid kohti u 15 km. Imetleme Põhja-Norra ühte ilusamat – Salteni fjordi. Öömaja Fauskes ***Scandic hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Ületame Norra-Rootsi piiri ja põhjapöörijoone ja suundume saami aladele, kus ka kohanimed on saamipärased. Külastame Arjeplogi keskust, mis on Rootsi lapimaa südameks ning seal asuvat hõbedamuuseumi, kus eksponeeritakse saamide käsitööd ja nende elu. Soovijatele lõunasöök Vilhelminas (ettetellimisel, lisatasu eest). Sõit Sundsvalli. Sõit Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

Varajane hommikusöök. Sõit läbi Rootsi Stockholmi. Tallinki luksuslaev väljub Tallinna kell 17.30. Võimalus süüa õhtusööki laeva restoranis (lisatasu eest). Meeleolukas õhtupoolik laeval. Ilusa ilma korral tasub minna üles päikesetekile trubaduuri kuulama ja imetlema Stockholmi kaunist saarestikku. Ööbimine B4 kajutis (4 inimest kajutis).

8. PÄEV

Võimalus süüa rikkalikku hommikusööki laevas (lisatasu eest). Tallinnasse saabume kl 10.45. Sõit Tartusse.

REISI MAKSUMUS: 1160 €.  Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • laevapiletid,
  • Stockholm-Tallinn laevas koht B-klassi 4-ses kajutis,
  • praamisõit üle Vestfjordi, tunnelimaksud,
  • sissepääs Nusfjordi kalurikülla,
  • öömajad *** hotellides,
  • hommikusöögid hotellides rootsi lauas,
  • mugavustega buss,
  • eestikeelne giid-reisijuht Liina Karrofeldt
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palume ISE  teha juurde reisikindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):

  • õhtusöök laevas tulles Sto-Tal 39 € täiskasvanu, 18 € 12-17a, 14 € 6-11a,
  • hommikusöök laevas tulles Sto-Tal 18 € täiskasvanu, 9 € 12-17a, 7 € 6-11a,
  • teisel päeval põhjapõdra buffee Kilpisjärvil 35 €,
  • 4-ndal päeval lõunasöök Nusfjordis 43 €,
  • 6-ndal päeval hiline lõunasöök Vilhelminas 20 €,
  • köisraudtee Tromsø’s 32 €,
  • Viikingi muuseum Lofootidel 22 €, üliõpilane 19 €, laps (6-15a) 17 €,
  • ühene majutus 306 €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, mugavad riided ja jalanõud, tuulekindel jopp, ujumisriided. Kalamehed, võtke kaasa ka spinningud (ookeani tamiil).

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub: E-post: gunnar@vilkokool.ee või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel)

Tromsø Kunstimuuseum 80 NOK, pens 50 NOK
Tromsø Trolli muuseum 180 NOK
Lofootide akvaarium 130 NOK, üliõpilane 100 NOK, laps 70 NOK
Arjeplogi hõbedamuuseum 70 SEK (grupina liikudes), alla 18.a. tasuta
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.