Õppereis Šveitsi: ŠVEITSI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele 4.-9. juuli 2024  reisifirma Tensi Reisid  6-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Šveitsi

ŠVEITSI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 8 vaba kohta!

BIEL/BIENNE – CHASSERALI MÄGI – MURTEN – GRUYÈRES – LAUSANNE – CHILLONI KINDLUS – SION – SAAS-GRUND – HOHSAASI MÄGI – FURKA KURU – ALTDORF – LUZERN – INTERLAKEN – BERN
Šveits – vapustav loodus, mäed, lilleehtes linnakesed, puhtus, hoolitsetus, looduse-sõbralikkus, turvatunne… Kuulus oma kellade, pankade ja suurepärase šokolaadiga. Šveitsi linnakesed – lilledega kaunistatud purskkaevud, kilomeetripikkused arkaadid, katusega puusillad, seinamaalingud… Matkavõimalus mägiradadel.

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas lifti kõrval asuva Tensi Reiside ruumi juures kl 05.00. Lend Tallinn- Zürich kl 06.45-08.35 (NB! Kohalikud ajad! Kontrollige palun lennuaegu paar päeva enne reisi). Teel Juura mägedesse räägime Šveitsi ajaloost, kultuurist, inimestest, kommetest… Peatume ka Biel/Bienne’i linnas, mis asub prantsuse- ja saksakeelse Šveitsi piiril. Jalutame kaunis vanalinnas. Sõidame 1607 m kõrgusele Chasserali mäele, mis on Berni Juura kõrgeim tipp. Jalutuskäik mäe tippu, kust avanevad suurepärased vaated Alpidele ja Juurale ning ka Vogeesidele Prantsusmaal ja Schwarzwaldile Saksamaal. Laskume mägedest alla ja külastame keskaegset samanimelise järve kaldal asuvat Murteni Jalutuskäik maalilises varjupakkuvate arkaadidega vanalinnas, naudime ka linnamüüridelt avanevaid vaateid järvele ja Juurale. Sõidame Vaud Alpidesse. See on roheliste laiade orgude ja lubjakivi kaljudega Eel-Alpide piirkond. Soovijatele õhtusöök (ettetellimisel, lisatasu eest). Majutus järgnevad 2 ööd Château-d’Œx’s ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Tänane päev on pühendatud šveitsi maitsetele. Hommikut alustame juustukojas, kus valmivad L’Etivaz’ juustud. Need on alpijuustud, mis valmivad traditsioonilisel meetodil elaval tulel. Ületame 1445 m kõrguse Mosses’ kuru ja laskume mööda mägiorge jõudes Rhône’i orus asuvasse Chablais’ veinipiirkonda. Külastame kohalikku veinikeldrit, maitseme veine ja sööme lõunaks kohalikke toite (ettetellimisel, lisatasu eest). Päeva lõppu jääb loomulikult magustoiduks Cailleri šokolaaditehas, mille külastuskeskuses saame teada, kuidas kakaost valmivad Šveitsi kuulsad šokolaadid. Teeme peatuse Gruyères’is. See on eraldiseisval 810 m kõrgusel künkal asuv müüride ja valvetornidega ümbritsetud keskaegne kindlustatud linnake. See pärineb ajast, kui kogu siinne piirkond kuulus Gruyeres’i krahvide võimu alla (12.-16. saj.) ja kindlus oli kohaliku võimu keskuseks. Linnake on andnud nime ka hästituntud juustule.

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõit Lausanne’i. Linnaekskursioon. Kaunis vanalinn Cité künkal, mille kohal hõljub Olümpia vaim. Sõit piki Genfi järve kallast. Imelises kohas, järve kaldaäärsel kaljusaarekesel Alpide jalamil, asub romantiline Chilloni kindlus. Oma 1000-aastase ajalooga on see inspireerinud nii kunstnikke kui kirjanikke. Tuntuim neist on Byron oma poeemiga “Chilloni vang“. Sôidame mööda Rhone’i jõe orgu üle 3000 m kõrguste Alpide vahel. Külastame Valais’ pealinna Sioni, linnakest Rhone’i orus kahe kindluse jalamil. Valeria – kindlusloss mitme värava, kaitsetornide ja hambulise terrassiga, millelt avaneb vaade vastasoleval kaljukünkal asuvatele Tourbillone’i kindlustuse varemetele. Teekond jätkub mööda käänulisi mägiteid – ühel pool orus vahutav mägijõgi, teisel pool kaljusein, vapustavad vaated avanemas iga teekäänaku tagant. Jõuame mägedevahelisse linnakesse Saas-Grundi. See on tüüpiline Šveitsi suusakuurort ja suvematkajate paradiis, kus pisikeste akende ja suurte rõdudega iidsed palkmajad, sammaldunud heinaküünid, hotellid ja poed – kõik on kobaras koos. Orgu valvavad üle 4000 m kõrgused valgeharjalised mäehiiud. Majutus järgnevad 2 ööd külalistemajas (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Teeme sõidu tõstukiga 3100 m kõrgusele Hohsaasi mäele, kust avaneb vaade ümbritsevatele valgetipulistele mägedele, sügavsinisele taevale ja all laiuvatele õiteehtes aasadele. Kristallselges õhus kostab karjakellade helinat. See ei ole vanaema piltpostkaart, vaid Šveitsi tõelisus. Matkavõimalus ümberkaudsetes mägedes. Erineva pikkuse ja raskusega rajad. Õhtupoolikul võib jalutada ka kabeliteel, kus 15 väikest palvekabelit paikneb vabalt kaljupangal, joondudes kivise mägitee järgi.

5. PÄEV

Hommikusöök. Jätkame tõusu mööda Rhone’i jõe orgu, kuni 2431 m kõrguse Furka kuruni, kust avaneb kaunis vaade samas tee kõrval olevale Rhone’i liustikule. Laskume mööda Reussi jõe orgu Luzerni järveni. Altdorfi väikelinn – tuntuks saanud Wilhelm Telli lugude kaudu. Luzern – üks maalilisemaid Šveitsi linnakesi kauni vanalinnaga, kus juurdepääsu vee kaudu valvavad kaetud puusillad. Linn nõjatub mäeküljele, mida piiravad müüriga ühendatud seitse kandilist torni – allesjäänud linnakindlustuse osa. Miks on üks maailma kuulsamaid monumente, loodulikust kaljust väljaraiutud “Surev lõvi” nii kurb? Ta leinab Prantsuse monarhiale truuks jäänud hukkunud šveitsi kaardiväelisi. Päikeseloojangusõit Luzerni järvel, mille ilu inspireeris ka Wagnerit. Öömaja Luzerni lähedal ***hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Suundume üle 1002 m kõrguse Brünigi kuru Berni Alpidesse. Väike peatus kahe kauni järve vahel valgetipuliste mägede jalamil asuvas Interlakeni linnakeses. Sõit Berni  arkaadide, karude ja lillede linna. Lilled ümber majade liivakivist fassaadide, ümber purskkaevude, ümber kuulsa kellatorni, aedades ja parkides. Sõit mäele roosiaeda, kust avaneb kaunis vaade orus asuvale vanalinnale. Sõit Baseli lennujaama. Lend Basel-Frankfurt kl 18.45-19.45, Frankfurt-Tallinn kl 21.35-00.50 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 1350 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Zürich, Basel-Tallinn koos lennujaamamaksudega 55 € (07.08.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • mugavustega buss ringreisiks
  • öömajad  koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • giid-reisijuht Erki Kurrikoff ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti palume ISE  teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):

  • õhtusöök esimesel päeval … €,
  • veinikeldri külastus koos lõunasöögiga … €.
  • ühene tuba u 150 €

 

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, mugavad jalanõud ja kaitsekreem päikesepõletuse vastu, kõrvatropid, sest Šveitsis helisevad kirikukellad ka öösel iga tunni järel.

Lendudel teenindavad Swiss ja LufthansaPardal pakutakse tasuta vett ja šokolaadi. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda):

Juustukoda 13 CHF
Šokolaaditehas 14 CHF
Chilloni kindlus 10.50 CHF
Mäkkesõit Saas-Grundis 36 CHF
Rhone’i liustiku jäätunnel 9 CHF
“Päikeseloojangusõit” Luzerni järvel 32 CHF
Õhtusöök Šveitsi külalistemajas 20 CHF
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.