Õppereis Jordaaniasse: JORDAANIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MÜ vahendab 16.- 24. oktoobril 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  9-päevase reisi (lennuk/buss kohapeal) Jordaaniasse

 JORDAANIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 
AMMAN – JERASH – AJLUN – KUNINGLIK TEE – MADABA – NEBO MÄGI – WADI MUJIB – KARAK – PETRA – WADI RAM – AQABA – SURNUMERI
Jordaania on üks Lähis-Ida paremini hoitud saladusi. Nimi, mida kuuldes meenub tihti vaid kõrb kaamelite ja beduiinidega, kui üldse midagi meenub. Tegelikult on Jordaania aga üks põnevamaid paiku selles piirkonnas. Väike maa, mille looduse mitmekesisus annab silmad ette paljudele suurematele maadele. Siia jääb maismaa madalaim punkt ja soolaseim veekogu – Surnumeri; kaljused mäed, kust avanevad kaunid vaated ka ümbritsevatele riikidele, ja mägesid läbivad sügavad kanjonid, mis ei jää alla oma ameerika suguvendadele; üks maailma kauneimaid kõrbi, kus kõrgete punakate kaljude vahel laiuvad luited; Punane meri, mille Jordaania rannikul olevad värvikirevad korallid on veel massiturismist puutumata.
Lisaks vaheldusrikkale loodusele on Jordaanial ka rikkalik kultuuripärand. See on üks esimesi piirkondi väljaspool Aafrikat, kuhu inimene elama asus ja miljoni aastaga on loodud siin palju vaatamisväärset. Nabatealaste kuulus kaubanduslinn Petra on üks tuntumaid paiku Jordaanias. Sealsed hiigelsuured punakast liivakivist välja raiutud fassaadid on ainulaadsed kogu maailmas. Pea iga linnake omab mõnda rooma-aegset ehitist ning kuulsasse linnadeliitu Decapolisesse kuulunud asulad on tunnistuseks omaaegsest õitsvast kaubanduselust. Jordaania on ka osa „Pühast maast“. Seal võib leida sadu paiku, mis on olulised nii judaistidele, kristlastele kui ka moslemitele. Just praeguse Jordaania aladel asusid kunagi kurikuulsad Soodom ja Gomorra, sealt nägi tõotatud maad Mooses ning seal ristiti Jeesus.
Sellele kõigele lisandub veel kohtumine jordaanlastega, kes on lausa äärmuslikult sõbralikud, abivalmid ja külalislahked inimesed, kelle jaoks turist pole mitte kerge teenistus vaid kauaoodatud külaline.

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas kl 10.30. Lend Tallinn-Istanbul kl 12.25-16.05; Istanbul-Amman kl 20.55-23.15 (NB! Kohalikud ajad! Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli. Majutus järgnevad 3 ööd Ammanis ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Linnaekskursioon Ammanis. Amman on noore riigi noor pealinn, mis oma praeguse suuruse ja tähtsuse on saavutanud alles eelmise sajandi viimasel poolel. Ta on heaks näiteks kaasaegsest araabia suurlinnast, kuid ka tema pikast ajaloost on säilinud vaatamisväärsusi. Jordaania suurim, Kuningas Abdullahi, mošee. Uus Jordaania muuseum, kus saab ülevaate Jordaania ajaloost ja traditsioonidest. Suurepäraselt säilinud rooma teater, Kindluse küngas, kust avaneb vaade linnale ning kus me näeme ka Heraklese templit, Ummaijaadide paleekompleksi varemeid ja Arheoloogia muuseumi.

3. PÄEV

Hommikusöök. Teeme väljasõidu Ammanist põhja poole Jerashi. See Decapolise linnadeliitu kuulunud rooma linn on kõige paremini säilinud Jordaania paljudest antiikmälestistest. Suurepäraselt säilinud ehitised annavad hea ülevaate rooma aegsest linnaelust. Sõidame Ajluni mägedesse, mis on ainuke piirkond Jordaanias, kus on säilinud looduslikku metsa. Külastame kõrgel mäel seisvat keskaegset Ajluni kindlust. Sõit tagasi Ammanisse.

4. PÄEV

Hommikusöök. Tänase päeva veedame sõites mööda Kuninglikku teed. See on ajalooline karavanitee, mida mööda Mooses juhtis kunagi oma rahvast tõotatud maale. Siit liikunud karavanid tõid õitsengu Petrale. See oli üks roomlaste kuulsatest maanteedest, kristlastest palveränduritelt on siia jäänud kauneid mosaiike ning ristisõdijatelt võimsaid kindlusi. Ka looduse poolest on see tee kauneim Jordaanias läbides mitmeid sügavaid kanjoneid. Madaba on tuntud oma suurepäraselt säilinud bütsantsi aegsete mosaiikide poolest. Vaatame 6. saj.-st pärit suurt Püha maad kujutavat mosaiikkaarti. Peatume Nebo mäel. See on koht, kus Mooses peale 40 aastast rännakut nägi tõotatud maad, mille Jumal oli lubanud iisraeli rahvale. Siit 1200 m kõrguselt Surnumere kohalt avaneb suurepärane vaade Jordani orule ja suurele osale Palestiinast. Selge ilma korral võib näha isegi 50 km kaugusele jääva Jeruusalemma torne. Mäel asuvas kirikus on ka 6. saj.-st pärit mosaiike. Edasi sõidame läbi mitme sügava kanjoni. Neist suurim on Wadi Mujib, 500 m sügav ja 4 km lai. Karakis külastame kõrgel kaljul seisvat ristirüütlite poolt rajatud kindlust. Majutus järgnevad 2 ööd Wadi Musas (Petras) ***hotellis (2-sed toad). Õhtusöök hotellis.

5. PÄEV

Hommikusöök. Veedame terve päeva Petras. Petra on üks kogu Lähis-Ida tuntumatest vaatamisväärsustest. Üle 2000. aasta tagasi rajasid nabatealased siia kaubateede ristumispaika oma linna, mis tänu osavale kaubavahetusele sai üheks rikkaimaks linnaks maailmas. Kuigi siin kunagi seisnud uhked villad, kaunid aiad ja võimsad valitsushooned on ammu hävinud, annavad linna omaaegsest õitsengust märku liivakivikaljudesse raiutud hiigelsuured templitefassaadid, mis on tuntud kogu maailmas. Muistse linna varemete kohal kõrguvad punased kaljud on neile dramaatiliseks taustaks. Sissepääs Petrasse viib läbi kitsa kuristiku, Siqi, mille kohal kõrguvad kaljud. Läbides Siqi avaneb vaade „Varakambri“ suurepäraselt säilinud fassaadile. Teater, kuninglikud hauakambrid, osaliselt väljakaevatud linnakeskus, muuseum. Pärastlõunal saavad soovijad tõusta ühele kaljudest, kus asub „Klooster“, mille fassaad on suurim Petras (40×47 m). Selle pika (kuni 1 tund) tõusu kaasategijad saavad osaliseks kaunitele ümbritsevatele mägedele avanevatele vaadetele. NB! Jalga mugavad jalanõud ja pähe peakate. Soovitame kaasa võtta ka juua ja sööki lõunapikniku pidamiseksÕhtusöök hotellis.

6. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame Wadi Rami, kust algab kauneim ala Jordaania idaosas laiuvast kõrbest. Liivaluidete vahel kerkivad kuni 800 m kõrgused punased kaljud. Soovijatele Wadi Rami ekskursioon koos džiibisõidu ja ööbimisega beduiinitelgis (lisatasu eest). Väljasõit algab džiibisõiduga Wadi Rami ümbruse kaunitesse paikadesse. Lawrence’i allikas, kitsad kaljukuristikud, Umm Fruthi kaljusild, punased liivaluited, kaljujoonised jne. Lõuna paiku teeme peatuse, et puhata, süüa ja teed juua. Päeva lõpetuseks naudime loojangut, päike laskumas kaljude vahele andes kogu ümbrusele punaka varjundi. Selleks ajaks on meie laagripaigas valminud maitsev õhtusöök, mida me lõkketule valguses sööme. Öö veedame beduiinitelgis kõrbe vaikuses, mille kohal kõrgub täherikas lõunamaa taevas. NB! Wadi Rami ekskursioonist osavõtjatel selga-jalga matkaks sobivad riided, kaasa peakate, päikeseprillid, väiksed kilekotid kallima elektroonika jaoks (kaitseb peenikese liiva eest), soovi korral pudelivett (ka kohalik looduslik vesi on väga puhas ja kõlbab juua). Neil, kes ei soovi Wadi Rami ekskursioonist osa võtta, on vaba päev ja öömaja kõrbelaagris (2-sed telgid) või lisatasu eest transfeer Aqabasse ja öömaja hotellis.

7. PÄEV

Varahommikune äratus ja hommikusöök. Sõidame tagasi Rami külasse, kus ootab meie buss. Sõidame Punase mere äärde Aqabasse. See Jordaania ainus sadamalinn ja merekuurort asub Aqaba lahe põhjatipus, kust avaneb vaade ka Iisraeli, Egiptuse ja Saudi Araabia rannikule. Jordaania rannikule jäävad korallid on veel massiturismist rikkumata ja pakuvad oma värvikirevusega unustamatu elamuse. Vaba pärastlõuna puhkuseks. Peale hotellis käiku sõidame rannale, kus on võimalik päikest võtta, ujuda ja snorgeldada. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Alustame sõitu põhja poole. Sõidame läbi Wadi Araba, kus võib tee ääres näha beduiinide kaamelikarju, piki Surnumere kallast ning läbi rohelise viljaka Jordani oru. Külastame paika Jordani jõe ääres, kus ristiti Jeesus. Surnumeri asub rohkem kui 400 m allpool merepinda ja on üks soolasemaid veekogusid Maal. Vaba aeg supluseks Surnumeres. Igaühel on võimalus proovida, kas soolane vesi tõesti kannab inimest. Majutus Ammanis ****hotellis (2-sed toad).

9. PÄEV

Transfeer lennujaama. Lend Amman-Istanbul kl 09.55-12.15; Istanbul-Tallinn kl 15.30-19.05  (NB! kohalikud ajad! Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

.

REISI MAKSUMUS: 2190 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %, kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S. Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

 

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Amman-Tallinn,
  • lennujaamamaksud 306 € (04.12.23 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad hotellides ja 6. päeval kõrbelaagris koos hommikusöögiga (2-sed toad),
  • 2 õhtusööki,
  • kohalik buss ringreisiks,
  • kogemustega giid-grupijuht Erki Kurrikoff ja eestikeelsed ekskursioonid.
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084)

 

NB! Kindlasti palume ISE teha tervisekindlustus koos  reisitõrkekindlustusega.

 

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi): hinnad 2023. a. seisuga

  • Wadi Rami ekskursioon koos džiibisõidu, lõuna-, õhtu- ja hommikusöögi ning ööbimisega beduiini telgis 53 €,
  • Wadi Rami ekskursiooni asemel transfeer Aqabasse ja öömaja hotellis (2-ses toas) 60 €,
  • ühene majutus 212 €.

KAASA: EV pass kehtivusega 6 kuud pärast reisi. Viisa vormistatakse piiril (tasuta). Rannarätik, ujumisriided, peakate, päikeseprillid, päikesekreem, matkaks sobivad riided ja jalanõud (nii Petra kui Wadi Rami jaoks). Kõrbesse minejatel väiksed kilekotid kallima elektroonika jaoks (kaitseb peenikese liiva eest).

Jordaanias on soovitav kanda riietust, millega oleksid kaetud õlad ja sääred (meestel pikad püksid, naistel pikem seelik või püksid).

Lendudel teenindab Turkish AirlinesPardal pakutakse tasuta einet ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 30 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele

 

Soovijatel palun registreerida kuni 31. märts: E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel):

Jordaania vaatamisväärsustele (sh Surnumere rand ja Petra) 120 JOD
Aqabas eraranna kasutus koos lamamistooliga 15 JOD
Lõunasöögid osadel sõidupäevadel 10-15 JOD

NB! Jordaania raha saab vahetada piirilVahetmiseks kaasa võtta EUR või USD. 1 EUR = 0.79 JOD
Jordaanias on kombeks jätta jootraha kohalikule giidile ja bussijuhile, selleks arvestage u. 30 USD (võib olla ka eurodes või dinaarides).

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.