Õppereis Mauritiuse ja Réunioni saartele: MAURITIUSE JA RÉUNIONI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 3.-14. novembril 2024  kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  12-päevase õppereisi (lennuk, buss kohapeal) Mauritiuse ja Réunioni saartele

 MAURITIUSE JA RÉUNIONI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 8 vaba kohta!

NB! Võimalus samal ajal viibida ka ainult Mauritiusel, siis reis soodsam!

 
Mauritius on tuntud oma paradiisliku looduse poolest. Märksõnad on türkiissinine ookean, palmid, valged liivarannad. Tänu oma eraldatud asukohale keset India ookeani on saarel kirju ajalugu, veel kirjum ja erinevaid maitseelamusi pakkuv on kohalik köök. Ookean on Mauritiusele tähtis – annab toidu ja toob siia puhkama rohkelt turiste, kes saavad nautida rannamõnusid ja veespordiharrastusi.
Réunion on loodushuvilistele külluseait. Fantastiliselt mitmekesine loodus – troopilised metsad, kõrged mäed, sügavad kanjonid, kaunid joad ja vulkaanid, seda kõike leiab siit. „Le Réunion le gadiamb“ – kreooli keeles „Réunion on ilus“.

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas infoleti vastas kl …. Lend Tallinn-Istanbul kl … (NB! kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi).

2. PÄEV

Lend Istanbul-Mauritius kl … (NB! kohalikud ajad). Maale sisenemise passiformaalsuste järel transfeer Vaba aeg puhkuseks. Võimalus nautida esimesi rannamõnusid soojas ookeanivees. Majutus järgnevad 9 ööd teie poolt valitud hotellis (2-sed toad). Õhtusöögid vastavalt hotellile.

3. PÄEV

Hommikusöök. Põhja-Mauritius. Hommikul suundume kohe saare põhjatippu Cap Malhereux’sse, mis on idülliline ookeaniäärne küla, mille nimi eesti keelde tõlgituna on õnnetu neem. Nimelt leidsid 18 sajandil mitmed laevad oma lõpu just selle neeme lähistel. Külakesse on rajatud imeilus ja pilkupüüdev kirik Notre Dame Auxiliatrice, rahvasuus tuntud kui punase katusega kabel. See on rajatud mälestusmärgina prantslaste ja inglaste vallutusretkedest saarele. Neemelt võtame suuna Grand Baie linnakesse, mida hollandlased kutsusid 17. sajandil oma valitsemisajal saarel lõputa rannaga laheks. Laheäärne on aga tänapäeval paljude turistide meelispaigaks ja sadade paatide randumiskohaks. Seejärel sõidame Pamplemousses’i botaanikaaeda. Selle, lõunapoolkera ühe vanima botaanikaaia, rajajaks oli 1767. aastal Pierre Poivre, kes kogus siia lilli, puuviljaistikuid ja köögivilju üle maailma. Nende hulgas ka tol ajal ühed väärtuslikumad – muskaadipuu ja nelgipuu. Aia tähelepanuväärsem osa on pikk tiik, kus kasvavad hiidvesiroosid – amasoonase viktooriad. Siin leidub lai valik troopilist taimestikku – üle 80 palmiliigi, sh pudelpalmid, eebenipuud, ahvileivapuud ning kohalikud endeemilised taimed ja vürtsitaimed. Näeme ka valikut kohalikust floorast. Sõidame Mauritiuse pealinna Port Louis’sse. See Mauritiuse suurim linn on saare administratiivne ja majanduslik keskus. Esmaasutajateks olid hollandlased 17. sajandil. Saare peamiseks sadamaks ja keskuseks kujunes see 18. sajandi keskel Prantsuse kuberneri Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais’ juhtimisel. Aapravasi Ghat oli endine immigratsiooni keskus, mille kaudu saabusid saarele töölised, keda värvati tööle suhkrurooistandustesse. Lisaks oli see transiitpeatuseks teel teistesse Briti Impeeriumi osadesse. Siia rajatud külastuskeskuses saame ülevaate saare värvika elanikkonna tekkeloost. Teeme jalutuskäigu Port Louis keskuses, mida ilmestavad Prantsuse koloniaalehitised – värvikas turg, linna peaväljak koos valitsushoonega, linnateater, raekoda, katedraal ning 19. sajandi esimesel poolel rajatud tsitadell, Fort Adélaide, mille müüridelt avanevad vaated linnale, ookeanile ja ümbritsevatele mägedele. Tänu mauriitslaste värvikale päritolule võib linnas kohata eri usundite pühamuid (kirikud, templid, mošeed).

4. PÄEV

Hommikusöök. Lõuna-Mauritius on saare kaunim ja metsikum osa. Grand Bassini kraatrijärv on hindudest mauriitslaste püha järv. Räägitakse, et siinse järve vette on toodud püha Gangese jõe vett. Šivale pühendatud hindude tempel, paljude jumalate kujud ning suurim Šiva kuju. Siia tulevad Šiva kummardajate palverännakud ja toimuvad järveäärsed suured usupidustused. Jätkame sõitu Black River Gorges’i rahvusparki. Imetleme kauneid vaateid. Jõgi on aastatega uuristanud 200 m läbimõõduga ja 500 m sügavusega kanjoni, mida ümbritseb mets. Rahvuspargis on palju jugasid. Imetleme vaateplatvormilt Alexandra juga. Kanjoni üheks seinaks on kõrgendik tipuga Piton de la Petite Rivière Noire, see on saare kõrgeim tipp 828 m. Sõit Chamareli joa poole. See on saare kõrgeim juga oma 100 meetrise langusega. Saare olulisemaks vaatamisväärsuseks peetakse Seitsme värvi maad. Maastik on siin tõeliselt unikaalne. Värvilise maa on loonud vulkaanilised protsessid ja vihmavesi, mis on paljaks uhtunud 7500 m² lainja pinnasega maalapikese keset metsa. Pinnased jahtusid erineva kiirusega ja erinevate temperatuuride juures. Selle käigus moodustusid neis erinevate metallide oksiidid, tänu millele näemegi siin vikerkaarevärvides ala. Võimalusel kohtume ka suurte kilpkonnadega. Need, kes pole käinud Chamareli rummikojas, need pole saare õiget rummi maitsnudki. Looduslikult kaunis paigas, mägede vahelises orus laiub suhkrurooistandus, kus veel ühena vähestest kohtadest lõigatakse tänaseni roogu käsitsi. Keset suhkrurooväljasid on imeline rummikoda, kus saab maitsta ühtekokku ligi 10 erinevat rummisorti ja oma meelisjoogi kaasagi osta. Tagasisõit koduranda kulgeb Baie du Capi kaudu Le Morne Brabant’i poolsaarele, mis oli varjupaigaks põgenenud orjadele. Siin kasvavad ka endeemilised haruldane hibisk ja mauriitsiuse kõrvarõngapuu.

5. PÄEV

Hommikusöök. Õhtusöök hotellis.5.-9. päeval
vabad päevad puhkuseks sellel imelisel saarel. Kui on soovi, saate kohapeal osta väljasõite (täpsem ekskursioonide valik selgub kohapeal).

  • Tamarindi kosed (3 tunnine matk).
  • Le Mourne’i mäe matkarajad
  • La Vanille Nature Looduspark, eksootiliste loomadega hiidkilpkonnadest kuni krokodillideni välja. https://www.lvdc.mu/en/home
  • Sõit allveelaevaga
  • Päevane merekruiis katamaraaniga – väljasõit Ile aux Cerfs’i saarele. Sõit Mauritiuse idaossa, et veeta üks mõnus päev merel. Laev võtab suuna Grand Riveri kose 30 km voolab jõgi läbi Bambou mäestiku, suudmealal asuv kosk köidab oma veemänguga paljude meeli. Siinse looduse keskel ununeb argipäev. Jõge ääristab lopsakas rohelus, puudel kõlguvad ahvipärdikud. Vaikses sopis peatus lõunasöögiks laeval. Pakutakse barbeque lõuna-buffeed. Võimalus snorgeldada kristallselges vees. Seejärel suundume Ile aux Cerfs’i saare juurde. Pea 100 ha suurune paradiisisaar sai nime Jaava saarelt sisse toodud hirvede järgi. Nüüd on see saar turistide ja kaubitsejate pärusmaa, hirvi siit enam ei leia. Puhkajatele on see aga suurepäraseks kohaks, kus lõõgastudes päikest nautida ja madalas merevees end jahutada. Vaba aeg rannamõnude nautimiseks. Sõit tagasi.
  • Chamareli Seikluspargis saate ronida mööda rippsildu puult puule või kui soovite rohkem adrenaliini, liuelda köiel mägede vahel.

6. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks, valikuid, mida teha, on mitmeid.


7. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks.


8. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks.


9. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks.


10. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele kruiis Île aux Benitiers’i saarele (lisatasu eest). Meeldejääv mootorpaadisõit India ookeanil Mauritiuse saare läänerannikul, suunaga väikesele ja idüllilisele Île aux Benitiers’ saarele. Paadis on meresõiduks vajalik turvavarustus, erinevad karastusjoogid ja õlu. Samuti on olemas maskid snorgeldamiseks. Alul kulgeb sõit mööda piltilusat läänerannikut läbi rifi avamerele, kus sobitatakse tutvust delfiinidega. Julgemad saavad vette hüpata ja hea õnne korral delfiinidega koos ujuda. Teel saarele tehakse veel snorgeldamise peatus. Kristallselges vees on võimalik vaadata imelisi värvilisi kalu. Sai kalade söötmiseks ja ligimeelitamiseks on kaptenil kenasti kaasa võetud. Enne saarele maabumist on ujumispaus ainulaadse Crystal Rocki juures, mis on nagu veest välja turritav imeline kristall. Selle kivi juurest avanevad hunnitud vaated eemal kõrguva Le Morne`i mäe suunas. Nüüd veel paarsada meetrit meresõitu ja maabumine saarele. Ees ootab ilus pärastlõuna, kus jääb piisavalt vaba aega, et teha väike jalutuskäik ning seejärel kutsutakse seltskond lõunat sööma. Igal paatkonnal on rannas oma telgialune, kus serveeritakse kapteni poolt kohapeal grillitud kohalikku kala, kana, lastele vorstikesi, lisaks värske salat ja magustoiduks grillitud banaanid. Joogid on samuti saadaval. Saarel püsielanikke ei ole, kuid on võimalus osta kvaliteetset, ilusat käsitööd ning mekkida mereande, mida saare kaubitsejad pakuvad. Vaba aeg rannamõnude nautimiseks. Saarel on ilus liivarand ja saab ujuma minna. Sõit tagasi.

11. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg rannas. Transfeer lennujaama. Lend Mauritius – Istanbul kl ….

12. PÄEV

Lend Istanbul – Tallinn kl …Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 3490 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. Reisiraha võimalik kindlustuselt tagasi saada siis, kui reisijal endal sõlmitud lisaks reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • ennupiletid Tallinn-Mauritius-Tallinn,
  • lennujaamamaksud 478 € (22.12.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • toitlustus lennukis,
  • transfeer lennujaam-hotell-lennujaam,
  • öömaja 4* hotellis Anelia Resort (aiavaatega toad, merevaatega toad lisatasuga) koos hommiku- ja õhtusöökidega (2-sed toad),
  • kohalik buss vastavalt programmile,
  • eestikeelne tõlk-grupijuht Krista Kull 1.-5. ja 11.-12. päeval.
  • öömaja hotellides koos hommiku- ja õhtusöögiga (2-sed toad),
  • kohalik buss vastavalt programmile
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palun ISE  teha juurde  tervisekindlustus koos  reisitõrkekindlustusega

 

LISATASU EEST: tasumine enne reisi, 2023 seisuga, võivad muutuda

  • Kruiis Île aux Benitiers’i  saarele-  45 €
  • ühene majutus u 400 €.

VIISAINFO: Eesti kodanikele on Mauritius viisavaba. Réunion on Prantsusmaa ülemerepiirkond.

KAASA: EV pass kehtivusega vähemalt 6 kuud pärast reisi. NB! Ainuke kehtiv reisidokument on pass. Mugavad rõivad looduses viibimiseks, ujumisriided, tugeva faktoriga päikesekaitsekreem.

*Mauritiusel on kasutusel paralleelselt nii Suurbritannia 3-haruline lapikkontaktidega pistikud kui ka Euroopa pistikud, kuna viimaseid on vähem (hotellitoas võib olla vaid üks selline pistik), siis on soovitav kaasa võtta adapter.

****hotell Anelia Resort koos hommiku- ja õhtusöökidega  https://aneliaresort.com
Aastaringse välibasseiniga hotell asub Flic-en-Flaci rannas. Einestada saab restoranis. Tasuta WiFi-ühendus. Välibassein ja aiake. Terrassi või rõduga tubades on konditsioneer ja TV, veekeetja ning  privaatne duššiga vannituba. Kuurordi juures saab tegeleda veespordiga. Samuti pakutakse ratta- ja autorenditeenust. Külalistel on võimalus tegeleda snorgeldamise ja sukeldumisega.

Lendudel teenindab Turkish AirlinesPardal pakutakse tasuta einet ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta kaks äraantavat pagasiühikut kaaluga a’ kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga kuni 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid kõigisse muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post:  gunnar@vilkokool.eevõi mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Pamplemousses’i botaanikaaed 300 MUR
Chamareli rummikoja külastus täpsustub
Tamarindi kosed (3 tunnine matk giidiga) 40-70 €
Sõit allveelaevaga täpsustub
Chamareli Seikluspargi atraktsioonid 1000 MUR
La Vanille Nature looduspark 400 MUR
Päevane väljasõit Ile aux Cerfs’i saarele-  85 €  

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2024. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.