Õppereis Põhja-Makedooniasse: PÕHJA-MAKEDOONIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM. ENESEJÕUSTAMINE NING STRESSI, PINGE JA VÄSIMUSEGA TOIMETULEK NING UNE TÄHTSUS JA SELLE TEKITAMINE

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele  22. -30. juulil 2024  toimuva reisifirma Tensi Reisid  9-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Põhja-Makedooniasse

PÕHJA-MAKEDOONIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 10 vaba kohta!
Balkani poolsaarel on mitmeid rikkaliku kultuuripärandi, puutumatu looduse ning soodsa hinnatasemega riike, mida Euroopa turistid alles avastavad. Põhja-Makedoonia on üks Euroopa väiksemaid riike, mida samal ajal asustab üks Euroopa vanimaid rahvaid. Riigi rikas ja põnev ajalugu on täis suuri tõuse ja langusi ning makedoonlased tunnevad selle üle suurt uhkust. Seetõttu ongi ajaloo jäädvustamine suurejooneliselt ette võetud. Makedoonia kuningriik tekkis 5. saj. eKr ja saavutas oma suurima võimsuse Aleksander Suure ajal. Miks siis mitte Suure Aleksandri kodumaal pisut ringi vaadata ja temast jäänud jälgi otsida. Tänapäeva makedoonlastel Aleksander Suure aegsetega kahjuks eriti midagi ühist enam ei ole. Makedoonlased on kujunenud traaklaste, illüürlaste ja muistsete makedoonlaste segunemisel slaavi hõimudega.
Ajaloolisi vaatamisväärsusi, peamiselt õigeusu kirikuid ja kloostreid, mis on tõsiselt vanad, kohtab siin tõepoolest igal sammul. Põhja-Makedoonias on ühtekokku 4293 arheoloogilist vaatamisväärsust ning riigi kroonijuveeliks on kõige kuulsam ja suurem järv – Ohrid. Selle maalilise järve kallastel asub tuntud kuurortpiirkond arvukate hotellide ja suvituspaikadega. Ajaloomälestiste, kauni looduse, hea söögi ja joogi kõrval on just sõbralik suhtumine see, mis Põhja-Makedooniast meeldejääva paiga teeb.

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas ….. kl 10.25. Lend Tallinn-Istanbul kl 12.25-16.05; Istanbul-Skopje kl 19.00-19.25 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli. Majutus 2 järgnevat ööd kesklinnas ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Pealinn Skopje on vaatamisväärsus omaette ning esmakordsel saabumisel vajub suu kogu toretsevat skulptuurimerd nähes üllatusest lahti. Linnas toimus 1963. a. maavärin, mis hävitas 80 % linnast ja selle ehitistest. Tänapäeval seisab selle loodusliku katastroofi sümbolina Skopje kesklinnas vana rongijaam, mis maavärinas „ellu jäi“ ja millel paiknev kell peatus 26. juulil kell 5:17 (täpselt tund aega pärast purustava maavärina algust). „Skopje 2014“ projekt kuulutati välja 2010. a. ja selle eesmärk oli anda linnale klassikalisem, monumendirohkem ja visuaalselt kaunim väljanägemine. Aastate jooksul ehitati ja renoveeriti kokku 132 objekti, mille alla kuulusid sillad, kultuurilised ehitised, fassaadid, valitsusasutused ja lugematu arv monumente. Linnaekskursioon. Vanalinn – Kale kindlus, mis on ehitatud Rooma keisri Justinianuse poolt 6. saj., Sv. Spasi kirik, Mustafa paša mošee, karavanseraid, turg. Kesklinn oma uute hoonetega. Muljetavaldav on selle südames asuv suur väljak, täis erinevaid võimsaid skulptuure nii purskkaevudega kui ilma. Maa ajalugu on iseenesest rikas ja põnev, kuid ega makedoonlastel millegi muu kui oma ajaloo üle suurt uhkust tunda ei ole. Seetõttu ehk ongi selle jäädvustamine suurejooneliselt ette võetud, seda just pealinna keskväljakul, mis näeb uhke välja – kõikjal valge marmor nii antiikses stiilis skulptuuride kui ehitiste näol, keskväljakul troonib Aleksander Suure monument. Valitsus on investeerinud enneolematuid summasid kangelaste hiiglaslikesse pronks-skulptuuridesse, purskkaevudesse ja muuseumitesse. Lõpptulemusena on Skopje kangelaste kujudega ülekülvatud modernne linn, sekka ka sovjetiaegseid hooneid ja mälestusmärke. Vaba aeg mõne muuseumi või ostude jaoks. Soovijad saavad sõita köisteega 1066 m kõrgusele Vodno mäele, millel asuva 66 m kõrguse Milleeniumi risti juurest avanevad kaunid vaated Skopjele.

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame läbi Põhja-Makedoonia keskosa piki Vardari jõe orgu Povardarie piirkonda. Külastame Stobi arheoloogilist ala. Siinne iidne linn oli majanduslikult ja strateegiliselt väärtuslik keskus ning kunagise Macedonia Salutarise provintsi pealinn. Kõrged sambad, suurepärased mosaiigid ja monumentaalne amfiteater… Seejärel tutvume makedoonia veinidega. Põhja-Makedoonia veinide iseloomustamiseks on kõige sobilikum sõna “tasakaalustatud”. Tulenevalt kliimast on viinamarjade valmimisperiood võrdlemisi pikk, mistõttu neis on parasjagu hapet ja suhkrut ning maitses ei ole teisi omadusi mahasuruvat dominanti. Ühtviisi edukalt toodetakse nii punaseid kui valgeid veine, kusjuures eriliselt väärib Põhja-Makedoonia punastest sortidest esiletõstmist Vranec ja valgetest Traminec. Viimane sobib suurepäraselt kokku nii kohalike kalatoitude kui ka suvesoojade ilmadega. Külastame Queen Maria kuninglikku veinimõisa. Lühitutvustus ja veinikeldri külastus. Järgneb 2-käiguline lõunasöök koos veini degusteerimisega (lisatasu eest, ettetellimisel). Sõidame Prilepist minibussidega Zlatovrvi mäel asuvasse 12. sajandist pärit Treskavetsi (Püha Bogorodica) kloostrisse, mille juurest avanevad kaunid vaated Pelagonia orule ja seda ümbritsevatele mägedele. Dragori jõe ääres Baba mäe jalamil asub riigi suuruselt teine linn Bitola. See on makedoonlaste lemmiklinn. Majutus 2 järgnevat ööd kesklinnas ****hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Bitola armas vanalinn kannab endiselt märke 19. sajandist, kui see türgi võimu ajal oli tähtsaimaks keskuseks praeguse Põhja-Makedoonia aladel. Sellel ajal tunti linna ka “Konsulite linnana”, sest lisaks paljude maade kaupmeestele elasid siin ka mitmete Euroopa riikide konsulid. Koos nendega jõudis siia euroopalik kultuur, mis mõjutas kohalikku aristokraatiat, kes hakkasid ehitama oma maju romantilises stiilis. Jalutuskäigul läbi vanalinna näeme mitmeid mošeesid, Sv. Dimitrija kirikut, kuulsat Širok Sokaki tänavat jne. Linna ääres asuvad antiiklinna Herakleia Linkestise varemed. See linn rajati 4. sajandil eKr Makedoonia kuninga Philippos II (Aleksander Suure isa) poolt. Linn sai oma nime mütoloogiast tuttava kangelase Heraklese järgi, keda Philippos pidas oma esivanemaks. Olulise strateegilise punktina sai sellest jõukas linn. Heaolu jätkus ka roomlaste ajal, tänu linna lähedal asuvale Rooma Via Egnatia teele. Rooma ajastust jäid siia mitmed mälestised: termid, basiilikad ja teater, mis mahutas umbes 3000 inimest. Teeme väljasõidu Põhja-Makedoonia kõrgeimasse linna 1350 m kõrgusel asuvasse Kruševosse. Linna mägedest ümbritsetud keskus on säilitanud 19. sajandi ilme. Makedoonlaste jaoks on linn tuntud 1903 aastast lühikest aega eksisteerinud Kruševo vabariigi poolest, mida loetakse iseseisva Põhja-Makedoonia eelkäijaks. Mitmete monumentide hulgas on omapäraseim 1974. aastal valminud Ilindeni ehk Makedoniumi monument. Jõuame tagasi BitolasseSoovijad viiakse minibussiga mägedesse. Paaritunnine matk Pelisteri rahvuspargis Malovište küla juures, mis viib läbi metsa ja üle niitude väikese Sv. Ana kloostri juurde. Saab nautida mägede ilu ja vaikust. Sõit tagasi Bitolasse. Širok Sokaki tänav on üks meeldivamaid võimalusi riigis võtmaks osa makedoonlaste traditsioonilisest õhtusest jalutuskäigust.

5. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame suuruselt teise Makedoonia järve – Prespa järve äärde. Ületame mööda kaunist mägiteed sõites Galitšitsa mäed, mis eraldavad Prespa ja Ohridi järve. Sõidame Albaania piiri lähedal kõrgel järveäärsele kaljule rajatud Sveti Naumi kloostri juurde. Kloostrikiriku hinnaline ikonostaas valmis 1711. a. Kloostri kõrval voolab kaunis allikas. See olevat üks ilusamaid Põhja-Makedoonia kloostreid ning selle rajajaks oli keskajal elanud vaimulik ja õpetlane, vanaslaavi kirjakeele levitaja Naum. Kirikus on väike ruum pühaku hauakiviga. Soovijatele lõunasöök (lisatasu eest, ettetellimisel). Paadisõit allikatel. Teel Ohridisse külastame Kontide Lahes asuvat arheoloogilist kompleksi – eelajaloolise merre ehitatud vaiadel küla rekonstruktsiooni, mis annab aimu Ohridi järve ääres elanud inimeste eluviisist mitu tuhat aastat tagasi. Jõuame Ohridisse. Nii elanike arvu kui meeleolu poolest võib linnakest võrrelda Pärnuga, ainult mereranna asemel uhkeldab Ohrid oma järvega. See, Põhja-Makedoonia kroonijuveel, on ligikaudu kolmkümmend kilomeetrit pikk ja pea kolmsada meetrit sügav. Paarkümmend meetrit läbipaistev Balkani sügavaim mägijärv on kuulus kogu Euroopas. Kuna Ohrid on üks maailma vanimaid järvi, leidub siin ainulaadseid kalu, mida pole kusagil mujal. 1979. a. arvati UNESCO maailmapärandi hulka nii miljoneid aastaid tagasi tekkinud järv kui ka Ohridi vanalinn. Kultuurisõber leiab siit põnevaid ajaloolisi hooneid, ostuhuviline kaubandustänavaid ning romantik idüllilisi järveäärseid tänavakohvikuid. Päikese käes peesitades on end mõnus vahepeal selge ja puhta veega järves värskendada. Majutus järgnevat ööd ****hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Euroopa ühe vanima linna, kõrgetest kaljudest ümbritsetud maalilise Ohridi vanalinn. Makedoonia pärl Ohrid on ilus ja romantiline linn täis ajalugu. Oli Bulgaaria pealinnaks 10.-11. saj. Siin on palju arhitektuurimälestisi, millest vanimad pärinevad 11. sajandist. Paljud linna pühakojad on ehitatud Bütsantsi ajal. Kloostrites on säilinud hulgaliselt vanaslaavikeelseid käsikirju. Ohrid on üks neist keskustest, mis pretendeerib kirillitsa sünnikoha tiitlile. Slaavi tähestiku loojateks peetakse 9. saj. elanud Makedoonia päritolu munkadest vendi Kyrillost ja Metodiost, kelle kaaslased ja õpilased kujundasid Ohridis välja kristliku keskuse. Siin sai koolituse umbes 3000 õigeusu vaimulikku, kes suundusid edasi slaavi aladele kirjasõna levitama. Tsaar Samuil ehitas 10. saj. linna kaitseks künkale 3 km pikkuse ja 16 m kõrguse kindluse. Tänase kindluse tornidest on 18 ja väravatest 4 originaalid. Siit avaneb kaunis vaade üle kogu linna. Vanad majad, munakivist kõnniteed, kitsad tänavad, pisikesed kohvikud, värvilised lilled, rohelised pargid, ajaloolised kirikud – kõik see on omane Ohridile. Linna õitseaegadel oli siin 365 kirikut – üks iga päeva jaoks. Külastame neist 11. saj. varakristliku basiilika varemetele ehitatud Püha Sofia basiilikat, mis rajati Ohridi peapiiskopi pühamuks. Kirik on tuntud oma kaunite freskode poolest. Ohridi vanalinnas näeme ka Kyrillose ja Metodiuse mälestussammast ning u. 2000 aasta vanust antiikteatrit, mis on Ohridi suvefestivali pealavaks. Samuti imetleme erilist Püha Kaneo Johannese kirikut, mis asub kaljunukil ning mille juurest avaneb hingemattev vaade linnale ja Ohridi järvele. Vaba aeg. Õhtuti täitub Ohridi vana ja uut linnaosa ühendav jalakäijate tänav kohalike ja puhkajatega. Restoranides ja kohvikutes nauditakse heatasemelisi makedoonia veine ning maitsvaid roogi.

7. PÄEV

Hommikusöök. Suundume Ohridi järvest väljuva Musta Drimi jõe orgu mööda riigi mägisesse lääneossa. Jõuame Mavrovo rahvusparki, mis on suurim Siia Albaania piirile jääb Korabi mäestik, mille 2764 m kõrgune tipp on nii Põhja-Makedoonia kui ka Albaania kõrgeimaks punktiks. Külastame Sv Jovan Bigorski kloostrit, mis on asutatud 1020. a. Hiljem türklaste poolt hävitatuna taastati see alates 18. saj. keskpaigast ning on praegu üks tuntumaid Põhja-Makedoonias. Kloostri kirik on pühendatud Ristija Johannesele. Selle kõige väärtuslikumaks aardeks on ikonostaas, mille on loonud Petre Filipovski ning mida peetakse üheks parimaks puidust nikerdatud ikonostaaside näiteks. Soovijatele lõunasöök (lisatasu eest, ettetellimisel). Soovijad saavad teha väikese matka Dufi kose juurde. Jõuame Mavrovo veehoidla juurde. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Laskume viljakasse Pologi orgu, mis on albaanlaste peamiseks elualaks Põhja-Makedoonias. Šari mägede jalamil asuv Tetovo on suurimaks albaanlaste linnaks riigis. Linna üks tähtsamaid kultuurilisi ja ajaloolisi ehitisi on varase ottomanide arhitektuuri stiilis rajatud Šarena Džamija ehk Värviline mošee. Mošee ehitati 1438. a. Rexhep Pasha poeg Abdurrahman Pasha laskis selle aga 1833. a. ümber kujundada. Mošee eripäraks on maalitud kaunistused. Abdurrahman Pasha tellis selleks tööks Debari meistreid, kes maalisid ornamente õlivärvidega. Lisaks geomeetrilistele ja lillekaunistustele on ka maastikke. Kaunistuste hulgas on eriti atraktiivne Mekka kujutamine, mis on haruldane ja võib-olla ainuke näide islami prohveti Muhammedi pühamu kohta Kagu-Euroopas. Mägede vahel Treska jõe kallastel asub looduskaunis Matka kanjon, kus on 10 koobast ja mitmed kloostrid. See on Põhja-Makedoonia üks populaarsemaid väljasõidukohti ja sobib oma loodusläheduse ja iluga ideaalselt pealinna lähedale. Soovijatele paadisõit mööda jõge Vrelo karstikoopasse, milles asub ka 15-20 meetri sügavune järveke. Sõit Skopjesse. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

9. PÄEV

Varane hommikusöök. Transfeer lennuväljale. Lend Skopje – Istanbul kl 08.40-11.10, Istanbul – Tallinn kl 15.30-19.05 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 1230 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid koos lennujaamamaksudega 224 € (01.09.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad **** hotellides (2- sed toad) koos hommikusöökidega
  • transfeer lennujaamast hotelli ja tagasi
  • kohalik buss ringreisiks
  • kohalik litsenseeritud giid Põhja-Makedoonias
  • Eestikeelne giid-reisjuht Marko Zanev ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti  palume ISE  teha juurde tervisekindlustus koos  reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (2023 hinnad, võivad muutuda, tellimine ja tasumine enne reisi:

  • 3-ndal päeval veinimõisas lõunasöök ja veinide degusteerimine 19 €,
  • 5-ndal päeval lõunasöök 22 €,
  • 7-ndal päeval lõunasöök 15 €,
  • ühene majutus 196 €.

 

Lendudel teenindab Turkish AirlinesPardal pakutakse tasuta einet ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 30 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga kuni 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

KAASAEV pass (peab kehtima vähemalt 3 kuud alates reisi algusest), mugavad jalanõud, ujumisriided, rannarätik.

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Registreerimine reisile kuni kohti jätkubE-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Sv Spasi kirik Skopjes 120 MKD
Arheoloogia muuseum Skopjes 150 MKD
Köistee Vodno mäele 100 MKD
Stobi arheoloogiline ala 100 MKD
Sv Dimitrija kirik Bitolas 100 MKD
Herakleia Linkestis 120 MKD
Makedoniumi monument 120 MKD
Paadisõit allikatel 5.päeval
Kontide Lahe muuseum 150 MKD
Tsaar Samuili kindlus Ohrid 80 MKD
Sv Jovan Kaneo kirik Ohrid 150 MKD
Sv Sofia kirik Ohrid 150 MKD
Sv Jovan Bigorski klooster 120 MKD
Paadisõit Matka kanjonis 600 MKD

NB! Giid kogub reisi alguses kõikidelt soovitud kohtade summa kohalikus rahas (MKD)

Lõunasöökidele võib arvestada u 10 € väärtuses denaare ühe söögikorra eest (valuuta vahetatakse kohapeal).

Makedoonias on kombeks jätta jootraha kohalikule giidile ja bussijuhile. Selleks võiks arvestada kuni 10 €.

Põhja-Makedoonias kehtib Makedoonia denaar (1 € = 61.50 MKD)

NB! Kohalikku raha saab vahetada kohapeal- palun võtta kaasa sularaha eurodes!

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.