Õppereis Rumeeniasse:  RUMEENIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  kõikidele huvilistele  1.-8. juulil  2024  reisifirma Tensi-Reisid  8-päevase reisi (lennuk/buss kohapeal) Rumeeniasse

 RUMEENIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 10 vaba kohta!

BUKAREST – TRANSFAGARASAN – CURTEA DE ARGES – BALEA LIUSTIKUJÄRV – SIBIU – ALBA IULIA – CLUJ- NAPOCA –SIGHISOARA – VISCRI – BRAN – BRASOV – SINAIA

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas … kl 07.10. Lend Tallinn – Riia kl 09.10-10.00, Riia – Bukarest kl 11.55-14.25. (NB! Kohalikud ajad! Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi). Jõudes Bukaresti tutvume Hrastrau järve ääres asuva Vabaõhumuuseumiga. Selles 1936 aastal rajatud vabaõhumuuseumis on imeline ansambel, mis koosneb rohkem kui 300 hoonest, töökojast, kirikust, tuuleveskist. Neist huvitavamad on Maramuresist pärit tammepuust majad oma kaunite puunikerduste ja laastukatustega, tuulikud Doonau delta aladelt, puukirikud Dragomirestist… See muuseum on Rumeenia rahvusliku arhitektuuri ja rahvuskultuuri heaks illustratsiooniks. Majutus 2 järgnevat ööd ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Päev idamaa väravaks hüütud Bukarestis. Bussiga ülevaatlik linnaekskursioon: Triumfikaar, Võidu väljak, Ülikooli väljak, Kuningapalee… Linna kutsuti kunagi ka Balkani Pariisiks ja aasta-aastalt saab ta juurde lihvi ning uut sära. Suurem osa pealinnast näeb välja pariisimaigulise suurlinnana täis kauneid katedraale, siit leiab ka triumfikaare, rahulikult kulgeva jõe keset linna, palju kauneid parke. Vanalinna arhitektuur on saanud kannatada 1980-ndatel Ceausescu uuenduste käigus, kui lammutati paljud kirikud, kloostrid ja tuhanded majad. Selle uuendamise tulemusena valmis masendavas üksinduses kõrguv üüratu Parlamendipalee, mida peetakse Pentagoni järel maailma suuruselt teiseks hooneks, kus üldpinda on üle 350 000 m². Õhtul jalutuskäik vanalinnas. Bukarest on üle maailma kuulus ka oma restoranide ja klubide poolest. Õhtusöök koos showga Bukaresti restoranis (lisatasu eest, ettetellimisel).

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõit Rumeenia ajaloolisse piirkonda Valahhiasse. Tänapäeval elavad Valahhia mägismaadel ja steppides põhiliselt talunikud. Regioon hõlmab laugeid põllumaid ning on üks Rumeenia peamisi provintse. Valahhia vana pealinn on atraktiivne väike armas Curtea de Argeş. Siin on kaks keskajast pärit kirikut – katedraal ning Biserica Domnească. Viimane sarnaneb kivist kindlusega, olles ühendatud katakombide kaudu lähedal künkal asuva kaitsetorniga. Teekond jätkub mööda Rumeenia kõige kaunimate vaadetega Transfagarasani maanteed, mis läbib Fagarasi mägesid tõustes serpentiinina kuni 2000 m kõrgusele. Sel Rumeenia kuulsamal teel on 27 viadukti ja silda ning riigi pikim teetunnel. Maastik on fantastiline. Näeme mäe tipus asuva Poenari kindluse varemeid. See oli kunagi Draakula residents, millest kolmandik varises kokku 19 sajandi maalihke ajal. Sõidame üle 166 m kõrguse ja 307 m pikkuse topeltkurviga Vidraru paisu, mis on inseneriehituse pärl. Lõunasöök (lisatasu  eest, ettetellimisel). Teekond jätkub Vidraru veehoidla kallast pidi üles mägedesse. 2034 m kõrgusel asuv Balea liustikujärv on tõeline looduslik mälestusmärk – liustikujäänuk. Võimalus matkata mägedes või imetleda kohvikuterrasilt avanevat vaadet. Laskume serpentiinteed pidi alla ja jõuame Transilvaaniasse (lad. k. “metsatagune”), kus elavad inimesed on muistsete daaklaste, roomlaste, sakslaste ja sõjakate ungari hõimude järeltulijad. Piirkond on rumeenia rahva süda ja häll. See on paksude metsade, keskaegsete losside, legendideks muutunud vampiiride ja libahuntide maa. Tänu oma keerdkäikudega ajaloole ja lummavaile mägedele on see tõepoolest üks Rumeenia huvitavamaid piirkondi. Mõned külakesed on nagu linnupesad kõrgete mägede küljes. Metsad vahelduvad põldude, kuldkollaste päevalilleväljade ja hoolitsetud küladega, mis on silmnähtavalt jõukamad kui mujal Rumeenias. Majad on suured ja alati väga korras ning nende uhkuseks on omapärased katused, akendel õitsevad geraaniumid ja ohtralt kaunistatud aiaväravad. Sageli on majade väravaesine ja tagahoov kaetud viinamarjaväätidega. Nii saab viinamari rohkem päikest ja samas varjab hoovi liigse suvise kuumuse eest. Teelt veidi kõrvale jäävad Carta kloostri varemed. Endine tsistertslaste klooster Olti jõe kaldal rajati 13 sajandil ja pühendati Neitsi Maarjale. See mängis omal ajal tähtsat osa Transilvaania poliitilises, majanduslikus ja kultuurielus. Jäeti maha 15 sajandil kui ordu saadeti riigist välja. Klooster oli esimene gooti stiilis ehitus Transilavaanias. Tänapäeval on sellest säilinud varemed ja kiriku kooriosa, mida külaelanikud kasutavad tänini. Sõidame Sibiu lähedal asuvasse väiksesse Sibieli külla, kus kohalikud farmerid valmistavad meile õhtusöögi (lisatasu eestettetellimisel). Õhtul jõuame Sibiusse, mis on tuntud Rumeenia kultuurikeskusena. 2007. a. oli Sibiu koos Luxembourgiga Euroopa kultuuripealinn. Sibiu vanalinn on valitud Euroopa 8 idüllilisema paiga hulka. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Jalutuskäik romantilises Sibius. See suurepäraselt taastatud väikelinn on nagu vabaõhumuuseum oma 14 sajandi ehitustega. Vanalinna arhitektuuris on domineeriv saksa ehitustraditsioon: vana raekoda, Nõukogu torn, katedraal, gildide tornid. Alba Iulia oli Transilvaania vürstkonna pealinnaks, mille Habsburgid muutsid hiljem kindluslinnaks. Siin asuv Katoliku kirik on suurepärane näide Transilvaanias levinud romaani stiilist ja Ühenduse saalis kuulutati 1918. a. välja Transilvaania liitumine Rumeeniaga. Soovijatele lõunasöök (lisatasu eest, ettetellimisel). Sõidame Cluj-Napoca linna, mis on Transilvaania mitteametlik pealinn ja suuruselt teine linn Rumeenias. Cluj-Napoca on tõeline Rumeenia kultuuripealinn oma arvukate galeriide, kohvikute ja festivalidega. Külastame Cluji vabaõhu etnograafiamuuseumit ning jalutame Cluji tänavatel, mille vanalinna võlvitud kangialused meenutavad Torinot, öised laiad kõnniteed Riiat ning rohked kanalid ka Hamburgi. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Täna sõidame kindlusmüüride ja tornitippudega Sighişoarasse, mis kuulub UNESCO Maailmapärandi hulka. Linna on kaitstud võimsate müüridega ja meenutab rüütlilegendi. Sisenedes linnaväravast saame aru, et linn on sajandeid olnud Transilvaania valitsejate asupaigaks. See on Euroopa idaosa kõige paremini säilinud keskaegse arhitektuuriga linn, kus segunevad gooti-, renessanss- ja barokkstiilid. Umbes 90% linnamüürist on säilinud ja see loob unikaalse ajaloolise väärtuse. Linna kitsastel munakivitänavatel jalutades võib tekkida tunne, et olete sattunud ajaloos 400 aastat tagasi. Siin sündis ka Vlad Tepes tuntud kui Draakula. Transilvaanias on palju sakside kindlustatud kirikuid, keskaja hämara maailma mälestisi. Külastame maalilist Transilvaania sakside küla Arhailises Viscri külas, mis on Inglismaa kuninga Charles’i patronaaži all tegutseva Mihai Eminescu poolt ellu äratatud ja kus elatakse loodussõbralikult vanade traditsioonide järgi, on ka kuninga enda maja. Nii külas asuv kindluskirik kui terve küla kuulub UNESCO maailma kultuuripärandisse. Otse Karpaatide jalamil asuv Brasov on üks kõige paremini säilinud tugevate saksa mõjutustega linnu Transilvaanias. Seda kutsutakse hellitavalt Rumeenia Salzburgiks oma vaatamistvääriva keskaegse vanalinnaga. Majutus järgmised 2 ööd vanalinnas ***hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Väljasõit Valahhia ja Transilvaania piiril mäekurus asuvasse väikelinna Brani. Siinset mägede vahel kõrguvat uhket 14. sajandil ehitatud kindluslossi peetakse Vlad Tepesi ehk vürst Draakula residentsiks, ehkki tegelikult elas ja valitses ta suurema osa ajast Sighişoaras. Lossi valitsevad siiani müsteeriumi aura ja legendid. Lossi esmamainimine pärineb 14. sajandist, mil see ehitati eelkõige kaitsekindlustuseks. Aastal 1920 kingiti loss Habsburgide suguvõssa kuuluvale kuninganna Mariele, kes abiellus Rumeenia kuninga Ferdinandiga. Kuninganna Marie kujundas lossi kauniks suveresidentsiks rajades alleesid, veesilmi, terrasse ja teemaja. Lossis on relvade, raudrüüde ja mööbli kollektsioonid. Jõuame tagasi Brasovisse. Jalutuskäik linnas. Kuulus Must kirik on märkimisväärne oma arhitektuuri ja kaunistuste poolest, Rumeenia kitsaim tänav Strada Sforii, gildihoonete tornid… Brasovi tuntuim kaubandustänav on Strada Republicii, kust võib leida laias valikus poode, mis müüvad nii suveniire, ehteid, riideid kui ka antiiki. Kohalike lemmikpaigaks on aga romantiline allee Tampa mäe jalamil. Vana kindlusmüüri äärt mööda kulgev allee sobib ideaalselt väikeseks õhtuseks jalutuskäiguks.

7. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame mägikuurort Sinaiasse, mis on Karpaatia pärl. Sinaia kloostrit, mis oli piirkonna esimene ehitus, kutsutakse ka Bucegi mägede katedraaliks. Klooster asutati 17. sajandi lõpus pärast seda kui Rumeenia vürst Mihai tuli tagasi palverännakult Siinai mäele. Sellest pärineb nimi nii kloostrile kui ka linnale, mis hiljem selle ümber ehitati. Siin tõlgiti piibel 1668. aastal esmakordselt rumeenia keelde. Kloostri väärtuslikumaid juveele on raamatukogu. Soodsa ilma korral tõuseme Busteni tõstukiga 2224 m kõrgusele, kust saame imetleda Karpaatide mägist ilu ning unikaalseid kaljumoodustusi Babele kaljumassiivi tipus. Matk ümbruskonnas. Seejärel külastame Rumeenia kuningate suveresidentsi, kauni looduse keskel asuvat idüllilist saksa uus-renessansi stiilis Pelesi lossi, mis võis omal ajal uhkeldada sellega, et oli Euroopa esimene elektri ja keskküttega loss. Kuningas Carol I käis tihti Sinaia kloostris, talle meeldis väga siinne metsik ja maaliline loodus ning ta otsustas ehitada endale siia lossi. See Euroopa üks ilusamaid losse asub keset suurt inglise stiilis parki. Lossis on 170 ruumi (millest külastada saab vaid kümmet), mis on rikkalikult dekoreeritud eebeni- ja pähklipuu, pärlmutri ja nahaga. Siin on antiikesemeid ning maalide koopiaid, mille originaalid asuvad Bukaresti Rahvuslikus Kunstimuuseumis. Lossis asub ka Louis XIV saal, mille kaunistas noor Gustav Klimt. Lossil on seitse terrassi dekoreeritud kiviskulptuuride, purskkaevude, carrara marmorvaasidega. Rumeenia on iidsete veinitraditsioonidega maa, mille viinamarjakasvatus sai alguse juba rohkem kui 6000 aastat tagasi. Kuigi maailma mastaabis on Rumeenia veini tootmismahtude poolest 13-ndal kohal, ei seosta enamus inimesi seda riiki eriti veini tootmisega. Külastame Casa Colinelori veinimõisat ja maitseme kohalikke veine. Varane õhtusöök veinimõisas (lisatasu eest, ettetellimisel). Sõidame läbi Karpaatide Bukaresti. Öömaja ****hotelli (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg linnas. Sõit Bukaresti lennujaama. Lend Bukarest – Riia kl 15.10-17.40, Riia – Tallinn kl 20.05-20.55 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 1370 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid ja lennujaamamaksud  51 € (.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad *** ja **** hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • kohalik buss ringreisiks ja transfeer lennujaam-hotell
  • kohalik inglisekeelne giid
  • giid-reisijuht Marko Zanev ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palume ISE  teha juurde  tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega

 

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi)

  • eisel päeval 3-käiguline õhtusöök (joogid hinnas) koos showga Bukaresti restoranis 30 €,
  • lõunasöök 3-ndal päeva 18 €,
  • lõunasöök 4-ndal päeval täpsustamisel,
  • õhtusöök 3-ndal päeval külas (joogid hinnas)+ folk show 38 €,
  • Brani kindluse sissepääs 12 € / 9 € pens 65+  / 7 € 7-18 a ja õpilased 19-26 a,
  • Pelesi loss 11 € / 6 € pens 65+ / 3 € 7-18a ja õpilased 19-26a,
  • Casa Colinelori veinimõis 20 € + varane õhtusöök 20 €,
  • ühene majutus 328 €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv ID-kaart või EV pass, mugavad jalanõud, ujumisriided, päikesekaitsevahendid.

Lendudel teenindab AirBaltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni 24. märts: E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Täiskasvanud Pens. 65+ Õpilased
Bukaresti Vabaõhumuusum 30 RON 15 RON 8 RON
Parlamendipalee 60 RON 30 RON (19a.-26a.) / 20 RON (7a.-18a.)
Curte de Arges 3 RON
Carta kloostri varemed 8 RON
Brasovi must kirik 20 RON 15 RON 10 RON (7a.-18a.)
Busteni köistee (edasi-tagasi) … RON
Sinaia klooster 7 RON

NB! Piltide tegemise eest lossides tuleb maksta lisatasu (umbes sama hind kui piletil).

Rumeenias kehtib kohalik raha leu, soovitame raha vahetada Eestis. Rumeenias eurosid vahetades on enamasti vaja passi (ID kaarti ei aksepteerita) 1 € = u 4,3 leu (RON)
*Rumeenias on kombeks teenindajatele anda jootraha.

 

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.