Õppereis Santorinile: SANTORINI JA KREEKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM


Koolituskeskus Vilko MÜ vahendab kõikidele huvilistele 17.-24. september 2022  reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (lennuk) Santorini saarele

SANTORINI JA KREEKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 1 vaba naiskoht!

Legendid teavad jutustada, et Santorini oli väike kamakas maad kingituseks argonautidele merejumala Tritoni enda poolt. Santorini on kuulus oma imekaunite vaadete, Oia linnakese päikeseloojangute (mis pidavat olema kauneimad Kreekas), ja Thira linna poolest. Oma tänapäevase kuju sai saar võimsa vulkaanipurske tagajärjel, mis hävitas Minose kultuuri. Santorinit ääristavad imelised musta, valge ja punase liivaga rannad ning saarele annavad kordumatu ilu siniste katuste ja valgekslubjatud seintega majakesed. Santorinit peetakse üheks kauneimaks saareks maailmas. See on õnnelik saar, kus pakutakse päikest, puhast merevett, häid sööke ja meelelahutust.

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas infoleti vastas oleva laua juures  kl 08.45. Lend Tallinn-Riia kl 10.45-11.35; Riia-Thira Santorini kl 14.30-18.00 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi). Transfeer Kamari kuurortisse. Majutus kõik 7 ööd teie poolt valitud hotellis (2-sed toad).


2. PÄEV

OIA, FIRA

Hommikusöök. Sõidame Santorini ilmselt kõige tuntumasse paika, kõikidelt postkaartidelt tuntud Oia linna. Kaljuserval rippuvasse Oiasse viib maaliline tee, mida ühelt poolt palistavad kaljud ja teiselt poolt meri. Küla on ehitatud traditsioonilisel viisil – siniste kuplitega kirikud vahelduvad ümarate katustega elumajadega, millest osad on ehitatud kaljusse uuristatud niššidesse. Valgekslubjatud majadele annavad kontrasti sinised aknaraamid ja uksed. Paljud kunstnikud on aegade jooksul Oiasse armunud ning siia elama asunud. Seetõttu leiab siit palju kunstigaleriisid. Jalutuskäik linnas. Santorinil on palju kohti, kust teha imelisi pilte saare unikaalsest maastikust. Edasi suundume pealinna Fira (Thira), mida võib pidada omaette nähtuseks. Traditsioonilised Kreeka väikesed majad, siniste kuplitega kirikud, päikesevalgusest üleujutatud rõdud, astmelised tänavad ja kõige selle taustaks ümber musta vulkaanisaare voogav lõputu sinine meri. Fira on ehitatud kunagise vulkaani kraatri äärele ning piltlikult öeldes ripub kraatri kohal. Pole midagi hingekosutavamat, kui istuda mõnel kraatri serval „rippuval“ terassil, nautida head sööki ja jooki ning lasta silmadel puhata kirgassinisel Vahemerel. Vaba aeg jalutuskäiguks Fira kitsukestel tänavatel, et nautida imelisi vaateid. Lummavale loodusvaatele lisavad põnevust hiiglaslikul kaljurahnul asuvad Scarose kindluse varemed. Sõit tagasi hotelli. Vaba pärastlõuna puhkuseks.


3. PÄEV

PROHVET ELIASE KLOOSTER, AKROTIRI

Hommikusöök. Sõidame Santorini kõrgeimale mäele, mis on oma nime saanud sinna 1712. a. ehitatud Prohvet Eliase kloostri järgi. Tee 565 m kõrgusele mäele kulgeb läbi viinamarjaväljade ja pakub kauneid panoraamvaateid. Sadu aastaid oli Eliase klooster saare tähtsaim ja rikkaim usukeskus. Majandusliku edu kindlustas kloostri oma laevastik, mis võimaldas kaubelda Egeusel ja kohati üle terve Vahemere. Suundume edasi saare lõunaossa. Akrotiri on üks vanemaid eelajaloolisi asulaid Egeuse mere saartel. Esimesed asukad saabusid siia vähemalt 6000 aastat tagasi. Külastame Akrotiri arheoloogilist ala, kus tutvume 3500 aastat laava all olnud iidse linna ja Minose kultuuri tippsaavutustega. Linna kõrget arengut tõestavad haruldaselt hästi säilinud drenaažisüsteemid, mitmekorruselised keerukate konstruktsioonidega ehitised ning kunstipärased seinamaalid. Maalidelt on näha, et kodudes leidus kaunist mööblit ja hinnalisi nõusid, millest suur osa võis pärineda ka kaugetest maadest. Linn jäeti maha pisut enne suurt vulkaanipurset 16.saj eKr. Pidevad maavärinad olid inimesi nii palju hirmutanud, et koliti ümber uutele asumaadele. Paks laavakiht kattis kogu linna aastatuhandeteks, konserveerides selle tulevastele põlvedele. Väljakaevamistel päevavalgele toodud hinnalised leiud on täiustanud meie ajalootundmist samaväärselt Pompeji’ga. Sõit tagasi hotelli.


4. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS, soovijatele PÄIKESELOOJANGU KRUIIS

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatega läheme pärastlõunal päikeseloojangu kruiisile (lisatasu eest). Transfeer viib meid Athiniosi sadamasse, kust väljub purjelaev “Afroditi” Santorini kaldeerasse. Just merelt avanevad kõige suurejoonelisemad vaated värvilistele kaljudele, mille tipus asuvad valged linnad justkui lumemütsid. Suuremad naabersaared moodustavad koos Santoriniga ühtse ringikujulise laguuni, mis on jäänuk iidsest vulkaanist. Esimese peatuse teeme punakspruuni kivimiga Nea Kameni saarel, kus siiani tegutseb aktiivne vulkaan. Vaba aeg saarel ringi vaatamiseks, soovijad saavad tõusta Nea Kameni tegevvulkaani tippu kraatrite vahele, kust avaneb suurepärane vaade Santorini peasaare dramaatilisele kaljurannikule. Edasi suundume Palea Kameni saarele, mille kuumalt põksuv maapõu endast kuumaveeallikatega märku annab. Peatus kuumaveallikates suplemiseks (sinna pääseb vaid laevalt ujudes). Seejärel sõidame Thirassia saare lähistele, kus meri on alati rahulik. Seejärel jätkub sõit Oia lahte, kus naudime päikese aeglast laskumist kustunud vulkaani kõrgete servade taha, Oia ja Fira külade valgete majade seinad värvuvad punastes, oranžides toonides. Päikeseloojangu ajal pakutakse suupisteid ja veini.


5. PÄEV

MESA GONIA, PANAGIA, MESARIA, PYRGOS

Hommikusöök. Tutvume Santorini igapäevaeluga ja heidame pilgu väikeküladele. Külakesed asuvad enamasti kõrgel kaljul. Ekseldes valgete tänavate, arvukate treppide ja romantiliste sisehoovide labürindis jõuab varem või hiljem terrassile, kus igas ilmakaares paistab meri. Käime Mesa Gonias, külas, mis sai 1956. a. maavärinas kõvasti kannatada ja kust suur osa elanikke on ümber asunud Kemarisse. Tänaselgi päeval luusivat mööda tühje tänavaid enamasti vaid kummitused ja seetõttu kutsutakse Mesa Goniat ka kummitustekülaks. Siiski viimastel aastatel on hakatud küla ka osaliselt taastama ja vaatamist väärib siinne traditsiooniline arhitektuur. Mesa Gonia tähtsam vaatamisväärsus on 12.saj. algusest pärinev Panagia Episkopi kirik. Kreeklased nii saartelt kui mandrilt käivad siin palvetamas ja peavad Panagia Episkopit rahvusliku identiteedi üheks aluseks. Aastasadade jooksul on kirik üle elanud mitmeid vallutusi, katastroofe, tulekahjusid ja maavärinaid ning imekombel siiski suuremate purustusteta pääsenud. Justkui kaitseks Neitsi Maarja isiklikult seda paika. Edasi suundume aedadest ja viinamarjaistandustest ümbritsetud Messaria külla. Siinsed inimesed elatuvadki põhiliselt põllumajandusest, eelkõige veinitootmisest. Paari viimase aasta jooksul on Messariasse hakanud kerkima luksuslikud villad ja mitmesugused poekesed. Teeme peatuse Santorini kõige kõrgema mäe tipus asuvas Pyrgose külas, kust avanevad imelised vaated tervele saarele kuni Oiani välja. Siin on suurepärane vana külakeskus oma traditsiooniliste elamute, bütsantsiagsete kirikute ja veneetsiaaegse kindlusega mäetipul. Kuni 1800-ndate aastate alguseni oli Pyrgos saare pealinnaks. See paik kuulutati juba 1995 aastal kaitsealuseks. Kogu küla on muinasjutuline ja iga käänaku taga on väikesed ja imearmsad tänavad. Aeg lõunasöögiks.


6. PÄEV

MEGALOCHORI, EMBORIO, PERISSA

Hommikusöök. Ka täna jääb meil aega väikekülade jaoks. Megalochori piirkond hõlmab suurt Santorini edelatasandikku. Siit on leitud tõendeid eelajaloolise asustuse kohta Küklaatide perioodist. Viinamarjaistandustest ümbritsetud Megalochori on üks tüüpilisemaid ja maalilisemaid külasid saarel. Selle olemasolu on registreeritud juba 17 sajandil. Ajalooliste häärberite ja vanade traditsiooniliste majade tunnuseks on kõrged seinad, siseõued ja täispuidust ustega sissepääsud, et kaitsta rüüstavate piraatide eest oma peret. Küla keskväljakult keerleb kõikidesse suundadesse munakivisillutistega käänuliste tänavate rägastik. Los Atlantise muuseumis  on võimalik ajas tagasi rännata väga-väga kaugele. Siin on võimalik „reisida“ läbi Kreeka ajaloo, mütoloogia, filosoofia ja geoloogia. Saab tutvuda Santorini Minose  ajaloo ja Atlantise müüdiga. Vaadata Santorini saare geoloogilise arengu holograafilist esitust eelajaloolistest aegadest kuni tänapäevani. Kreeka filosoof Platon ärkab ellu animeeritud hologrammis. Rääkige temaga ja küsige temalt tema filosoofia ja teooria kohta, et Santorini võib olla Atlantise müüdi päritolu. Muuseumis saab kõigi oma meeltega läbi elada 9D- kogemuses maavärinat,  tsunamit ja vulkaanipurset, mis viis Atlantise hävinguni. Saare lõunaosa keskel asuv kaunis Emporio on Santorini suurim küla. See on ehitatud Profitor Iliase mäe jalamile. Küla sai endale nime Empori (kaubandus), kuna oli vanasti kaubanduskeskuseks. Rahulik asula ilusate majade ja hoovidega. Siin asub ka üks viiest keskaegsest Santorini kindlustatud lossist oma Nimborio vahitorniga, mida kasutati ka varjupaigana. Lähedaloleva Gavrilose mäe otsas näeme kaheksat traditsioonilist tuuleveskit. Külade tuuri lõpetame Perissa rannikukülaga, kus soovijad saavad minna sööma ning ujuma. Perissa sügava tumesinise veega Sinilipu randa peetakse Santorinil parimaks ja siin on ka kõige mõnusam must laavaliiv. Teel tagasi meie hotelli külastame Hatzidakis Wineryt. Kuuleme ja näeme, kuidas siinsel vulkaanilisel saarel kasvatatakse viinamarju ning degusteerime veine. Soovijad saavad kohalikku toodangut kaasa osta.


7. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Vahelduseks võib sõita veetaksoga naaberkülla ilusasse liivaranda ujuma ja lõunat sööma.


8. PÄEV

Hommikusöök. Ennelõuna puhkuseks. Hotelli toad tuleb vabastada kl 12.00 (asjad saab jätta hotelli hoiuruumi). Transfeer lennujaama. Lend Thira Santorini-Riia kl 18.45-22.15; Riia-Tallinn kl 23.15-00.05 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.


 

REISI MAKSUMUS: 1290 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui  4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid  koos lennujaamamaksudega 29 € (17.11.2021 seisuga, võivad muutuda)
  • öömajad  *** hotellis koos hommikusöökidega(2-sed toad)
  • transfeer lennujaam-hotell-lennujaam
  • ekskursioonid litsenseeritud kohaliku giidi ja eestikeelse tõlkega
    • Oia, Fira 2. päeval
    • Prohvet Elias, Akrotiri jt 3. päeval
    • Mägikülad 5. ja 6. päeval
  • Kreekas elanud, keelt ja kultuuri hästi tundev eestikeelne giid-reisijuht Vaike Liivamäe
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti palun  ISE  teha tervisekindlustus koos reisitõrke ja covidkindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- hinnad 2021.a. seisuga):

  • päikeseloojangukruiis 42 € (hind sisaldab ka transfeere),
  • ühese toa lisatasu u 300 €.

Kamari on Santorini kõige suurem kuurort saare idarannikul. Siin leidub palju erinevaid tavernaid, restorane, poode ja ajaveetmiskohti. Kamari teeb populaarseks siinne lai ja pikk tumeda liivaga rand ning puhas meri. Santorini on hästi tilluke saar. Sõiduaeg lennujaamast Kamarisse u 20 min, kõige kaugem vaatamisväärsus ekskursioonidel (Oia) asub kuurortist 30 minutilise sõidu kaugusel.

3* Blue Sea hotell koos h/s https://www.blueseasantorini.gr/

Hotell asub keset palmipuude aeda ning siin on välibassein ja küklaadide stiilis baar. Hotell pakub privaatse rõduga majutust. Kamari musta liivaga rand on 170 meetri kaugusel. Hotellitoad on valgusküllased ja konditsioneeriga ning kõigis neis on vannituba. Lisaks on kaabeltelevisioon. Hotelli siseruumides asuvas baaris saab nautida jooke ja kokteile. Teine baar asub basseini ääres ning seal serveeritakse hommikusööki. Hotelli lähedal on hea restoran ja minimarket ning bussipeatus. Jalutuskäigu kaugusel asub promenaad restoranide ning baaridega.

KAASAEV pass või ID-kaart, ujumisriided, rannarätik, mugavad jalanõud ekskursioonidel käimiseks. Kirikute-kloostrite külastamisel peavad naistel olema kaetud põlved ja õlad, meestel jalas pikad püksid!

06.05.2022 seisuga reisil koroonaga seotud piiranguid ei ole.

Lennul teenindab Air Baltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 20 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg.

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni 31. juuli E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2021. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Veinikoja külastus + 3 veini degustatsioon 18 €
Akrotiri arheoloogiline ala (kohaliku giidiga) 12 €
ökoloogiamaks vulkaanile kõndima minnes 5 €
Los Atlantise muuseum 12 €
veetakso hind 5 €

Kreekas on kombeks jätta kohalikule giidile ja bussijuhile jootraha, selleks võiks arvestada 15 €.

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2021. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.