Õppereis Rhodosele: RHODOSE JA KREEKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MÜ vahendab kõikidele huvilistele 31. mai- 7. juuni 2021  reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (lennuk) Santorini saarele

 

RHODOSE JA KREEKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Rhodose saar on olnud Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika teede ristumispunktiks juba aastatuhandeid. Pikk ajalugu on rikastanud saart paljude erinevate keelte, kultuuride ja arhitektuuridega, andes saarele mitu erinevat nägu. Saare esimest kuldajastut tähistab 7 Antiikaja Maailmaime hulka kuulunud Rhodose koloss – päikesejumal Heliost kujutav hiigelkuju, mis seisis sadama sissepääsu kohal. Templirüütlite pagendamine Euroopast tõi saarele kaasa teise õitsenguperioodi, mis kestis 200 aastat. Siin seadsid end sisse Hospidaliidi Ordu rüütlid ning Rhodose pealinn muudeti kristliku maailma tugevaimaks bastioniks. Pärast rüütlite lahkumist on tasapidi ilmunud Türgi mõjud – mošeed, bazaarid, türgi-pärased dekoraviivsed elemendid keskaegsetel hoonetel ja Ottomani arhitektuuri omapärane sulam Vahemere kliima ja Kreeka pärandiga. Selle kõige kõrval on häirimatult kulgenud kreekapärane elustiil rannikuäärsetes külades, kus au sees on värsked mereannid, kohalik ouzo ja vein ning päikesevannid.

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas infoletist vasakul oleva kassa juures kl 13.00. Otselend Tallinn-Rhodos kl 15.00-18.50 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli Rhodose pealinnas. Majutus järgnevad 7 ööd Rhodose linnas ***hotellis (2-sed toad). Hotell asub linna vaiksemas osas, 250 m rannast ja umbes 1 km kaugusel kesklinnast.

2. PÄEV

RHODOSE LINNAEKSKURSIOON (hinna sees)
Hommikusöök. Rhodose linnaekskursioon. Alustame linna vanimast osast, kreeklaste poolt u 4. saj eKr rajatud Akropolisest. Kunagise linna tähtsaima osa moodustasid rohked pühamud, suured templid, avalikud hooned ja maa-alused kultuspaigad. Ekskursioon viib meid edasi UNESCO Maailmapärandi nimekirja kuuluvasse keskaegsesse vanalinna. Väga hästi säilinud Rhodose linnamüür on parim näide 14.-15. saj Vahemere-äärsetest kindlustussüsteemidest. Massiivne müür on 4 km pikk ja nii lai, et rüütlid said seal omal ajal nii valvet pidada kui ka vajadusel ründajaid tagasi lüüa. Vanalinna pääseb läbi võimsate bastionite, sildade ja vahitornidega kaitstud väravate. Akropolisest sadamasse viival 600 m pikkusel Rüütlite tänaval näeb Rhodose hiilgeaja tõelist suursugusust. Hospidaliitide Ordule kuulunud kõrgetes kivihoonetes asusid ordusse kuulunud rahvuste esindused, mida saart külastanud rüütlid said kasutada ajutiste residentsidena. Uhkemad hooned on veel endine Suurmeistri palee, Hospidal, kus praegu asub Arheoloogiamuuseum, ja Suleiman Suure mošee. Jalutuskäik ja vaba aeg vanalinna kitsastel munakivitänavatel, mida ääristavad väiksed bazaari-stiilis poekesed, kus lisaks riietele ja nahatoodetele müüakse ka kohalikku käsitööd.

3. PÄEV

VÄLJASÕIT IDARANNIK (hinna sees) – SEITSME ALLIKA ORG, LINDOS
Hommikusöök. Väljasõit Idarannikule. Sõidame mööda ranniku-äärset teed läbi väikeste külade ja kuurortite. Jõuame Rhodose võluva looduse ühte kaunimasse paika – Seitsme allika orgu. Suvise kuumuse ja päikesekiirguse eest varjatud metsatukk on tõeline oaas. Puust sillad viivad üle vulisevate jõgede, metsaradadel jalutavad ringi värvilised paabulinnud ja pardid ning tiikides elutsevad kilpkonnad, angerjad, krabid ja haruldased Gizani kalad, kes elavad ainult Rhodose mägijõgedes. Loodushuvilised võivad otsida maa-aluseid allikaid, jalutada mööda jalakäijate rada läbi koobaste ühest orust teise. Suundume edasi lõuna poole. Tänapäeval on Lindos mäe jalamil asuv kaunis valgeksvõõbatud majadega väikelinn, mida aga troonib järsu kalju tipus meenutus kuulsusrikkast möödanikust – antiikaegne akropol. Lindos on Rhodose suurim ja kõige paremini säilinud antiiklinn, mille kuldajastu jäi 2600 aasta tagusesse aega. Tolle aja kaubanduse ja sõjalise võimu kohta annavad tunnistust Lindose paljud kolooniad, millest tähtsamad olid Napoli Itaalias ja Gela Sitsiilias. Lisaks sellele muutus linn pikkadeks aegadeks ka kunstide ja kultuuri mekaks. Siit oli pärit akulptor Charis, kes püstitas pealinna ühe Antiikaja Seistmest Maailmaimest – Rhodose kolossi. All-linnas domineerivad lumivalged majad ja kitsad munakivitänavad, laevaomanike paleed ja tillukesed Bütsantsi kirikud. Autod siia ei pääse, jalavaeva lihtsustamiseks võib võtta eeslitakso. Käime akropolisel, jalutame linnas. Soovijad saavad minna ujuma või proovida kohalikke hõrgutisi mõnes mereäärses tavernas. Sõit tagasi pealinna.

4. PÄEV

VÄLJASÕIT FILERIMOS JA VÄIKELINNAD (hinna sees) – FILERIMOS, EMBONA, SIANNA, MONOLIHTOS
Hommikusöök. Väljasõit Rhodose kaunitesse väikelinnadesse, kus näeme saare tegelikku igapäevaelu ja tutvume kohaliku käsitöö, toodangu, hõrgutiste ja delikatessidega. Lühikese sõidu kaugusel pealinnast asub Filerimose mägi. Külastame antiiklinna Ialysose varemetele ehitatud kloostrikompleksi. 15. saj rajatud klooster on teistest kreeka pühamutest oluliselt erinev – gooti stiilis massiivne kivihoone koos uhke kellatorniga. Kabeli juurest viib Filerimose läänetippu varjuline allee – Kolgata tee, mida ääristavad Kristuse kannatusi kujutavad pühamud ja pronksreljeefid. Rada lõpeb 18m kõrguse risti juures, kust avaneb suurepärane vaade saare põhjarannikule üle roheliste mäenõlvade ja orgudesse pikitud külade. Embona on Rhodose kuulsaim veinitootmispiirkond. Augusti lõpus algav viinamarjade korjamise hooaeg muudab muidu rahuliku küla mõnusalt sumisevaks. Kitsastele tänavatele on kuhjatud viinamarju täis korvid ja iga vähegi suuremat siseõue katab marjade vaip, mis päikese käes peagi rosinate mereks muutub. Vaatame ühte kohalikku veinikeldrit ja kuuleme, kuidas siinkandis traditsiooniliselt veini tehakse ning proovime ka maistet. Soovijad saavad lemmiksorte kaasa osta. Sõidame edasi sisemaale saare kõige kõrgemate mägede vahele. Tõuseme Akramiti mäe jalamile, ühele poole mägiteed jäävad rohelise metsaga kaetud nõlvad ja orud, teisele poole sinine meri, mida kaunistavad pärlikeena rannikust eemalduvad saared. 450 m kõrgusel läbime valgeksvõõbatud majadega Sianna mägiküla, mida peetakse Rhodose meepealinnaks. Mitmekesine taimestik võimaldab toota erakordselt kvaliteetset mett, mis lõhnab tugevasti tüümiani ja teiste maitsetaimede järgi. Peatuskohas saab proovida traditsioonilist jooki souma ning kohalikku toodangut müüvatest poodidest kaasa osta mett ja kreeklaste lemmikjooki ouzo’t. Vaba aeg lõunasöögiks. Järgmise peatuse teeme Monolithoses keskaegse kindluse jalamil. Soovijad saavad ronida mööda kitsaid tänavaid võimsa kindluse müüride vahele, kust avanevad imekaunid vaated ümbritsevatele mägedele ja Vahemere rannikule. Sõit tagasi pealinna.

5. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS
Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks.Liinibussiga pääseb Kallithea linna, mis on juba iidsetest aegadest tuntud tervendavate allikate asukohana. Soovijad saavad külastada Itaalia arhitekti Pietro Lombardi poolt projekteeritud SPA-kompleksi, mida peetakse 20. saj alguse üheks arhitektuuripärliks. Ainulaadne kombinatsioon loodusest, arhitektuurist ja ajaloost viib külastajad möödunud aegadesse, kui luksus oli siin elustiiliks. Võrratud mosaiigid, kupliga rotund, kus voolas tervisevesi, sammaskäigud, värviliste bugenvilleatega kaunistatud valged terrassid sügavsinise mere taustal….Soovijad saavad Kallitheast võtta takso ja sõita Rhodose ühe kõige kaunima ranna juurde, mida kohalikud kutsuvad Anthony Quinni laheks. Smaragtrohelise veega lahte piiravad tumedad vulkaanilised kaljurahnud ja mägedest kuni veepiirini laskuvad männisalud. Siinsel rannal on filmitud Hollywoodi kassahitt „Navarone kahurid“ peaosas Anthony Quinn, kes pärast filmivõtteid ostis siia suvekodu. Võimalus ujuda.

6. PÄEV

VABA PÄEV või soovijatele SYMI SAAR
Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele merereis Symi saarele (lisatasu eest). NB! Väljasõidu toimimune sõltub ilmastikuoludest. Öeldakse, et Symi saare sadam on üks kaunimatest kogu Kreekas. Neoklassitsistlike värviliste majadega ääristatud rannikut piiravad kahest küljest järsud tumedast kivimist kaljud. Sada aastat tagasi oli Symi üks riigi rikkamatest saartest, kui siin elasid ja toimetasid jõukad veinitöösturid ning käsnamüüjad. Looduslik Symi käsn on praegugi maitseainete ja vürtside kõrval kõige tuntum kaup, mida suveniirina siit kaasa osta. Vaba aeg jalutuskäiguks, suveniiride ostmiseks ja lõunasöögiks. Pärastlõunal laevasõit Panormitisesse. Saare tilluke linn asub mägede ja männimetsade poolt varjatud lahes, mida troonib Püha Miikaeli veneetsia-stiilis klooster koos väidetavalt maailma kõrgeima barokse kellatorniga. Saarel jääb piisavalt aega, et külastada uhkete ikoonidega kloostrikirikut, liivarannal päikest võtta ja ujuda. Laev jõuab tagasi Rhodosele õhtul.

7. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS
Hommikusöök hotellis. Vaba päev puhkuseks.

8. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks. Transfeer lennujaama. Otselend Rhodos-Tallinn kl 19.50-23.40 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1040 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui  4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

    • lennupiletid otselennule Tallinn-Rhodos-Tallinn koos lennujaamamaksudega (võivad muutuda),
    • transfeer lennujaamast hotelli ja tagasi,
    • majutus *** hotellis koos hommikusöökidega (2-sed toad),
    • ekskursioonid kohaliku litsenseeritud giidi ja eestikeelse tõlkega:
      • Rhodose linnaekskursioon 2. päeval,
      • Seitsme allika org ja Lindos 3. päeval,
      • Filerimos ja Rhodose väikelinnad 4. päeval,
  • Eestikeelne giid-reisijuht
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti palun  ISE  teha tervisekindlustus ja soovitavalt koos reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- hinnad 2020.a. seisuga):

  • merereis Symi saarele à 48 € (toimub, kui soovijaid on vähemalt 10),
  • ühene majutus u 140 €.

Hotell 3* asub Rhodose linnas, vaiksemas piirkonnas. Randa 250 m, kesklinna 10 min jalutuskäik. Tubades on rõdu, sateliit TV, külmkapp, vann või dush ja föön. Hotelli territooriumil asub bassein koos päikesevõtu alaga. Rand on kivine, läheb ruttu sügavaks. Laine võib olla kõrge, kui tuul puhub merelt. Tuulevaiksem rand on teisel pool linna (u 1,5 km).

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Mais on keskmine päevane õhtutemperatuur u 23-25°C, vesi u 20-22°C.

KAASA: EV pass või ID-kaart, mugavad jalanõud, ujumisriided, rannarätik. Kuna rand on kivine, siis kindlasti kaasa rannajalanõud, neid müüakse väga soodsalt ka kohapeal igas marketis. Siilikesi ei ole.

Tšarterlend. Lendudel teenindab SmartLynx. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 15 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 45x35x20 cm ja kaaluga 5 kg. Pagasireeglid https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

 

Soovijatel palun registreerida kuni 30. aprill: E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2020. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Rhodose arheoloogiamuuseum 8 €
Rüütlite palee 6 €
Akropol Lindoses 12 €
Eeslitakso 6 € suund
Filerimos 6 €

Kreekas on kombeks jätta kohalikule giidile ja bussijuhile jootraha, selleks võiks arvestada 15 €.

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2020. a. sügise seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.