Õppereis Rootsimaale: ROOTSI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ  vahendab kõikidele huvilistele 3.-7. juunil 2024  reisifirma Tensi Reisid  5-päevase reisi (laev, buss) Rootsimaale (8 AT)

 

ROOTSI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 6 vaba kohta!

Sama reis toimub ka 15.-19.07 – 9 vaba kohta!

Selleks, et minna otsima päris Rootsit, tuleks sõita Stockholmist kaugemale. Külastame Rootsimaa kaunimaid losse ja väärika ajalooga linnu ning teeme reisi otse Rootsimaa südamesse – just nii kutsuvad Dalarna maakonda rootslased.

1. PÄEV

Väljasõit Tartust kl. 14.30 Vanemuise alumisest parklast, tallinlastega kohtume Tallinna sadamas D-terminali ees parklas meie bussi juures 17.00. Tallinki laev väljub Stockholmi kl. 18.00 (NB! Väljasõiduajad võivad muutuda, palun kontrollige enne reisi). Mõnus õhtu laevas, laulame karaoket, õnnitleme tähtpäevalisi, head tantsumuusikat mängitakse hiliste öötundideni ja keskööshow teeb tuju heaks. Ööbimine B-klassi 4-ses kajutis.

2. PÄEV

Soovi korral rikkalik hommikusöök laeval rootsi lauas (lisatasu eest, ettetellimisel). Kl 10.30 kohaliku aja järgi saabume Stockholmi. Alustame teekonda Rootsimaa südamesse, “kõige rootsilikuma Rootsi” suunas. Paik, mis ühe maa identiteedile nii tugeva pitseri on vajutanud, saab mõistagi olla ainult eriline. Ja et tee ikka kiiremini kulgeks, räägime Rootsimaast ja rootslastest. Dalarna tähendab tõlkes orgude maad ja viitab kahele jõele, mis moodustavad Ida- ja Lääne jõeoru. Dalarnat peetakse kõige rootsilikumaks maakonnaks. Siin elatakse nagu muinasjutus… Maastik on täis tuhandeid lopsakate aedade rohelusse uppuvaid punavalgeid majakesi suvetuules lehvivate pitskardinate ja aknalaual ontlikult ritta sätitud pelargoonipottide roduga. Külakesed otsekui võistleksid omavahel lillekompositsioonide ilu, jaanipäevaks püsti aetavate meiupuude kõrguse ja pärgade rohkuse poolest. Külastame Stabergi mõisat. Uhke 18. sajandi stiilis restaureeritud kompleks toreda barokkaiaga annab ettekujutuse, mismoodi jõukate mäemeeste elamised välja nägid. Giidituur mõisas ja lõunasöök. Jätkame teekonda ningsõidame läbi Falunist, linnast, kus asunud vasekaevanduse tõttu sai võimalikuks Rootsi suurriigiks kujunemine. Eestlastele on linn tuntud eelkõige suusalinnana, sest Falunis on peetud mitmeid suusatamise maailmameistrivõistluseid. Kaevanduslinna ajalugu meenutavad tänaseni säilinud tillukesed üksteise kõrvale pikitud rootsipunased majakesed, kunagised kaevandustööliste eluasemed, mille kõrvale on rajatud ka uusi, sarnases stiilis ehitisi. On olemas isegi ütlus, et kui te pole näinud Faluni vasemäge, pole te näinud Rootsit. Alates 17. sajandist vermiti siinsest vasest nii Inglismaa, Hollandi, Venemaa, Hispaania kui ka paljude teiste riikide vaskmündid. Sõidame idüllilisse järveäärsesse Sundborni külla. See on osake Dalarana tõelisest olemusest, see on Rootsimaa, mida oleme harjunud nägema postkaartidelt. Külastame kunstnik Carl Larssoni perele kuulunud majakest Väikest Hyttnäsi. Traditsioonilises Rootsi talupojastiilis kodu interjööris on kasutatud rustikaalset mööblit, kodukootud tekstiile ja rahvuslikke mustreid. Larssonite kodu rõõmu ja õnne on tunda kunstniku raamatuillustratsioonide igast pintslitõmbest. Võib-olla just see on põhjus, miks sisekujundajad ammutavad endiselt inspiratsiooni Carli ja Karini idüllilisest Rootsi kodust. Meie ööbimiskoht asub Siljani järve kaldal asuvas Tällbergis, kus on säilinud palju traditsioonilises Dalarna stiilis puumaju. Ööbime Villa Långbergsis (2-sed toad). Ühine õhtusöök

3. PÄEV

Hommikusöök. Siirdume sügavsinise Siljani järve idakaldal asuvasse RättvikiSiljani järv sündis miljoneid aastaid tagasi meteoriidi kukkumise tagajärjel. Uudistame Siljani rannal asuvat kaunil neemel asuvat Rättviki kirikut ning kunagisi kirikuliste hobusetalle – neid on siin säilinud koguni 87, vanimad neist pärinevad 1470.aastatest! Vanade aegade meenutuseks korraldatakse siin igal aastal kirikupaatide võistlusi. Sõidame Nusnäsi. Just siin on sündinud “kõige rootsilikum asi terves maailmas” – kuulus Dalarna puuhobune. Lihtsale talulaste mänguasjale andis tänapäeval tuntud erksavärvilise väljanägemise puruvaese Olssonite pere vanim poeg Anders. Astume sisse puutöökotta, kus saame oma silmaga kaeda, kuidas kohalike meistrite kätetööna valmivad kuulsad Dalarna puuhobused. Jõuame välja Siljani järve põhjakaldale Morasse, linnakesse, mis on tuntud muuhulgas Vasaloppeti ja kellameistrite poolest ja mõistagi ka seetõttu, et siin sündis ja rajas oma kodu Anders Zorn, üks rootsi nimekamaid kunstnikke, kelle maalid, graafika ja skulptuurid on kogunud tuntust ka kaugelt väljaspool kodumaa piire. Anders Zorn oli maailmanimi juba oma eluajal, ta lävis ühiskonna koorekihiga ning Zorni sõprusringkonda kuulus ka kuningaperekond. Tema portreemaale tellisid presidendid, ärimehed ja tuntud ühiskonnategelased, kuid hinnatud on ka tema aktimaalid ning nii kosmopoliitset linnaolustikku kui ka rahvalikku maaelu kujutavad kunstiteosed. Külastame Anders ja Emma Zorni kodu (lisatasu eest, ettetellimisel), mille rajamisel ammutas paar inspiratsiooni nii kohalikest traditsioonidest kui ka tollel ajal levinud kunsti- ja käsitööliikumisest, mis vastandina tööstustoodangule väärtustas kvaliteetset käsitööd. Zornide kodus leidub külluses Dalarna maakonnale iseloomuliku lopsakat ja värviküllast lillornamentikat, kootud tapeete, omadisainitud mööblit, aga ka antiikseid marmorskulptuure ning rohkelt kunsti selle erinevates vormides. Lõunasöök Moras. Sõidame Leksandi, paika, mis on tuntud Rootsi kõige suurejoonelisema meiupuu heiskamise traditsiooni ning näkileibade valmistamise poolest. Võimalusel külastame näkileiva vabrikupoodi, kus lisaks näkileibadele leidub ka hulgaliselt muud kohalikku kraami, mida külakostiks kaasa osta. Sõit UppsalasseÕhtusöök hotellis. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Jalutuskäik Uppsalas. Linna rajati 1477. aastal Skandinaavia esimene ülikool, millele tõid aja jooksul tuntust teiste hulgas teadlased Carl von Linné ja Anders Celsius. Gooti stiilis toomkirik, ülikoolihooned, botaanikaaed ja vallseljakul trooniv loss muudavad Uppsala Rootsi üheks kaunimaks linnaks. Sõidame Mälareni järve poolsaarel maalilise asukohaga Skoklosteri lossi (lisatasu eest, ettetellimisel), mis on valitud ka Rootsi kõige kaunimaks lossiks. See on ehitatud 17 sajandil barokkstiilis Nicodemus Tessin vanema projekti järgi Carl Gustaf Wrangelile, kelle suguvõsa on Eestimaalgi hästi tuntud. Loss on parim näide ajast, mil Rootsi oli üks Euroopa võimsamaid riike. Siin asub ka suurim käsirelvade erakogu Euroopas. Lossis näib aeg olevat peatunud. Näiteks banketisaal on jäänud lõpetamata ning tööriistad on jäänud sinna, kuhu töölised need kord jätsid. Sõit Stockholmi, kus külastame Millesgårdeni. Carl Milles on üks Rootsi 20.sajandi olulisemaid skulptoreid, kes on ka rahvusvaheliselt kõige tuntum. 1906.a.ostis Milles Lidingö saarele maad, millele ehitas maja. Millesgården koosneb paljudest skulptuuridega kaunistatud terrassidest. Siin asuvad ka Millesi stuudiokunstniku originaalteoste ja koopiatega, kaunis ja kunstipärane aed ning avaneb ilus vaade veele. Tallinki laev väljub kell 17.30 Tallinnasse. Võimalus minna sööma laeva restorani (lisatasu eest) ja samal ajal imetleda maailma kõige kaunimat saarestikku. Meeleolukas õhtuprogramm show-baaris. Ööbimine B-klassi 4-ses kajutis.

5. PÄEV

Soovi korral rikkalik hommikusööki rootsi lauas (lisatasu eest). Tallinnasse saabume kl 10.45. Sõit Tartusse.

 

ÕPPEREISI MAKSUMUS : 750 €.  Kui ühest asutusest/ perest    2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui osalejaid vähemalt  4, siis soodustus 3 %.  Tasumine Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • laevapiletid Tallinn-Stockholm-Tallinn
  • laevapiletid ja edasi-tagasi koht B-klassi 4-ses kajutis (4 inimest kajutis),
  • öömajad hotellides koos hommikusöökidega rootsi lauas (2-sed toad)
  • 2 õhtusööki,
  • teisel päeval lõunasöök Stabergis,
  • 3-ndal päeval lõunasöök Moras,
  • mugavustega buss,
  • eestikeelne giid-reisijuht Kristel Vaino-Sävborg ja ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084)

 

NB! Palun ise juurde teha tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega.

LISATASU EEST (2023. a. seisuga tellimine ja tasumine enne reisi):

  • õhtusöök laevas minnes Tll-Sto (39 € täiskasvanu, 19 € 12-17a, 15 € 6-11a),
  • hommikusöök laevas minnes Tll-Sto (19 € täiskasvanu, 9 € 12-17a, 7 € 6-11a),
  • kahene kajut (B2) Tallinn-Stockholm/Stockholm-Tallinn,
  • Skoklosteri loss 13 €,
  • Anders ja Emma Zorni kodu 20 €,
  • ühene majutus 126 €.
  • KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv ID-kaart või EV pass. Rootsis saab üldjuhul igal pool kaardiga maksta, kuid sissepääsupiletite jaoks palume vahetada Rootsi kroone ning hea oleks kui saaksite raha vahetada juba Eestis.

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele kohtadele, palume kaasa võtta sularaha.

 

Registreerimine õppereisile kuni kohti jätkub E-post:   gunnar@vilkokool.ee,   mob 52 68 031

Mõningad külastamisvõimalused (tasumine kohapeal sularahas):

Giidituur Stabergis  100 SEK
Sundborn 250 SEK
Uppsala toomkirik 20 SEK
Millesgården 170 SEK
Zorni kunstimuuseum 100 SEK

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.