Õppereis Montenegrosse: MONTENEGRO AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele 1.-8. juulil  2024  ja 12.-19. juulil  2024  toimuva reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Montenegrosse

MONTENEGRO AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 1 vaba koht!
NB! Sama reis toimub ka 12.-19.08.2024- veel 8 vaba kohta!
Tihti Vahemere pärliks nimetatav Montenegro on üks Euroopa vanimaid aga samas ka väga noor riik, mis kuulutas iseseisvuse välja alles 2006 aastal. See kaunis väikeriik meelitab oma imelise looduse, pika ja muutliku ajaloo poolt jäetud  pärandi ja külalislahkusega. Rannad, teravad mäetipud ning kanjonid, ajaloolised Veneetsia hingusega lossid ja vanad linnakesed. Oma kombed ja kultuur ning omapärane rahvusköök.


1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas … kl …. Otselend Tallinn – Tivat kl … (NB! Kohalikud ajad! Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi). Sõit BudvasseMajutus järgnevad 5 ööd ****hotellis (2-sed toad). Soovijatele õhtusöök hotellis kõik viis õhtut (lisatasu eest, ettetellimisel).

2. PÄEV

Hommikusöök. Peale hommikusööki teeme jalutuskäigu Budvas. Kõige turistirohkem vaatamisväärsus Montenegros ongi Budva. Tänu oma rahvarohkusele ei pruugi Budva olla kõigi lemmik, kuid selle müüridega kindlustatud vanalinna Stari Gradi kitsad tänavad on kindlasti üks nendest kohtadest, mida külastada. Vanalinn on justkui linn linnas ja võlub külastajaid oma Veneetsia-aegse arhitektuuriga. Selle sisemusest leiab veel mitmed muuseume, tsitadelli, hulgaliselt restorane, kohvikuid ja toredaid butiike. Vaba pealelõuna puhkuseks.

3. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele väljasõit (ettetellimisel, lisatasu eest). Kõrgete mägede vahel sügava lahe ääres asuv Kotor on Montenegro vaatamisväärsus, mis paelub külastajaid just oma imepärase maalilisuse poolest – helesinine vesi, valged jahid, taamal kõrguvad mäed. UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv Kotori vanalinn on üks Aadria mere lummavamaid kindluslinnu oma rohkete kultuurimälestistega. Siinsed kirikud, Veneetsia stiilis paleed, muuseumid ja kunstigaleriid on hindamatuks varakambriks Kotori sajanditevanuse ajalooga tutvumisel. Parim viis Kotori nautimiseks on jalutada mööda munakivisillutisega tänavaid ning ronida 1350 trepiastet üles San Giovanni kindluse juurdeSiit avaneb panoraamvaade tervele Kotori linnale ning ümbritsevatele mägedele. Sõidame edasi Perastisse. Sveti Illija mäe jalamil asuvat romantilist barokklinna Perastit mäletatakse vanadest aegadest rikka ja võimsa linnana. Rikkus saavutati tänu piraatidele, hiljem merekaubandusele. Tänapäeva Perast on kui vabaõhumuuseum rohkete renoveeritud kirikute, paleede ja toreda merepromenaadiga. Vanade majade seinad on kaetud ronitaimede ja metsikute viigipuudega. Paadisõit Gospa od Škrpjela saarele. Legendi kohaselt leiti 15. sajandil väikeselt riffilt ikoon, mis kujutas Neitsi Maarjat lapsega. Selle kaljunuki ümber hakkasid kohalikud kalurid vedama kive, paaditäis paadikoorma järel. Sinna tassiti vanu paate, uupunud laevade keresid, nii et tekiks saareke, kuhu saaks ehitada kiriku. Esimene pühakoda valmis juba 1484. aastal, mis sajandi jagu hiljem nimeteti Kaljude Jumalaema kirikuks. Praegusel kujul restaureerituna pärineb saarekirik 1722. aastast. Kiriku interjöör on suurepärane austusavaldus kohaliku iseõppinud kunstniku Tripo Kokolja loomingule. Kiriku seinu ja lage katavad 68 maali, mis kujutavad Vana ja Uue Testamendi sündmusi. Erilist tähelepanu väärib sealse muuseumi hinnatumaid esemeid Jacinta Kunić-Mijovići gobelään aastast 1828, mida peetakse üheks detailsemaks maailmas.

4. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijad võivad teha väljasõidu laevaga Sveti Nikola saarele, mida kutsutakse ka kohalikuks Hawaiiks, et veeta mõnus rannapäev. Kaugemalt näeb mööda sõites Sveti Stefani piltilusat saart, mis tihti jõuab Montenegro postkaartide kaanepildiks. Sveti Stefani saar oli 15. saj. kaitsesaar, tänapäeval on siin osa luksuslikust hotellikompleksist Aman Sveti Stefan. Punaste terrakotakatustega kivihoonetes on 51 tuba, suvilat ja sviiti, mille kujundus ja detailid harmoneeruvad sajanditepikkuse ajalooga.

5. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele väljasõit (ettetellimisel, lisatasu eest). Kotor-Cetinje serpentiinteel on 25 kurvi! Lisaks kaunitele vaadetele meelitab Lovćeni rahvuspark oma kõrgeimal tipul asuva Njegoši mausoleumiga. Marmorist mausoleum ise on ehitatud mäe sisse ning on omaette vaatamisväärsus. Selge ilmaga avaneb siit vaade 80 protsendile tervest Montenegro riigist. Edasi sõidame Njegoši külla, kus saame maitsta kuulsat eriliselt suitsutatud sinki – pršut, kodus valmistatud Njeguski juustu ning punast ehk musta veini. Seejärel sõidame vanasse kuninglikku pealinna Cetinjesse. Serbia õigeusu Cetinje klooster on Montenegro metropoliidi asukohaks ja üks riigi tähtsamaid religioosseid paiku. See ajaloolise ja kultuurilise tähtsusega keskus asutati u 1484. a. Zeta vürsti Ivan Crnojevići poolt. Siin asuvad kaks hinnalist reliikviat – Püha Ristija Johannese käsi ja Püha Risti fragment. Vaba aeg. Külastame Montenegro ainukese kuninga Nikola I Petrović Njegoši paleed. Edasi viib teekond Cetinje linnast 5 kilomeetri kaugusele Lipa koobastesse, mis on ainukesed turistidele avatud karstikoopad Montenegros. Looduse poolt kujundatud maa-alused käigud ja avarused on kokku 2,5 kilomeetrit pikad. Koobast kirgastavad ning lisavad värvi sealsed järvekesed, vulisevad ojad ning allikad koos stalagmiitide ja stalaktiitidega.

6. PÄEV

Hommikusöök. Täna sõidame mägedesse. Ostrogi klooster on riigi oluline vaimne ja ajalooline keskus, kõige püham õigeusu klooster Montenegros ja palverändurite suur tõmbenumber. Klooster on pühendatud Pühale Ostrogi Vasilile, kes on ka kloostri rajaja. Vaatamisväärsuse teeb silmapaistvaks see, et hoone on ehitatud 900 m kõrgusele Zeta oru mäekülje sisse. Kutsutakse tihti „Sv Vasilije imeks“, kuna selle ehitamist peetakse endiselt müsteeriumiks. Ime on ka müüride vahelt välja kasvav sajanditevanune viinapuu. Võimalusel külastame kloostri kahte koobaskirikut. Sõidame aastal UNESCO looduspärandi nimistusse kantud Durmitori rahvuspargi aladele, mida iseloomustavad samanimelise mäemassiivi kõrged tipud, külluslikud metsad, liustikujärved ja sügavad kurud. See, Montenegro suurim kaitseala, kanti UNESCO looduspärandi nimistusse 1980. aastal. Durmitori rahvusparki kuuluv 1300 m sügavune ja üle 82 km pikkune Tara kanjon on üks suurimaid ja sügavamaid kanjoneid mitte ainult Balkani riikides, vaid kogu Euroopas. Selge vesi ja kaunid kosed on pannud inimesi temasse lausa armuma ning nad on andnud talle ka hellitava nime „Euroopa pisar“. Teeme peatuse 1937.-1940. a. ehitatud Đurđevića Tara silla juures. Valmimise ajal oli see Euroopa suurim raudbetoonist maanteesild. Sõidutee asub Tara jõe kohal 172 meetri kõrgusel. 365-meetri pikkusel sillal on viis kaart, suurim ulatus on 116 meetrit. Teda on nimetatud maailma 20 kauneima silla hulka. Sõidame 1456 m kõrgusel alpiaasade keskel asuvasse mägikuurortisse Žabljak, mis on Balkanimaade kõrgeim linn ja ideaalne baaslinn Durmitori külastamiseks. Linna ümbritsevad 23 mäetippu, mille kõrgus on üle 2200 meetri. Ööbime Žabljaki suusakuurordi Ööbime Žabljaki suusakuurordi ****hotellis (2-sed toad). Õhtusöök hotellis.

7. PÄEV

Hommikusöök. Žabljakis saame teha u 3,5 km pikkuse matka ümber 1416 m kõrgusel asuva liustikujärve Crno jezero (Musta järve) ümber. See on suurim Durmitori mägijärvedest ja lihtsaima ligipääsuga olles populaarne sihtpunkt igas vanuses matkajatele. Ilusa ilmaga saame sõita tõstukiga 2212 m kõrgusele Savin Kuki mäele. Sealt saavad soovijad teha väikse matka veelgi lähemale Savin Kuki tipule (2313 m), kust avanevad vaated Durmitori mägedele ja suurele osale Põhja-Montenegrost. Sõit tagasi rannikualale. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Trasfeer Otselend Tivat-Tallinn kl … (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1380 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid otselennul Tallinn-Tvat-Tallinn koos lennujaamamaksudega
  • öömajad hotellis koos hommikusöökidega
  • õhtusöök hotellis 6.päeval
  • Njegoši külas kohalikud maitsed (12 €)
  • transfeer lennujaamhotell-lennujaam
  • kohalik buss ringreisiks
  • kohalik giid
  • väikebuss Ostrogi kloostri juurde ja tagasi
  • väikebuss mausoleumi juurde
  • Eestikeelne giid-reisjuht Rutt Rimmel ning eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti  palume ISE  teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- hinnad 2023.a. seisuga):

  • õhtusöögid Budva hotellis (kokku 5 õhtut) 65 €,
  • väljasõit 3. päeval Kotor+ Perast 49 €  (min 22 in),
  • väljasõit 5.päeval Lovceni rahvusparki 49 € (min 22 in),
  • ühene majutus  280 €.

 

 

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv ID-kaart või EV pass, mugavad jalanõud, mägedes viibimiseks matkamiseks sobivad jalanõud ning vee- ja ilmastikukindlad riided (Durmitoris on alles hiliskevad), ujumisriided, ujumissussid, rand on kiviklibune.

Tšarterlend. Lendudel teenindab SmartLynx. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 15 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 45x35x20 cm ja kaaluga 5 kg. Pagasireeglid https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Registreerimine reisile kuni kohti jätkub: E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, hinnad võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Linnamüüri torn Budvas 3.50 €
Kotori katedraal 3 €
San Giovanni kindlus Kotoris 8 €
Kotori meremuuseum 5 €
Laev Gospa od Škrpjela saarele 5 €
Laevasõit merel  4. päeval täpsustamisel
Njegoši mausoleum 5 €
Kuningapalee Cetinjes 5 €
Savin Kuki tõstuk 8 €
Durmitori rahvuspargi sissepääs-  3 €

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.