Õppereis Põhja-Kreekasse: KREEKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 9.-17. septembril 2024  kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  9 -päevase reisi (lennuk, kohapeal buss) Põhja-Kreekasse

KREEKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 6 vaba kohta! 

Kreeka – see on elu! Just selle lausega kutsutakse turiste kogu maailmast nautima vaid Kreekale omast päikese, mere, uue ja vana kultuuri imelist harmooniat. Patt on jätta käimata maal, kus päike paistab kolmsada päeva aastas. Kreekas ei saa ka jalga jala ette tõsta astumata mõne antiikjumala, kangelase, väejuhi või filosoofi jälgedesse. Juba enne Kristuse sündi jõudsid helleenid korda saata nii palju vägitegusid ja luua kogu õhtumaisele kultuurile vägeva vundamendi, et kogu hilisem ajalugu kipub selle varju jääma. Põhja Kreeka – see on Aleksander Suure ja Aristotelese sünnipaik, Zeusi ning teiste Olümpose jumalate elupaik, Thessaloniki – Bütsantsi pärl, kaunid mäed ning sinine meri!

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas ….. kl 19.40. Lend Tallinn-Riia 21.40-22.30; Riia-Thessaloniki kl 23.40-02.30 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli. Majutus 2 järgnevat ööd ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Thessaloniki on justkui elav ajaloomuuseum – iga meeter sellest linnast jutustab 23 sajandi jooksul asetleidnud lugusid. Thessaloniki oli võimsate makedoonlaste metropol, roomlaste tetrarhia pealinn, loomulikult Bütsantsi keisririigi tähtis keskus, Balkanimaade kaubanduskeskus Osmanite valitsuskepi all ning kaasaegse Kreeka kaaspealinn Ateena kõrval. Thessalonikit peetakse ka Kreeka Milanoks ehk riigi moepealinnaks. Tutvume linna olulisimate vaatamisväärsustega ja saame osa selle metropoli argielust ning linnamelust. Jalutuskäik linnas – Rooma foorum, Püha Demetriose kirik, mis on suurim kogu Kreekas, Galeriuse triumfikaar ja rotund, Agia Sofia kirik, Aristotelese väljak.

3. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg linnas poodlemiseks ja lõunasöögiks. Sõidame bussiga kindlusesse. Säilinud on linna sümbol Valge torn ja osaliselt ka linnamüür. Edasi suundume Olympic Beachi rannikule Pieriasse. Olümpose Riviera tähendab liivaseid randu ja sooja selget merevett! Selle Olümpose mäe jalamil paikneva merelahe vesi on soojem teistest Kreeka ranniku randadest, sest laht pesitseb justkui mägise emamaa süles ja Kreeka kaardilt võib seda leida nimega Soe Laht – Thermaikos Kolpos. Rannaliival lesides ja end päikesel paitada lastes puhkab pilk pompöössetel jumalate mäe – Olümpose tippudel ja jumalikul siluetil. Meeldiva jalutuskäigu kaugusel asub mereäärne kuurortlinna keskus Paralia ja veidi kaugemal, Olümpose mäe jalamil, vaatega Egeuse merele on Katerini linnake, Pieria prefektuuri pealinn. Linnake on viimase kümnendi jooksul kõigis aspektides dramaatiliselt kasvanud. Linn on kuulus ka oma maitsvate kuivatatud pähklite poolest, mis on siin pikka aega väljakujunenud tööstusharu. Katerini esindab materiaalsete ja vaimsete ideaalide kombinatsiooni. See tähendab, et see pakub ajalugu, looduslikku ilu ja suurepärast puhkekeskust. Majutus 5 järgnevat ööd ****  hotellis (2-sed toad). Õhtusöögid ****hotellis.

4. PÄEV

Hommikusöök. Täna sõidame Olümpose mäestiku juurdeSõidame iidse Kreeka võimsamaile mäele – sinna, kus elasid 12 jumalat. Loodus on siin muljetavaldav, pole ime, et seal elasid ka Kreeka muusad. See on ainus paik Kreekas, kus kasvavad kuused ja kased, sest mäel on täiesti teistsugune kliima võrreldes ülejäänud Kreekaga – tegemist on ikkagi riigi kõrgeima mäega! Matkame Püha Dionysose koopa juurde ja imetleme koske. Sõidame Litohorosse, mida tuntakse ka jumalate linnana kuna see asub Olümpose mäel ja sealt algavad paljud matkarajad võimsale mäele. Aeg lõunasöögiks. Tagasisõit hotelli.

5. PÄEV

Hommikusöök. Soovijatele väljasõit (ettetellimisel, lisatasu eest) iidsesse Kreeka linna Dioni. Siinses pühapaigas käis Aleksander Suur jumalate õnnistust palumas enne suurele Aasia sõjaretkele suundumist. Dioni arheoloogiline park ühendab Vana-Kreeka tsivilisatsiooni müütilised imed Olümpose lummava taimestikuga. Iidse “Zeusi linna” külastus võimaldab külastajal olla tunnistajaks, kuidas muistsed kreeklased elasid ja oma jumalaid kummardasid. Tõepoolest, Dion oli kunagi Makedoonia kuningriigi püha koht. See iidne linn oli asustatud hellenismi ja Rooma perioodidel. Dionis kummardati paljusid Kreeka jumalaid, millest kõige tähelepanuväärsem oli Zeus, kõigi Vana-Kreeka jumalate kuningas. Sellel pühal maal võib leida palju teisi pühamuid, sealhulgas Demeteri ja Isise omasid. Lisaks pühamutele on sellel Olümpose mäe arheoloogilisel alal Makedoonia hauakambrid, teatrid, staadionid, iidsed kujud, iidne linn ja palju muid esemeid, mille arheoloogid on aastate jooksul avastanud. Jalutame Püha neitsi allikateni, kus on võimalik teha väike suplus loodusliku spaa kose all. Seejärel teeme kosutava piknikuga puhkuse looduse rüpes, misjärel pöördume tagasi oma mereäärsesse puhkepaika. Õhtusöök.

6. PÄEV

Hommikusöök. Täna teeme väljasõidu müstilisse paika, „õhus rippuvate“ kaljude piirkonda Meteorasse. Võimsate tornidena kõrguvad liivakivist mäesambad on arvatavasti tekkinud 60 miljoni aastat tagasi, arvukad maavärinaid ja üleujutused on vorminud neist unikaalse looduse müsteeriumi. Nende püstloodis kaljude tippudesse hakati 14 sajandil rajama kloostreid. Sõidame vaatama üht pilvepiiril asuvat Meteora kloostrit. Kunagisest 24 kloostrist on tänaseni säilinud kuus, nendest üks on nunnaklooster. Kloostrisse pääses kas ronides üles mööda puuredeleid, mis olid kaljutipust alla lastud, või lasti end üles vinnata tõstevõlli küljes oleva rippvõrguga. Alles 1925 aastal raiuti kaljusse trepiastmed, mis tegi kloostrisse pääsemise palju lihtsamaks. Kuidas nende siledate kaljude otsa küll võimsaid kloostrihooneid ehitati? Käime vaatame lähemalt nii seest kui väljast. Jalutame KastrakisAeg lõunasöögiks. Seejärel tutvume Kalambaka linnaga. Teeme põike ka maalilise kivisilla juurde – Pyli kivist kaarsild, see näeb välja nagu vikerkaar, mis osutab taeva poole. Nii valis inimene oma vabaduse avardamise, uute kohtade avastamise, muu maailma nägemise, distantsi tasakaalustamise. Väravast läbi minnes ja alles kahe kilomeetri pärast näevad rändurid läbipääsu, mille järgi koht sai oma nime. See ehitati viis sajandit tagasi ja oli tolleaegse teedekaardi laiendus. Tänapäeval jääb see hiiglaslik kivisild arhitektuuri sümboliks ja paigaks, mis kutsub külastajaid looma uusi suurepäraseid mälestusi ja pilte, enne kui nad liiguvad Koziakase ahelikele. Sild ühendab Portaikose jõe kaldaid ja on võtmetegur inimese ning looduse vahelises koostöös. Seda ümbritsevad plataanid, mis pakuvad külastajatele jahedat varju, muutes selle koha ideaalseks puhkamiseks ja energia taastamiseks. Silla pikkus ületab 65 meetrit ja kõrgus 13 meetrit. Iga samm ja iga kivi on ainulaadne. Õhtusöök.

7. PÄEV

Hommikusöök. Külastame Ossa mäe Püha Johannese kloostrit, kus teiste hulgas elavad eesti päritolu nunnad. Tegemist on väga eksklusiivse külastusega, sest klooster asub varjatud paigas ja ei ole turistidele avatud, sinna pääseb vaid erikokkuleppel. Kloostri elanikkond on kirju – selles elavad ja teenivad Jumalat eri maailmapaigust tulnud naised. Enese elatamiseks peavad nunnad ökofarmi, kasvatavad lambaid ja erinevaid põllukultuure ning loomulikult oliivipuid. Külastame Kato Sotiritsa ja Metaxohori mägikülasidLõunasöök (ettetellimisel, lisatasu eest).  Tagasisõit rannikule meie hotelli.

8. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg viimaseks supluseks ja lõunasöögiks. Sõidame Verginasse, kus asub üks UNESCO maailmapärandi pärle – Aigai linn, iidne Makedoonia kuninglik pealinn, mis avastati alles 19 sajandil. Aigais oli juurdunud Temeniidide kuninglik dünastia, Philip II ja Aleksander Suure perekond. Aigai arheoloogilist ala, mis sisaldab Põhja-Kreeka vanimat ja tähtsaimat linnakeskust ning mitmeid ümbritsetud asulaid, ümbritsevad Haliakmoni Askordose ja Pierianide jõed.. Koha olulisemad, juba välja kaevatud arheoloogilised säilmed on: monumentaalne palee (umbes 340 eKr), mis oli klassikalise Kreeka suurim ja üks muljetavaldavamaid ehitisi, teater ja Eukleia pühamud, linnamüürid, kuninglik nekropol, mis sisaldab enam kui 500 tumulit, pärinevad 11–2 sajandist eKr. Teada on kaksteist monumentaalset templikujulist hauda. Nende hulgas on rüüstamata haudu, mille avastamine alles aastatel 1977–78 tekitas ülemaailmse sensatsiooni. Haudade endi ja nende hauapanuste kvaliteet asetab Aigai Euroopa tähtsaimate arheoloogiliste paikade hulka. Veria on vana linn, mis asustati juba 1000 eKr. Veria oli Makedoonia Philip II (Aleksander Suure isa) ja hiljem roomlaste jaoks oluline valdus. Apostel Paulus kuulutas linnas Kristuse evangeeliumit ja selle elanikud olid impeeriumi esimeste kristlaste seas. Hiljem, Bütsantsi ja Ottomani impeeriumi ajal, oli Veria Kreeka kultuuri- ja hariduskeskus. Tänapäeval on Veria Kesk-Makedoonia kaubanduskeskus, Imathia piirkondliku üksuse pealinn. Ühine õhtusöök (lisatasu eest, ettetellimisel). Lõpetame oma reisi taas erilises kaaspealinnas Thessalonikis – heidame merelahel seilates viimase pilgu öövalguses linnale. Transfeer lennujaama.

9. PÄEV

Lend Thessaloniki-Riia kl 03.35-06.25; Riia-Tallinn kl 07.35-08.25 (NB! Kohalikud ajad! Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

ÕPPEREISI MAKSUMUS : 1440 € Kui ühest asutusest/ perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Tasumine Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. Reisi raha võimalik kindlustuselt tagasi saada siis, kui endal sõlmitud lisaks ka reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • ennupiletid lennule Tallinn-Thessaloniki-Tallinn,
  • lennujaamamaksud 50 € (26.09.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • 2 ööd Thessalonikis 4* hotellis,
  • 5 ööd **** hotellis,
  • õhtusöögid (5 õhtut) 4* Mediterranean Princess hotellis,
  • turismimaksud,
  • transfeer lennujaam-hotell-lennujaam,
  • kahel päeval ekskursioonid Thessalonikis,
  • kohalik buss väljasõitudeks,
  • eestikeelne kreeka keelt valdav ja Kreekas elanud giid-reisijuht Vaike Liivamäe ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB!  Palun kõikidel kindlasti teha ISE juurde tervisekindlustus  koos reisitõrkekindlustusega!

****hotell Mediterranean Princess koos hommiku- ja õhtusöökidega, ainult täiskasvanutele, alates 16 eluaastast! www.mediterraneanhotels.gr/hotels/princess/ Hotell asub rannast vaid 200 meetri kaugusel. Majutusasutus paikneb lopsaka aia keskel. Kohapeal on päikeseterrassiga bassein. Kõikjal on tasuta WiFi-ühendus. Kõikides rõdu või terrassiga tubades ja sviitides on Sat TV, konditsioneer ja seif. Tubades on ka minibaar ning vannituba, kus on föön ja tasuta tualetitarbed. Hommikusööki rootsi lauas serveeritakse hotelli söögisaalis. À la carte restoran Apelles pakub laia valikut roogasid ning Hibiscus sohvabaar pakub lõõgastavat atmosfääri. Paralia linn on vaid 1 km kaugusel.

P.S! Kui on alla 16 a  lapsi, siis peab valima odavama hotelli, kus ainult hommikusöögid!

 

LISATASU EEST (2023 seisuga, tellimine ja tasumine enne reisi):

  • 5-ndal päeval väljasõit Dioni + piknik 42 € (toimub kui on vähemalt 20 soovijat),
  • lõunasöök 7-ndal päeval 20 €,
  • õhtusöök 8-ndal päeval 20 €.
  • ühene majutus 4* hotellis …. €.

Lendudel teenindab AirBaltic. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 23 kg äraantavat pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, ujumisriided, rannarätik, sularaha eurodes (kaardiga maksmine ja sularaha väljavõtmine võib osutuda keeruliseks).

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post:gunnar@vilkokool.ee , mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Tessaloonika Valge torn … €
Dioni Arheoloogiline park 8 €/ pens 4 €
Vergina Arheoloogiline ala 15 €/ pens 8 €
Meteora klooster 3 €
Laevasõit Tessaloonikas 10 €

Kreekas on kombeks jätta kohalikule giidile ja bussijuhile jootraha, selleks võiks arvestada 10 €.

ITIC kaardi omanikele kehtib mõnikord soodushind. ISIC kaardiga on vaatamisväärsused ja muuseumid tasuta. Soodushind kehtib pensionäridele alates 65.eluaastast.

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.