Õppereis Bulgaariasse: BULGAARIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele 22.-29. juuli 2024  toimuva reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Bulgaariasse

BULGAARIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 6 vaba kohta!
NESEBAR – PLOVDIV – BOROVETS – JASTREBETS – BELTŠIN – KAZANLAKK – ŠIPKA KURU – TRJAVNA – VELIKO TARNOVO – ARBANASI – BURGAS

Legendi järgi kutsus Jumal kokku kõik rahvad, et neile maad jagada. Kohale tulid kõik peale bulgaarlaste, kes põllul tööd tegid. Kogu maa jaotati laiali ning Jumal andis bulgaarlastele töökuse eest tükikese maapealset paradiisi – külluseaia otse Balkani poolsaare südames. See on erilise maastikuga maa, mis oli ka eri kultuuride ristteeks. Suursugused ja hingematvalt kaunid mäed, mägikülad, iidvanad kloostrid ja Musta mere rannik – need on paigad, mis kutsuvad Bulgaariasse.

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas … kl …. Otselend Tallinn – Burgas kl …. (NB! Kohalikud ajad! Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Külastame vana võluvat Nesebari. See rikka ja põneva 3000-aastase ajalooga “Musta mere pärl” asub kivisel poolsaarel. UNESCO kultuurimälestiste hulka kuuluva linnakese eripärane atmosfäär tekitab tunde nagu oleks sattunud mõne ajaloolise filmi võtetele. Erinevaist sajandeist pärit kirikud või nende varemed on põimunud ainulaadse puitarhitektuuriga. See paik on traakia tsivilisatsiooni häll. Jalutades kauni vanalinna kitsastel tänavatel näeme ajaloolisi vaatamisväärsusi ja iidseid kirikuid, siin võib tunnetada antiikaja vaimu. Vaba aeg, et istuda ka mereäärses kohvikus ja süüa lõunat. Suundume Traakia tasandikul asuvasse iidsesse Plovdivisse, mis on rajatud 340 aastal eKr kolme mäe vahele Marica jõe kaldal. Linn on Euroopa turismisihtkohtade top kolmes ja oli 2019 aastal Euroopa kultuuripealinnaks. Õhtul sõidame veine degusteerima Plovdivi külje all asuvasse villa Ystina veinimõisasse. Degusteerime 3 veini ning sööme õhtusööki (lisatasu ees, ettetellimisel). Majutus 2 järgnevat ööd kesklinna ****hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame Rodope mäejalami metsastel nõlvadel asuvasse Batškovo kloostrisse. Selle rahulik õu on täis lillepeenraid, eksootilisi puid ja joogiveepurskkaevusid. Klooster rajati 11 sajandil, hävitati hiljem türklaste poolt ning taastati 17 sajandil. See suuruselt teine Bulgaaria klooster on tänu oma peenele arhitektuurile ja nimekate kunstnike freskodele kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja. Rikkalikult freskodega kaunistatud Sveta Bogoroditsa kirikus asub hõbeplaatidega kaetud imettegev Neitsi ikoon, mis maaliti 1310 aastal. Tagasisõit See on Bulgaaria ajaloolistest linnakeskustest üks maalilisemaid. Koosneb rahvusliku ärkamisaja stiilis majadega ääristatud tänavatest. Paljud neist värvikatest majadest ehitati rikaste kaupmeeste jaoks. Enamus vanalinnast on muinsuskaitse all. Jalutuskäik maalilises mitmesse suunda viivate kitsaste munakiviteedega vanalinnas, kus on rikaste kaupmeeste suurejoonelised elamud, mošeed ja kirikud. Väga hästi säilinud marmorist Rooma antiikteater asub mäenõlval Rodope mägede taustal. Jalakäijate tänava alt on välja kaevatud nii osa 2 sajandil ehitatud ja 30 000 vaatajat mahutanud staadionist kui ka väike odeon.

4. PÄEV

Hommikusöök. Täna suundume Rila rahvuspargi aladele. Siinne mitmekesise loodusega mägipiirkond on lopsaka roheluse ja tihedate metsade oaas. Suur osa siinsest alast on kaetud kuumaveeallikatega. Jõuame Rila mäeaheliku majesteetlike tippude vahel 1350 m kõrgusel asuvasse Borovetsi, mis on üks Bulgaaria kolmest suurimast mägikuurordist. Tõstukiga 2369 m kõrgusele Jastrebetsi mäele. Kaunid vaated Rila mägedele. Seejärel sõidame Beltšini mineraalveebasseinidesse mõnulema ja lõõgastuma (lisatasu eest, ettetellimisel). Siinne piirkond on tuntud oma 37-39 kraadiste termaalvete ja 40-41 kraadiste mineraalvete poolest, mis ravivad paljusid haigusi. Sõit öömajja. Õhtusöök hotellis. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Täna sõidame peamiselt roosiõlitööstuse keskusena tuntud Kazanlakki, mis on ka Traakia asundusala keskus. Seda tuntaksegi tänapäeval Traakia kuningate oruna. Org on täis tipitud Traakia hauakambreid 5-3 sajandist eKr. Mõned hauakalmetest on ka külastajatele avatud. Vaatame neist kuulsat Kazanlõki hauakambrit. Seejärel külastame väikeettevõtet, mis tegeleb roosivee ja -õli valmistamisega ning pakub oma kosmeetikatooteid ka kohapeal müüa. Vaba aeg lõunasöögiks Magnolia restoranis. Sõit mööda käänulist mägiteed üle 1306 m kõrguse Šipka kuru. Just siin kurul lõi Vene armee kindral Garko bulgaarlaste toel tagasi türklaste raevukad rünnakud. Kõrvaloleval Stoletovi tipul asub Vabaduse monument neile, kes langesid Bulgaaria vabaduse eest võideldes Vene-Türgi sõjas. 31,5 m kõrguse kivitorni sissepääsu valvab selle kohal lamav hiiglaslik pronksist lõvi. Tornis asub ka Eesti lipp, sest eestlasedki osalesid 1878 aastal Bulgaaria vabastamisel. Suurepärased vaated Šipkale ja mägisele ümbruskonnale. Teekond jätkub TrjavnasseLinnake rajati 15 sajandil ja kuna linnal oli vähe haritavat maad, hakkasid elanikud tegelema käsitööga: siid, vaibad, roosiõli, puidunikerdused ja kullast ehted. Armas vanalinn. Siirdume maalilise asukoha, kauni arhitektuuri ja ajalooliste vaatamisväärsuste rohkuse poolest tuntud Veliko Tarnovosse, mis on Bulgaaria üks ilusamatest linnadest. Bulgaaria vana pealinn asetseb mitme mäe – Sveta Gora, Tsarevetsi ja Trapezitsa vahelises kurus. Siin kuulutati välja ka Bulgaaria iseseisvus. Õhtul muusika ja valgusetendus „Zvuk i svetlina“ (lisatasu eest, ettetellimisel). Väga efektne šõu, mis kujutab Bulgaaria II tsaaririigi ajalugu muusika ja Tsarevetsi kindlusel näha olevate valgus- ja laserefektide abil. Öömaja kesklinnas ****hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Vanalinna kõrged ja kitsad majad paljastel kaljudel, mille üle valvavad mäe tipus asuva suursuguse Tsarevetsi kindluse varemed. Jalutame mööda Samovodska käsitöö tänavat, soovijatega külastame Tsarevetsi kindlust (tõus mäkke). Sõidame edasi ja jõuame liivakiviplatool asuvasse maalilisse Arbanasi külla, mis 17-18 sajandil oli üks Bulgaaria tähtsamaid ning jõukamaid külasid. Paraku seiskus selle õitseng 17 sajandi lõpus kui külla tungisid Türgi väed. Külastame 17 sajandist pärinevat omal ajal ühte peenemat Arbanasi residentsi – Konstantslievi maja ja Kristuse Sündimise kirikut. Kiriku lihtne 17 sajandi välisilme jätab fantastilise interjööriga võrreldes vale mulje. Seinu ja silindriliste võlvidega lage katavad silmapaistvalt värvikad seinamaalid, mis vaheldumisi kreekakeelsete pealiskirjadega kujutavad pühakuid ja piiblistseene. Vaba aeg lõunasöögiks. Sõit Burgasesse. See on linn, mille keskus kuulub jalakäijatele. Mitmed kirikud ja muuseumid. Merepargis on palju vabaõhukohvikuid ja -restorane. Majutus 2 järgnevat ööd ****hotellis (2-sed toad.)

7. PÄEV

Hommikusöök. Siinne piirkond oli üks Bulgaaria esimesi kuurorte ja tänapäevani üks populaarsemaid puhkepaiku. Burgase pikk liivane rannariba, soe vesi, päike, mõnus varjuline merepark… Vaba aeg puhkuseks mere ääres. Õhtul soovijatele folklooriprogramm (lisatasu eest, ettetellimisel) sütel tantsijatega, koos bulgaariapärase toiduga.

8. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg. Sõit lennujaama. Otselend Burgas – Tallinn kl ….. (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1220 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Burgas-Tallinn (otselennud) koos lennujaamamaksudega
  • öömajad ****  hotellides koos hommikusöökidega
  • 4-ndal päeval õhtusöök
  • transfeer lennujaamhotell-lennujaam
  • kohalik buss ringreisiks
  • Bulgaaria keelt valdav ja Bulgaarias elanud giid-reisjuht Mare Zaneva
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti  palume ISE  teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- hinnad 2023.a. seisuga, võivad muutuda):

  • 4-ndal päeval mineraalveebasseinid 33 €/ 23 € laps,
  • veinimõisa külastus koos õhtusöögiga 39 €,
  • muusika- ja valgusetendus Veliko Tarnovos 17 €,
  • Folklooriprogramm koos õhtusöögiga 33 €,
  • ühene majutus u 140 €

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, mugavad jalanõud, ujumisriided, päikesekaitsevahendid.

 

Tšarterlend. Lendudel teenindab SmartLynx. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 15 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 45x35x20 cm ja kaaluga 5 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Registreerimine reisile kuni kohti jätkub E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel):

*Kurss (29.11.22)  1 BGN= 0,51 €

Batškovo klooster 8 BGN
Antiikstaadion Plovdivis 4 BGN
Philipopolise Piiskoplik Basiilika 12 BGN
Tõstuk Jastrebetsi mäele 25 BGN
Traakia hauakambrid 6 BGN
Roosimuuseum 6 BGN
Tsarevitsi kindlus 10 BGN
Konstantslievi maja 10 BGN
Kristuse sünni kirik Arbanasis 10 BGN
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.