Õppereis Roheneemesaartele- Cabo Verde: ROHENEEMESAARTE AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  19.- 29. novembril  2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid  11- päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Roheneemesaartele- Cabo Verde

ROHENEEMESAARTE AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Väike grupp!
Müüdud- reg. ootelehele!
 
MINDELO – RIBEIRA GRANDE – CHÃ DE IGREJA – PONTA DO SOL – PAÙLI ORG – MONTE VERDE – BAÍA DAS GATAS – ASSOMADA – TARRAFAL – SÃO FILIPE – CHÃ DAS CALDEIRAS – CIDADE VELHA – PRAIA

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas infoleti juures kl …. Lend …. (Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Öömaja Lissaboni lennujaama lähedal ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Lend Lissabon-São Vicente kl …. São Vicente – muusika. Saare suurimat linna, Mindelot, peetakse Roheneemesaarte kultuurikeskuseks, sest siit on pärit paljud kultuuritegelased, nende seas ka mitmed muusikud. Kohalike hulgas ongi linn tuntud eelkõige oma muusikaelu poolest ja nädalavahetusel kostab seda linna paljudest baaridest ja söögikohtadest, kuhu kogunetakse nautima nii mornat ja coladeirat kui ka mujalt pärit muusikastiile. Linnaekskursioon: 19. saj.-st pärit värvikate hoonetega koloniaalarhitektuuriga linnasüda, erinevad turud, rannapromenaad, kus võib näha nii vanu maalitud kaluripaate kui luksusjahte, Belémi torn jm. Õhtul soovijatele esmatutvus kohaliku muusikaga. Öömaja kesklinnas ****hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Varahommikul sõidame laevaga üle São Vicente väina Santo Antão saarele. Santo Antão – loodus. See, kogu Aafrika kõige läänepoolsem saar, on looduslikult riigi kõige mitmekesisem. Pilvedesse küündivad mäed laskuvad kaljudena otse ookeani pakkudes varju rohelistele ja viljakatele orgudele, mille terrassid annavad elatist kohalikele elanikele. Kuivalt lõunarannikult alustame sõitu saare kirderannikule. Saare kirdetipul seisva majaka juurest avaneb kaunis vaade rannikule. Soovijad saavad näha ka Pedra da Nossa Senhora raidkuju. Need on tõenäoliselt siia jäetud varajaste Portugali meresõitjate poolt 15. saj.-l. Kuid neid on seostatud ka kõikvõimalike vanade tsivilisatsioonidega. Jõuame Paúli orgu, mis on tuntud oma niiske kliima poolest. Kaljukülgedele rajatud kanaleid mööda jõuab vesi ka kõrgel asuvatele terrassidele. Külades elavad põllumehed valmistavad praeguseni erinevaid moose, juuste jm põnevat. Peaaegu kogu suhkruroog läheb aga grogue, kohaliku kange alkoholi, valmistamiseks. Tutvume kohalike elu-oluga, saame maitsta ja soovi korral kaasa osta kohalikke saadusi. Sõidame tagasi rannikule ja jätkame oma teekonda Ponta do Soli, mis on Roheneemesaarte põhjapoolseim asula. Selle meeldiv koloniaalarhitektuuriga keskus on kolmest küljest ümbritsetud ookeaniga. Järgnevad 2 ööd ****hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Soovijatel on võimalus matkata piki rannikut kulgevat rada. See 4-6 tundi kestev matk (tõusu ja laskumist kokku u 500 m) pakub fantastilisi vaateid mühisevale ookeanile. Kohati on tee välja raiutud otse ookeani laskuvatest kaljudest. Lisaks ookeanile näeme väikseid külakesi ja peaaegu asustamata väikeorge. (Matkale minnes on vajalikud sobivad jalanõud, kaasa peakate, vähemalt 1,5 l vett ja lõunaeine). Teistel on vaba hommik puhkuseks ja pealelõunal saavad soovijad sõita koos kohaliku giidiga kohtuma matkale läinud grupiga. Tee viib mööda Ribeira Grande orgu. See on tüüpiline org oma väikeste külade ning suhkruroo- ja banaaniistandustega. Sõidame üle mägede Garça orgu ja peatume Chã de Igreja külas. See meeldiv koht on heaks näiteks kohalikust põllumajandusega tegelevast külast, mille ümbruses kasvatatakse suhkruroogu, kassaavat, jamssi… Tagasisõit Ponta Do Soli.

5. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame tagasi saare lõunarannikule läbides saare keskosa mäed. Mõlemal pool teed avanevad vaated sügavatesse orgudesse, mille küljed on tihti kuni mäe tippudeni kaetud terrassidega. Kitsaimas kohas on orgusid eraldav kalju vaid autotee laiune. Möödume vanast Cova de Paúli vulkaanikraatrist. Sõidame 1500 m kõrgusele saare kõrgeima asula Pico da Cruzini. Selge ilma korral on siit näha kontrast kuiva lõunaranniku ja põhjapoole jäävate roheliste orgude vahel. Alustame laskumist kuivale lõunarannikule ja jõuame Porto Novosse. Laevasõit Mindelosse. Öömaja kesklinnas ****hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Teeme ekskursiooni São Vicente saarel. 750 m kõrgune Monte Verde on saare kõrgeim mägi, kust selge ilmaga näeb kogu saart ning lisaks paistavad ka naabruses asuvad Santo Antão ja Santa Luzi saared. Väikese Baía das Gatase kaluriküla juures on hea võimalus ookeanis käimiseks, sest see on üks väheseid turvalisi randu saarel. Sõites piki kõrgete liivadüünidega Praia Grandet jõuame vana vulkaani jalamil asuvasse Calhausse. Läbi sisemaa tagasi Mindelosse sõites läbime Calhau oru, mis on üks väheseid põllumajanduspiirkondi saarel. Siinset kuiva pinnast niisutatakse tänu tugevatele tuultele, mis aitavad tuulikutel põhjavett üles pumbata. Õhtul lendame Praiasse. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

Hommikusöök. Tutvume riigi pealinna Praiaga. Meeldiv linnasüda, Plateau, on koht, kus asuvad paljud valitsushooned, poed, restoranid … Lendame São FilipesseFogo – vulkaan. Fogo tähendab tõlkes tuld ja kogu see saar võlgneb oma olemasolu vulkaanile. Praeguseni tegutsev vulkaan pakub elanikele ka elatist tänu viljakale pinnasele ja vulkaani tippu kinni jäävatele pilvedele. Nii on kohalikud juba ammu õppinud oma tulemäega koos elama ning sellest kasu saama, säilitades samal ajal ka vajaliku austuse. Teeme ringsõidu ümber saare saamaks aimu kohalike eluolust ja erinevatest vulkaanilistest maastikest. Saare lõunakülg on geoloogiliselt vanem. Siinsete vanade külgkraatrite vahel asuvad väikesed rahulikud külakesed. Saare idarannikul laskub vulkaan otse ookeani ja kohalikel elanikel on õnnestunud leida vaid väheseid kohti, kuhu elama asuda. Siinsetele kaljudele rajatud tee kulgeb kohati 500 m kõrgusel ookeani kohal. Saare põhjarannik on niiskeim ja selle kaljused orud on põlluharimiseks ideaalsed paigad. Mosteirose lähedal näeme ka mõnda kuulsatest kohviistandustest. Teeme peatuse Ponta da Salinas, kuhu jäävad kaljudega varjatud looduslikud basseinid. Jõudes saare lääneküljele võtame suuna saare pealinna, São Filipe, poole. See on üks vanimaid asulaid Roheneemesaartel. Linna süda on säilitanud oma algse ilme kümnete koloniaalstiilis sobrado majade, erinevate kirikute ja väljakutega. Öömaja järgnevad 2 ööd ***hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame tutvuma Fogo vulkaaniga. Sõidame üles mööda vanade laavavooludega kaetud kraatrikülge kuni 1800 m kõrgusele ja siseneme Chã das Caldeirasesse, vana vulkaanikraatri sees olevale tasandikule. Kolmest küljest ümbritsevad meid vana kraatri kuni 800 m kõrgused seinad ning neljandas küljes kõrgub Roheneemesaarte kõrgeima mäe, Pico do Fogo vulkaani koonus. Tasandik on kaetud erinevatest pursetest pärit laavavooludega ning Pico do Fogo küljel paistavad ka viimaste pursete koonused. Hoolimata süngest asupaigast on Chã das Caldeiras kahe väikse külakese asupaigaks. Nende muust maailmast üsna eraldatud elanikud tegelevad põllumajanduse ja turistide teenindamisega. Kohalikest puuvilja- ja viinapuuistandustest saadavatest viljadest valmistatakse kuulsaid Fogo veine ja teisi alkohoolseid jooke ning ka marmelaadi, moosi jm. Kogu elu juhib siin põllumajanduskooperatiiv, mis müüb ka valmistoodangut.

9. PÄEV

Hommikusöök. Tutvume São Filipe vana keskusega. Pealelõunal lendame tagasi PraiasseCidade Velha oli esimene eurooplaste asula troopikas ja on seega ka Roheneemesaarte vanimaks asulaks. Linn oli oluliseks orjakaubanduse keskuseks ja Roheneemesaarte pealinnaks kuni 18. saj. lõpuni. Viljaka oru suudmes asuvast keskaegsest linnasüdamest on säilinud mitu kirikut, linnaväljak koos kuulsa häbipostiga ning linna kohal kõrguvad endiselt kuningliku fordi müürid. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

10. PÄEV

Hommikusöök. Santiago – Aafrika. See on Roheneemesaarte suurim ja esimene saar, kuhu püsivalt elama asuti. Olles oluliseks orjakaubanduse keskuseks olid saarel kõige tihedamad sidemed Aafrika mandriosaga ning see on jätnud jälje inimeste välimusse, muusikasse ja tänavapilti tehes sellest kõige aafrikalikuma saare kogu riigis. Suundudes sisemaale leiame end peagi kaljuste mägede vahelt, millede tipud on tihti peitunud pilvedesse. Siinsed külad tegelevad peamiselt põlluharimisega, kasutades mägede poolt kinni püütud niiskust. Erinevaid põllumajandussaadusi ja palju muud saab osta Assomada turult, mis meenutab Lääne-Aafrika värvikaid turge. Tõustes 850 m kõrgusele ületame metsased Serra da Malagueta mäed ja laskume ookeani äärde. Jõuame varjulise lahe ääres asuvasse saare põhjapoolseimasse linna Tarrafali. Pealelõunal alustame tagasiteed mööda kaljust põhjarannikut, kus väikesed kalurikülad vahelduvad banaani-, papaia- ja kookospalmiistandustega. Vaba aeg Praias. Õhtul sõidame lennujaama.

11. PÄEV

Lend …. Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 3490 €. Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

    • lennupiletid,
    • lennujaamamaksud 131 € (22.12.23 seisuga, võivad muutuda),
      • ekskursioonid väikebussidega Roheneemesaartel,
      • saartevaheline transport laeva või lennukiga,
      • kõik sissepääsupiletid Roheneemesaartel,
      • jootrahad kohalikele bussijuhtidele ja giididele,
      • öömajad vastavalt programmile koos hommikusöökidega,
  • giid-reisijuht Erki Kurrikoff ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus reisifirma: AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti ISE  teha juurde kohustuslik tervisekindlustus koos pagasi- ja reisitõrkekindlustusega

 

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):

  • Roheneemesaarte lennujaamade turvatasu 31 €
  • 5 lõunasööki 60 €,
  • ühene majutus  u 400 €.

KAASA: EV pass kehtivusega 6 kuud pärast reisi, mugavad jalanõud (4. päeval matkale minejatel selleks sobivad jalanõud), peakate, ujumisriided, fliis vms mägedes viibimiseks või jahedamate õhtute jaoks, taskulamp.

 

NB! Reisimarsruut on koostatud vastavalt koostamise hetkel kehtivatele lennu ja laeva sõiduplaanidele. Kuna reis hõlmab mitme saare külastust, millede vahel liigub piiratud arvul transpordivahendeid, siis võivad graafikute muutused tuua kaasa väiksemaid ja suuremaid muutusi programmis. Programm võib muutuda ka reisil olles, kui muutused sõiduplaanides on tehtud viimasel hetkel. Tensi-Reisid üritab vajaduse korral pakkuda alternatiivset programmi.

 

Lendudel teenindavad AirBaltic, Lufthansa, TAP, Bestfly Cabo Verde, Swiss. Frankfurt-Lissabon, Lissabon-Zürich lendudel pakutakse tasuta vett ja šokolaadi. Mandritevahelistel lendudel pakutakse väikest einet koos jookidega. Lennukisse on lubatud kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 20 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 45x35x23 cm ja kaaluga 6 kg.
Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

 

NB! Roheneemesaarte raha saab vahetada kohale jõudes.

Vahetamiseks kaasa võtta eurosid. 1 € = 110.27 CVE

Soovijatel palun registreerida kuni  18. veebruar: E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.