Õppereis Madeirale: MADEIRA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MÜ vahendab  29. aprill- 7. mai  2024  reisifirma Tensi Reisid 9-päevase õppereisi (lennuk, kohapeal buss)  Madeira  saarele

 

MADEIRA  AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 1 vaba koht üksinda toas *** hotellis 1430 € + üksi toas lisatasu!

Vulkaanilise tekkega Madeira saarestiku avastasid Portugali maadeavastajad 15. sajandil. Aastast 1976 on need Portugali valitsuse autonoomseks piirkonnaks. Pealinn Funchal laiub poolkuukujuliselt lahe kaldal. Sadamale vaatav ajaloolise linna süda uhkeldab peamiselt 18. sajandist pärit suurejooneliste valitsushoonete, filigraansete metallist rõdude ja vulkaanikivimist ukse- ja aknaraamistustega.Madeira on igavese kevade saar. Aastaringselt näeme siin õiteilu. Nõlvad on kaetud kollendava põõsavaibaga, metsa all on õide puhkenud erinevad taimed. Pealinna tänavaid ääristavad unustamatud tulbipuud, mis õitsevad igal aastaajal. Siin-seal tunneme lõhnamas lavendlipõõsast või hurmavat plumeeriat. Sajandite jooksul on rikkad mõisaomanikud rajanud oma quintade ümber imelisi aedu. Madeira saar on pälvinud mitmel korral maailma parima saare tiitli.LILLEFESTIVALI ajal on Funchali kesklinna tänavad kaetud erinevates mustrites lillevaipadega, peaväljakule on laste poolt kujundatud lilledest sein, mida nimetatakse Lootuse müüriks. Pühapäeva pärastlõunal toimub allegooriline lilleparaad, kus rongkäigus osalevad nii suured kui väikesed tantsijad imekaunites lillekostüümides, neid saadavad fantaasiarikkalt õitega ehitud sõidukid.

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas kl 05.00. Lend Tallinn-Helsingi kl 06.55-07.25; Helsingi-Funchal kl 11.55-15.40. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli Funchali Majutus kõik 7 ööd teie poolt valitud hotellis (2-sed toad). 

2. PÄEV

VÄLJASÕIT – TURG, BOTAANIKAAED, EIRA DO SERRADO, MONTE KIRIK JA TROOPILINE PARK, VEINIKOMPANIIHommikusöök. Hommikut alustame turu (Mercado dos Lavradores) külastamisega. Siia toovad oma kauba müügiks lillekasvatajad, farmerid ja kalurid üle kogu Madeira. Kolmekorruselises avatud sisehooviga hoones pakutakse maitsmiseks eksootilisi puuvilju. Alumisel korrusel kalaosakonnas näeme saare ümbrusest Atlandi ookeanist püütud paljude kalade seas suuri tuunikalu ja musti hiiglaslike silmade ning teravate hammastega süsisabasid ehk espada kalu. Turult saab osta ka kõiki Madeirale iseloomulikke suveniirkaupu. Edasi külastame Madeira botaanikaaeda. Siin kasvab üle kahe tuhande taimeliigi viielt kontinendilt, sh 123 Madeira endeemset liiki. Eri kõrgustel kasvavad kollektsioonid moodustavad omaette aiasoppe, varjulised käigud vahelduvad puittaimede, palmide, liigirikka kaktuseaia või kujunditeks pügatud topiaaraiaga. Pilku püüab värviline musterpeenar. Teekond jätkub mööda käänulist teed aina kõrgemale saare keskele Eira do Serrado vaateplatvormile (1094 m merepinnast), kus avaneb vapustav vaade Nunnade orule (Curral das Freiras). Saare kõige sügavam org on piiratud ligi 2000 m kõrgustese mägedega. Org sai oma praeguse nime 16. sajandi keskel, kui Santa Clara nunnad põgenesid siia piraatide eest peitu. Org jäi suhteliselt kättesaamatuks paigaks kuni 21. sajandi esimeste aastateni, mil rajati maanteetunnel. Edasi sõidame Funchali lähedal asuvasse Montesse. Lühike jalutuskäik viib Monte kiriku juurde, mille kaksiktornidega fassaad vaatab alla ookeani poole. Madeira kaitsepühakule Monte Neitsi Maarjale pühendatud kirikusse korraldatakse igal aastal palverännakuid, mil patukahetsejad ronivad 74 kirikuesisest trepiastmest põlvili üles. Siia kirikusse on maetud Habsburgide viimane keiser Karl I. Külastame merepinnast 550 m kõrgusel asuvat Monte palee troopilist parki, mis oma jalgradade, veesilmade, sildade, purskkaevude ja kaskaadidega pakub jalutuselamusi ning suurepäraseid vaateid. Parki on toodud eksootilisi ja haruldasi taimi üle terve maailma. Hiidsõnajalgu meenutavate eelajalooliste taimede kollektsioon on suurim omataoliste hulgas, millest tänapäeval on säilinud üks selts – mesosoikumi ajast pärinevad palmlehikulaadsed. Veemänguga läbipõimitud aiakujunduses on Hiina ja Jaapani aedade elemendid seotud unikaalsete skulptuuride ning müüridesse sobitatud Portugali ajalugu kirjeldavate azulejo’dega. Võimalusel saavad soovijad sõita ainulaadse transpordivahendi tobogganiga, korvkelguga, mida on siin kasutatud sajandeid. 2 km saab läbida 10 minutiga, polsterdatud iste pehmendab sõitu ning reisijad on kelku tõukavate ja tüürivate kelgujuhtide kindlates kätes. Seejärel äheme tutvuma veinikompanii esinduses Madeira veiniga ning degusteerime erinevaid sorte. Maitsta saab ka eriretsepti järgi valmistatud kooki, mille üheks komponendiks on suhkruroomesi. Ostmisvõimalused.

3. PÄEV

VÄLJASÕIT – IDARING (lisatasu eest)Hommikusöök. Sõidame vallutama Madeira kõrguselt kolmandat mäge, 1818 m kõrgust Pico do Arieirot. Tee viib üles mööda järske lõhnavaid eukalüptide ja loorberipuudega kaetud mäekülgi. Umbes 900 m kõrgusel läbime pilvepiiri, tõenäoliselt ka uduloori, ning jõuame päikesest valgustatud vaateplatvormile. Tipus avaneb kaunis vaade alla orgu pilvedele ja teravatipulistele mäeahelikele nende ümber. Teekond jätkub laskudes 1000 m allapoole ning suundub läbi loorberimetsa – laurissilva, UNESCO kaitse all oleva subtroopilise ürgmetsa Rebeiro Friosse. Küla meelitab turiste oma imelise looduse, kärestikulise jõesängi ja omapärase kalakasvatusega. Sõidame põhja poole – Santanasse, mis on kuulsust kogunud oma rõõmsates toonides kolmnurksete rookatustega majadega (palheiro’d). Kõrgete mägede vahel tillukeses Faiali külas sööme kohalikus restoranis lõunasööki (hinna sees). Jätkame teekonda Madeira kõige idapoolsema punkti Ponta do Sao Lourenço poole. Jalutame puudeta lagedal kiviklibulisel just nagu kuumaastikul, mis on täielik vastand saare metsaga kaetud osale. Lainetest uhutud 180 m kõrgused rannakaljud sukelduvad Atlandi ookeani, muutes vaatepildi eriti nauditavaks. Päeva viimase peatuse teeme Garajau lähedal Jeesuse kuju juures. Madeira Cristo Rei on sarnane Brasiilia kujule, kuigi mõnevõrra väiksem, valminud aga neli aastat varem (1927). Ookeani ulatuvalt kaljunukilt avanevad suurepärased vaated mägedele ja rannikule. Just siinkandis asus saare vaalapüügi keskus. Siin üritati üles võtta kuulsat filmi „Moby Dick”, kuid tugevad ookenilained purustasid kõik vaalamaketid. Tagasiteel pealinna avaneb ainulaadne võimalus sõita lennujaama alt läbi. Nimelt on lennukite maandumisrada ehitatud osaliselt ookeani kohale ja ulatub 180 vaiale toetudes üle kaljuserva.

4. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS või DŽIIBITUUR, MERERETK  KATAMARAANIGA (lisatasu eest)Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele väljasõidud. Hommikul džiibituur, pärastlõunal kolmetunnine mereretk katamaraaniga. Džiibituur viib paikadesse, kuhu suure bussiga ligi ei pääse. Sõites läbi eukalüptimetsade kuni 1500 m kõrgusele, saab tunda tõelist tervistavat metsalõhna, katsuda vulkaanilist pinnast ning uudistada erinevaid taimi. Teeservi ääristavad värviküllased hortensiad, õites on ka valged ja taevasinised lembeliiliad. Lisaks seigeldakse kitsastel järskudel külatänavatel, mille äärde on püstloodis pargitud autod, terrasspõldudel võib ligidalt näha kasvamas banaane, viinamarju ja erineid köögivilju. Leiame ka hetke enda värskendamiseks kohaliku rahvusjoogi ponchaga. Katamaraaniga seilates võib märgata vaalu, delfiinide parvi või isegi merekilpkonni laperdamas ookenilainetel. Madeira oli aastakümneid vaalapüügi keskuseks, kuni püük 1980ndatel keelustati. Sellest ajast on saare ümbrus kuulutatud mereimetajate kaitsealaks ning vaalade ja delfiinide arvukus on siinkandis hakanud taas tõusma.

5. PÄEV

VÄLJASÕIT – LÄÄNERINGHommikusöök. Esimese peatuse teeme kaunis kalurikülas Camara de Loboses, mida on minevikus korduvalt maalimas käinud Winston Churchill. Ümberkaudsete nõlvade terrasspõldudel laiuvad banaaniistandused. Tõuseme Euroopa kõrguselt teisele rannakaljule Cabo Giraos, mis kõrgub 580 m üle merepinna. Lõunarannikul on alati kõige soojem ja siin on kõige rohkem päikesepaistelisi päevi aastas. Vähesed kergesti ligipääsetavad lahesopid on enamasti kiviklibused ja avatud ookeani lainetele. Teeme peatuse väikeses võluvas Ribeira Brava kuurortlinnas. Edasi suundume käänulisele teele, mis kulgeb mööda mäekülgi aina kõrgemale mägedesse. Tõuseme 1400 m kõrgusele Paul da Serra platoole. Siinsel soisel nõmmel saab Madeira looduse lopsakus tõeliselt selgeks. Oleme jõudnud suurele lagendikule, kus vastupidiselt varemnähtud metsadele ja eukalüptisaludele kasvab ainult astelhernes ja muu igerik taimestik. Platoole koguneb suur osa sademetest ning samuti udu. Need toidavad aastaringselt Madeira kuulsaid veekanaleid – levadasid. Jõudes põhjarannikule, laskume siinsesse suurimasse keskusesse Porto MoniziLõunasöök (hinna sees) kohalikus restoranis laavabasseinide ääres. Rannapromenaadil jalutades avanevad kaunid vaated vulkaanikivimist kaljumoodustistele, mille vastu paiskuvad ookeani vahused lained. Edasi ida poole sõites möödume vanast kitsast teest, mis kulgeb piki püstloodis merre langevat kaljuseina. Teeme peatuse väikese küla Seixali lähedal, kus langev vesi on viinud kaasa osa maanteest. 

6. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS või LEVADAMATK, RAHVUSÕHTU (lisatasu eest)Hommikusöök. Päev puhkuseks või levadadel matkamiseks. Madeira levadade ehk veekanalite süsteem on ainsana maailmas täiuslikult säilinud ning seda kasutatakse siiamaani, et tuua vihmasemast põhjaosast vett kuivemasse lõunaossa. Veekanalite kõrval on rajad, mida tuhanded saare külastajad on hakanud kasutama matkaradadena. Levadaretk on elamus, mida lihtsalt peab Madeiral kogema. Erinevatel matkadel võib nautida kauneid vaated ümbritsevatele mägedele, kõndida läbi nõiduslike loorberimetsade, tutvuda unikaalse taimestikuga, sh meetrikõrguste mustikapõõstastega, heita pilk kohaliku põllupidaja tagaaeda… kosutav vesi alati käepärast. Matkaradu on erineva raskuse ja pikkusega, kergemad rajad on jõukohased vanematele inimestele ja neile, kes pole parimas füüsilises vormis. Leidub ka radasid ekstreemsema matka austajatele. NB! Kõrgemal mägedes on märksa jahedam ja niiskem kui ookeani kõrgusel ning tuulejope või mõni muu soojem riie ja vihmakeep on matkamisel hädavajalik. Pikem levadamatk on keskmise raskusega, pikkusega umbes 12 km, lühem 5-6 km ja sobib enamusele.Soovijatele õhtul spetsiaalne Madeira õhtusöök koos laulude ja tantsudega (lisatasu eest). Põhiroana serveeritakse espetadat – lahtisel tulel küpsetatud veiselihavarrast. Kohalikes rahvarõivastes laulu- ja tantsutrupp esitab Madeira rahvalaule ja –tantse. Olenevalt trupist võib kuulda saateks mängitavaid siinmail populaarseid instrumente: rajao (Madeira kitarr), bringuinho (toika otsa paigaldatud rahvariides nukud, mis teevad heli ja samal ajal tantsivad kaasa), raspadeiro (puust laud nagu pesulaud, mida mängitakse kepiga), kastanjetid ja braguinha ehk ukulele (Madeira päriolu väike 4-keelega kitarrilaadne instrument).

7. PÄEV

LILLEFESTIVAL – FUNCHAL, LILLEPARAADHommikusöök. Sõidame ühistranspordiga Funchali kesklinna, kus teeme väikese jalutuskäigu: raekojaplats ja rikkalikult kaunistatud Jesuiitide kolleegiumi kirik, omapärane gooti stiilis Sé katedraal, Avenida Arriaga oma sinilillas õitemeres jakarandadega ning Avenida Zarco kollastes õiekobarates tipupuudega, mis varjavad elegantseid Madeira kaubanduse hiilgeaegadest pärit barokk-stiilis administratiivhooneid. Festivali auks on linn ehitud lilledega peatänav imelise lillevaibaga. Avatud on lilleturg, kus saab ka lilli ja lillesibulaid kaasa osta. Lisaks pakutakse tüüpilisi kohalikke hõrgutisi ja jooke. Külastame  paviljon lillenäitusega, mis võimaldab tutvuda Madeiral leiduvate lugematute lille- ja taimesortidega. Eriti kaunid on hiiglaslikud lilleseaded. Soovijatega läheme üheskoos lõunale vanalinna, kus tulbipuu all olevas restoranis saame küpsetada tulisel laavakivil ise endale maitsev eine. Selleks jalutame Madeira kõige vanemal tänaval ning näeme hästi säilinud või taastatud elamuid, millest osa ehitati siia esimeste linnaelanike poolt juba 15-16 sajandil. Ettevõtlike inimeste abiga viidi läbi projekt, mille käigus maaliti põnevaks vanade majade uksed. Pärastlõunal vaatame maailmakuulsat LILLEPARAADI. Rongkäik kulgeb muusika saatel piki pealinna mereäärset tänavat, kus imelistes kostüümides tantsijad liiguvad koos värvikirevate lillekaunistustes sõidukitega.

8. PÄEV

VÄLJASÕIT – PICO dos BARCELOS, PALHEIRO FERREIRO AEDHommikusöök. Vaba aeg kuni peame vabastama toad. Enne transfeeri lennujaama sõidame nautima parimat vaadet pealinnale ja ookeanile 335 m kõrguselt künkalt (Pico dos Barcelos). Sellelt terrassilt armastavad kohalikud võtta vastu uut aastat ja vaadata ilutulestikku, mis on kantud suurima omasugusena Guinessi rekordite raamatusse. Seejärel külastame inglise stiilis Palheiro Ferreiro aedasid. Madeira ühed ilusamad aiad on rajatud Carvalhali krahvi poolt juba 1801. aastal. Alates 19. sajandi lõpust jätkas aedade kujundamist perekond Blandy. Rohkete kameeliatega ääristatud allee viib mitmel tasandil aedadesse, mis hämmastavad oma liigirikkuse ja värviküllusega. Võimalusel külastame Boa Vista orhideede aeda, kus saame imetleda haruldasi looduslikke orhideesid ning kauneid hübriide. Näeme ka teisi õitsvaid eksootilisi taimi, sh bromeeliate kollektsiooni.Transfeer lennujaama. Lend Funchal-Helsingi kl 16.40-00.15. Öömaja Helsingis lennujaama lähedases ***hotellis (2-sed toad).

9. PÄEV

Hommikusöök. Sõit hotelli bussiga lennujaama. Lend Helsingi-Tallinn kl 10.05-10.35. (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

Veel tegevusi puhkepäevadeks:
Sakraalkunsti muuseum. Rajatud 1955. aastal ning asub endises piiskopilossis. Muuseumis eksponeeritakse kunsti 15.-19. sajandist, sh Hollandi 15.-16. sajandi algupäraseid maale, mis jõudsid Madeirale suhkrukaubanduse õitseajal.

Cable Car. Võimalus sõita u 3 km funikulööriga Monte mäele ja tagasi ning imetleda saare pealinna enda all.

Cristiano Ronaldo muuseum (CR7). Maailmakuulsa jalgpalluri, kes on pärit Madeiralt, elu ja saavutusi eksponeeriv muuseum, temaga seotud esemed, trofeed jm.

Fado muusika. Fado on Portugali rahvalik muusikastiil, nukker ballaaditaoline laul, mida saadetakse viiulil, kitarril või 12-keelsel Portugali kitarril. Madeiral on võimalik õhtuti fado-lauljaid kuulata vanalinna restoranides.

MAKSUMUS: 1740 €-  ööbimisega **** hotellis.    Kui ühest asutusest vähemalt 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis 3 %.  Koolitusest loobumise korral raha ei tagastata, kuid võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Funchal-Tallinn koos lennujaamamaksudega 47 € (19.06.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömaja *** hotellis  koos hommikusöökidega
  • transfeer lennujaam-hotell-lennujaam,
  • väljasõidud ja eestikeelsed ekskursioonid
    • väljasõit 2. päeval,
    • väljasõit Läänering 5. päeval (koos lõunasöögiga),
    • väljasõit 8-ndal päeval,
  • eestikeelne giid-reisijuht Rutt Rimmel
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava ajaloo- ja  kultuurikoolituse läbimise kohta.
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

 

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi) hinnad 2023. a. seisuga:

  • väljasõit Idaring (koos lõunasöögiga) 68 € (toimub kui osalejaid min 18),
  • džiibisafari 41 €,
  • levadamatk pikem/raskem matk à 43 € või lühem/kergem matk à 33 € (toimuvad, kui osalejaid vähemalt 8),
  • lillefestivali istekoht tribüünil 38 €,
  • Rahvusõhtu ja õhtusöök 45 €,
  • mereretk koos transpordiga 40 €,
  • 5 õhtusööki NB! ainult 4* hotellis ööbijatele (1.-5. päev) 100 €,
  • ühene majutus …… €.

NB! Palun kindlasti teha ka ise tervisekindlustus  koos reisitõrkekindlustusega.

 

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, ujumisriided, mugavad jalanõud, soojemad ja vihmakindlad riided mägedes liikumiseks.

3* hotell Mimosa (või sarnane) https://www.dorisol.com/en/dorisol-mimosa/ asub Lido puhkerajoonis. Hotellist u 100 m kaugusel on kauplused ja söögikohad. Funchali keskusesse saab jalutada (u 50 minutit), sõita liinibussiga või taksoga, mille peatus jääb hotellist u 100 m kaugusele. Rannapromenaad ja Lido mereveebassein on u 10 minutilise jalutuskäigu kaugusel. Hotellil välibassein, päikeseterrass lamamistoolidega, restoran ning baar.  Kõikides tubades on rõdu, TV, külmkapp, veekeetja, mikrolaineahi, vannitoas vann või dušš.

4* hotell Muthu Raga https://www.muthuhotelsmgm.com/muthu-raga-madeira-hotel.html asub Lido puhkeraoonis 10 minutilise jalutuskäigu kaugusel  Funchali keskusest. Hotellil on välibassein, päikeseterrass lamamistoolidega, 2 restorani, mitu baari. Kõikides tubades on rõdu, sat TV, minibaar, vannituba.

Lendudel teenindab Finnair. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55×40×20cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni 24. märts E-post: gunnar@vilkokool.ee või mob 52 68 031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Monte Palee troopiline park 13 €
Toboggani sõit 15 €
Palheiro Ferreiro aiad 10 € / 5 € (15a.-17a.)
Orhideede aed 5 €
Cable Car (edasi/tagasi) 18 €
Botaanikaaed 7.50 € / 3€  (6a.-12a.)
Sakraalkunsti Muuseum 8 €
CR7 5 €
Cabo Girão vaateplatvorm 2 €

 

?

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.