Õppereis Gruusiasse: GRUUSIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MÜ  vahendab kõikidele huvilistele 30. juuli- 6. august  2023 reisifirma AS Tensi-Reisid  8-päevase õppereisi (lennuk/buss kohapeal) Gruusiasse

 

GRUUSIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

 

TBILISI – MTSKHETA – GRUUSIA SÕJATEE – JINVALI VEEHOIDLA – ANANURI – GUDAURI – KAZBEG – GERGETI – DARIALI – GWELETI – TBILISI – MUKHRANI LOSS – GORI – UPLISTSIKHE KOOBASLINN – BORJOMI – KUTAISI – GELATI KLOOSTER – PROMETHEUSE KOOPAD – BATUMI
Gruusia on müstiline maa täis legende ja saladusi. Iidse legendi järgi on see Jumala enda maatükk, mille ta andis grusiinidele. Meid ootab iidne ajalugu, rikas kultuuripärand, lahke ja abivalmis rahvas, gruusia veinid ja rahvustoidud, nende tantsud ja laulud. Külastame erinevaid piirkondi, et õppida tundma tõelist Gruusia külalislahkust ja soojust ning iidse rahvuse hinge. Imekaunis loodus, mäed, Musta mere rannik, unikaalsete maalingutega vanad kirikud ja kloostrid, koobaslinnad – kõik see on meid ootamas.



1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas infoletist vasakul, lifti kõrval Tensi-Reiside ruumis kl 19:40. Lend Tallinn-Riia kl 21.40-22.30; Riia-Tbilisi kl 23.20-04.40 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).


2. PÄEV

MTSKHETA, GRUUSIA SÕJATEE, JINVALI VEEHOIDLA, ANANURI, GUDAURI

Hommikusöök. Sõit Gruusia ühte vanimasse linna Mtskhetasse. Siinne restaureeritud kesklinn ja selle ajaloolised monumendid kuuluvad UNESCO maailmapärandi nimekirja. 4. saj. pärinev Svetitskhoveli (Elu sammas) katedraali on sajandeid kasutatud Gruusia kuningate kroonimis- ja matmispaigana. Linna kohal mäel kõrguv Jvari (Püha Risti) klooster on Gruusia üks olulisemaid pühapaiku, sest just siin sai Gruusiasse ristiusu toonud Püha Nino taevase ilmutuse ja põimis kokku esimese risti, mida tuntakse ka Nino ristina. Edasi suundume Kaukasuse mäeahelikku Kazbegisse. Sõidame mööda kuulsat Gruusia sõjateed, mida on ülistanud mitmed poeedid ja kartnud paljud väejuhid mitmete sajandite vältel. Teeme peatuse unikaalse 13. saj. rajatud Ananuri kindluskompleksi juures. Kõrged müürid kaitsevad kahte kirikut, vaatetorni ja tsiviirajatisi. Kindlus peegeldub imeilusal sinise kristallselge veega Jinvali veehoidlal. Soovijad saavad lõunat süüa. Tõuseme mägedes aina kõrgemale, taamal paistmas Kaukasuse kõrgeimad tipud. Jõuame Gudaurisse, mis talvel on populaarne suusakuurort. Öömaja ****hotellis (2-sed toad). Õhtusöök rootsi lauas, kus serveeritakse ka Gruusia köögi hõrgutisi.


3. PÄEV

PÄEV KAUKASUSES – KAZBEG, GERGETI, DARIALI, GWELETI

Hommikusöök. Päev Kaukasuse mägedes. Sõidame edasi mööda Gruusia sõjateed. Ületame 2370 m kõrguse Ivari kuru, teel teeme pildistamispeatusi. Jõuame Kazbegi, siinse piirkonna tähtsamasse linna. Džiibisõit läbi kaunite orgude ja metsaga kaetud mäenõlvade. 2170 m kõrgusel asub paljudel postkaartidel kujutatud 14. saj. Gergeti Kolmainu kirik. Ilusa ilma korral näeme Kaukaasia kõige kõrgemal asuvat Kazbegi liustikku (tõlkes “jäämüts”), mis saab alguse Kazbegi mäe harjalt (5047 m). Sõidame läbi 3 km pikkuse Dariali kuristiku, mis ajalooliselt on olnud üks kahest tähtsamast teest Kaukaasia mäeahelike ületamisel. Teele jäävad mineraalveejärved, kosed… Väike matk Gweleti kose juurde ja tagasi. Sõit Gruusia pealinna Tbilisi. Majutus 2 järgnevat ööd ****hotellis (2-sed toad).


4. PÄEV

TBILISI

Hommikusöök. Linnaekskursioon tõelises ajaloo ja religiooni paabelis. Seejärel suundume Eliase mäele ning uudistame tänapäevast arhitektuuriimet – 2004. a valminud suuruselt maailma kolmandat ortodoksi kirikut – 100 m kõrguse tornikiivriga Sameba Püha Kolmainu katedraali. Mtkvari jõe kohal kaljul näeme Tbilisi rajaja kuningas Vakhtang Gorgosali ratsamonumenti. Jalutuskäik Vana-Tbilisis algab sõna otseses mõttes linna lätete juures, sest siinsete looduslike väävliallikate juurest sai linn enam kui 1500 aastat tagasi alguse. Tõuseme linna kohal asuva 4. saj pärineva Narikala kindluse juurde, mille müüridelt avaneb suurepärane vaade linnale. Siinne Püha Nikolai nime kandev kirik on kaunistatud uhkete freskodega, millel on kujutatud märtrite portreesid ja stseene Piiblist. Laskume mööda munakiviteed tagasi all-linna. Teel möödume 13. saj. ehitatud Armeenia kirikust, elegantse fassaadiga juudi sünagoogist ning Sioni kirikust, kus hoitakse Püha Nino originaalristi kui ülimat reliikiviat. Soovijatega külastame Gruusia vanimat ja tuntumat bränditehast Sarajishvili ja degusteerime nende toodangut. Bussisõit mööda linna peatänavat Rustaveli avenüüd. Näeme Gruusia parlamendihoonet, Tbilisi ooperi- ja balletiteatrit, Rustaveli teatrit, Riiklikku galeriid, teele jääb arvukalt kohvikuid ja esinduskauplusi. Soovijatel on võimalus mõnuleda väävlisaunades.


5. PÄEV

MUKHRANI LOSS, GORI, UPLISTSIKHE KOOBASLINN, BORJOMI

Hommikusöök. Sõit mööda iidset Siiditeed. Teeme peatuse Mukhrani lossi juures. Tegemist on Gruusia ainsa kuningliku lossiga, mis kuulus alates 16. saj Bagrationi kuninglikule suguvõsale. Veini on siin toodetud alates 19. saj. Kuningliku suguvõsa kuulsaim esindaja, Ivane Mukhranbatoni ehitas 1876. a siia Prantsusmaa eeskujul veinilossi ehk Chateau ja alustas viinamarjaväljade rajamist. Ekskursioon, tutvume veinitootmisega ja degusteerime kohalikke veine. Jõuame Gorisse ja külastame Stalini muuseumi. Edasi suundume liivakivisse raiutud Uplistsikhe kivi- ja koobaslinna (UNESCO). Keskajal möödus siit üks tähtsamaid kaubateid India ja Bütsantsi vahel. Tänu looduslikele allikatele ja strateegilisele asukohale laius linn oma õitseajal kaheksa hektari suurusel alal. Elanike kasutuses olid kõik kaasaegsed mugavused alates elamutest ja pühakodadest kuni teedevõrgustiku ja kanalisatsioonini. Siin asus ka Gruusia vanim teater. Tänapäevani on säilinud mitmeid ehitisi. Kõige muljetavaldavamad on kindlasti suuremate hoonete kaunistused – liivakivist uuristatud võlvkäigud ja sammastikud ning niššid paganlike rituaalide läbiviimiseks. Suundume 1500 m kõrgusel asuvasse Borjomi. Teeme jalutuskäigu pargis ja proovime kuulsat Borjomi mineraalvett. Siinse looduslikult suurtes kogustes leiduva mineraalvee raviomadused on tuntud juba sajandeid, nii Peterburi teadlaste kui vene ohvitseride seas, kelle maohädad pärast vee joomist kui imeväel kadusid. Öömaja *****hotellis (2-sed toad).


6. PÄEV

KUTAISI JA GELATI KLOOSTER, PROMETHEUSE KOOPAD

Hommikusöök. Sõit edasi Kutaisi (muistse nimega Aia), ühte Gruusia väärikaima ja põnevaima ajalooga linna. Juba II saj eKr kandis Kutaisi pealinna tiitlit – nii Kuldvillakumaa, Gruusia kuningriigi ja Kutaisi Imereti kuningriigi tähtsaim keskus. Näeme Kutaisi keskväljakut Kolkhise purskkaevuga. Külastame kaunite mosaiikide ja seinamaalingutega Gelati kloostrikompleksi, kus on leidnud oma viimase rahupaiga 10 Gruusia kuningat. Klooster pärineb Gruusia keskaegse arhitektuuri õitsenguperioodist ning kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Järgmisena külastame Skaltubo lähistel asuvat Prometheuse koobast. 2013. aastaks põhjalikult renoveeritud Prometheuse koobas on Gruusia üks suuremaid loodusimesid, mis on olnud külastajatele pikka aega suletud. Legendi järgi olevat Zeus Prometheuse just siia, Khvamli mäe koobastesse aheldanud. Pisut üle kilomeetrine rada viib külastajad läbi 6 erineva suuruse ja ilmega koopa, teel näeb uhkeid stalaktiite ja stalakmiite, kardinaid, kivistunud koskesid, koopapärleid ja maa-aluseid jõgesid ning järvesid (NB! Koobastes on jahe, u 15-17°C). Sõit Batumisse. Majutus 2 järgnevat ööd ****hotellis (2-sed toad).


7. PÄEV

BATUMI – VABA AEG PUHKUSEKS või BOTAANIKAAED

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks ja rannamõnude nautimiseks. Batumi on linn, millesse kõik külastajad kergesti armuvad. Kuurortlinnale omaselt on ta ehitatud Art Nouveau-stiilis valgete, võluvate majadega. Linna mereäärne promenaad ja pargid on imeliselt kaunid ning eriti silmatorkavad öises tuledemängus. Soovijad saavad sõita taksoga linnast väljas mäeküljel asuvasse Batumi Botaanikaaeda. Siin kasvavad kõrvuti taimed mitmetest kliimavöötmetest ja kõigilt mandritelt. Roosikollektsioon on muljetavaldav, koosnedes 1800 liigist, valgete magnooliate õitseajal mattub aga linn nende lõhna.


8. PÄEV

Öösel sõit lennujaama. Lend Batumi-Riia kl 05.30-08.50; Riia-Tallinn kl 13.50-14.40 (NB! Kohalikud  ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

HIND:

 

ÕPPEREISI MAKSUMUS : 1410 €. Kui ühest asutusest/ perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui  4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrke (covid) kindlustus

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Tbilisi, Batumi-Tallinn
  • lennujaamamaksud 33 € (07.10.2022 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad Gruusias ****/*****hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • rikkalik Gruusia-pärane  õhtusöök
  • kohapealne buss ringreisiks,
  • transfeer lennujaam-hotell-lennujaam,
  • džiibisõit Gergeti kiriku juurde ja tagasi,
  • kohalik litsenseeritud giid,
  • giid-reisijuht Tanya Tooman ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palume ISE  teha tervisekindlustus koos reisitõrke ja covidkindlustusega

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):

  • sissepääsud programmiga seotud paikadesse:Uplistsikhe, Prometheuse koopad, Borjomi park (kokku) 12 €,
  • ühene majutus  335 €

 

NB! Gruusia lennujaamadest ei saa veine ega muid jooke kaasa osta, sest tuleme kolmandast riigist ja Türgi turvakontroll konfiskeerib kõik vedelikud. Veinid tuleb osta enne.

Lennul teenindab Air Baltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 20 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

KAASA: EV pass, mis peab kehtima vähemalt 6 kuud pärast reisi lõppemist. Mugavad jalanõud. NB! Pühapaikade külastamisel peavad olema kaetud põlved ja õlad, naistel on kohustuslik kanda seelikut ja pearätti. Pükstes naisi sisse ei lasta.

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni 4. juuli E-post: gunnar@vilkokool.ee  või  mob 52 68031

 

Lisaks soovi korral külastatavad paigad (2022. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Sarajishvili bränditehas koos degusteerimisega al. 50 GEL, sõltub osalejate arvust ja brändide valikust
Mukhrani lossi juureas veinide degusteerimine al. 45 GEL, sõltub osalejate arvust
Stalini muuseum 15 GEL
Väävlisauna pilet al. 25 GEL
Massaaž väävlisaunas al. 15 GEL
Batumi botaanikaaed 20 GEL
Taksosõit botaaanikaaeda ja tagasi 10 €
Lõunasöök al. 20 GEL

Gruusias on kombeks jätta jootraha kohalikule giidile ja bussijuhile, selleks võiks arvestada 20 €.

Gruusias kehtib kohalik raha lari (GEL), mida saab vahetada nii Eestis kui ka kohapeal eurode ja dollarite eest.

1 GEL = u 0.34 € / 1 € = u 3 GEL

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2022. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.