Õppereis Iirimaale ja Põhja-Iirimaale: IIRIMAA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MÜ vahendab  26. juuni- 2. juuli  2022 kõigile huvilistele reisifirma  Tensi-Reisid  korraldatud 7-päevase reisi (lennuk/buss kohapeal) Iirimaale ja Põhja-Iirimaale

IIRIMAA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 4 vaba kohta!

Iirimaa ilu on legendaarne – rohelistest aasadest sügavate süngete järvedeni ja metsikute lainjate küngasteni. Mitte kusagil mujal ei ole vesi nii kristallselge ja maastik nii inimkätest puutumata. Reisimine mööda Iirimaad on nagu tagasipöördumine aegadesse, mil elutempo oli aeglasem. Iirlaste hulgast on pärit Swift, Sheridan, Wilde, Joyce ja O’Casey. Öeldakse, et igal mehel, kes Dublini pubis oma pärastlõunast napsi võtab, on kodus ootamas lõpetamata romaan. Iirlaselt saab õppida oskust nautida iga eluhetke. Maailmas on vähe kohti, mille ajalugu on igal sammul näha kogu oma eheduses. Iirimaa on üks selliseid.

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas infoletist vasakul oleva kassa juures kl 04.30 Lend Tallinn-Helsingi kl 06.00-06.35, Helsingi-Dublin kl 08.15-09.30 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Linnaekskursioon bussiga üle tuhande aasta vanuses Dublinis. Külastame keskaegset Dublini kindluslossi, mis oli Inglise ülemvõimu keskuseks üle 700 aasta. Vaatame väljast Trinity College`it, Iirimaa vanimat ja suurimat ülikooli ja külastame Püha Patricku katedraali. Käime Guinnessi õlletehase külastuskeskuses, kus tutvume populaarse õllesordi 200-aastase ajalooga ja maitseme ka kuulsat õlut. Keskuse kõige kõrgemalt korruselt avaneb kena vaade linnale. Legendi kohaselt on Dublini majade uksed erinevat värvi selleks, et peale Guinessi õlle joomist oma koduuks kergemini leitav oleks. Õhtune vaba aeg peale hotelli majutust. Õhtusöök hotellis (lisatasu eest, ettetellimisel). Öömaja Dublinis ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Sõit põhja poole. Külastame Tara mäge. Sõit Põhja-Iirimaale. Linnaekskursioon bussiga. Lagani jõe kaldal asuvas Belfastis vaatame katoliiklaste ja protestantide poliitilisi seinamaalinguid, möödume hilisviktoriaanlikust suurest ooperimajast ning Belfasti kuulsaimast pubist „Crown Liquoer Saloon“. Näeme ka Põhja-Iirimaa auväärseima ülikooli Queens University peahoonet. Teel Titanicu muuseumi näeme Alberti memoriaalkella, W5 interaktiivset teaduskeskuse kompleksi ja kaasajastatud sadamapiirkonda endisel dokkide alal. Üle linna paistavad kunagiste vägevate laevatehaste kaks tohutusuurt kraanat, mida hüütakse Simsoniks ja Koljatiks. Külastame Titanicu muuseumit – suurimat, kaasaegseimat ja põhjalikumat näitust sellest traagilisest, kuid imelisest laevast. Muuseum asub samas kohas, kus Titanic ehitati. Hoone ise on vaieldamatult kaasaja arhitektuuri tippsaavutus. Ekspositsioon tutvustab laeva ehitamise saagat, selle sisustust ja erinevaid reisijate klasse, esimest ja ühtlasi ka viimast reisi ning järelkajasid kuni tänapäevani (piletid ainult ettetellimisel). Vaba aeg Belfasti südalinnas suurejoonelise raekoja lähistel. Õhtusöök rahvustoitudega (lisatasu eest). Öömaja **hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. Suundume Gigantide rannikule. Iidse vulkaanipurske tagajärjel tekkinud rohkem kui 40 000 basaltsammast on Inglismaa üks suurimatest looduslikest imedest ja see on kantud muuhulgas ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Enamus sammastest on kaheksanurksed, kõrgeimad küündivad 12 m kõrgusele. Külastuskeskuses on võimalik lõunat süüa. Sõit SligosseÕhtusöök hotelli restoranis. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Edasi sõites näeme ilusa ilma korral eemalt iirlaste püha mäge Croagh Patrickut, kus iirlaste kaitsepühak nende eest 40 päeva järjest palvetas. Sõidame läänerannikule Connemara Rahvuspargi See on ilusamaid paiku Iirimaal. On öeldud, et ilma seda piirkonda nägemata ei tohiks Iirimaalt lahkuda. Looduslikult kaunis ja ajalooliselt oluline paik. Teele jääb Connemara mägine unustamatuid vaateid pakkuv loodus. Külastame Kylemore Abbey – romantiline loss peegeldumas järveveel iidse looduse rüpes ning liigirohke tõelist silmailu pakkuv lille- ja köögiviljaaed. Võimalus iiri-päraselt lõunastada. Jalutuskäik Galway’s – hetkel Iirimaa kõige populaarsemas linnas. Arvutud pubid, tänavamuusikud ja kohad, mis jutustavad ajaloost. Sõit öömajja. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Päev looduses. Jalutuskäik Burreni (gaeli keeles Kaljune maa) omapärasel lubjakiviplatool. Lõhenenud maa ainulaadse taimestikuga, kus kohalike liikidega kõrvuti kasvavad ka Iirimaal muidu nii haruldased Vahemere-äärsed taimed. Selle kuumaastiku südames asub eelajalooline matmispaik Poulnabrone’i dolmen. Kõnnime kõrgel majesteetlikel Cliffs of Moher kaljudel – üle 200-meetri kõrgused maalilised kaljud Atlandi ookeani rannikul. Järsk püstkalju oma musta kilt- ja liivakivikihtidega on heaks pesitsuspaigaks paljudele merelindudele. Sõit mööda Iirimaa maalilisi teid. Külastame muljetavaldavat keskaegset Bunratty kindluslossi. Seejärel tutvume kõrvalolevas vabaõhumuuseumis saj. iiri külaeluga. Kompleks koosneb täelikust külast, kus on nii kauplused, elamud töölismajast kuni häärberini ning ka talumaja koos viljaveskiga. Sõit Killarney’sse. Õhtusöök hotellis  (ettetellimisel, lisatasu eest). Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame lambafarmi. Näeme erinevaid lambatõugusid ning peremees demonstreerib lammaste karjatamist koertega (Kellsi lamba-show). Ring of Kerry on tuntud oma kaunite mäestiku- ja merevaadete, lopsaka taimestiku ja värvikate iiripäraste külade poolest. See on Iirimaa üks kuulsamaid ja müstilisemaid piirkondi. Teeme peatusi värviküllastes väikelinnades. Armsas kuurortlinnas Waterville’is näeme võimsaid graniitkaljusid ja imetleme piirkonna ühte kuulsaimat ja maalilisemat vaadet Conakista kurule. Võluvas värviliste majadega väikelinnas Sneem on võimalus iiri-päraselt lõunastada. Kenmare lähistel elas iiri vabadusvõitleja Daniel O’Connel. Alustame tagasiteed Killarney suunas, mis on Ring of Kerry algus ja lõpppunktiks. Teeme jalutuskäigu saj. keskpaigast pärit viktoriaanliku Muckrossi maamõisa territooriumil, et nautida iidset parki ja vaadet Killarney järvele. Järvederohke rahvuspargi territooriumile jääb ka Iirimaa kõrgeim Carrauntoohili mägi (1041 m). Öömaja ****spa-hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

Hommikusöök. Külastame Tipperary lauskmaal 61 m kõrgust Casheli kaljut. Näeme kaljul asuvaid keskaegse katedraali ja kloostri varemeid ning ainulaadset ümartorni. See 28 m kõrgune torn on vanim ja kõrgeim ehitis kaljul, mis võimaldas Casheli asukatel valvata ümbritsevat tasandikku. Sõit läbi looduskauni piirkonna Wicklow mägedesse. Jalutuskäik Powerscourti aias, mis on ilusaim Iirimaal nii kujunduse kui ka ümbritseva looduse poolest. Lilleõites terrassid, kujundlikud järved, üle 200 liigi puid ja jaapani aed pakuvad silmarõõmu kõigile. Vaba aeg lõunasöögiks. Sõit lennujaama. Lend Dublin-Helsingi kl 18.05-23.05, Helsingi-Tallinn kl 23.45-00.20 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1430 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %.) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Dublin-Tallinn,
  • lennujaamamaksud 107 € (08.09.2021 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • kohalik buss ringreisiks,
  • 3. päeva õhtusöök
  • giid-reisijuht Krista Pisuke ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palume ISE  teha tervisekindlustus ja soovitavalt koos reisitõrke( coviv)kindlustusega

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

LISATASU EEST (2020.a. seisuga, tellimine ja tasumine enne reisi)

  • õhtusöök 1. päeval 23 €
  • õhtusöök rahvustoitudega 2. päeval- täpsustamisel
  • õhtusöök 5. päeval  28 €
    • Titanicu muuseumi sissepääs
      • 21 € täisk,
      • 19.50€ pens 60+ ja üliõp,
      • 11 € laps 5-16a,
    • Gigantide ranniku külastuskeskus (audiogiid ja kaljud) ja kohalik buss
      • 12 € täisk,
      • 8 € laps 5-16a

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass, elektriliste aparaatide kasutamiseks vajalik adapter (saab osta Eestist elektroonikapoodidest või kohapealt – hind u 7 €), natuke inglise naelu Põhja-Iirimaa jaoks (oma kulud). Ujumisriided ja ujumismüts (spa-hotellis aega ka basseini jaoks).

Lendudel teenindab FinnairPardal pakutakse tasuta kohvi, teed ja mustikamahla. Toitlustus ja teised joogid on lisatasu eest. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 56x45x25 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

20.07.2021 seisuga on Iirimaale sisenemiseks vajalik EL-i digitaalne COVID tõend, mis kinnitab reisija vaktsineeritust, koroona läbipõdemist või negatiivset koroonatesti.

Negatiivseks koroonatestiks peab olema PCR-test, mis on tehtud 72 tunni jooksul enne riiki sisenemist.

Alla 12 a. lastelt tõendit ei nõuta, kuid nad võivad riiki siseneda vaid vaktsineeritud või läbipõdenud täiskasvanuga.

Iirimaal on kohustuslik omada kehtivat COVID tõendit vaktsineerimise või läbipõdemise kohta toitlustusasustuste siseruumide kasutamiseks.

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Registreerimine reisile kuni 16. jaanuar E-post: gunnar@vilkokool.ee, või  mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2021. a. seisuga, hinnad võivad muutuda):

Dublini kindlusloss 5.50 €, lapsed 4 €, alla 12a tasuta
St. Patricku katedraal 5.50 €, õpil 5 €
Guinnessi õlletehase külastuskeskus (hinnas 1 pint õlut) 16.50 €
Tara mägi 4 €
Kylemore Abbey ja aed 9 €
Moheri kaljud (s.h Atlandi ookeani kaljude näitus) 8 €, pens/üliõpil 5 €
Bunratty loss ja vabaõhumuuseum 15.25 €, pens 11.50 €
Kellsi lamba-show 5 €
Rock of Cashel 6 €, laps/õpil 4 €
Powerscourti aiad 10 €, pens/tudeng 8.50 €
Jootraha bussijuhile 5 €
Lõunasöögi hind orienteeruvalt 10-11 € praad, 5-6 € kiirtoit
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2021. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.