Õppereis Kreekasse-Peloponnesosele: KREEKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 17.-24. septembril 2024  kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  8 -päevase reisi (lennuk, kohapeal buss) Kreekasse- Peloponnesose poolsaarele

KREEKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

Peloponnesos on väärt reisisihtkoht, olenemata sellest, kas eelistate rannapuhkust, matkamist või ajaloo- ja kultuuriringreisi. Võimatu on meenutada kõiki legende ja müüte, mis on seotud Peloponnesosega. Poolsaarel leidub rikkalikult mälestisi, mis annavad aimu selle kirjust ajaloost. Peloponnesos on olnud paljude vallutajate meelispaiku. Kõik need tulijad on jätnud siia oma jälje. Poolsaarel reisides võib leida veneetsiaaegseid kindlustusi, frankide poolt ehitatud losse ja kloostreid, Bütsantsi keisrite poolt rajatud arvukaid kirikuid. Ette saab võtta lähemaid ja kaugemaid retki. Kindlasti tasub tähelepanu pöörata väikestele küladele, mida jagub nii rannikule kui mägedesse. Inimesed on sõbralikud ja nõus lahkesti oma kodukandist pajatama. Vaatamisväärsusi pakub ka loodus – maalilised mäed, metsad ja jõed, mereäärsed koopad ja kaunid liivarannad, romantilised päikeseloojangud, müütide- ja ajaloorikkus, palju avastamist kõigile. Seega pole ime, et Peloponnesosele saabub eriti just suvekuudel reisihuvilisi kõikjalt maailmast.

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas … kl 07.10. Lend Tallinn – Riia kl 09.10-10.00; Riia – Ateena kl 11.10-14.25. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi). Võtame suuna Peloponnesose poolsaarele, mis on olnud paljude vallutajate meelispaiku ning kõik need tulijad on jätnud siia oma jälje. Sõit üle Korintose kanali, mis eraldab Peloponnesose poolsaart Mandri-Kreekast. See on inimkätega kaljusse raiutud lõige kui „skalpellijälg“, ühendades kitsa ribana Aadria ja Joonia merd. Kanal valmis 1893. aastal ja troonib maailmakuulsate kanalite väärikas seltskonnas – pikkus 6,3 km, kõrgus umbes 80 m ja laius 25 m. Mõõtude kirjeldamine aga ei suuda edasi anda vaadet, mis avaneb sillalt, kui selle alt laevad läbi sõidavad. Teeme pildistamispeatuse. Sõit jätkub Tolosse Argolida maakonnas. Majutus järgnevad 6 ööd teie poolt valitud hotellis (2-sed toad). Õhtusöök 3* Zakros hotellis.

2. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Õhtusöök hotellis.

3. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks rannas. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest) mägedesse. Sõidame Diakofto linna, kust alustame rongisõitu läbi mägede ja Vouraikose kanjoni. Antiikajal arvati, et kuristiku tekitas Herakles oma mõõgaga soovides kokku saada teda lummanud kohaliku tütarlapse Vouraga. Rong sõidab üles Kalavritasse. See, itaallaste poolt 1889-1895 rajatud hammasraudtee, on üks vaatemängulisemaid maailmas – läbides 6 tunnelit ja kulgedes üle 40 silla, ümbritsetuna metsikust ning vapustavast maastikust. Kalavrita pikk ajalugu sai traagilise pöörde 1943. a. kui Saksa väed hukkasid siin üle 1200 kohaliku mehe ja poisi, kogudes nad kindluse juurde ning seejärel maha lastes. Näeme selle kurva sündmuse mälestuseks püstitatud monumenti – hiiglaslikku risti. Külastame Järvede koobast. Stalaktiitide kivimets, mille lõpus asub muljetavaldav „kindlus“, millel on isegi kaitsevall. 13 väikest järve, mis järgnevad üksteisele kuni 2 km pikkuse koopa lõpuni. Seejärel imetleme hiiglaslikku viinapuud, mille tüve diameeter on üle 30 cm ja võra katab mitut terassi. Selle raskeid oksi toestavad täiskasvanud iilekstammed. Õhtusöök hotellis.

4. PÄEV

Hommikusöök. Mükeene oma tohutute, kuni kuuetonnistest kivitahukatest laotud müüride ja rohkem kui 3000-aastase ajalooga. Teisel aastatuhandel eKr oli siin Kreeka tsivilisatsiooni olulisemaid keskusi, sõjaline tugipunkt, mis domineeris terve Kreeka lõunaosa üle. Seda perioodi Vana-Kreeka ajaloos on nimetatud Mükeene perioodiks. Mükeenet on mainitud Homerose eeposes Odüsseia ning 19. saj teisel poolel siin kaevamisi läbi viinud Schliemann uskus, et Homerose teosed on tõde ning interpreteeris ka oma leide vastavalt. Erilist tähelepanu väärivad kuulus Lõvivärav, mille kaudu pääseb iidsesse linna, Akropolis ja kuningate hauakambrid. Külastame Kreeka esimest ametlikku pealinna Nafplionit, mida on peetud kangelaslikkuse ja vabadusiha sümboliks. Nafplion on tuntud oma romantilise vanalinna poolest. Siin on valitsusresidentse rajanud mitmest rahvusest isandad, kes kõik on lubanud teha Nafplionist kauneima linna ja jõudumööda oma lubadust ka täide viinud. Siiani peetakse seda Kreeka kõige veneetsialikumaks linnaks. Kaunid kitsad tänavad ja neoklassitsistlikud majad võluvad ka kõige kriitilisemaid külastajaid. Jalutuskäik linnas, naudime vaateid merele, saartele ja Palamidi kindlusele. Sõidame Palamidi kindluse juurde, mis asub 216 m kõrgusel künkal Nafplioni lähistel. Siit avanevad imelised vaated lahele, ümbruskonnale ja Nafplioni linnale. Õhtusöök hotellis.

5. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks rannas. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest) mägede tuurile. Tee viib meid maalilisse Lousios’e kuristikku, kus asuvad mitmed UNESCO maailmapärandi alla kuuluvad kloostrid. Külastame neist Moni Prodromou kloostrit. Kuristiku idaküljel kaljuserval asuvat kloostrit kasutas Kolokotronis Kreeka iseseisvussõja ajal oma peidupaiga ja peakorterina. See kunagine jõukas klooster toetas vabadusvõitlust ka oma kullaga. Soovijad saavad teha väikse matka antiikse Gortyseni. Seejärel heidame pilgu vanadesse slaavi põgenike küladesse. Esimesena imetleme Stemnitsa mägiküla, mida peetakse piirkonna üheks ilusamaks. Siin asub tuntud kullasseppade ja hõbeseppade kool. Seejärel külastame Dimitsana küla ehk „Lousiose rõdu“ (asub 950 m kõrgusel), kust avaneb imeline vaade Kurjuse mägedele. Õhtusöök hotellis.

6. PÄEV

Hommikusöök. Väljasõit. Ümbritsetuna piiniatest ja oleandritest asub Argolida mägede südames Epidaurose suurejooneline antiikteater, imeline akustikapärl, kuhu mahub 14 000 vaatajat. Olles üks paremini säilinud antiikteatreid, leiab siinne suurepärane akustika kasutust ka tänapäeval. Igal aastal Ateena festivali ajal toimuvad siin teatrietendused. See paik on eripalgeline ja huvipakkuv, saladuslikkust lisab ringikujuline tolos. Laevasõit maalilisele Porose saarele, kus on filmitud mitmed Kreeka filmid. Tegelikult koosneb Poros kahest sõsarsaarest – suurem männimetsaga kaetud ja imeliste liivarannakestega pikitud Kalavria ning väike vulkaaniline saareke Sferia, mis kerkis merest 273a eKr. Porosel elati juba pronksiajal ning sealt on leitud Mükeene kultuurile omaseid haudu. Saare põhjapoolses osas asuvad Poseidoni templi varemed. Õhtusöök hotellis.

7. PÄEV

Hommikusöök. Sõit Ateenasse. See linn on külastamist väärt! Ateena on iidse kultuuri sünnikoht, mis tänapäeval aina edasi areneb. Külastame Ateena südameks olevat Akropoli – künkal kõrguvat kõige tähtsamat antiikaja mälestist, kus asuvad pühamud ja mis oli linna kaitsejumalanna Athena kultuspaigaks. Siinset Parthenoni templit vaadates tuleb tõdeda vanakreeka arhitektuuri ülimat meisterlikkust. Kesklinnast leiab ühe suurima jalakäijate ala, mis liidab omavahel mitmeid maailmakuulsaid vaatamisväärsusi. Jalutame ka Syntagma väljakule parlamendihoone ette vahtkonnavahetust vaatama. See on päris vahva „etendus“, kus tuttidega kontsakingades mehed klõbistavad marmoril. Väljaku lähedal asub vana olümpiastaadion, mis praegusel kujul on pärit esimestest kaasaegsetest olümpiamängudest 1896, on ehitatud samale kohale, kus asus muistsete mängude staadion. Sinna on kõige mõistlikum jalutada Syntagma väljaku juurest läbi rahvuspargi, mis pakub mõnusat päikesevarju ja silmailu. Vaba aeg linnas. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Transfeer Ateena lennujaama. Lend Ateena – Riia kl 15.05-18.20; Riia – Tallinn kl 20.05-20.55. (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

ÕPPEREISI MAKSUMUS : 1280 € Kui ühest asutusest/ perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Tasumine Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. Reisi raha võimalik kindlustuselt tagasi saada siis, kui endal sõlmitud lisaks ka reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid lennule Tallinn-Ateena-Tallinn,
  • lennujaamamaksud 61 € (04.10.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömaja *** Hotellis Zakros koos hommiku- ja õhtusöögiga
  • turismimaks,
  • väljasõidud ja eestikeelsed ekskursioonid vastavalt programmile,
  • eestikeelne kreeka keelt ja kultuuri valdav giid-reisijuht Leelo Viita ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB!  Palun kõikidel kindlasti teha ISE juurde tervisekindlustus  koos reisitõrkekindlustusega!

3* hotell Zakros koos hommiku- ja õhtusöögiga https://www.zakroshotel.gr asub 60 meetri kaugusel Tolo rannast. Välibassein, aed ja ühine puhkeruum. Kohapeal on restoran, terrass ja baar. tasuta WiFi-ühendus. Hotelli rõduga tubades on konditsioneer, seif, lameekraaniga televiisor ja privaatne dušiga vannituba.

 

LISATASU EEST (2023 seisuga, tellimine ja tasumine enne reisi):

  • 3-ndal päeval väljasõit Diakofto, rongisõit, Vouraikose kanjon (hinnas ka rongipilet) 49 €
  • 5-ndal päeval väljasõit Lousios’e kuristikku 47 €
  • ühene majutus 3* hotellis 240 €.

Lendudel teenindab AirBaltic. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 23 kg äraantavat pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, ujumisriided, rannarätik, sularaha eurodes (kaardiga maksmine ja sularaha väljavõtmine võib osutuda keeruliseks).

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post:gunnar@vilkokool.ee , mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Palamidi kindlus 8 €/ 4 € üle 65 a
Mükeene 12 €/ 6 € üle 65 a
Epidaurose teater 12 €/ 6 € üle 65 a
Ateena akropol 20 €/ 10 € üle 65 a
Akropoli muuseum 5 €
Benaki muuseum 12 €

ITIC kaardi omanikele kehtib mõnikord soodushind. ISIC kaardiga on vaatamisväärsused ja muuseumid tasuta.

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.