Õppereis Albaaniasse: ALBAANIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MÜ vahendab kõikidele huvilistele 8. -16. augustil 2025 reisifirma Tensi Reisid  9-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Albaaniasse

ALBAANIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 12 vaba kohta!

Teekond

1. Päev

Kogunemine Tallinna lennujaamas …. kl 21.50. Otselend Tallinn -Tirana kl 23.45–01.50. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi).

2. Päev

Öösel sõit hotelli. Majutus ****hotellis (2-sed toad). Hommikusöök. Riigi kaasaegne pealinn ja metropol Tirana. Sõidame Dajti köisraudteega samanimelisele mäele. Ülevalt avanevad parimad vaated linnale. Alla jõudes külastame Bunk’Arti muuseumi. Skanderbegi-nimeline keskväljak oli väga suur juba enne II maailmasõda, kuid nõukogude ajal laiendati seda veelgi, nii võibki selle kohta tänapäeval öelda – massiivne. Väljaku ääres asuvad nii Rahvusmuuseum, mille fassaadi kaunistab Albaania ajalugu kujutav mosaiik, kui ka toretsev punasest tellisest Et’hem Bey mošee. ka Ish-Blloku linnaosas, mis kommunistliku diktaatori Hoxha ajal oli poliitbüroo eliidi elurajoon ja tavakodanikele suletud piirkond. Tänapäeval aga leiab siit noorusliku ja pulbitseva tänavamelu ning kõige moodsamad kohvikud, restoranid ja poed… Vaba aeg lõunasöögiks. Sõit Beratisse. Öömaja  ****hotellis (2-sed toad). Soovijatele õhtusöök (ettetellimisel, lisatasu eest).

3. Päev

Hommikusöök. Linnaekskursioon „tuhande akna linnas“ Beratis. See on Albaania vanim linn ja selle ajalugu ulatub tagasi 6. sajandini eKr. Tänu oma unikaalsele ning hästi säilinud arhitektuurile püsib linn UNESCO maailmapärandi nimistu kaitsva kilbi all ilmselt veel vähemalt sama palju aastaid. Siin elas ja töötas ka Onufri, Albaania üks suuremaid 16. sajandi kunstnikke. Nagu sel ajal kombeks, tegi ta oma tähtsamad tööd kirikutele. Ta lõi nii freskosid kui ka ikoone ning lisas kirikute interjööri ka uue värvi, mida Albaanias kutsutakse Onufri punaseks. Mujal on see tuntud kui tavaline roosa. Linn on huvitav kombinatsioon 2400-aastasest ajaloost. Illüüria ja Rooma ajast pärinevad kindlusmüürid ümbritsevad Bütsantsi kirikuid ja Osmanite elamuid, mis paiknevad vaheldumisi nõukogude aja hoonetega. Külastame Berati kindlust. Järsu nõlvaga mäe tippu ehitatud kindlust kaitseb kolmekordne müür, mille seest leiame ajaloolise elamukvartali, kaheksa säilinud kirikut, kaks mošeed, mitmeid kunstigaleriisid ja muuseume. Põikame sisse 18. saj ehitatud ja originaalsena säilinud majja, kus kujutatakse tolleaegsete inimeste tavapärast eluviisi. Kööki ja elutuba näidatakse kahel erineval viisil, nii nagu need olid linnas ja maal. Põnev on uudistada ka väikest peidetud kambrit, kuhu naised pidid varjuma külaliste korral. Maarja kirikus näeme Albaania 16. saj kuulsama kunstniku Onufri ikoonide kogu. Võimaluse korral külastame Berati lähedal veinikeldrit. Proovime, kuidas maitseb ainult Albaanias kasvatatavatest Shesh i Zi ja Shesh i Bardhe viinamarjasortidest valmistatud vein, samuti kreeka pähkli raki. Sõit Vlorësse. Kauni lahe ääres seisev Vlorë on muistne linn, mis on albaanlaste jaoks tuntud kohana, kus kuulutati välja riigi iseseisvus. See oli ka Albaania esimene pealinn. Vaatame üle ka vanalinna. Majutus 2 järgnevat ööd ***hotellis (2-sed toad). Õhtusöök

4. Päev

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks Aadria mere ääresÕhtusöök hotellis.

5. Päev

Hommikusöök. Teekond jätkub Albaania Rivieras. See on kaunim osa Albaania rannikust, kus Ioonia mere kohal kõrguvate Akrokeraune mägede jalamile jäävad väiksed kuurordid ja vanad mägikülad. Läbime oliivi- ja tsitruseistandusi ning naudime vaateid rannikule. Sõites läbi Llogara Rahvuspargi ületame 1043 m kõrguse Llogara kuru. Siin avaneb meile üks dramaatilisemaid mägede ja mere panoraame kogu Vahemere ääres. Peatus vaateplatvormil, kus selge ilma korral paistab üle mere ka Korfu ja üksikud väiksed Kreeka saared. Võimalusel teeme peatuse teeäärsete müügiputkade juures, et soovijad saaksid proovida ja kaasa osta kohalike talunike mett ning ravimteesid. Teel näeme lahe ääres asuvat Veneetsia-aegset Porto Palermo merekindlust. Jõuame Butrinti arheoloogilisele alale, mis kuulub UNESCO kaitse alla ja on üks enimkülastatavamaid arheoloogilisi paiku Albaanias. Juba 6. saj eKr kreeklaste poolt asutatud antiiklinn asub võrratult kauni looduse keskel, ümbritsetuna sinisest laguunist ja lopsakatest metsadest. Värvika ja põneva ajalooga Butrint on olnud tähtis kaubanduslinn nii kreeklastele, roomlastele kui bütsantslastele. Jalutuskäik arheoloogilisel alal – antiikteater, imeliste mosaiikidega saunad, eelkristlikud pühakojad ning loomulikult linna tähtsaim paik akropolis. Ületame 572 m kõrguse Muzina kuru ja jõuame Gjirokastëri. Läheme õhtusöögile ja folklooriansambli kontserdile (ettellimisel, lisatasu eest). Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

6. Päev

Hommikusöök. Gjirokastër on üks kaunimatest Albaania ajaloolistest linnadest. See kanti 2005. a UNESCO maailmapärandi nimekirja ja see on jätnud jälje kirjandusklassikasse Ismail Kadare teoses „Kivilinna kroonika“. Külastame mäe tipus 336 m kõrgusel asuvat Albaania suurimat kindlust, kus Osmanite ajal baseerusid Ali Pasha väed. 13. saj pärinevatelt müüridelt avaneb vaade üle Drino jõe oru ning ümbritsevatele mägedele. Jalutuskäik vanalinna võluva arhitektuuriga kivimajadega ääristatud kitsastel munakivitänavatel. Siin on sündinud ja kasvanud Albaania endine diktaator Enver Hoxha, kelle valitsusajal oli riik külastajatele suletud. Külastame üht uhkemat Gjiokastëri autentset hoonet Skandili maja, kus asub erakätes olev Etnograafiamuuseum. Linn on tuntud ka oma kulinaariakunsti poolest. Sõit Tirana lähedale Durreši linna. Väike ekskursioon koos 2. saj pärineva amfiteatri varemete külastamisega. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

7. Päev

Hommikusöök. Sõidame läbi ilusate mägede Kosovosse. See peamiselt albaanlastega asustatud „Euroopa pesamuna“ on noorim riik Euroopas, sõltumatus kuulutati välja alles 17. veebruaril 2008. a. Külastame riigi kõige ilusamat – Prizreni linna, mida kutsutakse Kosovo kultuuripealinnaks. Linnasüdames on säilinud vanad ehitised, mošeed ja kirikud. Linnas on senini ka tegus väike türgi kogukond, mis on jätnud jälje kohalikule köögile. Soovijatele lõunasöök (lisatasu eest, ettetellimisel). Linna taha Šarri mägede vahele jääb väike Serbia õigeusu Svetih Arhangela klooster. Enne päikeseloojangut võivad soovijad ronida vanalinna kohal kõrguva kindluse varemete juurde ja nautida sealt avanevaid vaateid linnale ja mägedele. Õhtul jätkub elu vanalinna paljudes restoranides ja kohvikutes. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

8. Päev

Hommikusöök. Sõidame tagasi Albaaniasse. Jõuame Krujësse. Soovijatele lõunasöök (lisatasu eest, ettetellimisel). See linn oli viimane kants, mis hoidis Osmanite impeeriumi edasi Euroopasse laienemast. Linn kõrgub 560 m merepinnast Sari-Salltiku mäe nõlvadel. Tutvume Albaania rahvuskangelase Skanderbegi looga kindluses olevas temanimelises muuseumis. Tagasisõit Albaaniasse TiranasseVaba aeg linnas. Hilisõhtune ühine õhtusöök.

9. Päev

Otselend Tirana-Tallinn kl 02.35-06.40 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1390 €. (NB! Reisi maksumus võub muutuda!) Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Tirana-Tallinn koos lennujaamamaksudega 36 € (10.09.2024 seisuga, võivad muutuda),
  • kohalik buss ringreisiks Albaanias ja Kosovos
  • öömajad *** ja ****hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • õhtusöögid hotellides vastavalt programmile
  • giid-reisijuht Marko Zanev  ja eestikeelsed ekskursioonid
  • kohalik litsenseeritud giid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti palume ISE  teha tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- hinnad 2024.a. seisuga, võivad muutuda):

  • õhtusöök ja folklooriansambli kontsert 26 € (toimub kui soovijaid vähemalt 16 in),
  • 7-ndal päeval lõunasöök 20 € (jookideta),
  • 8-ndal päeval lõunasöök   …€,
  • ühene majutus u 150 €

KAASAEV pass või ID kaart kehtivusega 3 kuud pärast reisi.

 

Lendudel teenindab Air Baltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub: E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2024. a. andmetel):

  • Programmiga seotud sissepääsudele kulub kokku u 56 €. Sissepääsude raha korjab giid ühekorraga ja eurodes.
  • Veini degusteerimine Beratis 17 €.
  • Lõunasöökidele võib arvestada u 12 € väärtuses lekke ühe söögikorra eest (valuuta vahetatakse kohapeal).
  • Albaanias on kombeks jätta jootraha kohalikule giidile ja bussijuhile. Selleks võiks arvestada kuni 15 €.

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2024. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.