Õppereis Leedumaale ja Lätimaale: LEEDU JA LÄTI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MÜ

vahendab 15.-20. augustil  2019 kõikidele huvilistele  ja peredele reisifirma Viru Reisid 6- päevase reisi  Leedumaale ja Lätimaale

LEEDU JA LÄTI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

1. päev        Väljasõit 15. augusti varahommikul Läti suunas (arvatavasti marsruudil Tartu-Tallinn-Pärnu). Lõuna paiku Riia südalinna ekskursioon. Imetleme Läti Seimi hoonet, Švaabi ja Mustpeade maja, Riia linnust, Vabadussammast, Kolme Venda, Rootsi väravat, toomkirikut, Jaani kirikut, õigeusu katedraali, Peetri kirikut, raekoda, raekoja platsi, Rolandi kuju ja muud huvitavat. Õhtupoole suundume Jurmalasse (läti keeles sõna-sõnalt „mereäärne“). Kuurort on veetlev randade, metsade ja väikelinnade jada Liivi lahe ääres. Teeme väikese puhkepausi ja käime soovi korral värskendamiseks korra suplemas. Hiljem sõidame  Lääne-Lätimaale öömajale. Väikese vahepeatuse ajal imetleme  Durbe lossi.

 

2. päev        Hommikul suundume Ventspilsi. Teeme jalutuskäigu Ventspilsi parkide, lillepeenarde ja purskkaevudega moodsas kesklinnas ning hästi restaureeritud vanalinnas. Imetleme Ventspilsi ordulinnust, Nikolai õigeusu kirikut, Nikolai luterlikku kirikut, külastame mereäärset vabaõhumuuseumi ja Põhja-Euroopa suurimat raadioteleskoopi, mis on mõõtmetelt kaheksas kogu maailmas.Väike puhkepaus Ventspilsi rannas, kus soovijatel on võimalus  käia ujumas. Peale lõunat sõidame Liepaja poole, mis on suuruselt Läti kolmas linn.  Imetleme Kolmainu kirikut, mille interjöör on on üks kauneimaid kogu Baltikumis, raekoda, raekoja väljakut, käsitööliste maja jne. Külastame  kummituslikku linnaosa Karostat, kus tänavate ääres on tohutu suured  asustamata  hooned. Linnaosas asub kaunis sibulakuplitega Nikolai õigeusu katedraal, mis on üks Kurzeme piirkonna suurimaid turismimagneteid. Õhtupoole suundume Palanga lähistele öömajale, kus oleme 2 ööd järjest. Enne öömajale saabumist imetleme 15 km enne Palangat vaikses kalurikülas Šventojis asuvat turismimagnetit – kolmel luitel tantsivat tüdrukut kujutavat skulptuuri „Kaluri tütred“.

 

3. päev       Hommikul Palanga kuurordi ekskursioon ja puhkus. Külastame neorenessanss-stiilis palees 1963.aastast asuvat Palanaga merevaigumuusemi, kus on eksponeeritud 4500 eset. Palee territooriumis kaugemas osas asub Birutese mägi, kus asub Leedu üks kuulsamaid skulptuure, muinasloost inspireeritud „Egle, nastikute kuninganna“ jne. Õhtul imetleme päikeseloojangut  1882.aastal ehitatud  sadamasillal. Ujume ja võtame päikest.

 

4. päev        Edasi suundume Leedu ainukesse meresadama linna Klaipedasse. Sajandeid oli see tähtis Preisimaa sadamlinn tuntud Memeli nime all ja praegu Leedu suuruselt kolmas linn.  Väike jalutuskäik vanalinna tänavatel.  Külastame Klaipeda vanalinna südameks olevat Teatriväljakut, selle ümbruskonda ja veel palju huvitavat. Peale lõunat sõidame vaatama  maailma üht loodusimet- Kura säärt. Kura säärt hõlmav rahvuspark kuulub 2000. aastast UNESCO  maailmapärandi nimistusse. Külastame selle paiga  üht kõrgemat punkti Parnidise düüni (52 m), kust avanevad suurepärased vaated kogu Kura säärele. Tutvume  Kura sääre mitteametliku pealinna Nidaga, mille sümboliks on puna-sinised kalurimajakesed. Naudime nõidade mäele viiva teeraja ääres varitsevaid koomilisi deemonlikke puukujusid, mille kohalikud skulptorid seadsid üles 1980.aastal ja veel palju huvitavat. Ujume ja võtame päikest. Öömaja.

 

5. päev        Varahommikul suundume Kaunasesse (200 km), Leedu suuruselt teise linna, mis paikneb riigi suurimate jõgede Nemunase ja Nerise ühinemiskohas. Külastame hästi säilinud vanalinnas asuvaid põhilisi ajaloomälestisi- raekoda, mida kohalikud kutsuvad „Valgeks Luigeks“, bernhardlaste kloostrile 1620.aastate lõpus  ehitatud kolmainsuse kirikut, Kaunase linnust, Peetri ja Pauli katedraali jne. Peale lõunat suundume Vilniuse poole (100 km). Imetleme Trakai muljetavaldavat saarelinnust, mis oli omal ajal paras pähkel igale vallutajale. Külastame kindluses asuvat ajaloomuuseumi, lossitorni, kaitsetorne. Jalutame puusillal, mis ühendab saarelinnust muu maailmaga. Soovijatel võimalus nautida Trakai idüllilist järvemaastikku ja linnuse arhitektuuri jalutades kenal rajal mööda saare kallast. Õhtul jalutame Vilniuse vanalinnas. Imetlema raekoda, raekoja platsi, presidendi lossi, suurvürsti lossi, Vilniuse Ülikooli, suurtüki bastionit, linnust ja Gedminase torni, Vilniuse katedraali  ja katedraaliplatsi, Radwilli paleed jne. Öömaja.

 

6. päev         Alustame kojusõitu. Sisenedes Lätti külastame Bauska lähistel asuvat Rundale lossi. Loss on üks Baltimaade kauneimad paleesid, mille ehitamist alustati barokkstiilis 1736.aastal.  Hoone sai kahjustada 20.sajandil. Seal on olnud nii valitsusruumid, algkool kui ka viljahoidla. 1972.aastal alanud restaureerimistööd kestavad tänaseni. Soovijatel on võimalus külastada marmorsaali, hertsogi audientsiruume, magamistuba, hertsoginna buduaari, nurga-ja roosituba, kuldsaali, valget saali, ovaalset portselanikabinetti, vanaaegsete rõivaste näitust jne.
Õhtul hilja jõuame koju

 

ÕPPEREISI MAKSUMUS:  260 € Kui ühest koolist/asutusest/perest   2 osalejat, siis  2 % soodustust, kui 3 osalejat, siis soodustus  5 %. Kui osalejaid vähemalt 10, siis soodustus 10 %. Tasumine Koolituskeskus Vilko MÜ  arve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

Õppereisi hinna sees:

  • Mugavustega buss (kuum vesi, video, WC)
  • Öömajad hotellides (kahekesi tubades, juhul kui tullakse kahekesi, soovi korral võimalus olla toas ka kolmekesi) koos  hommikusöökidega
  • Eestikeelne giid-reisijuht  ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma Viru Reisid OÜ, Keskväljak 9   41531 Jõhvi, reg. nr. 10445418

NB! Hind ei sisalda   muuseumi  pileteid ja muud  toitlustamist peale 5 hommikusöögi!

NB! Kaasas peab olema kehtiv  ID-kaart või  pass  ja  Euroopa ravikindlustuskaart (või eraldi tervisekindlustus)

Soovijatel palun registreerida kuni  28. juuli: E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 6803

Õhtupoole jõuame Liepajasse poole, mis on suuruselt Läti kolmas linn. Imetleme Kolmainu kirikut, mille interjöör on on üks kauneimaid kogu Baltikumis, raekoda, raekoja väljakut, käsitööliste maja jne. Külastame kummituslikku linnaosa Karostat. Öömaja Palanga-Klaipeda kandis.

2.päev Hommikul Palanga kuurordi ekskursioon ja puhkus. Külastame neorenessanss-stiilis palees 1963.aastast asuvat Palanaga merevaigumuusemi, kus on eksponeeritud 4500 eset. Palee territooriumis kaugemas osas asub Birutese mägi, kus asub Leedu üks kuulsamaid skulptuure, muinasloost inspireeritud „Egle, nastikute kuninganna“ jne. Õhtul imetleme päikeseloojangut 1882.aastal ehitatud sadamasillal. Ujume ja võtame päikest.

3.päev Edasi suundume Leedu ainukesse meresadama linna Klaipedasse. Sajandeid oli see tähtis Preisimaa sadamlinn tuntud Memeli nime all ja praegu Leedu suuruselt kolmas linn. Väike jalutuskäik vanalinna tänavatel. Külastame Klaipeda vanalinna südameks olevat Teatriväljakut, selle ümbruskonda ja veel palju huvitavat.
Peale lõunat sõidame vaatama maailma üht loodusimet-
Kura säärt. Kura säärt hõlmav rahvuspark kuulub 2000. aastast UNESCO maailmapärandi nimistusse. Külastame selle paiga üht kõrgemat punkti Parnidise düüni (52 m), kust avanevad suurepärased vaated kogu Kura säärele. Tutvume Kura sääre mitteametliku pealinna Nidaga, mille sümboliks on puna-sinised kalurimajakesed. Naudime nõidade mäele

viiva teeraja ääres varitsevaid koomilisi deemonlikke puukujusid, mille kohalikud skulptorid seadsid üles 1980.aastal ja veel palju huvitavat. Ujume ja võtame päikest. Öömaja.

4.päev Varahommikul suundume Kaunasesse (200 km), Leedu suuruselt teise linna, mis paikneb riigi suurimate jõgede Nemunase ja Nerise ühinemiskohas. Külastame hästi säilinud vanalinnas asuvaid põhilisi ajaloomälestisi- raekoda, mida kohalikud kutsuvad „Valgeks Luigeks“, bernhardlaste kloostrile 1620.aastate lõpus ehitatud kolmainsuse kirikut, Kaunase linnust, Peetri ja Pauli katedraali jne.
Peale lõunat suundume Trakai poole. Imetleme Trakai muljetavaldavat saarelinnust, mis oli omal ajal paras pähkel igale vallutajale. Külastame kindluses asuvat ajaloomuuseumi, lossitorni, kaitsetorne. Jalutame puusillal, mis ühendab saarelinnust muu maailmaga. Soovijatel võimalus nautida Trakai idüllilist järvemaastikku ja linnuse arhitektuuri jalutades kenal rajal mööda saare kallast.
Öömaja Vilniuse lähistel.

5.päev Hommikul jalutuskäik Vilniuse vanalinnas. Imetlema raekoda, raekoja platsi, presidendi lossi, suurvürsti lossi, Vilniuse Ülikooli, suurtüki bastionit, linnust ja Gedminase torni, Vilniuse katedraali ja katedraaliplatsi, Radwilli paleed jne.

Lõuna paiku (u. kell 13:00) alustame kojusõitu.Õhtul hilja jõuame koju.