Õppereis Kesk-Euroopasse ja Alpidesse: KESK-EUROOPA JA ALPI RIIKIDE AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele  30. juuli- 4. august 2024 reisifirma  Tensi-Reisid 6-päevase õppereisi (lennuk/buss kohapeal) Kesk-Euroopasse ja Alpidesse (Itaalia, Šveist, Austria, Tirool)

 

KESK-EUROOPA JA ALPI RIIKIDE AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 8 vaba kohta!

ITAALIA- ŠVEITS- AUSTRIA- TIROOL

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas …. kl 04.00. Lend Tallinn – Helsingi kl 06.00-06.35; Helsingi – Milano (Malpensa) kl 08.00-10.05 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Sõidame mööda Maggiore järve See piklik veteväli ulatub otse mägede jalamile ning isegi üle piiri Šveitsi Alpidesse. Siinses vahemerelises kliimas kasvavad jõudsasti korgi-, viigi- ja oliivipuud, datlipalmid ning bugenvillead ja kameeliad. Järve keskel asuvad võluvad Borromeo paradiisisaared, mis said oma nime järve tähtsaimalt patroonilt kardinal Carlo Borromeolt. Jõuame Stresa kuurortlinnakesse, kus on palju villasid ja parke. Soovijad saavad teha Maggiore järvel laevasõidu Isola Bella saarele. Külastame siin asuvat saare tõmbenumbrit 17. saj. Borromeo paleed ja selle Itaalia stiilis aedu. Uhked terrassid, purskkaevud, grotid ja kujud ning nende vahel jalutavad paabulinnud. Tagasi Stresasse jõudes vaba aeg. Soovijad saavad ka ujuma minna. Sõidame Lombardias asuvasse Varesesse, mida kutsutakse „aialinnaks“ tänu oma paljudele parkidele ja aedadele. Linn on tuntud oma suurejooneliste villade poolest, millel on samasugused muljetavaldavad aiad. Ilusas itaalia stiilis linnapargis asub Palazzo Estense 18 sajandist. Tänapäeval on siin raekoda. Peatänav Corso Matteotti viib meid imposantse kellatorniga San Vittore basiilika juurde. Võluv kesklinn oma arkaadidega majade ja armsate väljakutega. Majutus 2 järgmist ööd ***hotelli (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame Alpide päikeselistel mäejalamitel paiknevasse itaaliakeelsesse Ticino kantonisse. Alpide järskude nõlvade vahele peitunud varjulise Melide peamine vaatamisväärsus on Swissminiatur – Mini-Šveits. Park, kus on 1:25 mõõtkavas ehitatud 100 maketti Šveitsi märkimisväärsematest hoonetest ja loodusvormidest. Siin saab imetleda kõiki Šveitsi tähtsamaid vaatamisväärsusi. Lugano järv on Ticino üks kaunimatest paikadest. Järve põhjakaldal väikeses abajas asetsev Lugano on Ticino suurim linn ja üks suuremaid järveäärseid kuurorte. Itaaliapärase olemusega õdusate väljakute, astmeliste tänavate ja kitsaste-käänuliste alleedega vanalinn Centro Storico. Palmidega palistatud varjuline järveäärne promenaad. Bellinzona, nn. Alpide võti, valvab ligipääsu kolmele mägiteele. Tänu oma paiknemisele Alpi kurusid ületavale teele jäävas orus, on linn olnud juba Rooma ajast saadik kindluslinn. Keskajal ehitasid Milano hertsogid siia kolm uhket kindlust, mis on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja. Bellinzona linnapildist tõusevad erilise tunnusena esile 27 m kõrgune „valge torn“ ja 28 m kõrgune „must torn“ – see on Castelgrande oma tornide ja sakilise ringmüüriga ja Bellinzona imekena lombardia stiilis vanalinna. Imetleme linnaväljakuid, arkaade, rõdudega pastelseid maju ja vanu kirikuid. Sõit tagasi öömajja.

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõit Šveitsi Graubündeni See on Šveitsi kolmkeelne kanton, ainus piirkond, kus räägitakse tänini retoromaani keelt. Ületame suurel Alpe läbival teel paikneva 2065 m kõrguse San Bernardino kuru. Sõit põhjapoole Hinterrheintali oru kaudu. Via Mala on suurim ja muljetavaldavam kuristik Graubündeni kantonis. 300 meetri sügavune Reini jõe kanjon oma “keerisepottidega”. Jalutame 321 trepiastet alla galeriidesse ning vaateterrassile. Suusakuurort Davos on lähedalt seotud Thomas Manniga, kes sai siit inspiratsiooni raamatuks “Võlumägi”. Sõidame üle 2383 m kõrguse Flüela kuru. Sõit öömajja Imsti lähedale. Õhtusöök (ettetellimisel, lisatasu eest). Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Innsbruck on nii Tirooli liidumaa pealinn kui ka piirkonna kultuuri- ja turismikeskus. Jalutuskäik Triumfikaar, Maria Theresia tänav – esindustänav, millelt avaneb kaunis vaade kaljuse tipuga 2334 m kõrgusele Nordkette mäele. See on muutunud üheks Innsbrucki visiitkaardiks, mida kannavad mälus kõik seda paika külastanud inimesed. 15. sajandist pärit raekoda, mida kutsutakse ka linnatorniks. Linna üks embleemidest on Kuldkatusega maja. Toomkirik – Püha Jakobi katedraal. Hofburgi loss, millest Maria Theresia radikaalse ümberehituse tulemusena sai kaunis hilisbarokse ja õukondliku rokokoo stiilis palee, andes tunnustust Habsburgide dünastia enneolematust hiilgusest. Hofkirche, kus Maximilian I tühja hauda valvavad üleelusuuruses pronkskujud. Sõit Swarovski Kristallimaailma. Sürreaalne unistustemaailm, mis on saavutanud rahvusvahelise kultuskoha maine. Mäekünka sisse on ehitatud „Imede kambrid“, kus kõik sillerdab, helgib ja särab. Hiiglase sees asuvas muuseumis näeme kuulsate disainerite loomingut, samuti erinevate kunstnike installatsioone ja teoseid, mis on täis Swarovski kristalle. Räägitakse, et Swarowski kristallimaailma sisenedes suudab inimene seal olles unistada vaid kõige kaunimatest asjadest. Tänapäevase tipptehnoloogia tulemusel lihvitud kristallid on paigutatud kõikvõimalikesse kompositsioonidesse ja esitlustesse alates kunstist kuni ruumikujunduseni. Meid ootavad maailma suurim, 300 000 karaadine kristall, muljetavaldav 595 detailist koosnev kristallist kuppel, kuhu sisse minnes kogeb, mismoodi on võimalik peegeldada sillerdavat lõpmatust. Alexander McQueeni disainitud kristallidest kuusepuu, maailma kalleim sein, mis on valmistatud kristallidest, ning muidugi Swarovski ehteid läbi aastakümnete jpm. Soovijad saavad kristalltooteid ja ehteid ka kaasa osta. Majutus 2 järgnevat ööd Tirooli-stiilis hotell-külalistemajas (2-sed toad). Õhtusöök (hinna sees). Tirooli õhtu koos muusika ning rahvatantsudega.

5. PÄEV

Hommikusöök. Sel päeval teeme väljasõidu Grossglockneri piirkonda. Teele jääb piltpostkaartlik linnake Zell am See ning siis algab Kõrg-Alpi tee. Kõrged mäed, mis laskuvad all laiuvate järvedeni, teevad siinsetest aladest reisijate paradiisi. Piirkonna kaunimaid paiku on Grossglockner Hochalpenstrasse nimeline maaliline mägitee, mis viib otse Hohe Tauerni rahvuspargi südamesse. Viimases on enam kui 300 mäge, mis küünivad kõrgemale kui 3000 m ja palju liustikke. Teeme peatuse Kasereckis (1913 m), kaunid vaated orgu ja mägedele. Jalutuskäik mööda Keiser Franz-Josefi panoraamteed (2369 m kõrgusel). Wilhelm-Swarovski vaatlustorn, mille kolmel korrusel on võimalik teleskoopidega jälgida ümbrust, uurida liustiku ajalugu ning topiseid, kuulata loomade-lindude hääli, vaadata videot alpiloomadest. Soovijatel on võimalik matkata mööda Pasterze liustikuteed. Ehk õnnestub näha ka mägikitsi ja ümisejaid (koopaoravaid). Õhtusöök (hinna sees).

6. PÄEV

Hommikusöök. Veedame hommiku Kaisergebirge mägedes. Asitzbahni köisraudtee viib meid üles 1760 m kõrgusele. Sõit koosneb kahest etapist. Võimalus teha väike matk mägedes või nautida mäel kohvikutes avanevaid imelisi vaateid. Sõidame Baieri piiri ääres asuvasse Tirooli liidumaa suuruselt teise linna, tervisekuurorti Kufsteini. See on armas koht Inni jõe kaldal oma munakivisillutisega tänavatega vanalinnaga. Šlaagri klassika, kindlus, mille eest on peetud palju lahinguid, fassaadimaalingud, mis panevad muigama, aastasadade vanused kõrtsid. Aega jääb ka lõunasöögiks. Sõit lennuväljale. Lend München – Helsingi kl 18.50-22.15, Helsingi – Tallinn kl 23.50-00.25 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1380 € . Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui  4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Milano; München-Tallinn,
  • lennujaamamaksud 68 € (14.09.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • 2 õhtusööki (va. joogid) kokku 30 € väärtuses,
  • mugavustega buss,
  • Grossglockneri Kõrg-Alpi tee maks (6 €/in),
  • giid-reisijuht Imbi Mesila ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo-, kultuuri- ja psühholoogiakoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palume ISE  teha tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele. Selleks palun kaasa võtta sularaha (giid kogub kõikidelt kohapeal, kui soovitakse käia kõikidel  pakutud kohtadel) + sularaha omaks tarbeks. Väiksemates kohtades ja turul pole tavaliselt kardimakse võimalust.

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi, 2023 seisuga- võivad muutuda)

  • 3. päeval õhtusöök (va. joogid) 14 €,
  • ühene majutus 118 €.

 

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID kaart. Ujumisriided, rannarätik, sobivad jalatsid mägedes liikumiseks.

Lendudel teenindab Finnair. Pardal pakutakse tasuta kohvi, teed ja mustikamahla. Toitlustus ja teised joogid on lisatasu eest. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 56×45×25cm ja kaaluga 8 kg.  Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

01.06.2022 seisuga reisil koroonaga seotud piiranguid ei ole.

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub: E-post: gunnar@vilkokool.ee, või  mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Laevasõit Maggiore järvel 8.50 €
Bella saar (koos giidide tasuga) 20 €
Mini-Šveits 16 €, 13.50 € üle 65a
Bellinzona kohaliku giidiga (tõlkega eesti keelde) 6.40 €
Via Mala kuristikku laskumine (grupile) 4 €, 3 € laps
Innsbrucki Hofkirche kirik 8 €, kuni 19a tasuta
Swarovski kristallimaailm 17 €
Tirooli muusika õhtu 4. päeval 10 €
Köisraudtee sõit 10 €
Kufsteini kindlus 12.50 €

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2022. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.