Õppereis Hispaaniasse (Madrid): MADRIDI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele 25.-27. mail 2023  reisifirma Tensi Reisid  3-päevase õppereisi (lennuk) Hispaaniasse Madridi

 

MADRIDI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 3 vaba kohta!

Hispaania pealinn Madrid asub riigi geograafilise keskpunkti lähedal. Hispaania ja hiigelsuurte meretaguste riikide impeeriumi kuningas Felipe II oli tüdinenud oma õukonda ühest Kastiilia linnast teise kolimast. Kirgliku jahimehena soovis ta, et tema õukonnal oleks püsiv asukoht mugaval kaugusel ta jahimaadest. Madrid vasta neile nõudmistele oivaliselt, lisaks leidus seal ka head joogivett ja oli küllaldaselt ruumi laienemiseks ning viljakad põllumaad lähiümbruses. Otsus tehtud, alustas Felipe II 1561. aastal suure ehitusprogrammiga, mis pidi väikesest linnakesest tegema sobiliku pealinna. Hilisemad kuningad muutsid selle veel kaunimaks ja nii oli 17. sajandiks saanud Madridist Hispaania suurim linn, võimsa impeeriumi keskus, kogu Hispaania vaimne ja geograafiline süda.

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas infopunkti vastas oleva laua juures kl 10. Lend Tallinn-Frankfurt kl 06.10-07.40; Frankfurt-Madrid kl 09.30-12.00. (NB! kohalikud ajad! Kontrollige palun lennuaegu paar päeva enne reisi). Oleme jõudnud mitmekülgsesse Hispaania pealinna Madridi. Teeme bussiga esmase tutvumise linna vaatamisväärsustega. Las Ventase härjavõitlusareen, linna tuiksoon Alcala tänav Puerta de Alcalá väravagaJõuame hotelli, kuhu paigutame oma pagasi. Buss viib meid Jardines Sabatini juurde ja meie teretutvus Hispaania pealinnaga jätkub jalgsiekskursioonigaPlaza de Oriente oli kunagi oluliste riigisündmuste toimumispaigaks – siinsel väljakuäärsel paleerõdul ilmutasid end rahvale kuningad ja kuningannad. Siin seisavad ka iidsete kuningate rohked skulptuurid. Väljaku teises otsas asub imposantne Teatro Real. Edasi jääb meie teele Plaza de la Villa oma linna kõige ajaloolisemate ilmalike hoonetega, siin asub ka raekoda. Plaza de Villast kuni toimeka Puerta del Soli väljakuni  laiuv vanalinna kompaktne süda on elav ajalugu ja täis huvipakkuvaid vaatamisväärsusi. Mercado san Miguel. Plaza Mayor on Madriidi vanalinna suur ruudukujuline 17 sajandist pärit väljak, mis on olnud linna keskpunktis alates päevadest kui seda kasutati avaliku areenina härjavõitluste, inkvisitsioonikohtu ja avalike hukkamiste jaoks. Majadealuseid arkaade täidavad kohvikud ja käsitööpoed. Väljaku keskmes on selle rajaja Felipe III ratsamonument. Oma kohvikute ja poodidega on Puerta del Sol ehk Päikesevärav linna elavamaid osi ja populaarsemaid kokkusaamiskohti. Siit väljuvad kiirtena kõik Madridist provintsidesse suunduvad maanteed. Siin näeme Madriidi pronksist sümbolit – maasikapuu (madroño) vilja haarav karu.. Vaba aeg lõunasöögiks ja poodlemiseks. Hotelli võib nii  jalutada kui sõita metrooga. Majutus järgnevad 2 ööd ****hotellis Ayre Gran Hotel Colon (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Vanalinnast itta jäi kunagi idülliline köögiviljaaedade piirkond, mida tunti Prado ehk Aasa nime all. Bourboni monarhid valisid 18 sajandil selle ala linna laiendamiseks ja kaunistamiseks. Nad rajasid siia suursuguseid väljakuid purskkaevude, triumfivärava ja tulevase Prado muuseumiga. Paseo del Prado loodi 18 sajandi lõpus ja sellest sai varsti moekas jalutuspaik. Tema peamine külgetõmme peitub muuseumides ja galeriides. Tänu Hispaania kuningakoja heldekäelisusele asub siin üks maailma tähtsamaid rikkaliku kollektsiooniga kunstigaleriisid. Prado kunstimuuseumi rajamiseks andis korralduse Carlos III. Tegemist on kunstikollektsiooniga, mis on põhiliselt pärit Hispaania monarhidelt, kes neli sajandit tagasi hakkasid kunstiteoseid koguma. Peasissekäigu ees seisab Goya kuju. Siin on maailma suurim hispaania maalikunsti valik 12-19 sajandist. Suur tuntuimate Hispaania kunstnike, õukonnakunstnike Velazquesi ja Francisco de Goya maalide kogu. Saab näha ka muljetavaldavat väliskunsti kollektsiooni, eriti itaalia ja flaami teoseid. Samas puudega ääristatud avenüü ääres asub ka Reina Sofia riiklik museum, kus on Madriidi parim kaasaegse kunsti kollektsioon. Thyssen-Bornemisza kunstimuuseumis on kollektsioonid Picassolt, Van Gogh’lt, Renoir’lt ja Kandinsky’lt. Vaba aeg linnas.. Õhtul soovijatele Flamencoetendus (lisatasu eest).

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame metrooga Teatro Reali juurde. Jalutame Plaza de la Armerial asuva Hispaania esimese Bourbonidest kuningatele ehitatud Palacio Reali – Kuningapalee juurde. See on üks muljetavaldavamaid ehitisi Madridis. Palee kõrgub muistse mauride kindluse kohal, mille ümber linn kunagi kujunema hakkas. Selle tohutu ja luksusliku kuningapalee tellis 18 sajandil Felipe V. Praegune kuningas elab tagasihoidlikumas Zarzuela palees Madridist väljas, aga kuningapaleed kasutatakse siiani pidulike tseremooniate ajal. Külastame paleed. Troonisaal, Söögisaal, Portselantuba, mille seinad ja lagi on täielikult kaetud kuningliku portselaniga, Sammassaal jne. Almudena katedraal on pühendatud linna katsepühakule. Vaba aeg lõunasöögiks. Transfeer lennujaama hotelli juurest. Lend Madrid-Frankfurt kl. 17.00-19.30; Frankfurt – Tallinn kl 00-00.15. (NB! kohalikud ajad! Kontrollige palun lennuaegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 970 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Madrid-Tallinn koos lennujaamamaksudega 71 € (09.08.2022 seisuga, võivad muutuda),
  • öömaja  **** hotellis koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • Madridi linnamaks ja transfeer lennujaam-hotell-lennujaam
  • Hispaania keelt valdav giid-grupijuht Heleri Mesila ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti palun  ISE  teha tervisekindlustus koos  reisitõrke- ja covidkindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- hinnad 2022.a. seisuga):

  • Flamencoõhtu 32 € (hinna sees flamencoetendus ja üks jook etenduse ajal – alkohoolne või karastusjook omal valikul)
  • Kuningapalee 12 €/ 6 €  6-25 a; 65+
  • Prado kunstimuuseum 15 €
  • ühene majutus 98 €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv ID-kaart või  EV pass.

Lendudel teenindab Lufthansa. Pardal pakutakse tasuta kerget einet/snäkki ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg.

Pagasireeglid: https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Soovijatel palun registreerida veel kuni 10. mai  E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2022. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Reina Sofia muuseum 12 €
Metroopilet 1.60 €

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2022. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.