Õppereis Tuneesiasse: TUNEESIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 22.-29. septembril 2023 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  8-päevase õppereisi (lennuk, buss kohapeal) Tuneesiasse

 

TUNEESIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

SOUSSE – KAIROUAN – SUFETULA – TOZEUR – DOUZ – MATMATA – KSAR METAMEUR – CHENINI – EL JEM – TUNIS – KARTAAGO – SIDI BOU SAÏD – SOUSSE
Tuneesia on maa, mille vaatamisväärsuste hulk teeks au mitmeid kordi suurematele riikidele. Siin võib leida suurepäraseid randu, maalilisi kõrbemaastikke ja üle 2500 aasta vanust kultuuripärandit. Omapärasele berberi kultuurile maa lõunaosas lisanduvad antiikmaailma suurjõudude – Kartaago ja Rooma, mälestised. Tuhandeaastane islami kultuur on loonud omakorda mõned Põhja-Aafrika silmapaistvamad ehitised ja linnad. Sellele kõigele lisandub tuneeslaste sõbralikkus, soe Aafrika päike ja tuline köök. Et ka teie sellest võimalikult palju osa saaksite, oleme koostanud Eesti põhjalikuima bussiekskursiooni Tuneesias, mis 6 päevaga annab ülevaate selle põneva maa rikkalikust kultuuripärandist ja fantasilisest loodusest.


1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas infoleti vastas oleva laua juures …. Otselend Tallinn – Enfidha kl …… (NB! Kohalikud ajad. Kontrollige palun lennuaega paar päeva enne reisi). Sõit Sousse’i. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Sõit Kairouani, mis on Tuneesia püha linn, esimene islami tugipunkt Põhja-Aafrikas ja neljas pühapaik islamimaailmas. Vanalinnas, medinas, külastame mitmeid rikkalikult kaunistatud pühamuid – peamošee, erinevate pühakute matmispaigad – zaouiad Sõidame läbi Saheli lõuna poole. See piirkond on olnud alates rooma aegadest Tuneesia majanduslikuks ja poliitiliseks keskuseks. Külastame ühe roomaaegse linna Sufetula varemeid, mis on tuntud suurepäraselt säilinud templite poolest. Jätkates sõitu jõuame peagi kõrbepiirkonda, kus maastikku elustavad vaid rohelised oaasid. Just siia piirkonda jäävad paljud Tuneesia huvitavamad maastikud ja siin võib näha veel tänapäevalgi berberi kultuuri. Jeridi piirkonna oaasides valmivad Tuneesia parimad datlid ja selle piirkonna keskus Tozeur asub Tuneesia suuruselt teise oaasi servas, kus üle 200 allika annab vett 200 000 datlipalmile. Õhtusöök ja öömaja ***hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. Hommikul saavad soovijad teha väljasõidu džiipidega (lisatasu eest) Alžeeria piiri lähedale jäävatesse mägiooasidesse. Chebika ja Tamerza on iidsed oaasid, mille mägedest varjatud asupaik pakkus kaitset. Kitsastes kuristikes voolav aastaringselt vett, mis tegi võimalikuks põlluharimise. Külade vanemad osad hüljati vaid poolsada aastat tagasi ja on kuivas kõrbekliimas senini hästi vastu pidanud. Jätkame ühiselt sõitu üle Tuneesia suurima soolajärve el-Jeridi, kus võib näha ka miraaže. Nefzaoua on kitsas maariba soolajärvede ja liivamere, Suure Idaergi, vahel. Aastatuhandeid on kogu siinne elu sõltunud oaaside veevarudest. Douzi oaas 400 000 palmiga on suurim kogu Tuneesias ning asub otse liivakõrbe serval, kust lõunasse jääb üle tuhande kilomeetri vaid liivaluiteid. Douz kannab uhkusega „Sahara väravate“ nime. Otse oaasi rajatud linna viimaste hoonete tagant algavad lõputud liivadüünid. See on parim koht Tuneesias kaamelisõidu proovimiseks. Õhtusöök ja öömaja ***hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Sel päeval tutvume berberi kultuuriga, mis Lõuna-Tuneesias on püsinud muutumatuna peaaegu tänapäevani. Matmata on küla, mille rajasid berberid, ehitades oma majad kuuma eest pääsemiseks maa alla. Need berberite elupaigad tekkisid nii, et alul kaevati suur süvend, mille ümber uuristati tehiskoopad eluruumideks. Sõidame teisele poole Dahari mägesid. Siinne piirkond on tuntud berberite mägikülade ja ksaride, mitmekorruseliste kindlustatud viljahoidlate, poolest. Ksar Metameur on näide neist traditsioonilistest berberite kindlustatud viljahoidlatest, kus hõimud hoidsid oma viljatagavarasid. Osa neist on kasutusele võetud ka eluasemetena. Chenini on tüüpiline ja parim näide berberite mägiküladest. Siinsed majad on rajatud mäe külje sisse ning külast avanevad fantastilised vaated ümberkaudsetele mägedele. Meie kõige lõunapoolsem peatuskoht on Tataouine (berberi keeeles „allikate läte“). Õhtusöök ja öömaja ***hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Alustame sõitu tagasi põhja poole. Teel läbime mitmeid oaasilinnu ja ka suuri oliivisalusid Sahelis. El Jemis külastame Rooma impeeriumi pärandit, suurepäraselt säilinud amfiteatrit, mis on suurim Aafrikas ja suuruselt kolmas kogu maailmas. See rajati 3. saj. keskel, mahutas 35 000 vaataja ja kuulub tänapäeval UNESCO maailmapärandisse. Edasi sõidame Tuneesia pealinna Tunisesse, mis on Põhja-Aafrika kõige ilusam aga ka läänelikum linn. Siin on põimunud ajalugu, vanad kombed ja araabiamaade koloriit euroopalike tavadega. Öömaja kesklinnas ***hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Ekskursioon Tunises kõrgete müüridega ümbritsetud kitsaste tänavatega medinas (vanalinnas), mis on rajatud juba 7 sajandi lõpus ja oli linnaelu keskuseks üle 1000 aasta. Vaatame erinevaid mošeesid ja pühapaiku, souqi, värvikirevat turgu, kus lisaks suveniiridele müüakse ka kõike muud eluks vajalikku, tutvume araabia medina elu-oluga. Sõidame vaatama muistse Foiniikia pealinna Kartaagot – linna, mis valitses kunagi kogu Vahemere lääneosa üle ja proovis hävitada isegi Rooma riiki. Linnaelu keskus Byrsa küngas, Antoniuse termid, kuulsa sadama asupaik jpm. Külastame ka Sidi Bou Saïdi. See on 13 sajandil Vahemere kaldal kõrgele Menari künkale rajatud maaliline külake oma valgekslubjatud majadega, millel on sinised uksed ja aknaluugid. Tänavaid ääristavad hiiglaslikud kaktused ja apelsinipuud. Seda romantilist kohta on hakanud armastama paljud Euroopa kunstnikud ja loomeinimesed ning nimetavad seda Tuneesia ilusamaks külaks. Sõidame Sousse’sse. Majutus 2 järgmist ööd ranna ja vanalinna lähedal ***hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

Hommikusöök. Päev puhkuseks mere ääres. Soovijatele Sousse’i linnaekskursioon. Sousse on üks Tuneesia suurlinnu, kogu piirkonna keskus ning siin asub ka ülikool. See on vana linn, mis mäletab Puunia sõdu ja omab Rooma impeeriumi pärandit ning mille 7. saj. vallutasid araablased. Siin kõrgub veel vanaaegne fort ja sirutuvad taeva poole vahitornid. Linn on kantud UNESCO Maailmapärandi nimistusse oma iidse vanalinna tõttu. Jalutuskäik värvikate pisikeste poekestaga vanalinnas medinasÕhtusöök ja öömaja samas hotellis.

8. PÄEV

Hommikusöök. Transfeer lennujaama. Otselend Enfidha – Tallinn …… (NB! Kohalikud ajad. Kontrollige palun lennuaega paar päeva enne reisi). Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

ÕPPEREISI MAKSUMUS : 1230 € Kui ühest asutusest/ perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %.  Tasumine Vilko koolitusarve alusel. P.S. Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid otselennule Tallinn-Enfidha-Tallinn koos lennujaamamaksudega,
  • öömajad ***hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • 4 õhtusööki hotellides,
  • kohalik buss ringreisiks
  • kohalik litsenseeritud giid
  • eestikeelne giid-reisijuht Tiina Niitvägi-Hellamaa ja ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

  • ühesed toad ……. €

NB! Kindlasti  ISE  teha  tervisekindlustus koos reisitõrke- ja covidkindlustusega!

KAASA: juni reisi lõpuni kehtiv EV pass (halli passiga vajalik viisa). Mugavad jalanõud, ujumisriided, rannarätik. Sousse’is on kaunis liivarand.

Tuneesias on soovitav kanda riietust, millega oleksid kaetud õlad ja sääred (meestel pikad püksid, naistel pikem seelik või püksid).

Tšarterlend. Lendudel teenindab SmartLynx. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 15 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 45x35x20 cm ja kaaluga 5 kg. Pagasireeglid https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Soovijatel palun registreerida kuni 6. august  E-post:   gunnar@vilkokool.ee    või mob 52 68 031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal: (2021 andmetel)  1 € = 3.32 TND

Muuseumid ja teised programmiga seotud vaatamisväärsused kokku u 65 TND + 7 x 1 TND (pildistamisload)
Sousse linnaekskursioon+vaatamisväärsused u 25 TND
kaamelisõit kõrbes al 30 TND
jootrahadele võib arvestada 30 €
lõunasöögid u 15-20 TND

Tuneesia raha saab vahetada  piiril. Vahetamiseks kaasa võtta EUR.  

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2022. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.