Õppereis Lõuna-Poolasse: POOLA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS,- SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 24.-30. juuli 2024   kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid 7-päevase  õppereisi (buss) Lõuna-Poolasse

 

POOLA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS,- SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 8 vaba kohta!

Poola on riik, kus siiani võib tunda muistse suurriigi vaimu ja võimsust, näha vanu uhkeid kindlusi ja suurejoonelisi kirikuid. Poolas on vaheldunud kuningad ja piirid. Siin on teinud ajalugu mitmed kultuuritegelased ja teadlased. Loodus on mitmekesine ja leidub muudki huvitavat. Poola tasub avastamist.

1. PÄEV

Väljasõit Tartust kl 05.45 Vanemuise alumisest parklast, Tallinnast kl 08.30 Vene Kultuurikeskuse eest (Mere pst 5). (Väljasõiduajad võivad muutuda, palun kontrollige). Sõit läbi Baltimaade. Õhtuks jõuame öömajja peale Varssavit. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Sõit Krakovisse, endisesse Poola pealinna. Krakovi linnaekskursiooni alustame Waweli mäelt. Külastame keskaegse katedraali kabelit ja kuningate residentsi Waweli lossi (ettetellimisel, lisatasu eest), mille varakamber sisaldab väärtuslikke kuningavõimu sümboleid. Edasi suundume südalinna, mis on nagu raidkunsti ajalugu, koht, kus kivid räägivad. Krakov oli esimene linn, mille UNESCO kandis maailma kultuuripärandi nimekirja. Imetleme kloostreid, kirikuid, uhkeid losse ning kauni arhitektuuriga maju. Siin asub ka üks maailma vanimatest ülikoolidest. Linna keskuseks on Rynek Glowny – Euroopa kauneimaks peetud turuplats, mille ümber omal ajal ehitati ilusaid häärbereid. Õhtul vaba aeg Krakovi vanalinnas. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame Wieliczka soolakaevandusse, mis on eksisteerinud üle 700 aasta ja katab tohutu maa-ala. Rohkem kui 2000 koopas üheksal tasapinnal on kaevandamine lõpetatud. Laskume kaevandusse ja külastame seda imepärast ning müstilist maailma (ettetellimisel, lisatasu eest). Maa-alune järv, koopad ja kabelid, millest ilusaimat valgustavad soolakristallidest kroonlühtrid. Külastame läheduses paiknevat Kalwarija Zebrzydowska kloostrit, mis on populaarne palverännakute sihtpunkt. Kalvaaria maalilist orgu läbiva ristitee ääres on kabelid, pühamud ja väikesed kirikud. Kirik, klooster ja palverännakute park kuuluvad UNESCO Maailmapärandi nimekirja. 17 sajandi barokk-kirikus asub Kalvaaria kaitsepühaku Madonna maal. Igal aastal etendatakse kohapeal munkade ja rahvateatri koostöös Kristuse elu ja kannatusi käsitlevat Passioni, mida tullakse vaatama igalt poolt Poolast ja kaugemaltki. Sõit Gubalowka ja Tatrate vahelises orus asuvasse Poola talvepealinna Zakopanesse. Selle paiga kuurordi- ja puhkekeskuse aeg algas 19 sajandi teisel poolel. Maaliline väikelinn on tuntud oma puitvillade ja jalakäijate tänava Krupowka poolest. Saab proovida ka kohalikke lambapiimajuustusid. Majutus järgnevad 2 ööd ***hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Päev Zakopanes. Siinkandis on juba mäed ja maalilised maastikud. Sõidame vaatama Zakopane suusahüppemägesid, kohta kus Poolas toimuvad EM ja MM suusahüppevõistlused. Zakopane on Poola kõrgeim linn ja siin viljeldakse kohalikku kultuuri mida nimetatakse Zakopane-Style´ks. See hõlmab nii arhitektuuri, kohalikku käsitööd, toitu, muusikat jne. Ilusa ilma korral on soovijatel võimalik sõita funikulööriga 1098 m kõrgusele Gubalowka mäele ja nautida vaadet Tatra mägedele ja ümbruskonna matkaradadele ja külastada kohalikku turgu. Vaba aeg lõunatamiseks. Peale lõunat külastame Zakopane veeparki, kus saab nautida Zakopane termide traditsioonilisi lõõgastusi nii sise- kui välibasseinides. Otse termaalveekogudest täidetud basseinides suplemine mõjub leevendavalt reumaatilistele haigustele, naha probleemidele, parandab vereringet ja alandab vererõhku. Termaalvees sisaldub kaltsium, naatrium, väävel, magneesium, kaalium ja räni, ning vee kõrge temperatuur, +32 – +38, annab sellele tervist edendavad omadused. Basseinidest lahkumata saab nautida imeilusat vaadet Tatra mägedele. Õhtul vaba aeg Krupowka jalakäijate tänaval.

5. PÄEV

Hommikusöök. Alustame päeva sõiduga maalilisse Zamosci, mille itaaliapärase arhitektuuriga vanalinn on võetud UNESCO Maailmapärandi nimekirja. Linn ehitati Jan Zamoyski ettekujutuse ja soovi järgi. Tema eesmärgiks oli luua täiuslik linn ja loss, mis vastaks tema seisusele. Ta tahtis lossi kujundada selliseks, et see jätaks varju Krakovi kuningalossi. Oma suure plaani teostamiseks kutsus ta kohale Padova arhitekti Bernardo Morando, kelle käe all sündisid loss, arsenal, kirik, raekoda ja kodanike majad. Zamosc on ainulaadne linnaahitektuuri kompleks – selline võikski olla üks täiuslik linn. Sageli on seda hüütud Poola renessansi pärliks tänu oma kaunitele ajaloolistele hoonetele. Aeg lõunasöögiks. Sõit vojevoodkonna keskusesse Lublini. Öömaja ***hotellis (2-sed toad). 

6. PÄEV

Hommikusöök. Lublin on kuulunud läbi aegade Poola tähtsamate linnade hulka. Võimalus külastada (ettetellimisel, lisatasu eest) Lublini kindluslossi juveeliks olevat 14 sajandi Püha Kolmainu kabelit oma unikaalsete vene-bütsantsi freskodega. Siin asub ka linna vanim ehitis – 13 saj pärit kaitsetorn. 20 sajandi on kindlus olnud tunnistajaks tuhandete poolakate hukkamistele nii II Maailmasõjas kui Stalini terrori ajal. Linnaekskursioon vanalinnas, kus on säilinud keskaegne linnaplaan, kirikud, linnakodanike majad, väravad, mis kõik kokku moodustavad suurepärase kaasaegse vaba aja veetmise võimaluse. Keskväljaku kuulsaim ehitis on vana raekoda, kus kuningas Stefan Batory ajal asus Krooni Tribunal ehk seisuste kõrgeim kohus. Sõit Suwalkisse. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

Hommikusöök. Sõit läbi Poola ja Baltimaade. Hilisõhtuks jõuame koju – Ikla-Tallinn-Tartu.

ÕPPEREISI MAKSUMUS: 790 €.  Kui ühest asutusest/perest   2 osalejat, siis  2 % soodustust, kui 3 osalejat, siis soodustus  5 %. Tasumine Koolituskeskus Vilko MTÜ  arve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

 

Õppereisi hinna sees:

  • öömajad hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • mugavustega buss
  • giid-reisijuht Monika Urb ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart ja ujumisriided

LISATASU EEST (tellimine broneeringut tehes ja tasumine enne reisi): 2023. a. seisuga, võivad muutuda

  • tervise- ja reisitõrkekindlustus (hinnad sõltuvad vanusest),
  • Wieliczka soolakaevandus koos giidiga 25 €,
  • Waweli loss koos kohaliku giidiga 14 €,
  • Lublini Püha Kolmainu kabel ja vaatetorn koos kohaliku giidiga 13 €,
  • ühene majutus u 130 €

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

NB! Kindlasti palume ise juurde teha ka  reisikindlustus koos reisitõrke- ja covidkindlustusega.

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post:  gunnar@vilkokool.ee või  mob 5268031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Waweli katedraal 22 PLN (õpilane, pensionär 15 PLN)
Funikulöör edasi-tagasi 33 PLN (õpilane, pensionäre 23 PLN)
Zakopane Aqva park 2,5 h grupipilet 65 PLN (õpilane, pensionäre 40 PLN)

Söögikord Leedus      al. 10 €
Söögikord Poolas       u. 40 PLN, WC 3,5 PLN

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.