Õppereis Põhja-Poolasse: POOLA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS,- SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 1.-5. juulil 2024   kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid 5-päevase  õppereisi Põhja-Poolasse (endine Ida-Preisimaa)

 

POOLA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS,- SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

Põhja-Poola alal on palju endisest Ida-Preisimaast. Poolakad on oma sõjasaaki nn. „trofeesse“ suhtunud väga hästi. Kuna ajalugu võimaldas neil käsitada Preisi alade hõivamist nende taasliitmisena Poola riigiga, võimaldas see ka kogu paikse pärandi tingimusteta tunnistamist oma rahvuslikuks kultuurivaraks. Selle päästmiseks, taastamiseks ja säilitamiseks on siin tehtud ja tehakse suuri jõupingutusi. Lisaks väikelinnadele, lossidele, raekodadele, kirikutele ja kloostritele saame näha ka kauneid looduspaiku.

1. PÄEV

Väljasõit Tartust kl 06.00 Vanemuise alumisest parklast, Tallinnast kl 08.45 Vene Kultuurikeskuse eest (Mere pst 5) ja Pärnust kl 10.30 Papiniidu bussipeatusest (Riia mnt) (NB! Väljasõiduajad võivad muutuda. Palun kontrollige). Sõit läbi Baltimaade. Lõunasöögipeatus Õhtuks jõuame Poola. Öömaja Ketrzynis ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Hitleri peakorter Hundikoobas (Wolfschanze) Gierlozis, kus ta veetis kokku üle 900 päeva. Kuigi tegemist ei olnud tema ainsa peakorteriga, kujunes sellest siiski natsiimpeeriumi üks tähtsaimaid keskusi. See oli metsadesse peidetud 200 erineva raudbetoonist hoonega väikelinn, neist 7 punkrit. Isegi purustatud olekus on varemete mõõtmed muljetavaldavad nagu ka selle territooriumi suurus. Paneb imestama, millist materjali- ja töökulu nõudis võimsate betoonrajatiste püstitamine ja maskeerimine. Masuuria ja Warmia, kunagise Ida-Preisimaa keskosa, on Poola kaunimaid piirkondi. Siin on lugematul hulgal järvi, jõgesid. Sõidame ilusatel metsavaheteedel, silma hakkab vanu kirikuid ja kloostreid. Külastame metsade ja järvede vahel asuvat kuulsat Swieta Lipka (Püha pärna) jesuiitide kloostrit. Neitsi Maarjale pühendatud kirik on katoliiklikus Poolas üks tähtsamaid palverännakute sihtpunkte. Rikkalikult kaunistatud interjööriga võimas kirik on üks Poola barokkarhitektuuri meistriteoseid. Selles asub uhke barokkorel liikuvate kujude ja isemängivate instrumentidega. Ristirüütlid ehitasid Poola maadele terve rea kindlustatud lossikomplekse. Sõidame neist esimesse ja kõige uhkemasse – suurmeistri hiigelresidentsi Malborki, mis alates 1309 aastast täitis ka orduriigi pealinna rolli. Vaba aeg lõunasöögiks. Seejärel tutvume Nogati jõe kaldal asuva 13 sajandist pärit Teutooni Suurmeistri kindlusega, mis on Euroopa suurim telliskivikindlus ja kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Malbork koosneb õigupoolest kolmest üksteise sisse ehitatud kindlusest. Lossi kaitses omal ajal 3000 relvavenda. Öömaja Gdynias ***Mercur hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. Sopot on üks võluvamaid Poola linnu ja üks enimkülastatud kuurorte Läänemerel. Päeval või ööl, suvel ja talvel, võlub see turiste erinevate vaatamisväärsuste, kauni arhitektuuri ja elanike avatusega. Sopot on algusest peale olnud seltskonnakoore lemmiklõõgastuskoht, see inspireerib luuletajaid ja maalikunstnikke, motiveerib sportlasi, meelitab ligi ettevõtjaid ja äratab väliskülaliste imetlust. Linnaelanike arvates on Sopot ideaalne koht elamiseks. Unistused saavad siin teoks. Nüüd suundume tuhandeaastasesse Gdanskisse. See on pika ja kireva ajalooga kuulus vaba- ja hansalinn Danzig, sajandeid suurim ja rikkaim sadamalinn Läänemere kallastel. Poola riigi „kuldne merevärav“. Visla suudmealal paiknev sadamalinn võistles oma rikkuselt isegi Lübeckiga. Tänapäeval on linn Põhja-Poola ehk Pommeri tähtsaim kultuuri- ja turismikeskus. Jalutuskäigul imetleme uut ja vana raekoda, Neptuni purskkaevuga Pikka Turgu kitsaste gooti otsaviilude ja skulptuuridega majadega, gildihooneid, Püha Maria kirikut, mis on maailma suurim telliskividest laotud kirik, Suurt veskit. Maalilist Motlawa jõe promenaadi ehivad keskaegsed viljaaidad ja kuulus keskaegse euroopa suurim sadamakraana tõstejõuga 2 tonni. Sõidame vanasse ülikoolilinna ja Copernicuse sünnipaika – Toruni. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

Hommikusöök. Visla mõlemal kaldal asuv Torun on üks vähestest Poola linnadest, mis jäi sõjas sisuliselt puutumata ja mille poolakad oma riigi „seitsme ime“ sisse hääletasid (linn edestas kõiki teisi Poola linnu). Linna keskaegne süda oma originaal-linnaplaaniga on kantud UNESCO maailmapärandisse. Siin asub üks Poola suursugusemaid gooti- ja barokiajastust pärit arhitektuurikomplekse. Jalutuskäik vanalinnas, kuhu on koondunud arvukad mälestised, suudab meile pakkuda unustamatu reisi kaugetesse sajanditesse. Kindlustatud linna endistest kaitseehitistest annab tunnistust linnamüür koos oma uhkete väravate ja kaitsetornidega, mille läheduses asuvad ka kunagisest ristirüütlite lossist alles jäänud varemed. Vaba aeg linnas. Soovijad saavad külastada Toruni vana raekoda, mida peetakse Euroopa kaunimaks, ning tõusta raekoja torni. Öömaja Suwalkis ***hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Sõit läbi Leedu ja Läti. Lõunasöögipeatus Leedus. Sõit Pärnu-Tallinn-Tartu.

 

 

ÕPPEREISI MAKSUMUS: 790 €.  Kui ühest asutusest/perest   2 osalejat, siis  2 % soodustust, kui 3 osalejat, siis soodustus  5 %. Tasumine Koolituskeskus Vilko MTÜ  arve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

 

Õppereisi hinna sees:

  • öömajad ***hotellis koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • mugavustega buss
  • giid-reisijuht Ilmar Prants ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart.

LISATASU EEST (2023 seisuga, võivad muutuda, tellimine ja tasumine enne reisi):

  • Malborki kindlus koos kohaliku giidiga 13 €,
  • Hitleri Hundikoobas koos kohaliku giidiga 10 €,
  • ühene majutus u 130 €

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

NB! Kindlasti palume ise juurde teha ka  reisikindlustus koos reisitõrkekindlustusega.

Soovijatel palun registreerida kuni 17. märts E-post:  gunnar@vilkokool.ee või  mob 5268031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Toruni vana raekoda 21 PLN täisk /16 PLN õpilane ja pensionär
Toruni raekoja torn 21 PLN täisk /16 PLN õpilane ja pensionär
Söögikord Poolas u. 25 PLN, WC – 2 PLN
Söögikord Leedus al. 10 €
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.