Õppereis ümber Bodensee järve: SAKSAMAA, ŠVEITSI JA AUSTRIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab   24.-28. juulil 2025  reisifirma Tensi Reisid 5-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) ümber Bodensee järve (Saksamaa – Šveits – Austria ja kolm saart: Lindau – Mainau – Reichenau)

 

SAKSAMAA, ŠVEITSI JA AUSTRIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

NB! Reisi kava ja maksumus võivad muutuda!

Teekond


1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas …. kl 03.45. Lend Tallinn-Riia kl 05.40-06.30, Riia-München kl 07.10-08.20 (NB! Kohalikud ajad. Kontrollige palun lennuaegu paar päeva enne reisi). Sõit Bodensee järve äärde. Saksamaa, Austria ja Šveitsi piiril asuvat Bodeni järve nimetatakse ka Švaabi mereks. Järve ümbritsevad kaunid linnad ja külad, mis teevad selle piirkonna külastamise ainulaadseks elamuseks. Lindau saarelinna on kutsutud ka Bodensee pärliks. Maismaalt pääseb sinna mööda tammi. See on võluv puhkepaik ja meelitab kokku palju külastajaid. Linn on rikas oma ajalooliste vaatamisväärsuste poolest, millest mõjusaim on gooti ja renessanss-stiilis Vana Raekoda 15. sajandist. Vanalinna tänavasillutiseks on veel munakivid. Linna peatänavat Maximiliani ääristavad soliidsed patriitsimajad ja kaaristud, mis on tüüpilised Lindau arhitektuurile. Lindaul asub Baierimaa ainuke majakas. Vaba aeg lõunasöögiks. Nonnenhorn on veel Baierimaal, aga Kressbronn asub juba Baden Württembergis. Mõlemad on elavad puhkuse veetmise paigad puuviljaaedade keskel. Birnau, Apflau, Nussau – mõned siinsete paikade nimed meenutavad seda, et puuviljad on Bodensee ääres juba ammustest aegadest mänginud tähtsat rolli. Langenargen – kes tuleb järve poolt, võib mõelda, et on sattunud Aafrikasse Maroko rannikule, sest nagu mauri lõbuloss tervitab tulijaid Montforti loss Langenargenis. Sõit Singenisse. Majutus järgnevad 3 ööd ***hotellis (2-sed toad). Õhtusöök linnas (lisatasu eest, ettetellimisel).

2. PÄEV

Hommikusöök. Oma roosa-valge järvepoolse fassaadiga troonib viinamarjaväljade kohal Birnau palverändurite kaunis kirik, mida on võrreldud luigega. Imetleme meiegi kirikut, mille kohta on tabavalt öeldud: „See on Jumala tantsusaal“. Sõit Uhldingeni vaiade külla. Siin on püsti pandud kiviaegsed elamud, mis on rekonstrueeritud Bodenseest leitud arheoloogiliste leidude põhjal. Tutvume kiviaja inimeste elu ja tegemistega. Meersburgi meeleolukat barokklinnakest ilmestavad uhke Uus ja Vana loss, mille müüride vahel asub vana Karolingide palee. Ületame praamiga Bodensee järve. Nüüd külastame viie aastaaja saart Mainaud. Saare südames asub 18. saj. barokkloss, krahv Bernadotte’ perekonna residents, mis moodustab kena ansambli Euroopa ilusaima pargiga. Itaalia aiad veekaskaadidega, roosiaiad, lossiterrass vahemereäärsete taimede ja purskkaevudega, 150-aastane arboreetum umbes 500 puuliigiga. Saksamaa suurim liblikatemaja – värvikas troopiline maailm eksootilise loodusega. Kõik see ilu on rajatud siia Badeni printside ja Rootsi kuningliku perekonna liikmete poolt. Vaba aeg söömiseks. Tagasisõit hotelli.

3. PÄEV

Hommikusöök. Bodensee järvesaarte hulka kuulub rahulik Reichenau kloostrisaar, mis oli benediktlaste asupaigaks juba alates 724. a. Siin asub hulgaliselt tähelepanuväärseid romaani stiilis kloostrikirikuid. Kloostri illustreeritud käsikirjade kogu oli kuulus juba Otto III valitsemise aegadel 10. sajandil. Nüüd sõidame Šveitsi. Külastame Reini kaldal seisvat Stein am Rheini linnakest, mis on üks Šveitsi kauneimaid vaatamisväärsusi. Linna ilmestab keskaegne linnasüda arvukate 15.-16. sajandi vahvärkmajadega. Turuväljak on kui uhke pildiraamat, igal majal on jutustada oma lugu, mida loed majaseintelt nagu raamatulehtedelt. Juba majade nimed on paljulubavad – Punane härg, Must sarv, Pelikan, Päike, Kivistunud viinamarjad, Valge kotkas… ja isegi Boccaccio „Dekameroni“ saab siin fassaadilt lugeda. Linn sai 1972. a. vanalinna säilitamise eest esimesena Wakkeri preemia. Selle preemia asutas Šveitsi pärandiühing ja nimi anti Šveitsi pankuri ning kinnisvaraärimehe Henri-Louis Wakkeri järgi, kes pärandas ühingule üsna suure summa. Preemia määratakse Šveitsi arhitektuuripärandi arendamise ja säilitamise eest. Preemia määramine tähendab, et Stein am Rhein on unikaalne mitte ainult Šveitsis, vaid isegi kogu Euroopas oma vähesele pindalale koondunud väärtuslike ehitiste poolest. Sõidame imetlema Euroopa võimsamat vetemängu – Reini koske (saksa k. Rheinfall). Laiust on kosel 150 m, kõrgust 23 m ning sängi sügavaim süvis on 13-meetrine. Teeme paadisõidu kose juurde. Seejärel taas tagasi Saksamaale Singenisse. Õhtusöök linnas (lisatasu eest, ettetellimisel).

4. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame Šveitsi. Bodensee ja Säntise mäe vahel asub sajanditevanuste traditsioonidega Gallen. Siin asus keskajal üks Euroopa kuulsamaid kloostreid. See kloostrikompleks on üks Šveitsi tähtsamaid barokkstiilis ehitisi ja kantud 1983. a. UNESCO maailmapärandi nimekirja. Jalutuskäik unikaalses vanalinnas. Väljaveninud esplanaad Bohl, mille idapoolses küljes domineerib 16. saj. ehitatud Waaghaus oma kiiskavvalge fassaadiga. Hoones töötavad linnavõimud ning seda kasutatakse ka kontsertideks ja näitusteks. Linna kunagist peamist turuväljakut Marktplatzi ümbritsevad kaunid 17-18. saj. pärinevad majad. Valdavas osas on need ehitatud tellistest ja neil on maalingutega kaunistatud fasaadid. Vahvärkmaju ehivad nikerdatud reljeefid ning paljudel on ka St.Gallenile omased romantilised pilkupüüdvad erklid. Klosterhof – endised baroksed kloostrihooned, kus nüüd asuvad piiskopi ruumid, kloostri raamatukogu, kantoni valitsus ja erinevad koolid. Kaunis barokkstiilis katedraal, mille kahetorniline fassaad on kantoni maamärgiks. Valgusküllane imeline interjöör oma stukkdekoori, laemaalide ja kuldkaunistustega. Soovijatele jääb aega ka kloostri raamatukogu külastuseks. Nelja riigi nurgas Austria, Lichtensteini Vürstiriigi, Saksamaa ja Šveitsi kohtumispaigas 437 meetri kõrgusel asuv Dornbirni linn oma ajaloolise turuplatsiga on peamiselt tuntud kui muuseumilinn. “inatura on suurim ja moodsaim loodusmuuseum Bodensee piirkonnas. Ka Dornbirni ajalooline turuplats koos koguduse kiriku ja Lugerhausiga on vaatamist väärt. Püha Martini koguduse kirik on ehitatud 19. sajandi keskpaigas ja see ühendab historitsismi ja klassitsismi stiilielemente. Linna sümboliks on Punane Maja, mis on ehitatud 1639. aastal ja renoveeritud kõrtsina 1950-ndatel. Õhtusöök (lisatasu eest, ettetellimisel). Bregenzer Festspiele on etenduskunstide festival, mis toimub igal aastal juulis ja augustis Vorarlbergis Bregenzis. Etendusi pakutakse Bodeni järvel asuval maailma suurimal järvelaval Seebühnel. Kell 21.15 Carl Maria von Weber „Nõidkütt“. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

Hommikusöök. Ilusa ilma korral sõidame köisraudteega linna kodumäele, mille nimeks on Karren. Siit 976 m kõrguselt avanevad suurepärased vaated Reini orule, Bodenseele ja Šveitsi mägedele Sõit edasi Saksamaale. Sõites edasi teeme peatuse „Romantiliste linnade teel“ asuvas Landsberg am Lech’is. Meeldiv keskaegne linnake originaaltornidega linnamüüriga, millest tuntum on Bayertor. Lõunasöögipaus. Sõit Müncheni lennujaama. Lend München-Riia kl 19.25-22.30, Riia-Tallinn kl 23.15-00.05 (NB! Kohalikud ajad). Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 



MAKSUMUS: 1390 €    Kui ühest asutusest/perest  vähemalt 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine Vilko koolitusarve alusel vähemalt pool summast registreerimisel.  Koolitusest loobumise korral raha ei tagastata, kuid võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-München-Tallinn,
  • lennujaamamaksud 76 € (03.08.2023 seisuga, võivad muutuda)
  • öömajad hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • mugavustega buss,
  • saksa keelt valdav ja suurte kogemustega giid-reisijuht Imbi Mesila
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta.
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

LISATASU EEST (tellimine broneeringut tehes ja tasumine enne reisi): (2023 aasta seisuga, võivad muutuda)

  • õhtusöök 1. ja 3. päeval kokku 80 €,
  • 4-ndal päeval õhtusöök 26 €,
  • „Nõidkütt“ etendus, piletid hinnaga 81 €, 96 €, 121 €151 €,
  • ühene majutus 214 €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart.

Lendudel teenindab AirBaltic. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Paketi hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

NB! Palume kindlasti ise teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post: gunnar@vilkokool.ee või   mob 52 68 031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Uhldingen vaiadeküla koos eelbroneeringuga 11.50 € / 8.50 laps (5-15a)
Mainau saar 22 €
Reichenau klooster 5 €
Paadisõit Rheini kose all 8 CHF
St. Galleni raamatukogu ja giid 21 CHF
Köisraudtee Karreni mäele 13.50 € täisk / 12.60 € pens / 6.80 € laps
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023.a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reegli ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.